ikinci el bot ve motor alımında/takasında dikkat edilmesi gerekenler

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında onur1872 tarafından paylaşıldı.

1. onur1872

onur1872

size bugune kadarki deneyimlerimden birkaçını aktarmak istedim.eklemek isteyen olursa eklesin sevinirim

öncelikle alacağınız bot motor ekipman konusunda önceden bir araştırma yapın

açık olun.malınızdaki bütün sorunları yada iyi durumları anlatın.lakin karşınızdaki bütün herşeyi anlatmayabilir.ve açık olduktan sonra her iki tarafın malını kontrol ettirin ve usta kontrolune birlikte gidin.ozaman borçlu çıkan açık olmayan taraf olacaktır.

siz kontrol edecekseniz hiçbirşey bilmiyorsanız neresi kontrol edilir ne yapılır. iyi araştırın.örneğin bir bot alacaksanız ek yerlerini kontrol etmeniz gerektiğini bilirsiniz.çin malı olmamasına dikkat edersiniz vs.untumayın çin malı herhangi bir bot 10 yaşındaki fransız malı bir bottan çok daha kalitesizdir.çin malını taşlık biryerden çıkartırken kolaylıkla yırtabilirsiniz fakat fransız malı bir bot kesinlikle 20 yaşında da olsa bu gibi basit durumlarda yırtılmaz.(fransız malını örnek vermemin nedeni en iyi botlar fransız yapımıdır)

ve unutmayın iyi araştırma yapsanız bile bir ustaya göstermekte herzaman fayda vardır.

motor alırken kaç defada çalışıyor buna dikkat edin.2 3 defada çalışıyorsa bu iyi bir motordur.kompressyonuna da dikkat edin.kasnağı ilk çekişlerde çalışırken çıkardığı ses tok olmalıdır.

bot çok eski olsada yapım yerine ve menşeine dikkat edin.fransız malı almaya özen gösterin.bu bot fransız malı diyerek çin malını size satmaya çalışanlar özellikle ikinci el sitelerinde oldukça fazladır.(bu konuda özellikle svylorlara dikkat edilmesini öneririm.çinde yapılır bilen bilir diğer botlara göre oldukça kalitesizdir.fakat fransız menşeili bir firmadır)unutmayın botun fransız firması olması önemli değildir.çindeki fabrikasında yapılmış olabilir(ki son 5 senedir hemen hemen bütün firmalar üretimlerini uzakdoğuya kaydırdılar)

ikinci el alacağınız bot 10 yaşlarındaysa çin malı olması hemen hemen imkansızdır.90 larda çinden hiçbirşekilde ithalat yapılmamış yapılmışsa bile sınırlı sayıdadır.zaten made in .... yazısı herşeyi açıklayamaya yetecektir.made in...yazısı yoksa üzerindeki yazılardan hatta anlayan kişi işinin ustası bota baktığı zaman anlayacaktır.sıfır sayılabilecek hatta sıfır yeni botlardan kaliteli olması ihtimali bile vardır.özellikle fransız malları bot konusunda iyidir.

botu motoru özellikle ikinci el alacaksanız sinirlerinizi kontrol edin.zira malı satacak kişi kendi malını dünyanın en iyi malıymış gibi gösterecektir.hele birde takas yapıyorsanız sizin taş gibi olan malınız aslında size göre öyledir alacak kişiye göre çürüktür atıyorum 100 liraya veriyorsanız ederi 10 liradır.fazlası verilmezdir.3000 liralık takımınıza hiç utanmadan allah korkususundan nasibini almamışlar 400 500 lira verebilir.zaten sinir bozucu olan bu değildir.sizin malınızı çürük kötü hurda gibi ithamlarla sizin siniriniz bozması,tabiri caizse dinden imandan çıkarmasdır

kendi malı 1970 lerden kalma sizinkisi de 2000 model olsun diyelim.sizin malınız çürükse isterse sıfır olsun zaten para etmeyeceği için sizin sinir katsayınız ve insanlığınızla ters orantılı olarak sizi deli etmeye yetecektir.kendi malı 1970 lerden kalma olsa bile ne hikmetse harika durumdadır oysaki.

