bilindiği üzere imralı adasında pkk elebaşı kalıyor...(kişisel yorumlamayla yazmak istemedim zira forumda küfür etmek yasak) bu sebepten dolayı da adaya 5 deniz mili yani 9260 metre yaklaşmak yasak , yuvarlarsak 10 km... son zamanlarda 2 si zıpkıncı , biri tekne biri de kıyı balıkçısı abimden farklı zaman dilimlerinde duyduklarım bana fazlasıyla mantıklı geldi ve bu konuyu açmaya karar verdim... 10 km yarı çapındaki bu yasak ada etrafındaki dip yapısı da göz önünde bulundurulursa türkiye'de ağ, zıpkın ve sair olta balıkçılık çeşitlerinde yakalanan tüm balık cinslerinin yaşamasına, üremesine ve doğal korunağına çok uygun bir bölge...zira terörist başının güvenliği için konan bu yasak bir çok balık cinsinin , özellikle de az bulunan ve trofe tabir edilen avcı balıkların üremesine büyük katkı sağlamış gibi gözüküyor... elbette bölgeye yakın olan ve oraları daha iyi bilen abilerim konuya benim olduğumdan çok daha fazla hakimdir ama duyduklarım şu anki balık popülasyonunun azalmasına engel oluşturacak ve adeta bir doğal çiftlik vazifesi görüp , trollerin kuruttuğu üreme alanlarını tek bir noktada fazlaca üremelerine sebebiyet veridiği yönünde... elbette abartı da mümkündür bu duyumlarda ama 10 km yarı çaplı bi alan hiç de ufak bir bölge değil iken bu gibi bölgelerden bi kaç adet olması durumunda sportif balıkçılığın daha verimli hale gelmesi , oluşacak balık çokluğu sebebiyle limit altı balık satışının düşmesi , büyük ve pahalı balıkların fiyatlarının bir çok dar gelirlinin alabileceği fiyatlara düşmesinin bile mümkün olacağı konuşulmakta... evet güvenlik tehdidi dışında ve fırkateynlerle , hücum botlarla vurulma tehlikesi olmayan bir "girilmez" alan yaratılmadığı sürece bir çok ticari yada amatör balıkçı teknesi hiç şüphe duymadan bu alanlara girecektir ama bunun yapılması hem bizim gibi sportif balıkçılık yapanların bu işi geliştirmesinde(en azından 5 sene ileriye dönük) hemde gelecek nesillere balıkları ansiklopedilerden görmeyecekleri bir türkiye bırakmak adına çok faydalı olacağını düşünmekteyim... sanırım çok uzattım ama üzerine yazılıp çizilecek çok fazla şey olduğu kanaatindeyim, nitekim sıkılmamanız açısından kısa tutmaya çalıştım... herkese bol bereketli , limit üstü avlar...
Dostum adını ağzıma almak istemediğim o adaya kadar gitmene gerek yok,aynı şartlar bizim kendi körfezimizde Uzunada içinde geçerli...Uzunada Nato ve Tsk gemilerinin Ege denizindeki nadir ikmal merkezlerinden biri olduğu için adaya yaklaşmak dahi yasak...Bence eğer Uzunada olmasaydı körfezde balık populasyonu ciddi anlamda değişirdi..Demem o ki Mordoğandan halen trança,orfoz gibi artık çoğu yerde esamesi okunmayan trofeler çıkıyorsa bunda Uzunadaya yaklaşamayan balıkçı tekneleri yüzündendir..Birşey daha eklemeden geçemeyeceğim,4 sene evvel tsk ya ait narlıdere feribotu ile Uzunadaya geçip bir iş için orada bulunmuş askerimiz ile öğle yemeği yemiştim..Buda sanırım her sivile nasip olmaz
fakat bir millik bi alanla beş millik bi alan arasında çok fark var... elbette uzun adadaki yasak da etkili ama balık üreme konusunda ama imralı için bahsedilen popülasyon oranı neredeyse koca bir eko sistem kendi içinde... benim düşüncem ise bu tarz bölgeler oluşturularak ileriye dönük üreme maksimizasyonu sağlanabilir...
