Bugün öğleden sonra güzel havayı fırsat bilip Arsuz'a doğru bir gideyim dedim. Geçen hafta aldığım at-çek takımımı denemek istiyordum. Sahtelerim yeni başlağım için haliyle azdı. Amacım hem kamışı tanımak hem sahteleri tanımak hem atış tekniklerini uygulamak hem de sahtelere aksiyon yaptırabilmekti. Yanımdaki sahteler şunlardı: http://www.avmarketi.com/asp/product/9687/RIVER2SEA-BUBBLE-WALKER-80-SUNI-BALIK HD-13 kodlu vardı. http://www.avmarketi.com/asp/product/14271/take-mran-pencil-12-5cm HA-12, HA-06 kodlular vardı. Kaşık olarak: http://www.avmarketi.com/asp/product/145039/FLADEN-NIDINGEN-KASIK-SETI-28-G-3P Kamışım ise şuydu: http://www.avmarketi.com/asp/product/143025/Okuma-LureMania-8-6-258cm-12-45g-spin-kamis Kullandığım misina: http://www.avmarketi.com/asp/product/13504/OKUMA-SEABASS-MISINA-300M-0-26MM ==================- Şimdi sorularıma geleyim: 1. Kaşıklar denizde iş yapar mı? Daha çok palamut v.s. için mi kullanmak gerekir? 2. Bubble Walker'a aksiyon verdirmek gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl? Dümdüz çekmek yeterli midir? 3. Bütün sahteleri aşağıdaki rapala halkası ile attım? Doğru mudur? Direkt misinaya mı bağlamak gerekir? http://www.avmarketi.com/asp/product/10648/EAGLE-CLAW-DUAL-LOCK-SNAPS-RAPALA-HALKASI# 4. HA-06 ve HA-12 kodlu sahteleri atarken bayağı sıkıntı yaşadım. Ağır olmalarına rağmen çok ileri atamadım. Ayrıca sahtenin ortadaki iğneleri rapala halkasına dolanıp durdu. Neredeyse üç atıştan birinde sahtenin iğnesi halkaya dolanmış olarak geliyordu. Çözüm sahteyi direkt bağlamakta mıdır? 5. WTD aksiyonunu verebileceğimi hiç sanmıyordum. Ancak neredeyse ilk atışta becerdim. Yalnız sahte çok ilerideyken aksiyonu tam olarak veremiyorum. Biraz yaklaştıktan sonra daha güzel oluyor. Bir de WTD esnasında kolum aşırı biçimde yoruldu. Kasların hamlığından mı, yoksa yanlış yaptığım bir şeyler mi var? WTD yaparken kol aşırı derecede yorulur mu? 6. Atış yaptığım yer bir çayın ağzıydı. Bu tip yerlerde tam çayın denizle birleştiği ve çağladığı yere mi atmak iyidir yoksa karışıklığın 10-20 metre sağını solunu denemek mi iyidir? 7. Avı bitirdikten sonra sahteleri, kamışı ve makineyi tatlı suyun altından geçirdim. Diğerlerinde sıkıntı olmaz da makinede herhangi bir sıkıntı olur mu? Yanıtlarınız benim için çok önemli. Vakit ayırıp değerlendirirseniz sevinirim. Herkese şimdiden teşekkürler...
1- kaşıklar denizde iş yapar sizinkiler spinle diğer daha büyükleri surf kamışlar ile iş yapar 2- evet aksiyonu var ama wtd den daha değişik buradan ulaşabilirsiniz http://www.youtube.com/watch?v=Mdaop-CRj2U http://www.youtube.com/watch?v=4JegetlrBKg 3- rapala halkası ile de atılır direk bağlanır da değiştirmek isterseniz bu halka kullanılabilir genel de kullanırız ama no su büyük 1 noyu tercih ediniz
4. soru tecrübe ile aşılır 5. kol ve bilek yorulur daha çok bilek yorulur alışkanlık meselesi 6- çaya sırtınızı verin denize atın ama çayın bitiş noktası ve çay içi de duruma göre denenebilir 7- bir sıkıntı olmaz doğru yapmıssınız ama iyice kurulayın
şu an hatay da balık var sizin mevsiminiz balık orada ama çok az kaldı zamanın kıymetini bilin bu da son not rüzgarlı ve dalgalı havaları tercih edin. bu arad amisinanız da gayet iyi. ilk sararken dikkat edin. hafif gam yapan bir misina.
