Geçtiğimiz günlerde Kerem isminde bir arkadaş (CENANİ) sağolsun , bizimle ALO 174 hattını paylaşmış, işlevini , ne yapmamız gerektiğini anlatmıştı . Hemen kaydetmiştim numarayı. Dün , Mersin KİPA Avm de dolaşırken birde ne göreyim; 10 ile 15 cm arası minicik minicik lüfer yavruları ve belki bir karış gelecek boyda orfozlar balık reyonunun vitrinde yatıyorlar . Duyarlı bir vatandaş olarak yapmam gerekeni yaptım , 174 ü arayıp ihbar ettim . Tahmin etmediğim kadar kolay oldu , hemen bağlandı , karşımdaki şahıs tüm bilgileri tek tek aldı ve bana ihbarımı takip edebileceğim bir numara ve adres bile verdi . Dün öğlen yaptığım ihbarı şimdi kontrol ettim ancak daha işleme konmamış . Belki yasal prosedür bu şekildedir ama ihbar ettiğimden bu yana o balıklar çoktan satılmış olabilir ... Yada zamanları geçip reyondan kaldırılabilir ... Bu tarz ihbarlarda zaman çok önemlidir , o balıklar reyondan kalkmadan gidip kontrol edilmesi gerekir diye düşünüyorum .. Bu bağlamda 174 ü açıkçası sorguladım kendi kendime ; yapılan eyleme bakınca sanki pek umurlarında değil gibi geldi bana... Neyse , ben vatandaşlık görevimi yaptığım için çok memnun oldum yinede . Karşılaştığım bu tarz durumlarda görmezden gelmeyip ihbar etmeyede devam edeceğim . İnşallah kendine duyarlı diyen her vatandaş görevini yerine getirir ihbar eder . Belki o zaman alo 174 gibi kurumlar yapılan ihbarlar karşısında daha hızlı harekete geçer ve gereğini yapar ...
Göstermiş olduğunuz medeni davranış için sizi tebrik ederim. Evet devlet tarafından düşünülen bazı uygulamalar var. Ancak bunların hayata geçirilmesinde vatandaşa aktarılmasında sorunlar var. Ancak uygulamaların hayata geçirilebilmesi için daha fazla altyapıya ihtiyaç duyulmakta. Tabi bunların önem kazanmasında bilinçli sorumlu vatandaşlık ilkesi çok daha önemlidir. Yapılan ihbarların tam anlamıyla kurum nezdinde de meşruiyet kazanabilmesi için ortak dilin konuşulabilmesi lazım. Bende bu amaçla alo174 ün websitesinde iletişim bölümüne aşağıdaki çizelgeyi gönderdim. http://imageshack.us/photo/my-images/545/baliklarinuremeboyu.jpg/ Kendilerinin daha detaylı araştırması varsa daha doğru bir adım olacağından da bahsettim. Sağlıcakla kalın.
Mustafa Bey, lafı mı olur rica ederim. Keşke böyle bir konuda birbirimize teşekkür etmek zorunda kalmasaydık. Bu arada küçük bir hatırlatma Canani değil de Cenani. Biliyorum ilginç bir ismim var.
Arkadaşlar alo174 hattına ben iki kez yazdım.Limit dışı satılan barbun balıkları hakkında.Yazıda yer ve dükkan ismi belitrmeme rağmen onlar birkaç gün sonra bana yer ve dükkan ismi belirtirsem gereğini yapacaklarına dair mail atmışlar.Benim inancım yok alo174 e.Sanki iş olsun torba dolsun misali başlatılmış bir uygulama.Bu yaz bir tarım müdürlüğünden kanun dışı satılan balıklarla ilgili bilgi istedim bana verdikleri cevapta resmen yalan atmışlar.Ben de devlet memuruyum.Bu işler maelesef memur mantığıyla yürümüyor.O işin başında bulunan memurunda bu konuda bilinçli olması gerekiyor.
Arkadaşlar bu tür şikayetlerinizi yaparken telefondaki şahısa aynı şikayeti internet aracılığı ile BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi)'e de yapacağınızı belirtirseniz. Süreç daha da hızlanacaktır. Zira Başbakanlık şikayetinizi Valiliğe havale eder Valilik de gerekli birime. Türkiye gibi bir ülkede anahtarlardan biri de üstü kapalı takipçiliğinizi bildirmektir.