selam arkadaslar. baslik ne atsam diye dusundum cidden enteresan avlarimdan biri oldu bugunku avim. hedef balik uskumru, yaninda yemli takimla kismet aramak seklinde bir av programi yapmistim. dun geceden malzemelerimi buna göre hazirlamistim. sabah 6da evden çiktim. yine 200km yol tepip 8.15de avlaga vardim. malzemeciden kobra kurdu temin ettim. 8.30da takimlarim suyla bulustu. avlak, Zipkinci Ibrahim abimin avlaginin tam karsisi bu avlaga senede bir kaç kez geliyorum. geçen geldigimde oldukca sert bir havada kismetime güzel bir pisi baligi düsmüstü. hava kosullari balik tutmaya çok elverisli. ruzgar kamisi rahatsiz etmiyecek sekilde çok çok hafif esmekte. parçali bulutlu. günes yüzünü bir gosteriyor bir kayboluyor. yemli takimda, 3lü klasik dip, ucunda 150gr çapali kursun var. bir gözüm onda. diger takimla çapariye basladim bir yandan. su yüzeyi durgun lakin assagda felaket akinti var. 100 gram kursun adeta orta suda dans ediyor, mecbur 120gram çalistim. bir saat sonra çapariye bir mezgit takildi. hayirdir insallah dedim. yoksa yine mi hüsrana gidiyoruz diye geçti aklimdan. 15dk sonra ilk uskumru takima atlayiverdi. Uploaded with ImageShack.us 30cm boyunda çok güzel bir uskumru. hemen 2 atis sonra bir baskasi atladi. igne iyi oturmamis olacak ki mendirekten yukari çekerken düsüverdi. kismet degilmis yarim saat kadar sonra bu avlakta çokca rastladigim trofe zarganalardan biri oltami ziyaret etti. balik çapariye öyle bir dolanmiski, 7 ignenin 5i saplanmis ve burnu da bedene 5 tur dolanmis. takimdan paçayi kurtarmasina imkan yok boyu 61cm geldi bu yakisiklinin. Uploaded with ImageShack.us öglenden sonra, o vakte kadar sesi solugu çikmayan yemli takimda hareketlenmeler basladi. o da ne sagdan bir kisi çupra çekti aaaa onun yaninda biri daha çekti aklima o an izmir geldi. volex21 Volkan kardesim geldi ben yemli takimi akintidan fazla etkilenip saga sola kaymasin diye uzaga atmamistim. oldukça yakinda idi. uskumrunun da tadi yokken agirligi yemliye vereyim dedim. çupra iyi güzel de çok uzaktan aliniyordu. takribi 150 metre ileride bir tas var. bu tas ara sira çupra yapiyor. niye ara sira yapip baligin burda yatak tutmadigini oradaki yerel balikcilara sormustum. verdikleri cevap ilginçti. burasi liman girisi, senede 3 kez liman içine dolan kumu bir gemi açiga bosaltiyormus. bu islem her sefer için 3 gün sürüyormus. bu esnada tastaki baliklar yok oluyormus. geri gelip yatak tutmalari 1-1.5 ay sürüyormus. çok güzel uzak atislar sonrasi baligin suyunu buldum. 100-120 metelik atislar tasin etrafinda avlanan baliklara ulasmak için yeterli oluyor. ilk çupra geldiginde beni oldukca memnun etti. boyu 22cm. bu çupraya burada dorade gris deniliyor. gri çupra. çupranin cinslerini çok iyi bilmiyorum fakat birde bunun royal olani var. Uploaded with ImageShack.us 3 adet çupra kobra kurduna hayir demedi. o kadar uzak mesafeden iskaladigim vuruslar da oldu. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us daha sonra çupra aniden kesti. bir yandan yemliyi gözetleyip diger yandan çapari çalismaya devam ettim. bu esnada guzel bir uskumru daha yapisti. bu da ilk gelen gibi 30cm boyunda. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us saat 4de bu kadar yeter kalabaliga kalmayayim diyerek avi 2 uskumru 1 zargana 1 mezgit ve 3 çupra ile tamamladim. çesidi bol huzur dolu bir av oldu. spinden sonra uzak atis çapari sallamak çok yorucu oldu. uskumrunun meraya seyrek sürülerle girmesi de denizi bosa dövmemize, tutamadikca daha uzak atis yapmaya baslamaya dolayisi ile daha çok yorgunluga sebebiyet verdi. bu yorgunluk dünyanin en güzel yorgunluklarindan biri. hepinize huzur dolu, bol balikli günler diliyorum. düzeltme : raporda adi "gri çupra" olarak geçen baligin Türkiye'deki ismi " iskataroz"dur..
