Hem kaliteli hemde hesaplı spin makine..

Konu, 'Makineler' kısmında morcheeba tarafından paylaşıldı.

1. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Spro Flashback, Shimano Catana Cx, Shakespeare Salt XT Surf MX Beach Rod
    Favori Makine:
    Shimano Catana, Daiwa Exceler, Okuma Espina
    En İyi Avı:
    Sürüsüne bereket tırıvırı..
    Spin makine almaya niyetlendim. Bütçe 100 TL civarı. Makinanın bir turda sardığı misina miktarı, kalama gücü ve yedek alu kafası benim için önemli. Mümkün olduğunca çok metal parçası olmalı. Mümkün olduğu kadar hafif olmalı.Ve ekstra sistemleri olmalı.Dişli yapısı sağlam olmalı.. Yeter .) vs vs.. Bir kaç tane kafama göre parasının hakkını fazlası ile verebilecek makine araştırdım.Makineler ve özellikleri aşağıda. Önereceğeniz başka makineler varsa tavsiyelerinizi bekliyorum..

1- Tica SpinFocus Gt 3500

2-Tica Gainer Ga3500

3-Silstar Matrix Fd3000

4-Daiwa Regal 5İA 4000

5-Shimano Nexave 4000Fc

2. sillurace

sillurace Ruşen

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2.10
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV30
    En İyi Avı:
    Yayın (8 kg)
    Okuma Flame'i de bir inceleyin.

3. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim. Fakat Okuma Flame benim için yetersiz bir model..

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bir daiwa alabilirsin, hem kaliteli hem hesaplı olacaktır. Ama hesap biraz göreceli bir kavram. Teknik olarak 300 TL ve üstü bir makineden ciddi anlamda kalite farkı bekleyebilirsin.

Daha düşük fiyatlı aletlerde, kalite olsa da, ancak o kadarcık olacaktır.

Regal iyi bir tercih aslında. 90 TL'ye de bulunabiliyor piyasada. Fakat elbette, hemde aynı marka, biri 90 TL iken diğeri 450 TL ise, arada bir fark var ki bu kadar fiyat farkediyor.

Spin takım teknik olarak light takım demek. Yani ince, hafif takım. Bu durum biraz daha fazla hassasiyet ve beklendiği gibi tepki vermeyi gerektirir. Bir makine yük alrında bile bunu aynı şekilde sağlayabilmelidir. Bilhassa kalamanın hem kaliteli hemde hassas ayarlanabiliyor olması kritiktir. O zaman incecik misinalar ve bilhassa hızlı aksiyonlu kamışlarla gayet tatminkar av yapılabilir olur.

5. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tica makineler bana göre emsal fiyattaki daiwa ve shimano makinelerden çok üstün. Tica makinelerin yedek kafası maalesef yok. İnternette yaptığım aramalar sonucunda da yedek kafalarını bulamadım. Türkiye dağıtıcısının Kısık firması(Alba) olduğunu öğrendim. Bugün Kısık firmasını arayarak yedek kafasını sordum. Ellerinde olmadığını fakat istek halinde yurtdışından getirebileceklerini söylediler. Fiyatını sorduğumda ise 40 dolar civarı olduğunu söylediler. 100 tl ye makina al, 73 tl yedek kafaya ver. Olacak iş değil !!! Aynı makineden 2 tane alıp birinin parçlarını yedek olarak kullansam daha mantıklı !! Kısık firmasını köklü ve eski bir firma olarak biliyordum. Demek ki onlarda firma felsefesi malı satana kadarmış. Buradan kısık firmasını kınıyorum...(sattıkları makinelerin yedek parçalarının ellerinde bulunmaması konusuna ise hiç değinmiyorum..)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    eğer 300 tl altı makinelerden bahsediyorsan, haklı olduğun yerler var. fakat fiyatlı makinelerde daiwa veya shimano ile kapışamaz tica.

burada asıl mesele, o verdiğiniz ücreti karşılayacak nitelikte av yapabiliyor musunuz? illa orkinos tutmanız gerekmiyor. fakat, 1500 tl lik makineyle, 100 tl lik makinesi olanın yaptığını yapıp, bir kova istavrit tutup geliyorsanız burada bir sorun vardır.

7. zafdem

zafdem zafer

Favori Kamış:
    SHIMANO SPEEDMASTER AX 14-40 GR
    Favori Makine:
    SHİMANO EXENCE 4000S-BB-daiwa cartate 2510PE H -daiwa cartate 3012H
    En İyi Avı:
    3.5 kg akya
    daiwa derim kesinliklee....

8. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Evet abi. 300 tl altı için konuşuyorum. Bende sizin gibi Daiwa ve Shimano kullanıcısıyım. Emsal fiyatlarda Shimano ve Daiwa'yı bayıltacak makineler çok pazarda(300 tl altı), yeterki kullanım alanınıza ve ihtiyaçlarınıza uysun.Ne almak istediğinizi bilin. Ama servis, yedek parça,müşteriye verilen önem, global kuruluş olma ve distribütör seçimlerine bakacak olursak; bir marka asla Shimano ve Daiwa ile aşik atamaz.

9. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Zafer abi haklısın önerinde. Daiwa çok iyi marka ama buradaki modeller arasında gerek teknik özellik, gerekse kullanım alanım göz önüne alındığında Tica makinalar bariz farkla önde. Eğer büyük balıksa hedef,(mesela yayın ve nil levreği) emsal fiyattaki grafit makinalar sapından çat diye kırılıverir. Kalamanın kaliteli olması şart. Uzun süre hizmet etmesi şart. İlginiz için teşekkür ederim.

10. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kısık firmasına yedek kafanın net ücreti için mail attım. Makul fiyat bildirirlerse 2 nolu seçeneği alacağım(Tica Gainer Ga 3500 P -8bb-Beyaz/Sarı). Yüksek fiyatta ısrar ederlerse, hazır 170 kusur lira masraf yapmışken biraz daha ekleyip, daha iyi bir makine alacağım. Son tercihim ise bütçe artmışken Daiwa Exceler 3000 E olacak.
    İlgilenen herkese teşekkür ederim.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir şeye dikkatini çekerim. Daiwa diyorsun. boru değil. Öyle kırılıp elinde kalacak makine çıkmaz daiwa tezgahından. Katalogda yaznalara bakıp aha bu üstün filan demeye çıkma. Kalite nicelikten daha fazlasıdır. Daiwa kataloğlarında, bir aletin özelliklerinin onda biri ancak mevcuttur. Bir alette aranacak en önemli özellik, en üstün özellik, daiwa olmasıdır. Adam daiwa işte diyor, ötesini ne yazsın ki, yok arb, yok hede, yok hödü.

Daiwa, daiwa'dır, bunu bir bilin önce. Efsane olmak kolay değil, bunun başarmış nadir markalardan biridir daiwa.

12. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kataloglardan malzeme seçmem. Makinaları kullanan arkadaşlarımın memnuniyetini göz önünde bulundururum. Marka takıntım yok. Parasının hakkını hangi makine veriyorsa onu kullanırım ve öneririm. İsterim ki bu 2 markadan iyi ve kaliteli makineler olduğu bilinsin. Denizdeki tecrübelerin neler bilmiyorum, ama tatlısuda işler göründüğü gibi değil. Serdar abi bazen senin Daiwa distrübitöründe yetkili olduğunu düşünüyorum :)

13. vayacon

vayacon Gürel

Göksel merhaba,

şu sıralar gözüme "yoshikawa" makineler çarpıyor. Durumları nedir tam bilmiyorum.
    zaten yorumda pek bulamadım. ebay ve alibaba da bolca var inceleyebilirsin.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Şu an foruma bakarsan, daha başka bir şey görürsün: şimano'dan daha kaliteli maikneler var şu alemde. Söylenmesi gereken asıl husus bu.

Milletin pek bilmediği, pek farkında olmadığı bir husus söz konusu benim hakkımda. Ben çeşit severim. Yani, mesela, süper bir kamış, bir makina bulayım, çok iyide bir çapari. gideyim her gün/hafta kovamı istavritle doldurup geleyim filan gibi düşünmem. Sürekli başka balıklara, başka tür avlarla uğraşır dururum.

Böyle olunca, pek çok farklı av tekniği kadar, pek çok farklı türle de uğraşmak, bilhassa eldeki iğnedir, makinedir neyse, her yönden değerlendirmek imkanı oluyor.

Basitçe, kırk yılda bir karambolde sana bir köpekbalığı denk gelir. Bunu çekmek bir defalık başka bir şey. Ama ben yaz boyu 50-60 tane çekerim onlardan hep. Pek çoklarının trofe diyerek koyduğu 1-2 kg'luk balıklar sıradandır. Ama kefladir, ama karagöz, ama istavrit vs. önemi yok. İnsanın kovası olmayınca, kova doldurmak gibi derdi olmayınca, bunlar normal oluyor.

Şöyle anlayacağınızdan eminim. Ben aha giderim, hemen oradan 2 kg'luk bir atıyorum karagöz tutar gelirim. Yok elbette böyle bir şey. Çok zaman boş dönerim. Ama hiç bir zaman boş dönmeyeyim diyerek, çapariye abanıp istavritle uğraşmam.

Ha, bu durumda da zaten gayet yeterli sıklıkta öyle balıklar, avlar filan çıkıyor önünüze.

Bu da makineyi, misinayı vs. en geniş koşullarda vs. test edebilmeyi sağlıyor. Dahası, para gökten yağmıyor, bütçemiz kısıtlı. Alıp denemekle değil, bakınca şu şöyle, burası böyle vs. diyebiliyor olmanız, makinenin vs. dilini çözmeniz gerekiyor.

