merhaba arkadaşlar bu sabah 06:00 da kartal dragostaki balıkçı barınağının olduğu yerde eşkina gelirmi diye bir deneme yaptım dün akşamdan balıkçı barınağının içine 8 litrelik pet şişenin içine 1 adet parçalanmış izmarit atıp teke için tuzak hazırladım sabah 6'da şişenin içinde yanlızca 5 adet iri teke bulabildim mevcutları alıp tuzağı tekrar suya bıraktım daha sonra tonozların olmadığı bir yerden 3 numara iğne çelik iğneye kuyruklarını kesip arka tarafından ikinci boğmuna takıp tekeleri canlı olarak suya gönderdim yemin düşeceğinden korktuğum için fazla uzağa göndermedim bekemeye başladım bir süre sonra yemi kontrol etmek için çektiğimde teke yerinde duruyordu fakat zar zor hareket ediyordu oltayı tekrar suya gönderdim bu arada hava aydınlanmaya başladı,eşkinanın daha çok gece avlandığını duydum fakat gündüz de tutanları görüyordum,güneş iyice kendini göstermeye başladında oltada tık yoktu bende oltayı sarıp balıkçı barınağının biraz daha ilerisinden atmaya gittim bu arada teke ölmüştü yenisini takıp daha ileri attım fakat savrulmanın şiddetinden teke iğneden kurtuldu tekrar yeni bir teke takıp daha dikkatlice oltayı suya gönderdim saat 09:00 da elim boş olarak kahvaltı yapmak için eve geri döndüm başka bir gün de kartal koçtaş'ın önünde deneyeceğim orada eşkina tutan bir iki kişi görmüştüm uyguladığım yöntemde bir yanlışlık varmıdır? yoksa doğru yerdemi değildim bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim teşekkür ederim
Önder tekenin kuyruğunu kesmene gerek yok..Kuyruğa yankın karın kısmından geçir ucunu tekenin sırtına sapla.. birdahaki sefere olur inşallah Benim teke baya eskimiş yenisiyle değiştireyim artık [/URL][/IMG]
Eşkina biraz çetrefilli bir balıktır, evcimen bir balık olduğu için olsa gerek yerini bulursan güzel trofeleri çıkar ama bakarsın 5 metre ilerde 0 çeker. Öyle bir balık bu, bir de bu mevsimde biraz açıktan çıkıyor, mayıs haziranda kayaların hemen dibine kadar geliyor, nispeten derin kayalık bir bölge bulman şansını arttırabilir, normalde şamandıralı takım daha başarılı oluyor ama atıcağın yerde derinliği tespit edip oltayı yemi dipten 10-20 cm yukarıda tutacak şekilde ayarlaman gerekiyor, hava rüzgarlı olursa iğnenin 20 cm üstünden 2-5 gr arası yaprak kurşun kullanarak yemin kolay dibe inmesini sağlayabilirsin, iğne olarak kısa palalı ağzı geniş iğneler kullan, tekeyi takması daha kolay oluyor hemde balık yemi aldığında iğneyi de tamamen yutmuş oluyor, en ideal avlama noktaları büyük kayaların önü ve 2-3 metre ilerisinde 3 metreden fazla derinlik olan noktalar, oltayı bırakıcağın yere doğrudan ışık vurmamasına dikkat et bu balık ışıktan ciddi ölçüde rahatsız olur.. Şimdiden sana iyi şanslar diliyorum anlatabileceklerim bu kadar...