Çok güzel ve çeşitli bir av olmuş. Tebrikler. Ancak çupralar daha çok ıskataroz (yada ıstakaroz) 'a benziyor. Daha ziyade karagöz ve ispari ailesine yakın gibi. Çünkü ağız ve diş yapısı çupra gibi öğütücüden ziyade kesicive ince. Rastgelsin.
İşte ben sana diyorum ne varsa denizlerde var diye Çok güzel bir çeşit olmuş ama çipuraların bizim bildiğimiz çipurayla uzaktan yakından alakası yok onu söyleyeyim. Daha çok izmarit ailesinin bir üyesi gibi geldi bana. Şu mezgitin de bir resmini görsek iyi olurdu. Bildiğimiz sarı mezgit mi?
Ben de cupraya benzetemedim. Balıklar cok güzel ellerinize saglık ancak cupra familyasından baska bir tür olsa gerek. Cupranın solungacının hemen ardındaki kızıllık yok bunlarda
tesekku ederim daha iyileri sizi oltaniza takilir insallah. evet bir tercume hatasi olusuyor. burda dorade gris deniliyor bu baliga. gri çupra olarak tercume ediliyor olsa bile balik turkiyedeki adi ile iskataroz e denizciyiz be haci turkiyedeki adi evet, iskataroz
Güzel bir av olmuş gerçekten balık çeşidide bol tebrik ediyorum. İnanın balıkları gördüm karnım açıktı
Ya ağa ne yaptın sen ya Akşama misafir var galiba kim hangi balığı sever bilmiyosun ortaya karışık yapayım demişsin Roycum seni yürekten kutluyorum:thumb: Ama ben gelirsem benimki uskumru olsun
tam çıkıyordum o da ne harika rapor harika balıklar ellerine sağlık çok gùzeller daha iyileri rast gelsin inşallah
tesekkur ederim daha iyisi sizlerin olsun insallah. bu uskumrular cidden çok lezzetli oluyor Can. insallah bir gun gelirsin de taze taze tutup atariz mangalin uzerine. sagolasin Sabri kardesim. daha iyileri sizlerin oltasindan eksik olmasin insallah
tesekkur ederim Nuri agabey. tatli su acemisi olarak kendimi tuzlu suda evimde gibi hissettim performansi biraz etkiledi tabi bu durum
Çok güzel bir av, rapor da çok güzel, fotolar ve anlatım harika.. ellerine sağlık Roy, tebrikler :clap2:
nihayet senin mekanı tekrar gördükhihi demekki aradan bir yıl geçmişhihi balıkların maşallahı var oranın kolyozları hep aklımda senin eski raporundan kaldı bende ara ara takıl bu mekanda bence
roy abi ilk tebrik 200km için biz burda 60 km nasıl gideriz diye düşünürken sen 200 gidiyorsun uskumrular azımı sulandırdı. 10 numara zarganada ilk yakaladığım zarganayı hatırladım 2 yaşındaki yeğenimin boyundaydı ıstakaroz larda güzele benziyor aceb kobra kurdunu parçalayıp mı taktın yoksa bütünmü. ama bence başlık 10 numara av. olmalıydı. en kötü avın böyle olsun tebrikler
Bak simdi, gece gece yapilir mi bu bana! Hem de o avlagin tam karsi kiyisinda uskumru caparisinden husranla ayrilmamin uzerinden daha bes gun gecmisken! Sadece uskumru olsa haydi neyse, bir de yanina cesit yapmissin ustelik! Kiskandimmm! hihi Roy dostum, bu guzel avini tebrik ediyorum, keyifli raporun icin de tesekkur ediyorum. 