İnci Kefali Sazana UÇMAYI Öğretmiş

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında nertetiker tarafından paylaşıldı.

  1. nertetiker

    nertetiker ÖNER

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    206
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    REMIXON STORM SURF KAMIŞ 100-275G 420CM
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40 makine
    En İyi Avı:
    AVIN İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ :)
    Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali balığının, akarsularda uçarak üreme göçünün diğer balıkları da etkilediğini ortaya çıkardı.

    Milyonlarca İnci Kefali'nin göç ettiği Bendimahi Çayı'ndaki sazanlar, tıpkı İnci Kefali gibi hareket edince bu uçuşları balık hareketleri literatürüne ilk kez girmiş oldu. Sazanın uçtuğunu keşfeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, 3 yıl boyunca yaptığı gözlem sonrası bu olayı ortaya çıkardığını belirterek, Şimdiye kadar sazanların uçtuğuna ve tırmandığına dair hiç bir bilimsel yayın yok. Sazanlar milyonlarca İnci Kefali'nin yaptığı hareketi yaparak uçmayı öğrenmiş dedi.

    Yıllardır İnci Kefalı balığı üzerine araştırmalar yapan YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilk defa sazan balığının uçtuğunu literatüre soktu. 3 yıl boyunca İnci Kefali Balığı'nın yoğun olarak üreme göçünü gerçekleştirdiği Muradiye İlçesi'ndeki Bendimahi Çayı'nda gözlem yapan Prof. Sarı, sazanların da uçup tırmandığını ortaya çıkardı.

    İNCİ KEFALİ'NDEN ÖĞRENMİŞ

    Nisan ayı sonlarına doğru yaklaşık 2,5 milyar İnci Kefali balığının üremek için Van Gölü'ne dökülen 12 akarsuya uçarak akın ettiğini belirten YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu göç sırasında İnci Kefali'nin geçtiği bölgelerde yaşayan balıkları da etkilediğini söyledi. 3 yıl önce İnci Kefali balığı göçü sırasında sazan ve Siraz balıklarının da akarsuya karşı uçup kayalıklara tırmandığını gören Prof. Sarı, bu günden sonra araştırmalarını ve gözlemlerini sıklaştırdı. Gördüğü manzara karşısında şaşırdığını belirten Prof. Sarı, Muradiye Bendimahi Çayı'nda sazan ve siraz balığı yaşıyordu. Yaptığım gözlemde İnci Kefali'nin göç ederken atlama davranışını sazanlar ve sirazların taklit ettiğini gördük. Sazanlar zıplayabilir. Ancak bizim burada gözlediğimiz sadece zıplama değil. Sazanlar ve sirazlar da İnci Kefali gibi şelaleye tırmanarak aynı şeyleri yapıyor. Biz sazanların akıntının tersine göç ettiğini ve zıplayarak aştığını bilmeyiz. Bununla ilgili gözlem ve bilimsel çalışma yok. Bu ilk kayıt oluyor. İnci Kefali öğretmen oldu. Birlikte yaşadığı diğer balıklara doğal engelleri nasıl aşacağını öğretti. Dünya'da üreme için göç eden Somon ve İnci Kefali dışında uçan bir balık daha oldu. Onlarda sazanlar oldud edi


    http://video.milliyet.com.tr/video-izle/Van-da-inci-kefali-sazana-ucmayi-ogretti-x85JYtN048Wg.html
     
  2. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Siraz zaten sert akan dere ve ırmakların balığı.Kefalden daha seri tırmanma ve zıplama özelliği olan balık.Bendimahi çayında doğal olarak sazan yaşamamakta iken(yöre siraza sazan der) aynalı sazan aşılanmış.Hayvan göle aksa ölecek,mecburiyetten akıntıya karşı tırmanma özelliği kazanmış(zaten iyi ve güçlü yüzücüdür).

    Balıklandırma konusunda ne kadar yanlışlar yaptığımızın bir örneği daha aslında bu haber.Balığın beslenme,üreme özelliklerine uygunluğu incelenmeden,ezbere balıklandırmalar yapıldı yıllarca yurdum su havzalarına,şimdi pirincin taşını ayıklamaya çalışıyoruz.