İngiltere'de Levrek Avcılığı ve Amatör Balıkçıların Hassasiyeti

Konu, 'Genel Konular' kısmında rapalaci tarafından paylaşıldı.

1. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter, Okuma Cromo Jigging, Lineaeffe Extreme 180/440
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Arkadaşlar merhaba,
    sitemizde uzun süredir devam eden levrek avcılığı konusundaki hayli güzel ve bilgilendirici yazışmalar sonucunda yurtdışında bu balığın durumunu ve nasıl avlanıldığına dair biraz araştırma yapmak istedim ve çeşitli yabancı sitelere girerek bilgi edinmeye çalıştım. Özellikle İngiltere'de bizim ülkemiz sularında avlanan levrek türünden avlanma yapılıyor.

Levrek avcılığı yöntemleri, pratikleri vs konusunda sitemizde size benden çok daha iyi bilgi verecek ustalarımız olduğundan ben konunun bir başka yönüne değinmek istedim. Görüp de biraz olsun şaşırdığım balık avcılığı konusundaki hassiyetlerini dile getirmek için aşağıdaki yazıyı, elimden geldiğince türkçeleştirerek bilginize sunuyorum.

Yazının bulunduğu orijinal adres: http://www.ukbass.com/
    Orijinal başlık : Please help to protect the Irish bass stocks

''Eğer levrek avlamak için İrlanda’ya giderseniz, balık avlama geleceğinizin tehlikede olduğunu bilmelisiniz. Irlandalı bakan, Irlanda Balıkçıları Federasyonuna (Ticari bir organizasyon) 51.30Kuzey enleminin güneyinde avlanma izni vermeden önce, Clonakilty nin çevresindeki sahile denk gelen yerde avlanmak için bir öneride bulunuldu. Böylece herhangi bir ticari balıkçılık etkinliği güneydoğu sahili dışında İrlanda karasularında olacak, ayrıca Cork’un batısına doğru bu enlem çizgisi sahile daha yakındır ve hatta Clonakilty nin batısında kıyıdadır.
    İrlanda Balıkçıları Federasyonu Irlanda’daki kıyıya yakın levrek stoklarını değerlendirebilmek için bir ‘endüstri/bilim işbirliği araştırma programı’ yapmayı istemektedirler. Bu İrlanda’da levrek avcılığı için büyük bir tehlike olarak yorumlanabilir. Biz ise bu konuda oldukça endişelenmeleyiz zira sözde ‘Endüstri/bilim işbirliği’ sadece Irlanda’daki levreklerin tekrardan ticari olarak sömürülmesine kapı açmak için bir ‘adım’ olabilir. Olta balıkçılığı turizminin teşviki için Irlandadaki levreklerin korunması, mali kriz yüzünden İrlanda’nın daha fazla turiste ihtiyaç duyması durumunda tehlikeye girecektir.
    Lütfen İrlanda’da olta ile levrek avlamaya ilgi duyan tanıdığınız herkesi bu tehlikeden haberdar edin ve Irlanda Levrek Sitesini ziyaret etmelerini ve bu sorun hakkında daha fazla bilgi edinmelerini rica edin.''

Yazının aşağısında, okurların endişelerini ve görüşlerini gönderebileceği adres olarak ilgili Devlet Bakanının ve diğer bakanlıkların açık adresi bulunuyor.

Lütfen birey olarak veya kulüp, dernek, forum vs gibi topluluklar içerisinde amatör balıkçılık konusundaki hassasiyetimizi hiçbir zaman yitirmeyelim. Mümkünse tebliğin dışına çıkalım ve yakaladığımız daha büyük balıkları da salmaya gayret edelim.

Hepinize selamlar.

2. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Bravo

Sevgili Emre,

Konuya dikkat cektigin icin tesekkurler.

