geçenlerde atçek avlarımda kullandığım ryobi makinemin arızalandığından bahsetmiştim. atçek avı için verimli bir dönemin içinde olduğumuzdan mütevellit ryobi makinemin tamirine zaman ayıramayacağımdan (değerli "istavritçi" kullanıcı adlı ismail bey sayesinde ryobi makinem neredeyse eski haline dönmüştür), bütçem dahilinde bir makine alayım dedim. araştırırken samsunda da şubesi olan büyük bir spor-hobi mağazasında shimano sienna 4000 fb makinenin gayet uygun fiyata olduğunu gördüm. internet üzerinden satış yapan herkesin bildiği bir site bu makineye 160 küsür TL fiyat biçiyorken, bu mağazada 90 TL ye bulunca hemen aldım. sonuç hüsran. -öncelikle çok basit bir hata. shimano gibi bir marka bunu nasıl gözden kaçırır anlamak güç.remixonlar, albastarlar bile bunu hesap etmişler çoğu modellerinde. makinenin tutma kolunu sapı, yani çevirirken elimizle tuttuğumuz kısım çok sert ve prüzsüz bir plastik malzemeden yapılmış. bu nedenle elden kayma sorunu yaşanıyor. halbuki bu kısmın, kauçuk gibi kaymayan ve yumuşak bir malzemeden yapılmış olması gerekmez mi? balık avı esnasında parmakların ıslak olacağı, ve hatta ele temas eden yem veya balık gibi materyallerden dolayı parmakların kaygan olabileceği hesap edilmemiş. - ikinci bir husus daha var. hadi yukarıdaki sorunu kendi yöntemlerimizle çözebiliriz bir nebze. fakat makinenin atarken açtığımız misina kılavuz kısmı, atarken tak diye kendiliğinden kapanıyor. her seferinde olmasa da 7-8 atıştan birinde bunu yapıyor. haliyle korkarak ve kendinizi kasarak atıyorsunuz oltayı. bu da atış mesafesini çok olumsuz etkliliyor. hadi atış mesafesini geçtim, olta kapanınca o hızla giden kaşık veya rapala makine kapanınca geri tepip Allah konusun yüzümüze gözümüze saplanabilir. bu nedenlerle bu makineyi aldığımdan dolayı ufak bir pişmanlık yaşamaktayım. bugün gidip ürün değişimi talep edicem. gerekirse üzerine biraz daha ekleyip farklı bir model veya marka makine almayı düşünüyorum. 100-150 TL aralığında ne önerirsiniz. daiwa procaster nasıldır? keşke "skoylu" ustayı dinleyip shimano almasaydım ama yaptık bir kere...
ben epeydir shimano nun catana ve aernos unu kullanmaktayım ikiside 4000 lik makinaları.. ryobi de var onuda kullanmaktayım ama shimano bir başka.. bence spin içinse tercihiniz o fiyat aralığında catana yada nexave olmalıydı.. dediğiniz gibi bir problem bir kez bile yaşamadım,makinada bir sıkıntı olabilir bence de değişim talep edin en kötü ihtimal catana alın.. daiwa kullanan arkadaşlarımda var ama shimano kadar konforlu ve güvenilir değil ama bahsettiğim gibi belirttiğiniz fiyat aralıkları için..
yedeğimde shimano exage 3000 lik kullanıyorum bu bahsettiğiniz sorunların hiçbiri ile karşılaşmadım. tavsiye ederim.. hatta bütçe artırımı imkanınız var ise 1 nci makinam shimano aernos 2500. tüm hatlarıyla süper bir makina 2 yıldır hor kullanmama rağmen bozulsada daha üst segmente geçsem diyorum banamısın demedi.
bende 2 yıldan fazladır shimano exage 3000 kullanıyorum. aldığım günden bu yana 1 kere bile pişmanlık duymadım bu makine için. başka spin makinalarımda olmasına rağmen shimano exage hep en iyisi benim için..
2 senede bende spin avlarım ve zaman zaman hafif kurşunlu beklemeli avlarımada nexave kullanıyorum. Bahsettiğiniz kapanma sorununu hiç yaşamadım. Acaba makine ile ilgili bir problem olabilir mi?