Sorularınızın tamamı sitede bulunmakla birlikte yinede yardımcı olunacaktır. Kendimce cevaplamaya çalışacağım. 1. Kendim kaşıkla hiç balık almadım ama lüferi de levreğide kaşıkla alan arkadaşlarım var. 2. Popper ile ilgili birçok video bulabilirsin. Genelde sert çekişlerle suyu yardırarak yapılıyor. 3. Sürekli rapala değiştiririm diyorsan mutlaka kullanmalısın. Soğuk havalarda rapala düğümü atmak zor oluyor. 4. İleri atım konusunda alıştıkça olaya daha ileriye atmaya başlayacaksın. Kadir abinin videoları bu konularda yardımcı olacaktır. Misinanın makineye sarımı ve kalınlığıda büyük etken. İnce misinalar ile daha fazla erim sağlarsın. Rapala halkasını rapalanın boyuna göre kullanmalısın mukavemeti yüksek ama küçük kullanman diğer sorununa yardımcı olabilir. 5. Kol ve bilek tabiki yorulacak ama süresi önemli kimilerinin altı saatte yoruluyor. Makinenden bahsetmemişsin kamış makine uyumu, makinenin ağırlığı burada önemli oluyor. Toplamda azami 500 gr'i geçmemesi gerekir bence. 6. Atış yaptığın yerler gayet güzel ama öğleden sonra gittiğini yazmışsın. Sabah güneş doğmasına yakın ve akşam gün batımında oralarda olursan bu işin ne kadar zevkli olduğunu göreceğini tahmin ediyorum. 7. Uzun ömürlü olmasını istiyorsan bakımını da ihmal etme sadece su yetmeyebilir arada uygun yağ, sıvı gress vb. şeyleri kullanman gerekebilir. Suat abinin dediği gibi site içerisinde bu konularla ilgili Ustalarımızın ve abilerimizin çok detaylı değerli bilgileri mevcut. Ama herşeyden önce BİLİNÇLİ olmayı öğrenmelisin. Rastgele
Heves kırmayıp yazmamayı da tercih edebilirdiniz. Elbette vardır bu soruların cevabı. Yalnız takdir edersiniz ki yeni başlayan biri için -ki yanımda hiçbir kimse yok, yalnız başımayım bu işte- heves çok önemli. Okumadığımı sanıyorsunuz muhtemelen. Hergün birkaç konu başlığı okuyorum. Ancak yeterli değil. Zaman zaman bu tip sorularla kendimi geliştirmeliyim. Zaten forumun amacı da bu değil mi?
Çok çok teşekkürler... Özellikle popper aksiyonuna çok sevindim. Dümdüz çekerken bir aksilik var bu işte, ben balık olsam atlamam diyordum zaten.
Kadir Abi'nin videolarını izledim. Omuz üzerinden atımı denedim. Biraz daha çalışmak gerekecek. Şimdilik Kadir Abi'nin "acemi atışı" diye tanımladığı atıştan yapıyorum. Kamış ve makinenin toplam ağırlığı 158 + 270 = 428 gr falan ediyor. Aslında beni yoran WTD aksiyonunu yaptırmak. Aksiyonu yaptırmaya çalışırken yoruluyorum. Düz olarak atıp çektiğim zaman hiçbir yorgunluk hissetmiyorum. Ancak WTD yoruyor. Zamanla alışırım herhalde. Bundan sonraki denemeleri sabah saatlerinde yapacağım. Dünkü hem ziyaret hem ticaret oldu biraz. Balık bulma umudum yoktu zaten. Düzgün atımlar yapmak, aksiyon verdirebilmek, genel anlamda şöyle bir başlangıç amacıyla gittim. Tavsiyelerin için çok teşekkürler...
Merhaba Sorulara sıra ile cevap verilmiş bende kafanızı karştırmadan bir iki birşeyler eklemek isterim, Takımınız benim takıma göre oldukça hafif. Her ne kadar su üstü çalışmayı baya bir süredir yapmasamda, ilk olarak bende su üstü sahte ile başladım. Evet bir miktar bileği ağrıtıyordu ama zamanla geçti. Atışınızı size nasıl rahat geliyor ise öyle yapın. Bizim meralar ayak üstü ve atışlarda arkanızda bazen birileri olabiliyor. Dolayısı ile kafa üstü atarken dikkat edilmezse arkanızdaki kişiyi sahte niyetine denize atabilirsiniz. Birde bazen sahteyi omuzdan çıkarmak yerine, yandan çıkarmak, istediğiniz yere ulaşmada daha avantajlıdır. Son olarak, çay ağızlarını her yönüyle değerlendiriniz ve bir iki tane de az dalarlı sahte alınız
Omuz üstü atarken kendimi rahat hissetmiyorum. Zaten atışlarda da kendini belli etti. Çoğunlukla normal atışımın yarısı kadar ya gitti ya gitmedi. O nedenle şimdilik rafa kaldırdım. Belki daha sonra tekrar denerim. Çay ağızları konusunda uyarılarınızı dikkate alacağım. Az dalarlı sahteler diğerlerine göre biraz daha riskli. Muhtemelen avlakları da çok fazla tanımadığım için bir iki atışta takılacaktır. Ama sahte koleksiyonunu zenginleştireceğim. Bunların içinde de mutlaka az-çok dalarlılar olacaktır. Teşekkürler...