Yaklasik iki yildir Ingiltere'de yasiyorum. Bu ulkede sadece yok olma tehdidi altindaki turler degil, her turlu hayvan ve bitkinin korunmasi, gelistirilmesi icin yapilanlar inanilmaz. Gol, nehir ve deniz kiyilarinda alinan onlemleri, yapilan uyarilari gordukce icimden 'adamlara helal olsun' diyorum, ama esas onemlisi bizdeki katliam manzaralari gozumun onune geliyor, icim sizliyor, birden huzurum kaciyor.

Cevre bilincini yeni nesillere asilamamizin yolu, mevcut kanun, yonetmelik, sirkuler, vs.nin caydirici hale getirilmesinden geciyor. O da ancak bilinclenmeyle ve toplum baskisiyla olur. Bizde nuanslar haricinde yasal cercevede eksiklik yok. Fakat acgozluluk var. Avladigimiz baligi saglam sekilde suya iade edebilecek olgunluga sahip degiliz. Amator balikciligi, doga ile butunlesme firsati, hobi veya spor olarak gormuyoruz. Hep daha cok, daha buyuk avlar pesindeyiz. Avlarken de yemenin hayalini kuruyoruz.

Itiraf edeyim, burada izledigim balikcilik programlarinda avlanip resmi cekildikten sonra zarar vermeden suya geri birakilan koca koca levrekleri, turnalari gordukce benim de icim gidiyor, o kuzulari mangala atma hayali kuruyorum. :) Demek ki daha katedecek cok yolumuz var. Ha, biz o yolun sonuna varana kadar denizlerimizde balik kalir mi? :( Iste bu en zor soru...

Keyifli avlar dilerim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Mart 2010
  3. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Yorumunuz için teşekkür ederim. Dışarıdan bakınca objektif olarak ülkemizdeki balıkçılığın daha iyi göründüğünden eminim. Tebliğe ek madde koyarak bu sene ticari avlanma yasağını uzatmak istiyorlar. Bakalım buna karşı yapılan imza kampanyasından bir şey çıkacak mı göreceğiz.

4. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Rica ederim.

Gecmiste yapilan benzer calismalar pek ses getirmedi, avlanma donemleri uzatildi veya yasaklarin baslangici ertelendi, boyle onemli meseleler sulandirildi.

Umarim bu kez sonuc iyi olur...

5. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Peki İngiltere'de ses getirme durumu nedir? Bu aralar yapılan bu kampanyalar medyada, televizyonda gündeme geliyor mu?

6. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Bireylerin, ozel kuruluslarin, internet forumlarinin kampanyalari mutlaka etkili oluyordur diye tahmin ediyorum. Fakat esas onemli olan, bunlar ulusal medyada genis yer buluyor, devlet yakindan takip ediyor, meseleye ulusal servetin tuketilmesi acisindan yaklasiyor.

Balik stoklarinin dengesi konusu sadece Ingiltere'de degil, Avrupa Birligi (AB) genelinde cok ciddiyetle ele aliniyor. Etkili yasalar var ama yeterli gorulmuyor olsa gerek, gundemde yeni uygulamalar icin tarismalar da var. Esas mesele AB ile Japonya gibi cok buyuk balik avlama ve tuketme kapasitesine sahip ulkeler arasindaki ticari ve hatta siyasi rekabete dayaniyor.

Cok taze bir haberi ornek olarak veriyorum:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8560896.stm

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Mart 2010
  7. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Durum benim düşündüğümden çok daha ciddi ve büyük bir boyuttaymış. Bu ciddiyet ve devletler düzeyinde ''ton'' balığını tartışmaları inanılmaz. Bilimsel yaklaşım ile ton balığı stoklarında yüzde 15 düşme olmasından dolayı AB nin böyle bir karar almaya yönelmesini doğaya ve insana saygı olarak kabul ediyorum. Fakat ne yazık ki bizim bu seviyeye gelmemiz için daha çok yol katetmemiz gerekiyor.

8. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Iste onun icin diyorum ya 'biz o yolun sonuna varana kadar denizlerimizde balik kalir mi?' diye...

Sonumuz hayir olsun...