Herkese merhabalar Arkadaşlar hem deniz hem göl kıyısından veya teknde lüfer turna alabalık balık avında kullanmak yani atçek yapmak için spin kamış boyu ne sizce ne olmalıdır Ben 2.40 cm olarak düşündüm sizce uygun olanı nedir paylaşımda bulunacak tüm arkadaşlara teşekkürler
Bu bence daha çok kullanacak kişinin alışkanlıkları, boyu ve kol uzunluğu ile alakalı. 270 ve 300'lük spin kamışlarla çok rahat ediyorum. Boyum 185... Çevrenizdeki arkadaşlarınızda varsa deneyerek kendi kendinizi test etmenizi öneririm.
ben ilk başta 300 cm aldim aksiyon ermek çok zor sonra 2.40 aldim ve gayet memnunum aksiyon vermek çok kolay. .
Merhaba Mustafa kardesim. Kamıs boyu, kisiye, kullanım alanına, kullanım alanındaki kisi sayısına , hatta ve hatta hava durumuna gore bile degisir. Ortalama deger bence 2.70 olanıdır. Bu ise bel baglamıssan, 2.10 dan 3.00 ve hatta 3.30 a kadar degisik boy ve alternatif aksiyonlu kamısların olmalı. Tabii ki bunlar peyderpey olacak seylerdir. Ara sıra tekne olayı oluyorsa 1.65 - 1.80 lik kamısada ihtiyac duyarsın. Velhasıl isin ozu, her boydan kamıs sahibi olmalısın. Sonra da keyfine gore kullanmalısın.Keyfin iyi, avların bol olsun. Tevfik.
Al bended de bir aynen Boyum 1.69 kullandığım kamış 1.98. Kimi yerlerde bu kamış bile uzun geliyor.Mesela benim gibi kamışı yere doğru eğerek aksiyon verenler varsa bilirler kamış ya yere sürter ya taşa ya suya...Bu yüzden bu aralar 1.80 kamış alma ihtiyacı içindeyim.ama hatrı sayılır bir abim atış mesafemi etkileyeceğini söylediği için bu hevesten vaz geçergibi oldum.Avlanacağın yere göre değişir uzunluk.Ama en ideali 1.95 - 2.10 dur.Uzun boylu isen 2.40. ama bunun da üstüne çıkarsan kontrolunu tam sağlayamazssın.Aksiyonda vermede zorlanırsın belki. Son söz maksimum 2.40 bunu geçme he geçerde alırsan ne demek stediği anlarsın
bu konuyu bende forumda açtım değişik fikirler çıktı ama denemelerim sonucunda eğer denizde ve kıyıdan kullanılacaksa en az 2.40 ile 2.70 olanını tavsiye ediyorum 2.10 çok kısa geldi.Çünkü uzak atış ta buna ihtiyaç sıoluyor.Atarıda bana göre 50 gr veya 60 gr olabilir.Yani 20-50 arası gibi olursa hem rapala hemde kaşık ilede kullanabilirsiniz.Dolayısı ile biraz sert kamış daha çok hoşuma gidiyor öbür türlü balığı çekerken kamış hemen u halini alıp dengesizleşiyor sallanmaya başlıyor.tabi bunlar benim fikirlerim selamlar.....
ha aksiyona gelince en çok sıklıkla yapabildiğimiz aksiyon türü 2 veya 3 figürü geçmiyor.üstelik dediğim gibi çok yumuşak kamışlada bunları yapmak zor olur.Benim tecrübelerim bunlar selamlar sevgiler....
Sn.Mustafa kardeşim üstadların dediklerine katılıyorum.Ben 2.70 veya 3.00 metrelik kamışlardan randıman aldım.Kıyıdan atçek yapıyorum.Saat 13.00 'ten 20.30 'a kadar çalışıyorum,yaşım 59 olmasına rağmen beni hiç yormuyor.Hani bizim buralar birkaç haftadır lüfer yapıyor sürekli atçek çalışıyoruz.Devamlı kaşık veya rapala kullanıyoruz.40 'lıkta bir makina bağlarsan hafif bir takım oluşturursun. Güle güle kullan inşallah kardeşim.
1.80 mt den 2.70 mt ye kadar farklı boy ve markalarda spin kamışı kullanan biri olarak, en rahat ve zevk alarak kullandığım boyun 2.70 mt olduğunu söyleyebilirim.Boyum 1.84 ve bu kamışı hem deniz seviyesinden hemde yüksek yerlerden çok rahat kullanıyorum.Bu arada tekneden de spin yapacaksan ayrıca 1.80 mt almanı tavsiye ederim,tekneden uzun kamış kullanmak sıkıntı yaratıyor...
