Hep balon ,hep balon

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Asant07 tarafından paylaşıldı.

1. Asant07

Asant07 Osman

Favori Makine:
    Banax
    Tarih : 02.02.2008
    Yer : Side - Manavgat
    Hava : Açık 18 derece
    Deniz suyu : 17 derece, sıfır dalga, hafif çırpıntılı
    Rüzgar : Kuzeydoğu 2-4
    Tekne : 7 metrelik ahşap ve tenteli
    Kişi : 5
    Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere balık avı için her şey mükemmeldi. Ancak deniz bizim gibi düşünmüyordu. Saat 07:00 - 17:30 arasında tam 12 defa yer değiştirmemize rağmen balık adına koca bir hayal kırıklığı yaşadık. Kahrolasıca balon balığı hariç . Nereye gittik ise karşımıza hep balon çıktı. Kah 30 metre , kah 70 metrede avlanmaya çalıştık. Ama balon balığı ile başa çıkmak ne mümkün. Yakaladığımız tek tük balıklara bile saldırıp yedi. Takımlarımızı heder etti.
    Saat 16:45 e kadar yer değiştirmelerimiz neticesinde son avlak yerimiz olan sahada balık vurmaya başladı. Zaten hep böyle olur. Ya dönecekken ya da hava bozmaya başladığında balık vurur. Neyse 45 dakikalık zaman dilimi içerisinde 7 parça balık yakalayabildim.( 2 mercan, 1 izmarit, 1 ali bereket, 1 ispari, 1 hanos ve 1 lokum balığı). Diğer arkadaşlar da benden farklı değildi.
    Sizlere fotoğraflı bir sunum yapmak isterdim, ancak can sıkıntısından aklıma dahi gelmedi.

Sonuç olarak : Akdeniz'in zaten az olan balık potansiyeli, günden güne daha da eriyor. Varolan çevre kirliliği ve bilinçsiz avlanmamının yanına bir de bu balon balığı istilası ortaya çıkınca, gelecek hiç de iç açıcı değil arkadaşlar.

Sağlıcakla kalın.

Son düzenleme: 3 Şubat 2008
  2. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Canını sıkma arkadaşım .En azından tekne muhabbeti yaptım dersin.Biz ona da razıyız. :)

3. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Bende konunun başını okuduğumda güzel bir av okuyacağım galiba dedim sağlık olsun Osman inşallah bir dahaki sefere ne demişler 40 gün taban eti 1 gün av eti . Güzel hazırlanmış bir rapor şekli teşekkürler.;)

4. KaraKurt

KaraKurt Fatih

Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Aynı sorun ve dert bendede var 30 dakkada bi balon çeker oldum geçen avımda 3 tane iri iri balon oltama takıldı tekneye almama çok az zaman kalmıltı ki 2 si kesti oltayı 1 ni alabildim bundan sonra tamamen balon avına gidicem zaten :D yoksa bitmez bu balon müptelası

5. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    inşallah birdahaki sefere güzel olur

6. stres_yapma

stres_yapma MURAT

Favori Kamış:
    Şamandralı olta
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 6,350 kg. lık. Gökkuşağı alabalığı 2,900 kg.lık.
    ya bir sürü balonunuz olmuş yinede ah vah ediyorsunuz siz beğenmiyorsanız bari götürüp verin bir çocuğa o garibim şişirsin dursun onun gözü insanlık sizinde sevabınız büyük olsun :) ya ben 1,5 saat 110 km yol gittim 2 hafta (110 da dönüş eder 210, çarpı 2 eder 420 km yol gittim döndüm ) bırak çocuklara verecek balonu bir çöp bile tutamadım.hemde yaz olsa derdimki en azından piknik yaptım soğuktan ellerim buz tuttu ama balık tutamamdım .Hadi yine bir şeyler tutmuşssun en azından buz derseniz.Bunada şükür derim.ya hiç göl kenarına gidemeseydim ;)

7. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Takma kafana Osman Kardesim.

Olur boyle seyler.Acik havada aldigin nefes, yaptigin spor , dostlarla muhabbetin yanina kar kaldi.Bi dahaki sefere insaallah daha kuvvetli bir balikcilik olur. Yanliz paylasiminda bahsettigin gibi aksam ve sabah balikciligin en hizli anlari. Butun ogleyi balikta gecirecegime bu saatlerde denizde olmayi yeglerim.

Dahasina rast gele dostum.Keyifle kal.

8. rauf

rauf Rauf usluer

Favori Kamış:
    oltanın her türlüsü
    En İyi Avı:
    akdeniz palamutu 4kl.
    Evet arkadaşım artık bu balıktan kurtuluş yok kızıl denizin bu kendine özgü sıcak deniz balığı süveyş kanalı acılıp akdenize teşrif ettiğinden beri artık akdenizi kaplamakla kalmayıp soğuk sularada artık adepte olmuş durumda eskiden kış aylarında tek tük olurdu ama mal meydanda .doğal düşmanı yok benim baba memleketim geliboluda bile görüldükten sonra selamlar.