Sorun şu. Boğaza atıyorsun çekiyorsun, istavritle kovayı dolduruyorsun. Bunun için zaten çok şey gerekmiyor. Ama diyelim ip misina sararsan...

Arkadaşın raporuna, yazısına bakıyoruz. Ben kamışımdan şöyle memnunum, böyle memnunum. Makinemden şöyle memnunum. Ama başka bir mesajında, ip misinadan hiç bir şey anlamadım, başa bela sadece diyor.

Farketmediği şey şu. İp misinayı her makine kullanamaz ki? Farketmiyor, edemiyor, sorun ip misinada değil, makinesinde. Balığı çekerken döküyor, iğne kötü, ama sorun gene makinesinde. Lüfere tasma atamıyor, iğnesini kaptırıyor, sorun kamışında. 150 gr kurşun durmuyor dipte, sorun akıntıda değil, misinasında.

İşte bu şekilde bakarsan ancak bir makine iyidir, kötüdür demek olası oluyor. 10 sene kullanmışsın, bozulmamış, bu iş değil. Boğazda 15li istavrit çekmişsin buda iş değil.

Hep derim, "memnunum" bir kriter, bir ölçüt değil. Daha fazlasına bakmak gerekiyor.

Tipik olarak, şu an piyasada iş yapacak bir sürü makine var. Neden, av taktiği belli. Git bir misina sardır, ucuna eşek kadar bir fırdöndü. Arkasına bir çapari, uca bir 125 gr kurşun, at gitsin, sar gelsin. Bunu yapacak o kadar çok makine var ki. Hele azıcık temizlik, yağlama filan yapabiliyorsanız, bir sürü makine var bu işe süper gidecek.

Ama siz daha fazlasını istiyorsanız, o zaman işin rengi başka. Bunları yapacak pek fazla makine yok ve şimanoların çoğu da bu kapsama girmiyor.

Ben teknik olarak daha fazlasına zorlamak durumundayım elimdeki aletleri. Böyle olunca, daha seçici olmak gerekiyor ve apaçık görüyorsun, bu makine, kamış vs. neyse bunlarla o iş olmuyor.

15. GencoGnc

GencoGnc Genco

Tica Taurus 4500S aldım Abd den,yanında 4000 ve yedek 4500 alüminyum kafa da mevcut.

Muhtemelen gene ortadoğu kafalı satıcılarımız orjinali bozup yedek kafayı ayrı fiyatlara satıyor olabilir.

16. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yorumlar baya olumlu, Asyalı balıkçıların yeni gözdesi diye geçiyor yabancı forumlarda. Fakat parça sorunu yaşarsam ilerde makinayı çöpe atarız :) Bir de realden kullanan tanıdıklarımın görüşleri lazım makineyi almak için. Teknik özelllik yetmiyor maalesef. Tavsiye için çok teşekkür ederim.

17. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Söylediklerinizde haklısınız. Fakat benim de bu günlerde kafam baya karışık. Kendimi ifade etmede eksik kaldım. Realden tanıdığım, tecrübesine ve bilgisine güvendiğim arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine oluşturdum bu listeleri. Zaten 2 tercihim var; ya Daiwa ya da Tica. Durmadan tatlısu avına gidiyorum. Diyebilirim ki, tuttuklarımın yüzde 15 lik kısmında, trofe yayın yada turna geliyor. İstiyorum ki 100 tl bütçeye bir kahraman alayım. Çok yakın iki arkadaşımın nil levreği macerası var daiwa regal ve tica ile. Bu 2 makinayı da (daiwa regal ve tica) listeye eklemememin sebebi budur. Bir üstünlük olmasa zaten ben gidip Daiwa yerine Tica yı tercih etmem. Bu paraya kahraman bu maalesef. Ben de bugüne kadar Daiwa ve Shimano dan başka makine marka kullanmadım. Bir diğer nedeni ise önyargılarımı yıkma isteğimdir. İlginiz için teşekkür ederim abi.

18. morcheeba

morcheeba Göksel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Düzeltme: Mail attım Kısık firmasına ve şikayetlerimi ilettim. Yedek kafa sorunumu anlattım. Bugun sabah 10 gibi beni telefon ile arayarak yedek kafayı ücretsiz olarak bana göndereceklerini söylediler. İlgileri ve alakaları için Kısık firmasına teşekkür ederim.

Not: Eski mesajımı düzeltemediğim için böyle özür niteliğinde yazdım.

19. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    hesaplı deyince bende 10liralık makinalardan zannetim, benim para anca onlara yetiyor, daha 6ıncı ligteyiz
    sende para var en iyisi hiç düşünme git daiwa yı ya da şimanoyu al, hayırlı olsun, güle güle, güzel günlerde kullan

20. carsisamet

carsisamet samet

abi özel mesaj attım bakarmısın