Konularda lüfer yakalayanlar görüyorum. Kışın boğazda geceleri yemli taze istavritle sarı kanat ve lüfer tuttuk. Ama bu aralar raporlarda lüfer görünüyorsa da yemli atan hiç yok. Bu tezatlığı bana açıklayabilirmisiniz? Lüfer neden ilkbaharda yemli oltaya gelmiyor? Rapalayla kamışlarla yakalayanlar var ama rapalacılık biraz pahalı. Kamışı, makinası, rapalası çok masraflı. Bir de, öyle bir fırlatıyorlar ki açıkçası benim gözüm korkuyor. Onun yerine tekneyle çıkarak yemli yada çaparili uzun oltalı kaşıklı av yapabilirmiyiz? Bir balıkçı şimdi kofanalar gelmiştir, ince defne kaşıkla kurşunsuz sıyırtma oltası yapın kesin alırsınız dedi. Bana çok mantıklı gelmedi. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Barış kardeş. Yemli av senin de dediğin gibi kış aylarında daha verimli. Taze yem bulamayan hayvan bizim istavrit filetolarımıza mecbur kalıyor ve atlıyor. Bu mevsimlerde ise lüferin sarıkanatın etrafında milyonlarca canlı istavrit var . Hal böyle olunca hayvan senin fleto yemli mantarlı takımına dönüp bakmıyor bile. Çünki etrafta zaten tazesi , canlısı var. BU zamanlar yemli zamanı değil kısacası. Rapala yada kaşık suda hareketli bir yem olduğundan bu şekilde balık alma şansın çok daha fazla. Gözünü korkutma rapalacılıktan . Boğazda en az 125 gr. kurşun ile tanesini 2,5 - 3 tl ye alabileceğin sahte balıklarla sende boğazda sarıkanat kovalayabilirsin.
Özkan bey merhaba, Bu mesajımı küçük bir yanlışlığı düzeltmek adına yazıyorum. 125 gr. kurşun ile maalesef boğazda rapalacılık yapılmaz. Sebebi; Lüfer familyası akıntılı yerleri seviyor, ona av olan balıkların akıntıda yorgunluğu yem olmalarına sebep oluyor. Akıntılı yerler de ise dibi bulabilmek için ağır kurşun kullanılması gerekiyor. Dibi bulmaktaki amaç ise avlamak istediğimiz balığın yeri orası. Sebebi ise su ısısı... Kısaca yerine göre 175 - 185 - 200 - 220 gr. kurşunlar ile va yapıyoruz boğazda. 185 ve 200 gr. en fazla suda kalan kurşun seçeneklerimiz. Sevgi ve saygılarımla. Farketmemişim ve en az 125 gr. ile yazdığını yeni farkettim , o sebeple "düzelt" tuşunu kullandım. Suyun ısısına göre (Mevsime göre) demek daha doğru olacak... Bu sebeple Özkan beyin yazdığı 125 gr. yanlış sayılmaz. Ama bu mevsimde, yani kışın ortasından itibaren dönüş balığına kadar demek daha doğru olacak. Dönüş balığını avlamak isteyen arkadaşlarım çok rahat 140 gr. kurşun takıp sahtesini su üstünden çekerek lüfer avlayabilir. Hatta 8-9. ayda 30-35 gr. kurşun ile spin takımla da yine lüfer avlanabilir Tekrar saygı ve muhabbetle.
- canlı yem çok. yemliye gelmez dönüş balığı. - dönüş balığı çok hızlı ve açıktan geçer. pek yeme rahmet etmez.
güzel ayrıntılar var ufak bir ilave yapmak istiyorum, dönüş balığında hava karardığı zaman kurşunada gerek yoktur, dalarlı sahteler yada 20-40 gram ağırlığındaki jig sahteleride kullanabilirsiniz.