İdeal At-çek olta boyu

Konu, 'Kamışlar' kısmında themad2 tarafından paylaşıldı.

1. themad2

themad2 Serdar

Sevgili balık dostları;
    İdeal at çek kamış için boy nedir.?
    4.20 surfler uygun diyenide var.3 metre olsun ucu hassa olsun diyenide var.
    Aradım taradım her kafadan bir ses artık öğreneyi dewdim
    Saygılar.

2. İdeal at-çek kamış boyu kendi boyun ve sahtenin ağırlığı ile alakalı olmakla beraber 2,70-3,30 metre arasında olmalıdır..

3. Fıstıklı değil..Cevizliydi:cool:

Kranka sormak gerek:rolleyes:

4. themad2

themad2 Serdar

Bogazda avlanıcam İstarvit çinekop palamut vs.. için.
    Sanırım genelkliklede 125 gr falan atarım.

5. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Palamut .

Boğazda

Sen.

Ah be Serdar kardeş,

tekne olmadan biraz zor bu işler.
    İstavrit için süper birşeyalmana gerek yok.
    20ytl lik takım + kamış + motor işini fazla fazla görür.

6. themad2

themad2 Serdar

Hepsiniz sağolun ama yanlış öğrenmişim ben ne kadar uzun kamış o kadar uzun mesafe şeklinde birşeyler biliyordum.Bu arada tekne ayarlatım pek sorun olacagını sanmam.

Son düzenleme: 6 Haziran 2008
  7. 125gr ağırlık için vede uzak mesafe için at-çek kamışı değil Surf kamış alman gerek..;)

Bak ben sana bir link vereyim..Bu kamış biraz pahalı fakat performans olarak 500-600ytl lik kamışları aratmaz..;)

İşte bu kamış..

8. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Tekne ayarladıysan o kadar uzun kamış arama Bence.
    Kısa bir kamış bak. tekne içerisinde kısa kamışla daha rahat hareket edersin.
    Yada en sağlıklısı Kasnak.Ama sağmasını bilmen gerek yoksa çok dolaştırırsın.

9. themad2

themad2 Serdar

Sanırım bir fikir edindim sorunun sevabınıda aldım ;)
    sağolun.

10. themad2

themad2 Serdar

Cevap yazacağıma bir hata ile sevap yazmışım:)
    Sevabı kim alır Allah(c.c) bilir:)

11. crank

crank AYDIN

Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    isanbul bogaz için en iyisi 4.50 hafif karbon kamış yoksa uzaga atamazsın

12. themad2

themad2 Serdar

4.50 mi o kadar kamışa baktım sade e bir kaç tane 4.40 gördüm 4.50 demi çıktı :)

13. ozan

ozan Ozan

İstanbulda öğrenciyken kime sorsam böyle derdi. şimdi bodrumda 5-4.50-4 m kamışlar yedek parça olarak bekliyorlar. ve hiç biriyle şuan kullandığım 2.70 karbon sargı yada 3 m karbon sargı kamışla attığım mesafeye atamadım. 4 m ve üstü denilen şey bir şehir efsanesi ( profesyonel surf kamışları ayrı tutuyorum). ben çok gördüm 5 m polyester kamışla olta atıp çeken kreçacı

kıyıdan at çek için en ideal boy 2.70 bence hafif olmalı ve hızlı bir makina önerim dam quick ama abu garcia nın küçük boyları da olabilir

Son düzenleme: 7 Haziran 2008
  14. DicentrarchusLabrax

DicentrarchusLabrax Ulaş Çekiç

Favori Kamış:
    At-Çek
    Merhabalar,
    Sahte yem ile at-çek için 2,4-2,7 m. arasındaki kamışlar bana göre ideal. Kamış boyu daha uzun olunca, kıyıya gelen balığı zaptetmek zorlaşıyor.Ayrıca teleskopik yerine parçalı kamışları tercih ediyorum.
    Saygılar..

