Öncelikle forumda bilgi paylaşarak bana fikir veren ve bu işe başlamamı sağlayan Başta Özcan Ercivan Ağabeyime selam ederim. Bu yılın başında damaklı sahtelerine özenerek başladığım sahte yapımı hobisine, kendi avlarıma(turna, sudak,perch) daha uygun olacağını düşündüğüm "Lipless Crank Bait"ler ile devam ediyorum. Ben de bu işe meraklı kardeşlerim/ağabeylerim olabilir düşüncesiyle çalışmamın aşamalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. MALZEMELER: 1.Birer adet ince ve kalın diş eye, kıl testere, matkap ve taşlama ucu 2.6*12 ebatlarında 13 mm kalınlıkta kavak levhalar. 3.Epoxi bulunmadığından bildiğimiz jel kıvamındaki hızlı japon 4.Hologram çıkartmalar ve kağıt mobiya bantı 5.Sprey ve yağlı boyalar ile sonkat yat vernik 6.Zımpara (280/500), çelik tel ve bilye ile yuvarlak kurşun. YAPIMI: Uygun şablonda kesilen iki adet parçanın içine 10 mm uç ile üçer adet delik açıyoruz. İlk İkisine kurşun ve sonuncusuna ses için 5.5 mm çelik bilyeyi koyuyoruz. Çelik bilye yuvasını japonla kaplayarak sesin daha etkili çıkmasını sağlıyoruz.Keskin bir maket bıçağı ile açtığımız çelik tel kanalını önce ince eye ve sonrasında taşlama ucu ile temizliyor ve çelik telimizi japonla tutturuyoruz. Çelik telin uçlarını ahşaba saplamayı da ihmal etmiyoruz.Kurşunları da japonla sabitlersek iyi olur. Daha sonrasında iki parçayı birbirine yine japonla tuturarak devam ediyoruz. Bunu yaparken, yoğurt kablarının kapaklarından kestiğimiz küçük bir plastik parçayla japonu (az kullanarak) yayalım ve öteki parçaya sertleştirici spreyi sıkalım( Burada hızlı ve titiz davranmak esas,yanlış yapıştırmanın dönüşü olmuyor. Bu işlem için azami süre 20 saniye olmalı ve parçalar birbirine nizâmi oturmalı.)Daha sonrasında elimizdeki iskeleti ahşabın suyla temasını kesecek şekilde japonla kaplıyoruz. Bunu yaparken yine plastik aparatla japonu iskeletin üzerine eşit olarak yayıyoruz ve bu işlemi yavaş yavaş(toplamda 6-7 dakikayı geçmeyecek şekilde) iki defa yapıyor ve beş dakika kadar plastik aparatla mastar çekerek japonun hem biraz sertleşmesini hem de arada hava kabarcıkları kalmamasını sağlıyoruz. Sertleşmeye başlayan japona 30-40 cm mesafeden sertleştirici spreyi YAVAŞCA sıkıyoruz.( Yüzeyin tümden ıslanması gerekmiyor ,çok az miktar sprey 10 saniye içinde pajonu çok az pürüzlü olarak donduruyor. ( Aşağıdaki fotoda henüz kaplama yok) Yüzeyi önce 280 ve sonrasında 500 lük zımpara ile zımparalayarak TAMAMEN PÜRÜZSÜZ hale getiriyor ve sonrasında sentetik(yağlı) son kat boyayla(renk farketmez) astarlıyoruz. (Boyanın son kat boya niteliğinde olması astar vazifesi görmesine mâni değildir.)Astarlama işlemi fırçayla değil bandır-çıkar metodu ile olursa şahane bir zemin oluşuyor ve aynı zamanda suyla ahşabın teması tamamen kesilmiş oluyor. Gözler ve desenler için parlak yüzeylerini kağıt mobilya bantı ile kapladığımız hologram çıkartmalara mümkünse eski ve tam çelik bir makasla şekil veriyoruz(Bu tür makaslar hatasız kesiyor çünkü. Bakınız Anne veya büyük annelerin çehiz sandıklarının tam dibine Ekseriyetle oralarda varlar ama çarşı-pazarda yok.) Gözler için "İki tarafını da" kağıt bantla kapladığımız hologramı kağıt zımbasında delerek çıkan kısmı bir iğnenin ucu ile açarak parlak kısmın bantını sökmeden sahtenin üzerine yapıştırıyoruz.(İki tarafı da bantla kaplayınca gözler hatasız olarak zımbadan çıkıyor, yoksa şekil bozulup tam yuvarlak olmuyor. Astar boyamızın üzerinde hologramlarımız üzerleri bantlı şekildeyken sahtenin iki yanını sarı, üstünü kırmızı ve altını siyah sprey boya ile boyuyoruz. 15 dakika bekleyip bantları iğne ucu yardımıyla söküp göz bebeğini siyah asetat kalemi ile çiziyoruz.10 dakika gözlerin kurumasını bekleyip ,son kat japondan önce sahteyi bir defa yat verniğe bandırıp çıkartıyor ve verniğin kuruması için 24 saat bekliyoruz(Kış şartlarında vernik ancak sertleşiyor."Şayet direkt son kat japon kaplarsanız gözler akar ve emek heba olur aman bu kısma azami dikkat edelim." Son kat japonla ahşabı ilk kapladımız şekilde kaplıyor ve aynen 280/500 sıralaması ile zımparalıyoruz.( Bu işlem hologramların da suyla temasını tamamen keser. Sadece vernik ile kaplama sonrasında hologramlar henüz kaplanmamış vaziyette kalmaktadır, elle dokunulduğunda anlatmak istediğim hâl daha iyi anlaşılır.. Buna da dikkat.) Son kat verniği yine bandır-çıkar metodu ile uyguluyoruz ve sonrasında resimde görülen sahteleri elde ediyoruz. Sizlere az da olsa fikir verebildiysem sevinirim. Eksik ve hatalar paylaşılarak yok edilir diye düşünüyor ve varsa eleştiri, beğeni ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Herkese rastgele Not: Sahtelerimiz, 6cm boy ve ortalama 20 gram ağırlıkta oldular.
Çok güzel gözüküyorlar. ama nasil yüzüyorlar ? Benim merak ettiğim yüzmeleri gagalari yok zira bana pek yüzebilirlermiş gibi gelemedi.. Kalip olayinami geçsen acaba
Sahtenin olta bedenine bağlanacağı yer geride olması sebebiyle kafanın üst kısmı suya mukavemet ederek , damak vazifesi görüyor ve ağırlıklarından dolayı suyun içine batarak , dik vaziyette ve kendinden aksiyonlu olarak yüzüyorlar. Birinci resme dikkat ederseniz, alt kısımda iki adet onar gramlık kurşunu ikiye keserek kullandım ve böylece denge ve suya batma problemi ortadan kalktı.ayrıca 5.5 mm ses bilyesinin de ağırlığı var. Evde geniş bir leyende denedim ama videoya çekilecek kadar güzel olmadı( mesafe kısa olduğundan çok kısa süre aksiyon alabildik)ama en kısa zamanda Afyon fuar alanındaki yapay gölde deneyerek görüntülerini yükleyeceğim.Rastgele
Ali bey elinize emeğinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyor sahteler.. İnşallah güzel sonuçlar alırsınız :thumb: