abilerim şuan londradayım burada ebayda hummingbird 596c HD modelini buldum http://www.ebay.co.uk/itm/Humminbir...353?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2576effd29 linki burada bu ürün nasıldır buradaki fiyatı 229 pound 660 tl falan benim kullanıcağım alan ben professıonel değilim benim kullanıcağım alan istavrit bazen lüfer uskumru işimi görürmü acaba
birde bu model var fakat bu amerikadan geliyor ortalama 340 pound yapıyor http://www.ebay.com/itm/Humminbird-...95?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ec2aa22fbü
Hiç yoktan iyidir filan tamama ama, almışken yan taramalı bir şey alırsan isabet olur. GPS iyi bir özellik, fakat o kadar elzem değil (bkz: sakız parasına düşen GPS aletleri)
GPS'li modellere haritalar yükleyip bir nevi chartplotter olarak kullanabiliyorsun. 2. bir cihaz taşımana da gerek kalmıyor. Daha önce avlandığın noktaları işaretleyip bu noktalara rotalar çizebiliyorsun yani başka bir alet kullanmaktansa balık bulucuda bu özelliklere sahip olmak daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Ben şu an aynı markanın 570 modelini kullanıyorum ve GPS'li bir modele geçeceğim.
Elbette var, iyi de bir özellik. Ama artık GPS cep telefonlarında bile var. Balık bulucu alırken kriter olmamalı pek. Varsa, iyi, güzel hoş. Ama yoksa, yanlış tercih olmaz. Asıl önemli olan, yan tarama olayı. Bu ciddi şekilde fark yaratır. Şu resim sanırım olayı daha iyi izah edecektir:
Serdar Abi, tabii ki yan tarama muhteşem bir özellik, zaten yan taraması olan bir cihazda GPS de oluyor ancak yan taramalı cihazlar bildiğim kadarıyla 1000$'dan başlıyor ki o da Amerika fiyatı. 300-400$ lık bütçeler için yan taramalı cihaz yok ancak GPS'li var. O yüzden o fiyatlara alınacaksa GPS'i olsun bari dedim. Yoksa senle hemfikirim. Saygılar,
Merhabalar öncelikle şunu söylemeliyim yerinizde olsam sadece bu dediğiniz balıkları tutmak için sonar almazdım! zira dediğiniz balıkların hepsi göçmen balık yeri yurdu yok hepsi gelip geçiyor olduğu yerde durmuyor! siz radarda o anda görsenizde oltayı atana kadar belkide sizden 100 metre uzağa ulaşmış olacak. Bence sonarların en güzel özelliği size altınızda nasıl bir dip yapısının olduğunu gösterebilmesi! Dolayısıyla bu sayede kayalık bölgeleri tespit edip taş balıklarının evlerini tespit edebilir buralarda çok güzel yemli avlar gerçekleştirebilirsiniz! Fakat klasik 2 boyutlu sonarlarda bu durum o kadar kolay değil! çünkü bu sonarlarda sadece kayığınızın altında kalan kısmı görürsünüz. Bu çok kısıtlı bir alan! Bu şekilde tarayarak bir taş bulabilmeniz inanılmaz zor olur! işte tam bu noktada hayatımıza yeni yeni giren yanal taramalı sonarlar işimizi kolaylaştırıyor! çünkü bu sonarlar sadece kayığın altını değil, şu anki teknoloji ile seyir halinde iken 120 metre sağ 120 metre solunu olmak üzere toplam 240 metre bir alanı kuşbakışı olarak taramamıza imkan veriyor! Bu gerçekten muhteşem bir özellik, sanki kayığın altında kamera varmış gibi bir görüntü veriyor ekrana ve sanki siz kayktan deniz gözlüğü ile denizin dibine bakıyor gibi görüyorsunuz herşeyi! bu özellik size kayanın nasıl bir yapısı olduğunu ne kadar geniş olduğunu ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor! yani resmen size yukarıdan fotoğrafını çekip ekrana yansıtıyor ve bunu sadece kayığınızın altı değil 240 metre gibi bir alan için gerçekteştiriyor! "ben bu aletle benim çıktığım bölgedeki bütün kayalıkları bulabilirim" diye düşünebilirsiniz! Şimdi sıkı durun! Bende yanal tarama özelliği olan humminbird 998 csi modeli var ve marmarada bir taşı bulabilmek için 3 ay tarama yaptım! Belki marmaranın yapısından dolayıdır! Ege ve akdenizin daha taşlık bir bölge olduğunu düşünüyorum ama marmarada durum bu şekilde! gerçekten kayalık alan çok az! sanki formula1 pisti gibi Burda asıl değinmek istediğim konu şu; deniz gerçekten çok büyük bir alan ve bu kayaları bu son teknoloji aletlerle bile bulmak çok ama çok zor! şahsen ben 2 boyutlu bir sonarda böyle bir işe kalkışmam marmarada! ama bu yanal taramalılarlada zor