İnci kefalini koruma seferberliği

Konu, 'Genel Konular' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    [​IMG]

    Van'ın Muradiye ilçesinde özellikle Bendimahi Çayı'nda yumurta bırakma zamanı olan İnci Kefali balığı için koruma seferberliği başlatıldı.

    Muradiye Kaymakamı Ömer Sağlam, İnci Kefali'nin korunması ve çoğalmasının sağlanması için her vatandaşa büyük görev düştüğünü belirterek, yetkililerin de gerekli denetimi yapmasını istedi. Amaçlarının, su ürünleri kanunu gereğince balıkları koruyarak çoğalmasını sağlamak olduğunu belirten Sağlam, "Yasak döneminde balıkların tutulmasını önlersek 30 Haziran'dan sonra balıkların büyük miktarda çoğalacağı görülecektir." dedi.

    Sulama Birliği Başkanı Naci Bilici de balıkların korunmasının yanında, kuraklıktan etkilenen çiftçilere de yeteri kadar suyun verilmesi gerektiğini söyledi.

    Van YYÜ Öğretim Görevlisi ve Doğa Gözcülüğü Derneği Başkanı Prof. Mustafa Sarı, inci kefali balığının korunması için elinden gelen her çabayı sarf ettiğini belirterek, "Balıkların üreme dönemi olan 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında inci kefali kaçakçılığını önlemek hepimizin görevidir. Kaçak akaryakıt ve uyuşturucuya ne kadar önem veriyorsak bu hassasiyeti dünyada sadece bu bölgemize yaşayan bu balığımızı da aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor.

    Kaçak olarak avlanan İnci Kefalinin korumak için öncelikle insanlarımıza bu bilinci aşılamamız gerekiyor. Eğer bu balıklar üreme dönemine avlanmaya devam edilirse zamanla nesli tükenecek ve artık bu dünyada eşi bulunmayan balığı artık göremeyeceğiz. Onun için sezon boyunca Bendimahi Çayı üzerinde bulunan Karahan, Yalındüz, Balaklı Köyü ve ilçenin Su Değirmenleri mevkiinde tutulan balıkları önlemek buradaki insanlarımıza başta muhtarlar olmak üzere çok görevler düşüyor. Bunun bilincine olmamız bu balığın neslinin tükenmesini önlemek insanlarımızın elindedir" şeklinde konuştu.

    Köy muhtarları balık kaçakçılığında kullanılan araçlara sezon boyunca trafikten men edilmesinin balık kaçakçılığını büyük bir şekilde önleyeceğini dile getirdi.

    Kaymakam Ömer Sağlam'ın başkanlığında düzenlenen toplantıya YYÜ Öğretim Görevlisi ve Doğa Gözcülüğü Derneği Başkanı Prof. Mustafa Sarı, İlçe Tarım Müdürü Turgay Gündoğan, İlçe Emniyet Müdürü Erol Vardarcık, Sulama Birliği Başkanı Naci Bilici, Balık Kooperatif Başkanı Bahattin Avcı, Mal Müdürü Sinan Tuç, Balaklı Köyü Muhtarı Ömer Bedirhanoğlu ve Yalındüz ile Karahan Köyü muhtarları katıldı.

    Kaynak: haberler 27.04.2008.
     
  2. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    valla milletimizin bu konudaki düşüncesini söyliyim
    amaan balık biterse bitsin napalım der ufak büyük tırıvırı mırıvırı ne varsa toplamak ve bunla övünmek
    cahilllik böyle bişey...
     
  3. lampard73

    lampard73 fatih

    Mesajlar:
    48
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    makina,kamış
    En İyi Avı:
    1.8kg. lagos
  4. semih91

    semih91 Semih

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    144
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Dam makina + virax kamış :)
    En İyi Avı:
    5 kg Aynalı Sazan
    Bu balıklar müthiş bir doğa harikası ya akıntının tersine doğru zıplaya hoplaya gidişlerini izlemek çok büyük bi keyf olsa gerek...Malesef ülkemizde daha sirkülerden haberi olmayanlar bile var.Bu da beni çok üzüyor :(
     
  5. carpe

    carpe

    Mesajlar:
    1.723
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Murat emegin icin tesekur ederim..Fotograf ı hemen masaüstü arka planı yaptım,gercekten müthiş bence..:)

    Problem e gelince ,malesef insanımız bircok konuda oldugu gibi doga ve dogal yasamı koruma konusunda da umursamaz durumda..Ben şahsen sırf kendime olan saygımı yitirmemek adına tepki vermeden edemiyorum.Bir kisinin tepkisiyle ne olur demeyelim..İnanın zamanla yaptıklarınızın bosa gitmedigini goreceksiniz..BENCE TEK YAPILMASI GEREKEN TEPKİ VERMEKTİR..;)

    Aşagıdaki linkte benim tepki vererek sonuc almayı (kısmen de olsa) başardıgım video goruntusu var..:cool:

    BAKIN ELAMAN NASIL KACIYOR..

