Merhaba BALIK VE DOĞA DOSTLARI ; Benim ENDURA 40 lık elektirikli bot motorum var. bu motorun 40 amperlik bir aküsü var fakat bu akü 2 saat anca gidiyor. Yeni bir akü almak istiyorum. bu sefer 120 Amperlik bir akü alacağımda sizce İnci akü mü yoksa deka marin akü mü tercihimi hangi aküden kullanabilirim. selamlar ve saygılar
Merhaba.Benim tercihim inci den yana olurdu.Yanlız bi şeye dikkat etmek lazım oda alcağın akünün uzun süre beklemmiş olması lazım.Birde kullanılmadan önce tam şarjlı olması gerekir.Birde kullanımı önemli belki sizde biliyorsunuzdur ama...Aküyü şarj etmek için tamamen şarjının bitmesi beklememek gerek.satıcı firmalar herne kadar bakımsız akü deselerde belli aralıklarla akünün içindeki sıvının miktarını kontrol etmekte yarar var.Yılda ik yada üç kez.Bol şans.
benim merak ettiğim birşey var... malum elektrikli botlarda herzaman akü kullanılıyor,zaten buda enerji için şart... Akü yerine teknede ufak bir jeneratör çalıştırmak ne şekilde uygun olur. kaliteli bir akü fiyatına alınabilecek ufak paket tipi benzinli jeneratörler var. ağırlık olarak 120 amperlik aküyle aynı kilodadırlar,belki daha hafifte olabilirler... örnek vermek gerekirse; http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=134 http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=3423 http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=3681 http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=3921 http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=10264 bu jeneratörler teknik bilgilerine bakılırsa elektrikli motorların ihtiyacı olan akımı verebilecek kapasitede görünüyorlar.... Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizleri aydınlatırsa sevinirim...
Evet alper jenaratörde olabilir hatta benzinli motor.Ancak akülü motorun avlakta daha sessiz olması gibi bir üstünlüğü var herhalde.
akü yü genel anlamda bakmak gerekir bence akü tabiki terciğimiz markalı garantili aküden yana olmalı fakat ne kadar garantili olursa olsun akünün garantisi olmaz yeni aldığınız bir akü ertesi sabah bitmiş olarak karşımıza çıkabilir veya bu aküyü uzun senlerde kullanabilirisniz ama hiç bir akünün garantisi yoktur ama tercih tabiki tanınmış olanı olamı
Olmaz ve Kısaca şu yüzden olmaz.. Elektrikli bot motorları ortalama 15-30 a arası akım çekerler.60AH kapasiteli akünün 1,5-2 saatte bitme nedenide budur.Bu jenaratörlerin ortalama dc çıkış akımları 6-10 A arasında ...Yani motorun çekeceği akımı karşılayamazlar..BAşka bir deyişle botttaki motoru çalıştırdıktan sonra 3-5 dakika içinde jenaratörden dumanlar çıkması demektir.. Aküler konusunda diğer başlıklara oldukça detaylı ve teknik açıklamalar yapmıştım.Hangi akü kullanılmalı,şarjırın özellikleri ne olmalı gibi..Ama kısaca yazayım..Sağlıklı bir şarjınız yoksa akü kapasitesini %60 lara varan kayıplar kaçınılmazdır
Akülü motor + Jenaratör Arkadaşlar, akülü motor ve onu besleyecek bir jeneratör almaktansa 2-4 Bg. civarı 4 zamanlı bir makine daha efektif olmazmı ?
Şunuda dikkate almak gerek sanırım Eğer 120 Ah. bir akü almaya karar verirsen boyutlar ve ağırlıklar konusunda çalışma yapman gerekecektir. 120 Ah. aküler billdiğim kadarı ile boyut ( dolayısıyla ağırlık ) olarak 45 ve 60 ın iki katı. O aküyü nasıl yerinden kaldıracağınız konusu çok önemli. İllaki 120 Ah olsun diyorsan, iki adet 60 Ah. alıp paralel bağlayarak 120 Ah. performansı alabilirsin. Tek tek taşımakta daha kolay olur.
Motorun çektiği akıma uygun jeneratör alımıyla sorun olmaz. Genel olarak şunu söyleyebiliriz: Kurşun asit belirli bir değerden aşağı boşaltılmamalıdır. (%60-80'de aşağı) Oysa jel aküler daha fazla boşaltılabilir, ömürlerinden kaybetmezler. Bu yüzden kaliteli bir şarj-deşarj kontrol ünitesi şarttır. Belki ilk etapta fazla para verirsiniz ama, akü ömründen kesinlikle geri alırsınız. Geçmiş araştırmalarımdı, kesin değerler veremiyorum ama, konunun genel hatları bunlar. Detay nette bulunabilir. İçsularda benzinli motor yasağı var. Ayrıca gerekmedikçe benzinli motor, hele 4 zamanlı, elektrikliye göre daha pahalı! Akü ve şarj-deşarj konusunda www.donanimhaber.com sitesine bakabilirsiniz. Hatta az kullanılmış, 2. el jel akü satanı bildiren mesaj da vardı, eskilerde kalsa da! Kolay gelsin..
zaten jeneratör kullanımını sormamdaki amaç maliyetinin yaklaşık olarak 4 bg'lik motora denk gelmesinden dolayıydı. malumunuz jeneratörü dışarda başka amaçlarla kullanma şansıda olabilirdi... Peki bu jeneratörlerin çıkış akımını yükseltmek gibi bir şans olabilirmi? ses olayınada gelince bu tarz çanta tipi jeneratörlerin benzinli motorlardan daha fazla ses çıkartacağını sanmıyorum...