150 tl civarı alacağın en iyi makina shimano exage 3000 yada 4000.Bende kullanıyorum gerçekten yağ gibi akıp gidiyor.
ilgilenip cevap yazma zahmetinde bulunan herkese çok teşekkür ederim. bugün mağazayı aradım. ürünü aldıktan sonra tam yedinci günde aradığım için şanslıyım sanırım. sadece 1 hafta içinde iade veya değişim yapılıyormuş. sağolsunlar ılımlı yaklaştılar. değişim için sorun çıkarmadılar. fakat ellerinde maalesef fazla model yoktu. asıl amacım daiwa marka bir makine almaktı giderken. ama daiwanın laguna modeli ve legalis modeli vardı. nihayetinde daiwa legalis ve shimano exage arasında bir seçim yapmak zorunda kaldım. çok düşündükten sonra legalisin dönüş esnasında çıkarığı hafif bir sürtme sesinden ve exagenin yedek kafa artısından dolayı shimano exage 4000FC yi seçtim. umarım bundan da pişman olmam. takrar ilgilenen herkese çok teşekkür ederim.
Bahse konu makina bende var. Şahsen Amerika'dan aldım ve bildiğim kadarı ile bu makineyi Avrupa'da satmıyor Shimano. Ben Amerika'da Bass Pro'dan 50 TL gibi bir fiyata almıştım ($29) Kullanımına gelince; bahsettiğiniz problemi ben hiç yaşamadım. Hatta çok kalitesiz olan ilk makinemde bu sorunu yaşadığım için bu makineyi almıştım. Aslında Sienna 4000 FD spin makinesi olmasına rağmen ben şu anda 4.20 surf kamışla kullanıyorum ve çok güzel de atış yapılıyor. Hiç bir problemini de görmedim. Sanırım sizdeki makinada üretimden veya başka bir sebepten kaynaklanan bir hata söz konusu. Değişim talep etmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla.
Bak 2. kez dinlememiş ve gidip yine aynısından almışsın. Size müstehak o zaman. Ahmet kardeşim, aldığınız iyi bir üründen sonra, değişimle daha iyi seviyede bir ürün aldığınızı belirteyim. Güle güle güzel avlarda kullanın. Lakin, bahsettiğiniz her iki ürünün klavuz açılım sistemi aynıdır. Büyük bir ihtimalle, bu sistemin teknik özelliğini bilmemenizden kaynaklı yaşadığım dediğiniz problem, burada da söz konusu olmasın. Bunu önlemek için, klavuz telini açın ve boşta dönmesinin sonunda durduğu konumu belirleyin. Daha sonra bu durduğu noktaya +5 ve - 5 derecelik konumlarda o klavuz telini açın. Göreceksiniz ki o bölgelerde klavuz teli tam açılmayacaktır ve kapanma sorununu yaşayabileceksin. Yani kısaca bu bölgelerin dışında açma kapama işlemini yapmalısınız. Siennada, Catanada da ve Exagede de bu sistem böyledir. Senelerdir Catana da kullandım, Exage de kullandım ve bu kullanım bilinciylele hiç bir sıkıntı ve olumsuzluk yaşamadım. Şimdi size bir soru; O değiştirdiğiniz ürünle, aldığınız yeni ürünün kol materyali arasında ne gibi bir farklılık var ? Merak ettim gerçekten.
Marka değil de makine kaynaklı bir sorun olabilir.. bir senedir shimano'nun alivio 4000 fc modelini kullanıyorum, alt segment bir makine olduğu halde 1 kere bile bu sorunları yaşamadım ve gayet memnunum.. shimano iyi markadır..
tevfik bey... ben +5 ve -5 felan anlamam teli açarsın, atışını yaparsın, teli kapatırsın. yok orda tam açılmazdı, yok burda kapanmazdı onunlamı uığraşacam ben önümde kısa süreli bekleme yapacak olan balık sürüsü varken onlarca dandik makine kullandım ben. böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadım. alırken de oradaki arkadaşa söyledim zaten. aynı sıkıntıyı yaşarsam bunu da getiririrm diye. ama ikisini orada karşılaştırdık. siennanın tel mekanızması çok aşırı hassastı. parmağımla dokunduğum anda kapanıyordu. ama exageninki o kadar hafif değil. tezgahtar arkadaş da hak verdi zaten bana. tutma kolu malzemesi aynı sanırım. ama ilk yorumumda dediğim gibi, bu konuyu kendi imkanlarımla çözebilirim.
Kılavuz telinin kamburu yukarı pozisyonda iken açarsanız sorun olmaz. Sair pozisyonda zaten tam açılmış sayılmaz kolayca geri düşer. Bu makineler böyle, kullananlar hep böyle kullanıyor.
