Tarih : 02.02.2008 Yer : Side - Manavgat Hava : Açık 18 derece Deniz suyu : 17 derece, sıfır dalga, hafif çırpıntılı Rüzgar : Kuzeydoğu 2-4 Tekne : 7 metrelik ahşap ve tenteli Kişi : 5 Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere balık avı için her şey mükemmeldi. Ancak deniz bizim gibi düşünmüyordu. Saat 07:00 - 17:30 arasında tam 12 defa yer değiştirmemize rağmen balık adına koca bir hayal kırıklığı yaşadık. Kahrolasıca balon balığı hariç . Nereye gittik ise karşımıza hep balon çıktı. Kah 30 metre , kah 70 metrede avlanmaya çalıştık. Ama balon balığı ile başa çıkmak ne mümkün. Yakaladığımız tek tük balıklara bile saldırıp yedi. Takımlarımızı heder etti. Saat 16:45 e kadar yer değiştirmelerimiz neticesinde son avlak yerimiz olan sahada balık vurmaya başladı. Zaten hep böyle olur. Ya dönecekken ya da hava bozmaya başladığında balık vurur. Neyse 45 dakikalık zaman dilimi içerisinde 7 parça balık yakalayabildim.( 2 mercan, 1 izmarit, 1 ali bereket, 1 ispari, 1 hanos ve 1 lokum balığı). Diğer arkadaşlar da benden farklı değildi. Sizlere fotoğraflı bir sunum yapmak isterdim, ancak can sıkıntısından aklıma dahi gelmedi. Sonuç olarak : Akdeniz'in zaten az olan balık potansiyeli, günden güne daha da eriyor. Varolan çevre kirliliği ve bilinçsiz avlanmamının yanına bir de bu balon balığı istilası ortaya çıkınca, gelecek hiç de iç açıcı değil arkadaşlar. Sağlıcakla kalın.
Bende konunun başını okuduğumda güzel bir av okuyacağım galiba dedim sağlık olsun Osman inşallah bir dahaki sefere ne demişler 40 gün taban eti 1 gün av eti . Güzel hazırlanmış bir rapor şekli teşekkürler.
Aynı sorun ve dert bendede var 30 dakkada bi balon çeker oldum geçen avımda 3 tane iri iri balon oltama takıldı tekneye almama çok az zaman kalmıltı ki 2 si kesti oltayı 1 ni alabildim bundan sonra tamamen balon avına gidicem zaten yoksa bitmez bu balon müptelası
ya bir sürü balonunuz olmuş yinede ah vah ediyorsunuz siz beğenmiyorsanız bari götürüp verin bir çocuğa o garibim şişirsin dursun onun gözü insanlık sizinde sevabınız büyük olsun ya ben 1,5 saat 110 km yol gittim 2 hafta (110 da dönüş eder 210, çarpı 2 eder 420 km yol gittim döndüm ) bırak çocuklara verecek balonu bir çöp bile tutamadım.hemde yaz olsa derdimki en azından piknik yaptım soğuktan ellerim buz tuttu ama balık tutamamdım .Hadi yine bir şeyler tutmuşssun en azından buz derseniz.Bunada şükür derim.ya hiç göl kenarına gidemeseydim
Takma kafana Osman Kardesim. Olur boyle seyler.Acik havada aldigin nefes, yaptigin spor , dostlarla muhabbetin yanina kar kaldi.Bi dahaki sefere insaallah daha kuvvetli bir balikcilik olur. Yanliz paylasiminda bahsettigin gibi aksam ve sabah balikciligin en hizli anlari. Butun ogleyi balikta gecirecegime bu saatlerde denizde olmayi yeglerim. Dahasina rast gele dostum.Keyifle kal.
Evet arkadaşım artık bu balıktan kurtuluş yok kızıl denizin bu kendine özgü sıcak deniz balığı süveyş kanalı acılıp akdenize teşrif ettiğinden beri artık akdenizi kaplamakla kalmayıp soğuk sularada artık adepte olmuş durumda eskiden kış aylarında tek tük olurdu ama mal meydanda .doğal düşmanı yok benim baba memleketim geliboluda bile görüldükten sonra selamlar.