15. Aslında söylenenlerin her ikiside kendi alanlarında doğru..

Öncelikle at-çek ile uzun mesafe atışını karıştırmamak gerek..At-çek dediğimizde hafif sahteler akla gelmelidir..Ağırlıklarıda 30-40gr a kadar..Çoğu sahte 7-15gr arasındadır..
    Eğer atacağımız ağırlık 10gr gibi hafif bir ağırlıksa kamış boyu kısa olmalıdır 270-3,00 metreler idealdir..Bunun nedeni atılacak ağırlığın bu ölçülerde kontrol edilebilir olması ve ideal ivmenin bu boylarla verilebilmesidir..Ancak elimizdeki sahte 130gr lık bir jig ise tabiki bunun 4,20 + bir kamışla atılması da yukarıda saydığım nedenlerden dolayı uygun olur..

ağırlık arttıkşa insan boyu orantısında kamış boyuda artar..Ancak bu demek değildirki 1,5kg için 8 metre kamış gerek..ağırlıklar insanın kurşuna kazandıracağı ivme kuvveti ile ilgilidir..1,5kg lik bir ağılığa yeterli ivmeyi kazandıramayacağımızdan ağırlıklar 120-200gr da ideal olmaktadır..

Aslında bu fırsatla birlikte ben çok sık düşülen bir hatayı açıklamak isterim..At-çek kamışlarında atarın az olması ve esneklik aslında at-çe esnasında yorulmamak daha uzun süreli at-çek yapmayı sağlamak içindir..özellikle 15gr üzeri sahtelerde 3.00 metre boy ve sert yapı kesinlikle uzun mesafe için avantajdır..Surf kamışlardada bu kural kesinlikle geçerlidir..boyu 4 metre olan ve esnek olan bir kamış ile uzun mesafelere atmak mümkün değildir..Bunun nedeni atıştan sonra kamışın düz hale geçişinin yavaş olması ve gücün bir kısmını bu esnada abserve etmesidir..Kamış nekadar sert formlu ise mesafe o denli uzak olacaktır..4-5 farklı markada surf kamış kullanan biri olarak bunlar tamamen kendi gözlemlerimdir..

Parçalı kamışlar yada en azından kapalı uzunluğu çok olan kamışlar tercih edilmelidir..boyu 4,50 kapalı uzunluğu 70cm olan bir kamış ile uzun mesafeler atmayı denemek pek yarar sağlamaz..Parçaların fazla olması uygulanan gücün düşmesine sebep olur

16. crank

crank AYDIN

Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    benim demek istedigim 4.50 civarı kamışlar surf tipi olanlar. onlarında hafif olanları piyasada mevcut bu kamışların asıl güzel olan 2 yanı var 1.si balık uzakta ise uzaga atış yapabiliyoruz.2.si eger balık piyasada bolsa 20 köstekli bir çapari baglar rahatlıkla atış yapabiliriz.
    ama kısa kamışlarla 20 köstekli çapari takmak imkansız. valla ben bakıyorum son bikaç seneden beri bu surf kamışlar çok iyi tuttu eger sandaldan yada uzun kamışın kullanılması zor olan yerlerde balık tutmuyorsak uzun surf kamışların dışına çıkıp macera aramaya pek gerek yok...
    ama surf kamışa alırkende kesinlikle 4 mt nin üstünde almak lazım

17. 120gr kurşunlu çapari bizim bahsettiğimiz manada at-çek e girmiyor..;)

bunu tabiki 4.00+metre bir kamış ile kullanmak doğru;)

18. themad2

themad2 Serdar

Ben soruyu yanlış sorunca böyle karışık bir durum oldu:D
    Ama üstad işte ne sorarsam sorayim eksiğini giderip cevaplıyor sağolasın Erdal abi:)

Son düzenleme: 8 Haziran 2008
  19. paul&shark

paul&shark özgür şeflek

Favori Kamış:
    Lineaeffe evtreme 180 cast
    Favori Makine:
    Okuma V System vs65a
    En İyi Avı:
    ben hiç büyük balık kaçırmadımki
    hafif sert aksyonlu 50-150 gr atarlı bir kamış kullanmalısın boğazda 4.20 den aşağısı iyi varim alamazsın 3,90 kullanan arkadaşlar var ama pek akılkarı değil sonuçta palamut falan demişsin pek kalmasada kanala ne kadar yakın atarsan o kadar iyi