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=14344
     
  6. postaci_61

    postaci_61

    Mesajlar:
    232
    Şehir:
    Trabzon/Beşikdüzü
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    rus kefali 9.35 kg
    bilğiler için teşekkürler
    umarım bazı insanlara ders olur da birazcık düşünürler
     
  7. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Kötü olanda bu üreme göçü sırasında yapılan kaçak avcılıklar.. üremek için akarsulara giriş yaparken yapılan bu kaçak avlanmanın tamamen önüne geçilmesi gerekli. İnci kefali'nin sitesindeki verilere göre 1996 yılında 15 bin ton avcılığın yaklaşık 12 bin tonu kaçakmış.. koruma çalışmaları sonucunda ise günümüzde bu sayı 4 bin tona gerilemiş.
     
  8. KEYF&KEDER

    KEYF&KEDER ORHAN AYDAR

    Mesajlar:
    2.840
    Şehir:
    İSTANBUL. BAĞCILAR
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    ÇARŞI EKİBİ.


    MURAT paylaşım ve bilgiler için teşekkürler

    yalnız bu girişimler sadece Muradiye'yle kalmamalı kanısındayım

    VAN,BİTLİS'e bağlı ilçelrininde bu yasağa uymaları gerekmektedir

    aksi taktirde pek bir başarı sağlanamaz

    benimde ilk balık sevdam Tatvan'da İNİCİ KEFALİYLE başlamıştır

    bu balık fevkalade lezetli bir balıktır sayılı lezetli balıkların arasında sayılır

    saygılar :)
     
  9. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Benim ailem aslen Vanli'dir bu yuzden inci kefalini cok iyi bilirim. Orada tuzlamasini yaparlar, tandirda nefis olur. Havyarlidir genelde.Yanlis hatirlamiyorsam ozamanlar yedigimiz baliklarin hepsinden havyar cikiyordu. Eskiden tabii acaip boldu. Endustirisi veya cok buyuk avciligi yapilmazdi.Sonra bir ara Karadenizden getirilen teknelerle yapilan girgir avciligi baligi oldukca etkiledi. Simdi belki deTurkiye'de en guzel korunan baliklarin basinda gelir.Cunku inanin bu baligin girdigi cay ve nehirlerin basina ureme doneminde Devlet Jandarma dikmeye kadar olayi ciddiye almistir. Tatli sulara uremek icin girdigi donemlerde jandarma bu sularda nobet tutar.Cunku ifade edildigi gibi Dunya'da bu balik bir tek Van Golunde mevcuttur. Kisacasi bize ait bir doga harikasidir. Golde yakalanmasi bir zamanlar serbestti. Simdi ne durumda bilemiyorum.Ancak golde de yakalanmasi bir takim duzenlemelere tabii olmalidir.Cunku gercekten bu baligi tuketen halk degil. Halk bu baligi yakalamayi da bilmez. Sadece debisi dusuk yerlerde yigilinca cok kolay av olur, herkes elini soksa yakalar.Oltaciligi uzerine bilgisi olan varsa ve paylasirsa sevinirim. Oltayla tutuldugunu bu gune kadar duymadim.
     
  10. KEYF&KEDER

    KEYF&KEDER ORHAN AYDAR

    Mesajlar:
    2.840
    Şehir:
    İSTANBUL. BAĞCILAR
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    ÇARŞI EKİBİ.


    merhaba hüseyin abi aşağıdada belirttiğim gibi bende balık sevdası ilk Vangölünde başladı ben Bitlisin Tatvan ilçesindenim

    kullanılan takım ise klasik üç iğneli yemli takımdır. Kullanılan yem ise sadece kurttur.Vangölünde burdaki gibi dip yapıp bekleme yok çabari yapıyorduk dipten dipten benim dönemmimde kamış hiç kullamılmıyordu şu sralar ne durumda pek bir bilgim yok saygılarımla