Yani arabama biner, vites düzeni sıralaması falan anlamam, uymam, basar gaza gider, basar frene dururum ve öyle kullanırım dersin. Eh, bu konuda ne diyelim ? Bu durumlarda servis yakınında olmalı. +5, -5 derecenin ne olduğunu inan ki benden çok daha iyi bilirsin. Bazı meslek işlerinde bu açılar, milimetrik hesaplanır. İyi dileklerimle, tekrar hayırlı olsun.
desenize shimanon var derdin var kusura bakmayın yavuz bey. gene anlamadım. yani anlamadım derken, neden bu teli illa bir pozisyonda açmam gereksin ki. kaldı ki zaten misinayı parmağınıza rahatça alabilmek ve makine sapındaki parmak yuvasına oturtabilmek için zaten kılavuzun aşağı yukarı kamışla aynı hizada olması gerekiyor. her neyse, bu akşam iş çıkışı deneyecem makineyi. siennada mı arıza vardı, yoksa shimanolar hep mi arıza anlarız akşam ah be canım ryobi makinem. beni ne hallere koydun
tevfik bey, bu sıkıntıyı araba kullanmak ile kıyaslamak biraz extrem oldu sanırım. ama şöyle bir benzetme yapabiliriz : arabayı çalıştırdın = makineyi eline aldın. debriyaja bastın = misinayı parmağına aldın vitese atttın = misinayı parmağınla misina yuvasına kıstırdın. el freninini indirdin = kılavuz telini açtın gaza bastın ama araba stop etti = oltayı atmak için savurdun ama tel kapandı benim anlamadığım asıl nokta şudur. neden hiçbir makinede böyle bir sıkıntı yokken, shimanoda böyle bir hesap yapmak zorunda kalalım ki? yoksa +5 derece - 5 derece nedir tabii ki biliyoruz. lütfen gücenipte gideyim de demeyin. eğer bilmem gereken bişey varsa bana öğretin.
Niye güceneyim ki Ahmet kardeşim. Siz yazdığınızın bilincindesiniz, ben bilincindeyim. Öğretmek konusunda ise, bu platformda amaç öğretmek değil, sadece bilgi paylaşımıdır. Bunu böyle değerlendirin isterim. Benim bilgim sadece bana yetecek düzeydedir. Bu vesile bilgimi herkesle paylaşmayı sever, karşılıklı münazaralarla da, eksik tarafıma bir şeyler kazandırırım. Amacım üzüm yemektir. Niye mi böyle yapmışlar dersen, adamların kafası bu kadar çalışıyor demek ki. Gün gelir de bu fabrikada teknik ressam veya mühendis olursam size söz, bu serilerde ki bu sistemi, Biomaster seviyelerinde ki düzeye çıkartmak ilk işim olacaktır. ( Aynen seçim meydanlarında verilen vaadler gibi oldu. :laughing: )
bir daiwaci olarak suna kefil olabilirim. ayni segment daiwalarda da ayni veya daha degisik problemlerle hasir nesir olacaginiz kaçinilmazdir. atarken klapesi kapanmasin, klape yayi kirilmasin, sarim klavuzu yatak yapmasin, kolda bosluk olmasin, yag gibi kaysin, kol topuzu ergonomik olsun, plastik kalitesi kusursuz olsun, kafa yapisi örgüye ve monoflamente uygun olsun, kalomasi problemsiz çalissin... vs...vs... iyide güzel kardesim... bu özellikler 150liralik makinede olduktan sonra ne gerek var daiwa exist veya shimano stella almaya ???
Ahmet bey makinanız hayırlı olsun güle güle kullanın bence ryobi makinanız daha birçok avınızda idare ederdi.yeni makinanızı sorunsuz kullanırsınız inşallah shımano makina kullanmadığım için yorum yapamıycam herkes bu makinalardan memnun.
merhaba dünyalı... sanırım derdimi anlatamadım. ya da anlamak istemiyorsunuz güzel abicim .şimdiye kadar onlarca makine kullandım.hiçbirisi de stella veya exist değildi. hatta ilk makinem olan erma redish 40 makinemi haala kullanırım. hiçbir makinede klape kapanma sorunu yaşamadım. neden şimdiye kadar aldığım en pahalı ve kaliteli makinede bu sorunu yaşayayım ki. bu nedenle de biraz garibime gitti. herkesi de kendinizle bir kefeye koymayın güzel abicim. herkesin stella, exist alacak gücü olmayabilir. ben bu makineye 170 TL verirken 170 kere düşünenlerdenim. asgari ücrete çalışan birisi için 170 lira ne demek bilirmisiniz bilmiyorum? binbir türlü hesap yaparak aldığım 170 TL lik makinenin klapesinin atış yaparken kapanmasına canımın sıkılmasına biraz hakkım olmalı.