Iğne-misina-kontra dengesi

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında bilent yıldırım tarafından paylaşıldı.

1. bilent yıldırım

bilent yıldırım bilent yildırim

sazan avı-iğne-misina-kontra(Kalama)- dengesi

uzun yıllar mustad ın 530 serisi ile balıkçılık yaptım.türkiyede sazan üzerine daha önceleri çok da seçenek
    yoktu.günümüzde,gamakatsu,fox,fudo,sesame, owner gibi sazan iğneleri,modeline göre ortalama 5-9 kg arasında çeker kuvvetlerine sahip iken,bu iğneler aslında somon iğneleriydi ve çekerleri düşük iğnelerdi.

örneğin 3no su-4 kg ,2 no su 4.5 kg çeker kuvvetinde idi,hatta kemiğe denk geldiğinde 0.5 kg bu değer düşüyordu ,ama yine de açmıyordu.
    nehirde 11.5kg,gölde 16 kg lık balıklar da ,sorun yoktu,iğneler AÇMIYORDU.

geçen bu zamanda 3-4 yıl misinalar üzerine de bayağı bir çalışma yaptık,3 ayrı düğümle çok sayıda deneme yaptık
    ,asso,sufıx,dam,fladen,pelikan,berkley,owner,must ad,gamakatsu,neredeyse tüm bilindik markaların birçok modeldeki misinalarını,kendimizce test ettik.
    genel anlamda teknoloji daha gelişmişti ve düğüm çekerleri 0.35 mm de 6kg-8.5 kg arasında,ortalama değerler verdi.

biz misinanın düğüm çekeri üzerine yoğunlaşmıştık ama ,sadece bu önemli değildi.su içindeki çekeri,esnemeden sonraki çekeri,sıcağa ,özellikle güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonraki çekeri ,her metresinde aynı kalite göstermesi gibi, bir sürü etken vardı.
    bunları da, kullanarak tecrübe etmeye çalıştık.bu çalışmaları eski ile karşılaştırdık,teknoloji çok gelişmişti haliyle.
    eskiden kullandığımız,krokodil,perlon gibi düşük kaliteli misinaların,0.35mm kalınlıklardakİ düğüm çekerleri-5-5.5 kg civarı idi,ama KOPMUYORDU.

bu değerler,ve bunun nedeni kafamı kurcaladı ,ve bu yıl içerisinde KONTRA lar üzerine beni bir çalışma yapmaya itti.

bir avlak da 7-8 metre bir bölge seçildi,stoper yardımı ile 100 gr kurşun dipe salındı,mesafe 100 metreye ayarlanarak değerler sistemin tam karşısından alınarak su içindeki,yakın değerlere ulaşıldı.0.35mm orta sert misina,3lbs kamış,long cast makina kullanıldı.

rakamlar çok şaşırtıcıydı.

TATLI SERT KONTRA(Kalama)- ISLAK- 100 MT- 2.2 KG

TATLI SERT KONTRA(Kalama)- -ISLAK- KISA MESAFE- 1.5 KG

ÇOK SERT KONTRA(Kalama)- -ISLAK- 100 MT- 3.0 KG

ÇOK SERT KONTRA(Kalama)- -ISLAK- KISA MESAFE- 2.5 KG

MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- TATLI SERT KONTRA(Kalama)- - 1.0 MT mesafe

MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- ÇOK SERT KONTRA (Kalama)- -2.5 MT mesafe

MİSİNA YERE YATMA 100 MT- 70 CM - orta sert misina(0.35mm)

NOT: bu değerler 120 metreden sonra,daha yüksek değerlerde artış göstermeye başlıyor,ve bu mesafeden sonra,ana bedende braid kullanmak,daha kuvvetli iğneler kullanmak gibi çözümler gerektiriyor.

SONUÇLAR:
    1-bu araştırma gösteriyorki makinanın kalamasını sonuna yakın değere kadar da sıksanız, 3kg lık bir kuvvet de misina kalamadan boşalıyor.
    dolayısıyla,eğer kombinasyonda bir problem yoksa, bana eski iğnelerimin açmamasının ,misinamın kopmamasının nedenini bir nevi açıklamış oluyor.

2-misina gerilme mesafeleri.özellikle kök önünde avcılık yaparken ,kullanacağımız,misina iğne ,kamış kombinasyonunu belirlememiz açısından ,iyi bir fikir veriyor.

3-misina yerde yatma ölçüsü bize kullanacağımız takımlar hakkında fikir veriyor.

4 bir diğer önemli çıkan sonuç da,aslında sazanın kenara geldiğinde kontramızda avantaj olduğunu, ancak sazanın kenarı anlamasından dolayı darbelerinin sertleşmesi,vede en önemlisi misinanın esneme payının olmamasından dolayı,kopardığı ortaya çıkıyor.
    işte burada en önemli yük ,ve önem, kamışın esnekliğine dayanıyor.çıkan sonuç da , kamışın kısa mesafe de, sazanıın darbelerini emmede,büyük etkisinin olduğu ve 100 metre içinde ,normal şartlarda esnek misinaların yorma önemini gösteriyor.