olsa dahi, imkansız değil Bu taş arama işi ayrı bir iş ayrı bir macera ! düşünün müthiş çabalar sonrası bir kaya buldunuz! belkide bulduğunuz kaya dünya varolduğundan beri hiçbir insanoğlunun şu ana kadar bulamadığı gizli bir yer! hihi Oradan ne geliceği belli olmaz! Bu aslında Hazine aramak gibi birşey Hazineyi bulabilirseniz mutlu sona ulaşırsınız mesela ben kendimi bildim bileli balık tutmaya çok merak salan ve takip eden biriyim. küçüklüğümden beri silivride balığa çıkanların ne tuttuklarını takip ederim. Bizim buralarda ben küçükken en fazla bir kovada 1 veya 2 tane küçüçük mercan çıkar veya çıkmazdı! Bu balık cinsinin burada yaşamadığı düşünülürdü. Fakat o kimsenin gitmediği yerlerde 3 ay uğraştıktan ve artık ümidimi kaybetmeye başladığım zamanlarda bulduğum ve adını yakut taşı koyduğum bu merada ilk avımda, bu bölgede kimsenin şu ana kadar yakalayamadığı büyüklükteki mercan balıklarına ulaşmıştım ve görenler tam anlamıyla şoka uğramıştı! Bu senede başka bir bulduğum taşta daha büyük fangri mercanlara ulaştım! Ve daha tarayamadığım o kadar çok alan varki inan bana hayatım boyunca uğraşsam genede o kadar büyük bir alanı tarayamam ama her zaman yeni bir taş bulma heyecanı beni mutlu ediyor ve heyecanlandırıyor! Size o avdan bir fotoda göstereyim Eklemek istediğim çok önemli bir kaç bilgi var; bu yanal tarama en fazla 50 metre derinliğe kadar tarayabiliyor, bundan sonra aynı cihazda 2 boyutlu olarak devam etmeniz gerekiyor! Eğer avlanacağınız bölge birden derinleşiyor ve 50 metreleri geçiyorsa fazla işinize yaramayacaktır! Amerikadan getirteceğiniz cihazlarda derinliği metre olarak değilde feet olarak yazar! Türkçe menü yüklenemez! Oradaki cihazlar linux buradakiler matrix üzerinde kodlanmış, eğer oradaki cihaza buradaki işletim sistemini yüklemeye kalkarsanız bozarsınız! zira içindeki bazı çipler farklıdır! cihazı direk amerikaya göndermek zorunda kalırsınız ve bir tonda para harcarsınız! ve hiçte kolay bir olay değil! ama ingilteredeki cihazlarda bu böylemidir bilemem, iyi araştırın derim.
Ben balıkbulucuyu çoğunlukla dip yapısı ve derinlik gösterme özelliği için kullanıyorum. Balık bulmak kolay değil, sadece istavrit avlayacağım zaman faydası oluyor. Yoksa levrek, lüfer gibi gezici balıkları bulup yakalamanız çok çok zor. Ama sırtı avlarında oltanızı kaç kulaçtan çektiğini bilmeniz önemli, derinliğie göre misina salıyorum böylelikle dip sırtısı verimini arttırıyorum. Bu da sırtı avlarında balıkbulucunun önemini arttırıyor. Evet doğrusun, yurtdışı cihazlar Feet ve Kulaç gösteriyor. Ben kulaç hesabı kullanıyorum, metre kullanmıyorum ancak sizin kullandığınız cihazla bizim bahsettiğimiz cihazın bütçesi arasında dağlar kadar fark var.
Şimdi, Londra'dan yazan birsi için, 1500 € altında olan, humminbird 798 gibi bir yan taramalı sonar alabilecek bütçe çok zor olmayabilir. Bu aklımıza geliyor. Seçilen modele bakınca, bu işi pek bilmediği de hissediliyor. Bu durumda, 798 gibi yan taramalı modellerin profesyonel aygıtlar olduğunu, kendisine fazla geleceğini, gerek olmadığını düşünmüş, olayın aslen amatör avcıya çok daha iyi bilgi veren bir sistem olduğunu kestirememiş olabilir. Bu yüzden, aradaki farkı anlamak önemli. bütçe olayı elbette herkesin kendi sorunu ve durumu. Ama teknoloji farkını görmek, bilmek gerekiyor. Zira, bu alete verilecek 600 TL'den sonra, bir 1400 TL daha verip o teknolojiye yükseltmek olası olmayacak. O teknolojiye ulaşmak için bu alet çöpe atılıp (Ebay'da satarsınız da, gene biraz zarar edersiniz elbet) o aletlerden almak gerekecek. Bu masrafı etmektense, daha iyisini baştan almak akıllıca olacaktır.
Tabiki, haklısınız! Dediğim gibi, eğer sadece böyle bir av yapacaksanız bu cihazlara bakmanıza gerek yok. Hatta sırf bu dediğiniz avcılığı yapacaksanız daha uygun hesaplı cihazlarda iş görür.
her yazılanı dikkatlice dinliyorum dediğim gibi ben professıonel değilim tabiki taramalı olanı bende isterim fakat bütçemi aşar ama bazı abilerimin dediğinden sonra belkide almasamda olabilir diye düşünüyorum tekrar çok teşekkürler