sözlere pek itibar etmeyin.kendi ustanıza göstermeden motor yada bot almayın.sözlere bakacak olunursa bu zihniyetteki bir satıcıya göre bu ülkede bu cins bir satıcının sahip olduğu örneğin bir gecekondu dolmabahçe sarayıyla eşdeğerde olması kuvvetle muhtemeldir.sadece fark olarak boğaz görmemesi de muhtemeldir

takas yaparken parasını sonra alırım demeyin yada sonra veririm,bir kısmını sonra veririm şeklindeki bir teklifi kabul etmeyin.o sizin malınızı aldıktan sonra ödeme günü geldiğinde-bu mal çürük diyerek atıyorum 100 liraya anlaştıysanız 30 lira verip birde üstüne-işine gelirse-sözünü söylediği vakit katil olmanız ihtimal dahilindedir.

ben bugune kadar karşılaştığım tecrübeleri aktarmak istedim.tabiki sitede benden deneyimsizlerin olduğunu gözönüne alsakda çok çok daha deneyimli ustalarımızın olduğu bir gerçek.o nedenle isteyen kişiler yorumlarını eksik etmesinler.

umarım birazda olsa bilgilendirmiş oldum.herkese teşekkürler.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Ocak 2020
  2. avcı22

avcı22 Mesut Turan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Evet Fransız svylor bot ilgili düşüncelerinizde haklısınız.İki hafta önce Ankara'ya gitmiştim.Gitmişken Dışkapıda malzeme satan yerlere bir uğrayayım dedim.İkinci el bot satan bir yerde svylor bot vardı.Zodiak tipi bir bot olmasına rağmen benim Navigator III bot PVC olarak ondan daha kalın ve kaliteli.

3. boboli

boboli aytekin ışık

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    çıkrık
    En İyi Avı:
    palamut, 4.5 kg
    Paylaşımın için teşekkürederim.

4. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    kesinlikle ama kesinlikle faturali olmali ikinci elde bilhassa motorlar....benim yazligimin oldugu celaliyede geçen sene bir hafta içinde bes tane motor çalindi bu sene denizde çok az tekne var henüz bir haber gelmedi bilhassa internette (hediye geldi kullanmadigimdan satiyorum) diyen onlarca ilan var düsünün bi çok ekstrem durumlar disinda hangi insan evladi tutupta dünyanin parasina motor alip baskasina hediye eder....faturasiz hiçbiseyi almayalimki bu vicdansizlar kimsenin canini bi daha yakamasin....

5. onur1872

onur1872

evet benimde hep dikkatimi çeker.yok hediye geldi yok almanyadan geldi diye.insan 1000 liradan başlayan motorları neden hediye etsin diye hep düşünürüm.gerçi hediye eden de bilirim ama bir kişi :) tekne işlerini bırakan biri h geçen sene 25 hp johnson u hediye etmişti.en azından bana öyle söyledi.

kimse 1000 2000 liralık motorları hediye etmez gibi geliyor.ayrıca bukadar çalıntı motor varken ikinci el motor alırken mutlaka fatura olmalı diye düşünüyorum.en azından o motorun satan kişiye ait olduğunu belirten birşeyler..mesela ilk alındığında verilen kullanma kılavuzu vs gibi.

ben herzaman derim alınacaksa sıfır alınsın diye.kredi akrtına da 12 taksit yapıyorlar.hem ikinci el sitelerinden çok daha ucuza geliyor.ikinci el sitelerinde açıkcası ben dahil yüksek fiyat veriyoruz.ben takasa girer vs nedeniyle yüksek fiyat verdim mesela.ama sıfırı 1600 lira olan bota 1800 lira isteyen onlarca kişi de sitelerde mevcut.o nedenle kimse kendi malını kötülemeyeceğinden ve onların malı altın değerinde olduğundan sıfır almakta fayda var.