http://www.youtube.com/watch?v=fbpENOlXTJc Kadir Abi'nin de bendeki sahtenin aynısıyla çalışması varmış. Belki örnek olur diye ekliyorum.
Denizcim ne öğrenmek istiyorsun.....tek tek sor...spin avcılık zor ve sabır gerektiren bir metoddur...Pek çok püf noktaları vardır.Sana önce bu işin alafabesini öğrenmen için forumları incele dedim,yoksa burda her şeyi anlatmaya kalksak sayfalar yetmez. Amacım heves kırmak asla olamaz...Bilakis gençlerin hevesi hoşuma gider Evet sorularını bekleiyorum..selamlar..
Sitede verilen bilgilerin bir kısmı ezbere verilmiştir, kalan kısım ise elmas değerindedir. Arkadaş yeni başlamış pek ayırt edebilecek durumda olduğunu zannetmiyorum o nedenle sorması çok daha iyi olacaktır kendi açısından. En azından gereksiz masrafı elemeiş olacaktır
5 kg ve üstü levrek nasıl yakalanır? Şaka bir yana öğrenmeye çalışıyorum. Yukarıdaki gibi çok kapsamlı sorular sormam zaten. Nokta atışı gibi olacak, küçük bir konuda işimi görecek sorular... Aldığım yanıtlarla bayağı bir aydınlandım. İlginiz için teşekkür ederim. Yeni sorularla yorarım sizleri, şimdilik sağolun!
Üstadım sahtelerin de kamış misinan ve misina klipsin de kısacası ekipmanın(makineyi bilmiyorum)gayet iyi.Sen internetten bi taraftan araştırmalara devam et diğer taraftan spin çalışan insanları canlı olarak izlemeni ve onlardan(efendi güler yüzlü cana yakın olanını)bilgi toplamanı öneririm.sonra ufak ufak uygula.Zaman zaman egzersiz yaparken böyle tökezlersin bu normaldir.Sen yoluna devam et.Ben fly oltacılığı öğrenecem diye onca insanın içinde yılların oltacısı olmama ramen karizmam yerle yeksan oldu Arkadaşım önce oltayı tanı gerisi kolay.ilk önce yüzeye yakın slim tipi sahtelerle alışmanı öneririm.örnek olarak rapala maxrap(favorim FAYU serisi) bu sahtelerle önce atıp çekmesini öğrenirsin.ardından suüstü sahtelere başlarsın.bu sahtelerde ilk adım olarak pooper ile başlar onun aksiyonunu öğrenir ardından diğer suüstü sahteler ile wtd aksiyonunu öğrenirsin.bu arada wtd aksiyonu oldukça zor alışması zahmetlidir.ama zamanla çalıştıkça düşünür düşündükçe uygular izledikçe pekiştirirsin.istanbulun güzel sessiz bölgeleri var.zamanla bulursun.Umarım faydası olur.sağlıcakla kal.
İlginiz için çok teşekkürler... Şu an için model alacağım pek kimse yok çevremde. Ancak zamanla olacaktır diye düşünüyorum. Tek başıma olacağımı biliyordum ama araştırmayı sevdiğimden birçok konuda yalnız hissetmiyorum kendimi. İnternet ve sizler sağolun... Ben biraz hızlı bir giriş yaptım galiba. Su ile ilk buluşturduğum sahte su üstü idi. Zamanla alışırım herhalde. İlk at-çek denemesinden sonra birkaç kere daha gittim. Yavaş yavaş olacak diye düşünüyorum. Ancak gerçekten büyük bir sabır istiyor. Yazdıklarınızı defalarca okudum. Teşekkür ederim...
sormadan olmaz.herkes hala soruyor. en ustası bile. bu iş böle. sorun . sormadan olmuyor çünkü. bende kaç soru soruyorum bazen günde. size bir tavsiye. yazın en ii balık slikonla alınıyor. bu modeller de olsun. ayrıca kaşık - slikon - ges - rapala hepsi olmalı çantanız da. ne şartlar olacağı belli olmaz. hepsini denemek lazım. zamanla olur zaten.