200 km gidip gelmene deymis, harika vakit gecirmissin besbelli. :thumb: Limanda biriken kumun bosaltildigi yerdeki baliklarin donemlik kaybolup yeniden yerlesmesi ilgincmis gercekten. Rahat biraksalar demek ki ne cok balik olacak o kayalik cevresinde. Dostum, uskumrular da zargana da harika. Afiyet olsun. Istakaroza gelince, yanilmiyorsam bu bir Spondyliosoma cantharus. http://fishbase.org/summary/Spondyliosoma-cantharus.html Bu baliga Black Seabream diyorlar bildigin gibi. Yani Siyah Cipura gibi birsey karsiligi. Fakat arkadaslarin da bahsettigi gibi, bizim yerli Akdeniz cipurasi ile alakasi yok. Bizimkine Gilthead Bream diyorlar, yani alnindaki sari banttan oturu olsa gerek, yaldizlikafa veya altinkafa cipura. Bu senin tuttugun ise daha cok istakaroz dedigimiz baligi andiriyor. Guzel gorunuslu balik ama tadina hic bakmadim, sana afiyet olsun. Epeyce buyuyebiliyor anladigim kadariyla. Fishbase 60 cm'e kadar diyor. Su resimdeki vatandasin elindeki gibi birsey yani... Bu sefer avlak epeyce kalabalikmis anlasilan. Ben de bes gun once o daha once bahsettigim harika avlaga ikinci kez gidip tekrar uskumru caparisi ve sahte ile levrek denedim, yine birsey tutamadim. Ustelik bu sefer kiskanclikla karisik bir sinir harbi yasayip canim sikilarak dondum avlaktan. 8 - 10 kisilik, cogu orta yasli, bayli bayanli, coluk cocuk bir grup Filipinli avlagi resmen sahiplenmisler, artik kac gundur oradalarsa, cadir kurmuslar, kimseyi yanastirmiyorlar, butun gun kilolarca uskumru cekiyorlar. Adamlar surekli atip cekiyor, her cekiste o azman uskumrulardan bes, altisi geliyor, kadinlar hemen arkada seri uretim bandi kurmuslar resmen, aninda temizleyip torbalara istifliyorlar. Amator avcilikla filan alakasi yok. Gunahlarini almayayim ama herhalde satiyorlar, yoksa o kadar baligi kimse yiyemez. Yanlarindan atip cektim bir muddet, baktim tinmiyorlar, dedim ki sunlara bir hesap sorayim. Sonra baktim ki ev sahibi Ingiliz avcilar bile ses etmiyor, bulabildikleri kiyidan koseden olta atmaya calisiyor garipler, biz de misafir sayiliriz bir nevi, Ingiliz dururken bize dusmez elin Filipinlisini kovalamak dedim (kalabaliklar da bir de ), sert bakislar atip biraz rahatsiz ettim (Turk usulu) , hepsi o. Ses etmeden ayrildim avlaktan. Balik da yoktu, keyif de. Neticede, simdilik takimlari kaldirdim, artik memlekete donunce ne olur bilinmez. Acikcasi okyanus kiyisinda, bu balik bollugunda bile birsey tutamayinca kiyidan balik avinin keyfine varamadim. Ileride memlekette bir tekne edinirsek takimlari tekrardan elimize aliriz, yoksa kiyidan avcilikta nerede olursan ol densiz birileri gelip buluyor seni, tadini kaciriyor. Haliyle, zipkina donus sinyalleri veriyorum diyebilirim. Avini tekrardan tebrik ediyorum, selamlar dostum.
Merhaba;hakikatande hertelden bir rapor olmus,baliklarda,raporda sunumda sahane olmus ben olsam birdaha koşmam o perchelerin pesinden sizin mera bayagi iyi cesiti bol daha ne olsun rasgele :thumb:
Afiyet olsun roy balıklar süper . Zarganaya şaşırdım nasipte varmış ondan öyle kendini dolayıp sana hediye etmiş herhalde .
Tebrikler Roy. Şahane bir rapor kutlarım. Avlarsa çeşit açısından gayet tatmin edici. Hatta çok zevkli. 3 kilo tek tür çipura tutacağıma, 1 kilo böyle çeşit çeşit balıklar tutmayı tercih ederim. Yol çok uzunmuş aslında 200 km. az bir mesafe değil. Avlak bu sefer çok kalabalıkmış. O kalabalıkta olta sallamak bile marifet. Çipura yazdığın balıkların da çipura olmamasına çok sevindim. Biz çipura cennetinde tutamıyoruz. Sen orada yakalarsan çatlardım. Zargana ise resmen paket servis. Kendini ne güzel dolamış gelmiş. Bayağı da iri, taşı kana bulamış, kuzu kesmiş gibi. (Allah kabul etsin. ) Nice keyifli avlar temenni ederim... Rastgelsin...