9. Asant07

Asant07 Osman

Favori Makine:
    Banax
    Teşekkür ederim arkadaşlarım, abilerim. Artık ne bulursak şükür ediyoruz. Aldığımız temiz hava , muhabbet yanımıza kar kalan.
    Sağlıcakla kalın.

10. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Buralarda biz de ayni dertten muzdaribiz valla. Bundan sonraki avlarin daha bereketli olmasi dilegiyle...

11. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    5 litrelik bidona sarılı 90lık misina
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    Fikirlerin ve tespitlerine katılıyorum... Olta balıkçılığını tehdit edenler arasına usulsüz avlanan gırgır, trol, zıpkıncılar v.s. den sonra balon balığını da ekleyebiliriz sanırım...

12. rauf

rauf Rauf usluer

Favori Kamış:
    oltanın her türlüsü
    En İyi Avı:
    akdeniz palamutu 4kl.
    Cok doğru Özer yerinde bir tespit:) doğru söze ne denir.;)

13. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Aynı şeyi düşünmüşüz....

Ciddiyim...

14. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    En çokta binbir zorlukla sahilden yakaladığımız taze kalamarları sırtı da bitirice sinirleniyorum bu balonlara... Bu illetin en azından azaltılması için ciddi bir çalışma yapılması gerekli diye düşünüyorum...Ekonomik değeri olsa kesin azalır ama bildiğim hiçbir ekonomik değeri yok... Suyun altına sinsice hakim oluyor bu canavarlar...

15. cemoka

cemoka Dr.Cemal Karateke

En İyi Avı:
    Mercan 0,5kg
    Bir ara balon balığı hakkında iyi araştırma yapmıştım. Eti çok lezzetli olmasına rağmen temizlerken iyi temizlenmesse ve yanlışlıkla ciğeri veya ödü patlatılırsa etine çok etkili bir zehir karışıyor. Ölüme dahi yol açabiliyor. Japonya'da suşi yapımında kullanılıyor ve çok kıymetli bir balık. Ama orada bile yılda bir iki ölüme rastlanabiliyormuş. Aslında tutulan balıklar geri salınmasa ve işlenip Japonlara satılabilse ne iyi olur

16. İstanbuldan

İstanbuldan İbrahim

Favori Kamış:
    D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    7 kilo istavrit+2 kilo sardalya
    Ben Suşinin Somondan yapıldığını biliyorum. Başka balıktanda yapılmaz diye duymuştum. Yanlış mıyım?

17. rauf

rauf Rauf usluer

Favori Kamış:
    oltanın her türlüsü
    En İyi Avı:
    akdeniz palamutu 4kl.
    Evet kardeşim eksik biliyorsun en güzel ve lezzetlisi mavi kanatlı orkinostan yapılıyor ve bu mavi kanatlı veya yüzgecli orkinos türü gazipaşada dardanel firmasının üretim havuzlarında üretilip her gün ucakla japonyaya ucakla ihrac ediliyor.

18. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    abi ben balonun geri salınmasına kesinlikle karşıyım. denizaltı, diğer deniz canlıları ve oltacılar için ciddi bir tehlike oluşturmakta çünkü. tek faydası uzuuuun ve usulsüz avlanan barakadicileri bitirmesi oldu... yine de geri salınmasına karşıyım ben. ama fikirleri paylaşmak gerekir... yanlış bişey yapmamak adına...

19. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    abi sence bırakılmalı mı balon geriye?

20. DustDeviL

DustDeviL Özkan

internette böyle bi yazı buldum abi yazın tehlikeliymiş bu balık kışın sorun yok yenir dio yetkililer

Felce hatta ölüme bile sebebiyet veren bu balık yaz aylarında zehir salgılıyor.

KARAMAN Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, ülkemizde son dönemde tüketimi artan balon balığının yaz aylarında üreme döneminde salgıladığı zehir yüzünden tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Doğru, "Bu balığın üreme dönemi sonunda, kış aylarında yenmesi gerekir" diye konuştu.

Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e göç eden `Lagocephalus sceleratus' denilen balon balığının üreme döneminde zehir salgıladığı belirtildi. Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, şunları söyledi:

"Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklık oranı artan Kızıldeniz'den Süveyş kanalını geçerek Akdeniz'e göç eden 65 balık türü ve su canlısı bulunuyor. Bu türler arasında, kurbağa ya da kirpi balığı da denilen Tetraodontidae familyasındaki 6 tür balon balığı da yer alıyor. Yapılan araştırmalar balon balığının 6 türünün de Akdeniz ve Eğe kıyılarında arttığını göstermektedir. Balon balığı özellikle yaz aylarında Antalya kıyılarında yoğun olarak avlanmaktadır. Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin artmıştır, İsrail'de bu balıkların yumurtlama döneminde tüketilmesinden kaynaklı ölümler meydana gelmiştir, Türkiye'de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görülmüştür. Az kılçıklı ve lezzetli bir balık olan balon balığının üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilmesi gerekmektedir."