Akşam 22 civarıydı. İnanmayacaksınız ama Antalyada bir yerde 3 saat içinde kıyıdan bir kovayı dolduracak kadar güzel balık yakaladığım bir gündü. Deniz halada güzel av vermeye devam ediyordu. Kovamın içi çeşit çeşit balıkla dolmuştu. Avımı sonlandırmadan önce kancalara tavuk takıp son bir atış yaptım. Misinanın boşluğunu alırken bi şey asılı verdi oltaya. Ama normal bir asılış değildi bu. Ucunda balık olduğu belliydi fakat balıkdan çok (tatlı su avcıları bilir özellikle ırmakta avlananlar) sanki kancaya naylon torba takılmışta içi su dolu bu torbayı çekiyormuşcasına ağır bir şekilde geliyordu bu balık.Neyse ağır ağır çakip balığı kıyıya çıkarttığımda ne göreyim. Karşımda kocaman kanatlarını açmış büyük bir kırlangıç balığı duruyordu.Kırlangıç diyorum ama şimdiye kadar gördüğüm hiç bir kırlangıç bu balığa benzemiyordu. İnternettende araştırdım ama bu bu balığın benzeri bir kırlangıç bulamadım. Rengi toprak rengine yakın bir siyahtı. Kanatları vücuduna göre daha büyüktü. İlk gördüğümde tırstım bu balıktan. Sıra gelmişti kancağı ağzından çıkartmaya. Çok iyi tanıdığım bir balık olmadığından temkinli yaklaşıyordum. Çok çırpınmıyordu hatta karaya çıktıktan sonra daha bi sakinleşmişti.Ama ben mümkün olduğunca balığa az dokunmak istiyordum. Ayağımla üzerine hafifce basıp çırpanacak olmasını engelleyerek kancayı parmaklarımla tutup çıkartmayı düşündüm. Ayağımı yaklaştırdım tam üzerine basacakken balık tehditkar bir tavırla bir vıraklama sesi çıkardı. Ulan dedim bu ne. İlk defa ses çıkaran bir balık görmüştüm. Ne zaman ayağımı yaklaştırsam aynı sesi çıkarıyor uzaklaştırdığımda susuyordu. Bu ilginç balığı denize geri göndermek istiyordum ama dokunmayada korkuyordum. Ölmesini beklesem güzelim balığa yazık olacaktı. Yemeye kalksam bu balık neydi nasıl temizleniyor neresi yeniyordu. Yedik bir halt deyip balığın hırlamasına aldırmadan.Üzerine hafifce bastım. Kancayıda bir çırpıda çıkartım ağzında. Kuyruğundan tutup fare görmüş kadınlar gibi hoplaya zıplaya balığı denize attım. Yüzüp gitti....
Iskorpite adabeyi de denir ama vraklayanini görmedim. Çok ilginç. Kirlangiç hakkinda pek bi bilgim yok çok büyügünü tutamadim ama belki irileri yapiyordur bu sesi. Bu konuda tecrübeli olan arkadaslar aydinlatsa biz de ögrensek merak ettim cidden
Son kırlangıç avınız olmasın kırlangıç makbul bir balıktır, dilerim iyi boyda kırlangıçlar yakalarsınız Hava kesesi olan tüm balıklardan duyulabilecek şiddette sesler çıkar. Özellikle kırlangıçta çok belirgindir. Bunun nedeni hayvanın dipten gelirken şişmiş olan hava kesesinin tekrar büzüşmesidir. Yoksa memelilerin çıkardığı sesle bir ilgisi yoktur, bazılarının sandığı gibi balığın acı çekmesi veya ağlarken ses çıkarması gibi bir durum söz konusu değil. Sizin tarifinize bakılırsa bilimsel adı Dactylopterus volitans olan Uçar Kırlangıç Balığı türünü yakalamışsınız. Bir resmini aşağıya ekliyorum, siz de Google'a yazarak daha fazla resmini bulabilirsiniz. Bu balık bizim sularda sadece Akdeniz'de bulunduğu için ben hiç karşılaşmadım ancak diğer kırlangıçlar gibi lezzetli bir eti olmadığını düşünüyorum. Pek çekici bir görüntüsü yok. Balığın en önemli özelliği sudan dışarı fırlayıp geniş kanatları sayesinde 100 metre kadar uçabilmesidir.
Evet bu bahsettiğiniz balık olmalı. Eklediğiniz foto yu işyerinde olduğum için göremiyorum ama isimden başka fotolara baktım kahverengi geniş kanatlı olan tutuğum balıkla aynı balık.Dactylopterus volitans bizim millet ne diyor bu balığa acaba. Aydınlatıcı ve faydalı bilgileriniz için çok teşekkürler.
Biraz araştırma yaptım. Nadir yakalanan bir türmüş. Hatta edremitte ağlara takılarak yakalanmaış ve bu gazetelere haber olmuş. Ben oltayla yakaladım cahillikten kimseye bildirmedim bak. Yoksa şu dünyada benimde bi haberim olacaktı. Neyse... Bi daha ki sefere artık. Ve balığı geri saldığımada şimdi daha çok sevindim.