Teşekkür ederim arkadaşlarım, abilerim. Artık ne bulursak şükür ediyoruz. Aldığımız temiz hava , muhabbet yanımıza kar kalan. Sağlıcakla kalın.
Buralarda biz de ayni dertten muzdaribiz valla. Bundan sonraki avlarin daha bereketli olmasi dilegiyle...
Fikirlerin ve tespitlerine katılıyorum... Olta balıkçılığını tehdit edenler arasına usulsüz avlanan gırgır, trol, zıpkıncılar v.s. den sonra balon balığını da ekleyebiliriz sanırım...
En çokta binbir zorlukla sahilden yakaladığımız taze kalamarları sırtı da bitirice sinirleniyorum bu balonlara... Bu illetin en azından azaltılması için ciddi bir çalışma yapılması gerekli diye düşünüyorum...Ekonomik değeri olsa kesin azalır ama bildiğim hiçbir ekonomik değeri yok... Suyun altına sinsice hakim oluyor bu canavarlar...
Bir ara balon balığı hakkında iyi araştırma yapmıştım. Eti çok lezzetli olmasına rağmen temizlerken iyi temizlenmesse ve yanlışlıkla ciğeri veya ödü patlatılırsa etine çok etkili bir zehir karışıyor. Ölüme dahi yol açabiliyor. Japonya'da suşi yapımında kullanılıyor ve çok kıymetli bir balık. Ama orada bile yılda bir iki ölüme rastlanabiliyormuş. Aslında tutulan balıklar geri salınmasa ve işlenip Japonlara satılabilse ne iyi olur
Evet kardeşim eksik biliyorsun en güzel ve lezzetlisi mavi kanatlı orkinostan yapılıyor ve bu mavi kanatlı veya yüzgecli orkinos türü gazipaşada dardanel firmasının üretim havuzlarında üretilip her gün ucakla japonyaya ucakla ihrac ediliyor.
abi ben balonun geri salınmasına kesinlikle karşıyım. denizaltı, diğer deniz canlıları ve oltacılar için ciddi bir tehlike oluşturmakta çünkü. tek faydası uzuuuun ve usulsüz avlanan barakadicileri bitirmesi oldu... yine de geri salınmasına karşıyım ben. ama fikirleri paylaşmak gerekir... yanlış bişey yapmamak adına...
internette böyle bi yazı buldum abi yazın tehlikeliymiş bu balık kışın sorun yok yenir dio yetkililer Felce hatta ölüme bile sebebiyet veren bu balık yaz aylarında zehir salgılıyor. KARAMAN Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, ülkemizde son dönemde tüketimi artan balon balığının yaz aylarında üreme döneminde salgıladığı zehir yüzünden tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Doğru, "Bu balığın üreme dönemi sonunda, kış aylarında yenmesi gerekir" diye konuştu. Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e göç eden `Lagocephalus sceleratus' denilen balon balığının üreme döneminde zehir salgıladığı belirtildi. Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, şunları söyledi: "Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklık oranı artan Kızıldeniz'den Süveyş kanalını geçerek Akdeniz'e göç eden 65 balık türü ve su canlısı bulunuyor. Bu türler arasında, kurbağa ya da kirpi balığı da denilen Tetraodontidae familyasındaki 6 tür balon balığı da yer alıyor. Yapılan araştırmalar balon balığının 6 türünün de Akdeniz ve Eğe kıyılarında arttığını göstermektedir. Balon balığı özellikle yaz aylarında Antalya kıyılarında yoğun olarak avlanmaktadır. Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin artmıştır, İsrail'de bu balıkların yumurtlama döneminde tüketilmesinden kaynaklı ölümler meydana gelmiştir, Türkiye'de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görülmüştür. Az kılçıklı ve lezzetli bir balık olan balon balığının üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilmesi gerekmektedir."