Benim sana tavsiyem iki farklı kamış almak yerine teknede ve kıyıda kullanabilmen için Shimano / Beast Master - TBMSBX2124M6 serisinden boyu hem 210 cm hemde 240 cm olarak kullanılabilen, kapalı boyu 53 cm., ağırlığı 210 gr., 6 ayrı parçadan oluşan ve 10 - 30 gr. aksiyon aralığına sahip kamış tercih etmen yönünde olacaktır. Aksiyonu sert olsun istersen o zaman 240 cm / 270 cm kullanılanda 14-40 gr. olanı var. 270/300cm aksiyonu 20-50gr. ve 50-100 gr. aksiyona sahip olanlarıda mevcut.
Abiciim eğer spin kamış alıp at çek avının zevkine kapılmak istiyorsan tek tavsiyem 2.70 kamış alman ve atarı 5 25 olan sağlam bir kamış alman yapacağı aksiyon önemli kamışın ağır rapalayı kaldırıp atman sorun olmaz.30 grlık rapala bile atılır yeterli dikkatli at.Ama şunu söyleyim balığı yakalamak için onu rapalaya aşık ettirmen lazım bu da rapalanın hareketiyle olur.Ve size hassas ama kuvvetli bir kamış gerektirir.
Ne demek İbrahim bey, bizde sizden öğrendik bu bilgileri zamanında, sizin kamış tavsiyeleriniz ve tecrübeleriniz tartışılmaz görüşmek üzere saygılar.
Arkadaşlar ağırlıklı olarak kamış boyuyla ilgili yorum yapmışlar. Hepsine katılıyorum ancak başka bir önemli etken de, kamış aksiyonları ve atarları. Kullanacağın sahteye göre kamışın boyu ve aksiyonu önem kazanıyor. Su üstüler için mesele 2.40 nispeten yüksek atarlı (10-30, 14-40 gibi) ve aksiyonu M yada MH kamışlar daha uygun oluyor. Yok silikonlarla da çalışıyorsan, 2.10 boy ve daha hassas (5-20 yada 3-14 atarlı) ve ML kamışlar daha uygun oluyor. En doğrusu aslında farklı boy, aksiyon ve atarlarda kamış bulundurmak.
Çok haklısın Alpay abi.Lakin Başlık olarak boy sorduğu için öyle bir cevap verdim. Zati sen bu konuda haklısın.En azından insanda 2 tane kamış olmalı bunlar 5 25 ve 10-40 gr atarlı olarak.Boyu ise insanın kendi boyuna oranlamalı.Forumda baktım çoğu 2.70 kamış önermiş.Bu arda amaç uzağa atmak mı?Yada boyuna oranlı mı çünkü sanırsam hepsi uzun boylu.Ben şimdi 1.69 boyundayım 2.70 kamış beni hayli zorlar.Bu yüzden insan boyuna göre oranlamalı.Varsa imkanı gidip dükkana eline alıp kullanmalı silkelemeli.İçine oturuyorsa almalı. Benim kamışım Shakespeare ugly stik lite 1.98 7-20 gr atarlı sanırsam 1-gr eksik fazla olabilir.oz olarak belirtilmiş.Ben bu kamışla 35-40 m uzağa rahat rahat atıyorum.Rüzgarıda arkama alırsam 50 yi buluyor. Sevgiler saygılar.Sen düşüncende haklısın abi...Orasını düşünemeden yorum yapmışım.Sağol dikkat çektiğin için...
İdeal kamış boyu denilmiş ya, ben de boy dışında ideal kamış için başka etkenlerde var demek istedim, aksiyon gibi, kullanılacak sahte gibi( yalnız şu yazdıklarıma baktım şimdi de, neyse )) Benimde boyum 1.72, elimde 2.70 Okuma V-system var 10-30 atarlı, aksiyonu yumuşak diyebiliriz. Mesafe ağır sahteler için (12-15 gr arası) çok uygun , aksiyon olarak biraz zayıf , en azından ben zorlanıyorum bazı aksiyonlarda. Aynı kamışla 5-7 gr gibi ufak sahteler ve silikon jiglere dönünce ise atış mesafesı uygun olmuyor. Tam kamçılama yapamıyorum, daha kısa kamış boyu gerekiyor bence. Uzun atış mesafesi aslında birçok etkene bağlı; Kamış boyu, Kamış-makine uyumu (hafif bir kamışa ağır makine koyunca denge bozuluyor ve atış mesafesi düşüyor), sahtenin özelliği, misina kalınlığı, atmadan önce kamış ucunda bırakılan pay, vs. vs. Özetle bence ideali bütçeye göre birkaç farklı spin kamış edinmek.