Ruhan ebi merak ettim.. Sizce 40a dc çıkışı olan bir jenarötörü 3 metrelik bir botta taşıyıp,çalışırken avlanabilmek imkan dahilimidir..??
Sistem dizi alıntıya izin vermediği için benim yanıt havada kalmış. Oysa senin yazın üzerine yazılmıştı: Burada tartıştığımız elektriksel güçler, av tekniği veya elverişlilik değil! O yüzden sadece güç bağlamında yanıt vermiştim. Sonuçta demirlediğimizde jeneratör susturulabilir, sırtıda zaten çok daha gürültülü dizellerle balık avlanabiliyor. Değişken gerilimler sözkonusu olduğunda güç (Watt) hesabından gitmek daha doğru sonuç verir. Jeneratörlerde hem 220 hem de 12 V çıkışı bulunur çoğunlukla. Önemli olan üzerlerindeki değerlerin aynı zamanda çekilebilecek değerleri verip vermediği! Bu yüzden sadece 220 V üzerinden gidersek, çanta tipler 750 W verir. 12 V düşünürsek, 62.5 A eder! Kayıplarla 50 A diyelim. Bir trafoyla düşürdük, doğrulttuk, + 5-6 Kg daha demektir. Yani bir çanta jeneratör hem size yol yaptırır, hem de aynı zamanda akünüzü doldurabilir! (Şarj kontrol konumuz dışı!) Daha önce de yazmıştım sanırım, aküler takatının sonuna kadar boşaltılmamalıdır. 60 A'lik bir akü ile 30 A çeken bir motor 2 saat çalışabilir teorik olarak, ama asla yapılmamalıdır! Zaten 30-45 dakika sonra motorun devri düşmeye başlar! Kısa bir süre kullanımdan sonra da aküyü çöpe atarsınız! Umarım hesap yeterince açıktır. Yanlışım varsa elbette tartışmak isterim.
Ruhan abi konuyu av dışına çıkardığımızda yani taşınabilir jenaratörden 50a akım elde etmek konusunda haklısınız..220 çıkışa 600-700w'lık bir 14v trafo ile bu güç elde edilir... Benim yazdığım jenaratörler üzerindeki dc çıkışların 6-10a arasında olması ve bunun motorda kullanılmasına yönelikti.. Ancak şunuda yazmadan geçmemek gerek..Islak bir ortamda hele hele denizsuyu gibi tuzlu bir ortamda kurulacak bu teşkilatın mutlak izalasyonu sağlanmalıdır.(rutubet dahil).Aksi bir durumda (Allah korusun) yaşanacak olay çok ciddi sonuçlar doğuracaktır..
Haklısın, kesinlikle sıradışı önlem alınmalı! Sen de haklısın! Konu tamamen ekonomik. Elbette kuru veya jel akü tercih olmalı. Bu tip aküler hem bakımsız, hem kullanışlı olmalarıyla tercih edilir. Kuru aküde seçenekler sınırlı ve sanırım en pahalı akü tipi. Daha ehveni jel aküler. Avantajları konusunda: http://www.kima.com.tr/ Gerekirse kataloglarını burada yayınlayabilirim. (Elbette reklam değil, örnek olmak üzere!) Şarj-deşarj kondisyonları çok iyidir, kırılsa bile sızdırmaz, Pb-asit aküler 60 derece max. eğimde çalışabilirken, jel aküler tepetakla da olsa çalışır! En son gelen kurşun-asit akülerdir. Hesaplı fiyatları nedeniyle çok yaygındır. İnci bildiğim kadarıyla sadece Pb-asit akü üretiyor. Deka marine'i nette göremedim. Bu yüzden fikir belirtmem olanaksız. Bir link varsa, onu da değerlendiririz. Elbette ayrılan bütçe de bilinmeli. Kolay gelsin..
usta ben minn kota motorla(30luk) 2 adet AC DELCO 76 AMP akü aldım süper verim alıyorum. sana şöyle örnek vereyim körüköydeki lokantanın önünden ,sülübükteki aynanın sonuna kadar(mescidin yanı)gidip dönüyorum rahat bir şekilde ...ancakmümkün oldugu kadar yüksek devirde kullanmayacaksın.en ideal ayar 2 kademe ve sanatavsiyem aküyü aldıgın satıcı güvenilir ollmalı.özellikle dikkat etmen gereken şeylerden biri akünün yüksek marş özelligi olmalı(dakikada 670 devir) belki bana inanmayacaksın ama benbalıga gitmeden 2gün önce aküyü arabama takıp iki gün kullanıyorum avlaga varınca arabanın aküsüyle degiştiriyorum aracım (LADA VEGA) AYRICA BU akülerin garantisi 3yıl benim sana tavsiyem budur tercih senin sana rastgelsin turnaavcisi@windowslive.com
benden önce arkadaşım marin akü aldı yeterince verim alamadı .bizzat kullandıgımız için. bana sorarsan AC DELCO76 AMP (sulu) derim fiyatı da fenadegil .ben tanesini 145tl ye aldım tercih senin
Arabada elde edilen elektrik dünyanın en pahalı elektriğidir. Hele bizim gibi dünyanın en pahalı yakıtı kullanılıyorsa! Bence bir şarj cihazı edinip, şebeke elektriğiyle doldurun aküyü. Anlık çekilebilecek en yüksek akım akülerin üzerinde yazar. 60 A'lik aküler için yanılmıyorsam 680 A civarı olmalı. Ama dikkat edin, bu sadece marş anında çekilebilecek ANLIK en yüksek akımdır. Devamlı bu akımı çekemezsiniz! Marine aküden kasıt? Havalandırması düzenlenmiş, tam bakımsız aküler için de bu tabir kullanılabiliyor malum.