erdal abi çok güzel örnek vermişsin ama o şekilde tekenin ömrü daha az olur tam tersten kuyruk ile vücudun birleştiği noktadan takarsan tekeye hiçbirşeycik olmaz. ben öyle yapıyorum çokta iyi randuman alıyorum tekeden. bu benim kendi görüşüm
Olabilir tabiki..Fakat tekenin kuyruğuna nerden olursa olsun iğne batırılınca tekenın kuyruğu hareketsiz kalır..felç oluyor sanırım..Bizim avlaklarımızda teke bulmak sorun olmaz..7-8 dakikada yüzlerce toplayabilirsin..Bu yüzden biz çok sık yem değiştirdiğimizden çabuk ölmesi sorun olmuyor..Birde bu şekilde takınca uzun atışlarda teke düşmüyor..Bizim bazı avlaklarımız kıyıdan 80-100m açıkta ve 15-20m derinlikteki yerler olduğundan 75-100gr kurşunla bu şekilde takınca atabiliyoruz.. İri eşkineler kayaların kumla birleştiği yerlerde olur ..Biz genelde 1kg altındaki eşkineyi pek almayız..Çünkü çok geç büyüyor ve 5-6kg olabiliyor.. şunuda belirtmeden geçemeyeceğim şamandıralı avlarda genelde bizim palaz dediğimiz 500gr ve altı çok geliyor..Bu yöntemle avlananlar gecede 50-60 tane yakalıyorlar fakat hepsini toplasan 6-7kg gelmez..Bu avlanma nedeniyle son 3 yıldır eşkine yani iri eşkine avlamak çok zor..izr ispari kadar istersen çok var ama iriler artık çok nadir
eğer çift teke takılacaksa, birinci tekenin (pala tarafında kalacak olan) kuyruğu kesilir.öndeki teke normal takılır.
Eşkina hakkında Eşkina olta ile geceleri avlanır.Marmara'da yatak yaptıkları mahallerde kış ayları müstesna diğer mevsimlerde, İstanbul boğazından çıkışta,nisan başlarından haziran sonlarına kadar,inişte ise ekim ayının ikinci haftasından aralık ayının ortasına kadar devam eder. Olta takımı köstekli beden şeklinde olur olta kısmı 40-45 numara olup 2veya 3 köstekli yapılabilir,kösteklerin birisi iskandilin dibine diğerleri bedene takılır.Av mahallerinde dip yapısı takılmaya elverişli ise iskandil altına köstek takılmaz. Eşkinanın yemi mutlak surette KARİDES tir.Karidesler iğneye kuyruk kısmı ve başındaki testere gibi organ giderildikten sonra takılır.İğneler 3-4 numara kısa saplı çelik tiptir. Avcılık YAKAMOZ alındıktan sonra başlar.SABAH a kadar devam eder. Batık gemi leşleri Kayalık ve mağaralık KARANLIK bölgeler en verimli av mahalleridir. Eşkina yakalandığında yüzme kesesinin şişmesi ve midesinin bu sebeple ters dönmesi zonucu yarı ölü bir halde yukarı gelir. Kepçe ve Yedek ölta ,beden,ve iskandil bulundurmak gerekir. RASGELE Dostlar...
Öncelikle merhaba, Ben de yaklaşık 1 ay önce eşkina için aynı yere gittim, tekeyi barınaktan topladım. Saat 11 de olta attım, 10-15 dk. sonra sanırım eşkina vurdu ama biz arkadaşlarla muhabbete daldığımız için tasmalayamadım. Sonuçta balık taş altı yaptı ve kösteği kopardım Bir saat sonra oradan geçen birileri eşkinaya attığımızı anladı ve koçtaşın karşısına gidin, oradan kiloluk eşkinalar çıkıyor dedi, biz teşekkür ettik ama açıkçası toplanıp oraya gidip ordan atmak zor geldi, bi yarım saat daha takıldıktan sonra evimizin yolunu tuttuk. Bence koçtaşın karşısında şansınızı deneyin, eğer birşeyler bulursanız buraya yazın. Ben de yakında inşallah o bölgeden şansımı deneyeceğim. Rastgele.
Biz normalde 02 kancaya 1 tekeyi zor takabiliyoruz..2 teke mümkün değil.. 4 numara ya ufak teke takınca hep 500-600gr lık palaz eşkineler geliyor bizim kullandığımız tekelerin boyu 10cm den büyük..Kaya karidesi
Bilgehan Sarp bey, sitesinde karides ya da tekenin çift olarak iğneye takılması için, aşağıdaki gibi bir örnek göstermiş. Belki işinize yarar.