ÖNEMLİ:kimseye zayıf iğne,misina kamış kullanın demiyorum,bu değerleri baz alarak kendi kabiliyetiniz doğrultusunda takım seçmenizi tavsiye ederim.her zaman ince takımların gerek misina gerek iğne avantajı vardır.ama sonuçta bunlar 100metredeki monofliament balıkçılık için olan değerlerdr.
    balığı çekme stili herkesin değişik tir,herkesin kabiliyeti de farklıdır.
    sazanın darbeleri çok sert dir hata affetmez.zaten bu malzemelerde ,bu sağlam değerleri bunun için bu seviyelerde tutuyorlar,markalarına zarar gelsin istemiyorlar.

Son düzenleme: 28 Nisan 2010
  2. ozan

ozan Ozan

valla ben bişey anlamadım :(

3. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Bende anlamadım birşey :) ben zaten sazan avındanda anlamam.

4. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    bilent bey teşekkürler. biraz karmaşık olmakla beraber faydalı bir paylaşım olmuş. emeğinize sağlık

5. bilent yıldırım

bu güne kadar kimse,iğnelerin kaç kiloda açtığını,kalamanın kaç kilo da boşaldığını, su içindeki değerlerini ölçmemişti.illaki sazan için de değildir bu değerler.
    illaki avrupalı mı araştırsın, herşeyi önce onlardan mı beklemeliyiz.
    bu araştırmalar ancak yurt dışında,balıkçılık malzemeleri satan, bazı iyi firmaların
    bu tür su altı denemeleri,var. belkide avrupada da henüz bu çalışmaya benzer bir çalışma yapılmamaıştır ben rastlamadım .
    bu o kadar değerli ve uğraş verilmiş bir çalışmadır,çok uzun bir araştırmanın sonucudur,bir bilmediğimiz konuları açığa kavuşturur.örneğin 5 kiloda açan bir iğnen varken ,13 kilo çeker misina koysan ne yazar
    uygun yerlerde daha ince misina,daha ince iğne kullanılabilir gibi, bir sürü sonuç çıkabilir,değerlendirmek kişiye ait.
    değerinin farkında olacak arkadaşlar da olacaktır.anlamayan kişi değerini de anlayamaz,.en güzeli de konuyu bozmamak dağıtmamak olmalıdır.günlerce zaman ve para harcıyoruz,sadece paylaşım maksadımız arkadaşlar,el insaf,kolay çıkmıyor bu işler.
    sonuçlar kısmını iyi okumanız gerek.

Son düzenleme: 28 Nisan 2010
  6. alpacino

alpacino HAKAN

Favori Kamış:
    olimpus
    Favori Makine:
    olimpus
    En İyi Avı:
    1750 gr sargoz
    Çok güzel bir çalışma elinize sağlık devamını ve paylaşımı bekliyoruz.

7. ozan

ozan Ozan

anlamadım derken konu emeğinize saygısızlık olsun yada dalga olsun diye değil gerçekten anlamadığım için. bunun sebebi de sizin kullandığınız kavramlara uzak olmam. mesela kontra dediğiniz kavram nedir bunu anlarsam kolaylaşacak gibi iş. bide yöntem nasıl neyi test etmeyi amaçlıyor gibi bilgileri tam anlayamadım bu sebeble. sonuçlar anlaşılır ama alt bilgiyi tam anlayamayınca nasıl kullanacağım konusunda bir fikrim yok. kısaca biraz daha detayla yaptığınız işi (yöntemi) ve amacını yazarsanız çalışmanızı takip etmek kolaylaşacak.

8. bilent yıldırım

kontradan kastım :kalama
    düzenledim.

9. yason

yason YASİN YEŞİLIRMAK

Ustam emeğine, diline, eline, zamanına çalışmana sağlık. Süper olmuş. Çok saol. Uzun zamandır merak ettiğim tüm konuları açığa kavuşturmuş oldunuz. Bende iyne ve misina alırken dikkat ederek kutu üzerinde bu bilgilere ulaşmaya çalışmama ragmen nafile.

Herşey için cok saolun süper olmuş.

10. Athelas

Athelas Berk

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4,20 mt & Lineaeffe turnafresh kamış 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Compressa & Relix Marvel
    En İyi Avı:
    3,8 kg sazan & 47 cm Lüfer
    Gayet güzel bir gözlem olmuş.Paylaştınız için teşekkürler. Benim kullandığım bir yöntem bedenle köstek arasına kafa darbelerini emmesi için kendi hazırlamış olduğum yaylı bir ek parça kullanıyorum.İğneyi biraz olsada rahatlatıyor üstüne düşen kg açısından.

11. ozan

ozan Ozan

şimdi tamam. teşekürler

12. bilent yıldırım

teşekkürler,iyi niyetli yazın için.

ilk darbeyi emici, bazı firmaların yaptığınıza benzer ürünleri var avrupada.