Sevgili Emre düşüncelerin gayet güzel seninde üstünü cizdiğin gibi normal yasak oluşturulan bölgelere kaçak kuçak bir şekilde bizim insanımız girer o merayı kırar geçirirler imralıda ise çok farklı biraz yaklaş hücümbotlar tepene biniyor ağız tartışması bile yapamazsın birde bu vesileyle karşı taraflarımız oldukça güzel balık yapıyor sinarit alanlara şahit oldum ekmek parasını çıkarmak için canlı gümüşle eli uzayana kadar kofana bekleyenleri gördüm ve aldıklarına çokkere şahit oldum benim düşüncemde o bölge balık üremesi ve barındırması açısından çok faydalı oldu
Şu an iki önemli husus var Marmara için. Biri 24 m yasağı ki, bu bilhassa termoklin hattını da kapsadığı için, çok önemli. Ama kapsamı sadece gırgırları kapsıyor bu kötü. Ama doğrusu, gırgır 90 kulaç ağını serip dibi tarumar edemediği sürece iyi olacaktır. Diğeri ise Adalar bölgesinin ava kapatılması. Geçen sene, gırgırların orada fırıl fırıl döndüklerini hatırlarsak, bu da balıkçılığa büyük fayda sağlayacaktır. Bu iki yasak değişmeden kalırsa, 2 sene sonra marmara'da balıkçılığın rengi çok değişecektir. Kocaeli'de oturanlar bilir, belediye her yere afişler astı, körfezi temizledik, balıklar geri döndü diyerek. Gerçekten istenen seviyede değilse bile, şu anda marmara kirlilik açısından da son derece iyi bir noktada.
hocam marmaranın helede gemlik ve mudanya körfezini ayakta tutan tek yer imralı çok iyi bi konuya değinmişsin örnek vericek olursak gemlik gemport iskelesi gemliğe 5 km uzaklıkta gemlikte balık çıkmasken orada trofe levrekler lüferler ve istavritler yakaladığımı bilirim halada yakalamaktayım sebebide iş sahası olduğu için gırgırların girememesi ve balıkların rahat olması ama 24 mt yasağı geldikten sonra gırgırların alanı daraldığı için şimdi direk gemporta giriyorlar bazen tatsızlıklar oluyor sahil güvenlik felan geliyor ama adamlar dinlemiyor.imralı dediğim gibi çok geniş kapsamda yer kaplıyor buda balık populasyonu açısından çok çok faydalı yoksa gemlik ve mudanya körfezinde istavritten başka bişey tutacağıma inanmıyorum
Arkadaşlar, Son yıllarda üreme alanlarının yasaklanması konusunda epey yol alındı. Yeterli ya da yetersiz yorumunu yapacak yetkinlikte değilim ama yapıldığını biliyorum. http://www.bsgm.gov.tr/mevzuat/Teblig_3_1.pdf linki altında yer alan 3/2 Ticari Tebliğin İkinci Bölüm Yer Yasaklarında koordinat bilgileri ile yazılı olarak 47 adet farklı sahada av yasağı olduğunu göreceksiniz. Ayrıca ilerleyen sayfalarda (Madde 50 den hemen sonra) avcılağa tamamen kapalı olan bu sahaların haritalarını da görebilirsiniz. 48. harita ve devamındaki haritalar av vasılataları ve yöntemlerine ilişkindir. Ve onlar da yazılı olarak Üçüncü Bölüm Madde 9 dan itibaren verilmiştir. Bu alanlar su ürünlerimizi rahatça ve verimli bir şekilde üreyebilmelerini sağlar mı? Bilemiyorum. Ama bilmeyen arkadaşlarımız varsa, görmelerini, öğrenmelerini sağlamak istedim. Bu bölgelere yakın yerlerde yaşayan Amatör Balıkçılar gördükleri yasak ihlallerini ihbar etseler koruma ve kontrol adına mutlaka büyük faydası olacaktır. RASTGELSİN.
Marmara Hamsisinin son yıllardaki bolluğunun İmralı'nın rezerv niteliği görmesiyle kazandığını söyleyenler olmuştur. Sadece İmralı'da Balık avcılığına yasaklanan bölge Marmara Denizinin 1/40' ına tekabül eder.