herkese merhaba( Hypophthalmichthys molitrix) gümüş sazan olarak bilinen bu balıgı ne şekilde avlayabilirim deneyimli dostlardan yardım edmelerini rica ederim.
Sanırım ülkemizde bu tür balık bulunmuyor. Asya sazanı bahsettiğiniz türse. Belgesellerde gördüğüm kadarıyla istilacı bir balık ve Asya ülkelerinde bulunuyor. Avlayan yada bilgisi olan arkadaş sanmıyorum çıksın
Sizin için araştırdım. Öncelikle eğlenceli bir bilgi paylaşayım. Hani bir video vardı internette. Botla balıkların içinden geçerler ve balıklar havaya zıplamaya başlar ve okla avlarlar bu balıkları. İşte bu balıklar gümüş sazanlarmış. "Filter Feeding" sistemiyle besleniyorlar. Yani suyu vücutlarında filtereleyerek içindeki planktonları süzüyorlar. O yüzden geleneksel methodlarla yakalamanızın imkanı yok. Gariptir fakat bu balığı at çekle yakalayabileceğiniz söylenilmiş. Beslenme şekline uymasa da belli ki hareket eden nesnelere karşı bir hassasiyeti var. Döner kaşıklarla ve bu sistemle avlayabilirsiniz. Bu sistem gümüş sazana özel bir sistem :
bende bir ara araştırdım bu balık gümüş sazan olarak dünyada biliniyor ülkemizde bu ırk yok diyebilirim iyikinede yok zaten İsrail sazanı bizim gerçek turumuzü yok olmasına neden bibe bu olursa ulusal balığımız olmayacak
izlediğim belgeselde, bu balığın gelişinin asya ülkelerinde yaşayan insanların bu balığı yeme şekillerinden dolayı şu an istilacı olarak nitelendirilen ülkelere zamanında canlı olarak girmesine izin vermemelerinden kaynaklanıyormuş. Canlı getirilen bir balığı doğada uygun bir suya bırakınca böyle istilacı cinler hemen üremeye başlıyor. Okla avlama videolarını bende izledim. Amerika' da bu türün yok olmayışından dolayı yapılan bir eğlence olarak düzenlenmiş. israil sazanı ve aslında olmaması gereken bir sürü canlıyı nedenlerinin ne olacağını bilmeden aşılama yapmak suretiyle iç sularımıza saldılar. İnşallah bu tür içinde deneme düşüncesi olan olmaz.
teşekkür ederim bu yöntemi denedim ama bi sonuç alamadım şu an bulundugum yer iran ve sazan avlamaya gittigimizde bu balıkların baya iri kıyımları önümüzden resmi geçit yapyor ve bir şey yapamama insanı deli ediyor banghead sonunda zıpkınla dalıcam aralarına her halde
Aramamı Çince sitelere çevirdim. Şimdi resmini vereceğim aparatı bir şamandıra ile atmanız gerekiyor. Çünkü balık dip balığı değil. Şamandıra sayesinde üstte kalacak aparat. Ancak aparatın içine nasıl bir yem konulması gerektiğini anlayamadım sayfalar Çince olduğu için. Aparat budur. :
günaydın ilgilendigin için teşekkür ederim sanırım bu düzenegi kendim bi şekilde yapabilirim yalnız bir sorum olacak yem olarak ne kullanmak gerekyo bide kancalara yem takmalı mı yoksa boş mu bırakmalıbide düzenek hemen şaamaandranın altında mıı olması gerekyo.artık çince bilen birilerini bbulmak gerekyo sanırım.
Bu aparat zaten normal sazan için de kullanılıyor. Eminim bulabilirsiniz av marketlerde. Balıkları gördüğünüzü söylemişsiniz. Hangi derinlikte olduğunu biliyorsunuz ozaman. Ona göre ayarlayın şamandıradan sonraki mesafeyi. Bu sistemdeki amaç, o haznenin içindeki yemi yemeye gelen balığın iğnelere takılması. Yani iğnelere yem takmayın. İğneler 4-5 numara sazan iğneleri olacak diye tahmin ediyorum.