Herkese Merhabalar; Birkaç gündür balık tutma hevesi içindeyim... Hazır kendime bir hobi bulmuşken elimi çabuk tutmak istiyorum hevesim geçmeden. Biraz bakınıp nerden başlamam gerektiğini anlamaya çalıştım. Çıkarabildiklerim de; *En azından orta-yüksek kalitede olta ile başlanması gerektiği... *Boğazda v.s. akıntı nedeniyle min +100gr kurşun ağırlığını kamışın atış esnasında kaldırabilmesi gerektiği. *Uzun atışlar için "surf" diye tabir edilen kamışlardan alınması gerektiği. (Olta atmayı bilmediğim için kırılma ihtimalini azda olsa düşürüyor sanırım bu tür oltalar =)) *İyi bir makine. (Bu konuyu hiç anlamadım diyebilirim.) Her yeni başlayan gibi bende oltamla herşeyi yapmak, tutmak istiyorum elbette =) Atma, silkme, koparma v.s. Şaka bir yana demek istiyorum ama... öncelikli olarak biraz uzun atışlarla beklemeli büyük av hayali kursamda, acemilik var sonuçta serde... hemen önümdeki en azından iskorpite yada nebiliyim izmarite göz dikebiliyim yani... Lineaeffe markası popüler olduğu için midir bilmiyorum karşıma çok çıktı. Bende baya bir ısındım modellerine. Sık duyduğum modelleride kendi canlandırdığım olta imajınıda (burada imaj bütçemide yansıtıyor) bir araya getirince aşağıdaki kamışlar çıktı ortaya; LINEAEFFE TURNAFRESH KAMIŞ 4.20 (100-250g atar) LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 4.20 (100-250g atar) LINEAEFFE BAIA GRANDE KAMIŞ 4.20 (100-250g atar) ve nihayet kısa 3.90 olması hafif olması... atmayı bilmediğim için biraz kısa olanla daha kolay olur diyerek favorim olarak benimsediğim fakat atar ağırlığı düşük olduğu için bi o kadar korktuğum; LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M (50-150g atarlı) yukarıdaki kamışlar benim maksimum bütçemde ve fiyatları hemen hemen aynı... Makineleri gerçekten anlamadığım için, sadece yorumları iyi olduğu ve sık önerildiği için; OKUMA AVENGER AV-65 MAKİNE (65'lik büyük makara, 4.5 :1 devir oranı, 7 rulmanlı, Aliminyum kafa, 0,32mm/430m - 0,37mm/310m, 0,42mm/260m misina kapasitesi) Makine kısmı fiyatı biraz fazla gibi ağırlığıda 680gr. burda bir yanlışklık olabilir, yani bana uygun birşey olmayabilir veya yukarıdaki kamışlara... Fazla saçmalamadığımı umuyor ve sizden yardım istiyorum... Yukarıdakı kamışlardan birini alıp sizin önereceğiniz veya yine yukarıdaki makinayı kullanarak ilk oltamı ama bir o kadarda kullanışlı ve dayanıklı oltamı yapmam uygun mudur? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Boğazda kıyıdan avlanmak için kamış ve makinanın toplam ağırlığını 1 kilo altına düşürmeye çalışırsan iyi olur. Sanırım 175'ten uzunsan 4,20 kamışı da kullanabilirsin rahat. Avanger yaygın kullanılıyor. Kamış olarak oyster ve turnafresh var bende 4,20. Oldukça memnunum, korkmadan savuruyorum. Sağır olduğu söylenilir bu kamışlar için. Beklemeli avlar için başka tavsiyeler de gelecektir. Ben kamış 540, makina 300gr (55lik kafa okuma) gibi bir kombinasyon yaptım ve memnunum. Önceden 1100 gram civarıydı, çok farketti bende. Makina olarak boğaz-kıyı için almayı düşüneceğim alet bu http://www.avmarketi.com/asp/product/5724/CORMORAN-RODEO-GT-8Pi-6000-Makina 60lık olup da 460 gram kaliteli makina bulmak zor bu fiyata. Kamış olarak da spirit alsam, hiç yormayan keyifli bir takım olur.
emir kardeşim kendini okadar zorlama erkan kardesim cok guzel bır sekılde kendınden ornek vermıs tavsıyelerıne uyabılırsın yada bu malzemelerı satan bır yerden de bılgı alabılırsın fazla pahalı makına ve kamıs amlana gerek yok eger yenı baslıyorsan cunkı daha ilerleyen zamanlarda kendıne baska makınalar ve kamıslar alacagından emınım bende basladıgımda 1 kamısım ve 1 de makınam vardı cok gecmeden 4 kamıs ve 3 makınam oldu ilk once butcene uygun bır takım la baslamanı tavsıye ederım sana daha sonra nasıl olsa temınedecegın takımların olacaktır sımdıden rastgele....:/)
emir kardeşim sana tavsiyem şimdilik turnafresh 3.90 kamış ve okuma travertine 55. bu takım başlangıç için sana gayet uygun. ileride tecrübe kazandığında bu işten zevk almaya başladığında kendine daha üst düzey takımlar oluşturabilirsin. bir çok amatör bu işe orta seviye takımlarla başlamıştır. şu an için avanger 65 lik makine sana çok ağır gelir. 4.20 kamışta aynı şekilde at çek avda kolunu fazlasıyla yorar ki bir de sen olta atmayı bile yeni öğrenen birisin. sen hele bu önerdiğim takımla işe başla. baktın iyi gidiyor. bu işi başarılı bir şekilde ilerletiyorsun, dediğim gibi o dönemlerde kendine daha profesyonel takımlar oluşturursun. selametle kal. Allah' a emanet ol. selametle....
Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkürler. İnatla seçenek çıkartıyorum kendime. Daha fazla bunaltmadan son sorularımı sormak istiyorum. Erkan; kamış uzunluğu için bir kıstas ise boyum 1.85... Fakat 4.20 kamış seni yorabilir demiş Kemal abi... Yani atış mesafesinde ciddi bir fark yaratmıyor ise 3.90 almak daha mı doğru olur? Ben biraz daha keyfi ve görsel bakıyorum şu an için çünkü kıyaslama yapacak bir tecrübem yok. Yani Turnafresh ve Oyster Cast arasındaki fark benim için renkten ibaret... Gördüğüm kadarıyla teknik özellikleri arasında hiç bir fark yok. Her iki model içinde aşağıdaki özellikler aynı... 3,90m 4section 100-250gr 490gr 4,20m 4section 100-250gr 540gr Sizin bana gösterebileceğiniz bir fark yok ise... rengi için Oyster Cast alıp yönlendirmeniz üzerine aşağıdaki makinelerden birini almak istiyorum. Son olarak bu ikisi arasında gördüğüm tek fark rulman sayısı. Bu durumda hangisine yönelmeliyim? Okuma Avenger AV-55a >>> 4.5:1 6BB+1RB 411gr 30" 7.5kg Okuma Travertine TR-55 >>> 4.5:1 4BB+1RB 371gr 30" 7.5kg
1,85 boy ile tabiki 4,20 almalısın. Yeni başlayacaksın diye 3-5 günde alışacağın 4,20 den vazgeçmek olmaz. 4,20 yi çok rahat ve keyif ile kullanırsın. Kamışı 4,20 seçebilmek için zaten makina seçiminde titiz davranıp gramajı düşürüyorsun. 3,90 alsan ilerde bir de 4,20 kamışım olsun deyip yeniden masraf açmaktansa, 4,20 yi şimdiden al, 3,90 olayını direk es geç. Makine olarak 60 almanı tavsiye ederim en az. Ben 55 kafa kullanıyorum hafif olsun diye fakat tur sayısı da düşük olduğu için çok hızlı sararak, 60 kafa ve yüksek tur sayısına denklemeye çalışıyorum açığı. İşte bunun için sana cormoran linki verdim. Hem 60 kafa, hem en hafif seçimlerden, hem 5,5 yüksek turlu, hem kaliteli, hem de makul fiyatlı. Travertineler ağır bence, kullanıcısı çok ama sahilde herzaman kendi takımlarımla değil, uğradıkça müdavim abilerin kamışlarıylada avlanırım. Travertine ağır geliyor 60-65 kafada. Hafifliğin ne kadar önemli olduğunu çok iyi anladım. Önceden 1100 gram ile daha çabuk sıkılıp yoruluyordum. 50-250 olsun diye ısrarcıysan turna ve oyster alabilirsin. 540 gram. Ama şu var, boğazda 130 gramdan fazla atmadım hiç. O da çok akıntı ve rüzgar varsa. O kadar rüzgar ve akıntıda zaten keyif olmuyor. Diyelim ki 200 attın ava devam etmek için(oldu ya), çevrendeki insanlar 100gram hatta 75 gram ile avlanmaya devam ettiği için avı unutacaksın. Takımların karışacak, lanet edip gideceksin. Avlaktaki insanlara bunu anlatmak zor, iyi öğrenmişler 70 gramı, kimseyi umursamıyorlar. Spirit aldığın zaman da oyster ve turnadaki gibi kamışın sağırlığından da yakınmak zorunda kalmazsın. Turna ve oyster balta gibi, savur savur dur Sonuç olarak, eğer spirit alırsan oradan da indireceğin gramajla kendine güzel bir kıyak geçmiş olursun. Madem "hevesim geçmeden" diyorsun. Hevesini kırabilecek şeyleri de en aza indir ki daimi olsun sana bu hobi. Cormoran'ın denginde, o fiyata, o gramaja, o özelliklere denk bir makina daha bulursan bana da haber ver Başka markalarda fiyat çoooook uçuyor. Cormoran çok iyi bir markadır haberin olsun. Daiwa-Dam ortaklığı idi bildiğim kadarıyla. Spirit 4,20 ve Cormoran'ı şiddetle tavsiye ediyorum.
Diğerini kullanmadım ama turnafreshi tavsiye etmiyorum. Hantal bir kamış. Göreceli olarak sağlam olabilir ama avda bana keyif vermiyor. Yemlide bir derece kullanılabilir. hangisini alırsanız alın kesinlikle 4.2 metre alın.
kamış ve makinanı almadıysan eger kamış olarak remıxon terminator 390 a bir bak derim 150-200 atarlı hem görsel olarak guzel kibar hafif hemde oldukca saglam makina olarakda remikson infinity 6000 tavsiye ederim 307 gr agırlıgında
4.20 den şaşma Turnafresh alma shimano alivio al 200 atarlısından işini görür hayli hayli hemde uzun seneler kullanırsın Makina olarak devri yüksek değil düşük olan ama surf olan bir makina al ağırlığını fazla takma alışırsın.