Kefalli pis diyolar akarkadaşlar yenmesi uygun deyilmiş bu nun gibi pis balık baska varmıdır sokan balıgıda insan pisliginle beslenirmi bi de bi yazı okumustum dip balıklarının yenmesi zararlıymıs bunların dogrulukları nelerdir
ben bunlara pek katılmıyorum. Evet kefal bulanık, pis suları sever ama bu demek değildir ki tüm kefaller pistir ve yenmez. Ben balığın alışkanlıklarına göre tedbir alırım, bildiğim kadarıyla kefal bir bölgeyi sahiplenip ömrünü orada geçiren bir balık değildir. yine de yakaladığım bölgeye dikkat ederim. Örneğin bildiğim kadarıyla hemen hepimizin sevdiği Levrek fare yemeyi çok sever, şimdi Levrek yemeyelim mi yada iskorpit dip balığıdır, hemen hemen önüne ne çıkarsa yer, ama tadı güzeldir
Kefal,her türlü kirli suda yaşayabilen ve bu sulardn aldığı kirli atıkları bünyesinde absorbe eden bir yapıya sahip balıktır.İzmit körfezinde balık yaşayamazken,Kefaller yaşayabiliyordu ve zehirleme etkisi gösteriyordu. Bu nedenle kefalin yakalandığı yer önemli. Burada,Yani benim yaşadığım Mordoğan da kefallerin avlanması ve yenmesinin hiç bir sakıncası yok. Çünkü bölge çok temiz. Dip Balıklarına gelince,onlarda da bölgedeki suyun kirliliği önemli. Marmara gibi ağır metal kirliliğinin had safhadaki sularda yaşayan dip balıklarında ağır metal brikimi söz konusu. Bununla birlikte İstanbulda iken tuttuklarımızı yerdik. Sonuçta eldeki malzeme buydu...
Ben ağır metal ve sanayi kirliliği hariç diğer kirlilikler için bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Aynı mantıkla hareket edeceksek köy yumurtası ve tavuğunu da yememek gerek (hem insan hem hayvan dışkısını eşeleyip içinden yiyebiliyor). Ama öyle değil bilakis köy yumurtası ve tavukları çok daha faydalı ve lezzetliler. Sonuçta yenilen organik besinler sindirim sisteminde sindirilip yapıtaşına ayrılıyor ve vücuda alınıp işleniyor. Onun için kirliliğin ağır metal veya sanayi kirliliği olmadığına eminseniz hiç sakınca yok.
Su kirli ise tüm balıklar sakıncalıdır..... Su temiz ise hepside yenir..... Kısaca önemli olan balıgın yaşadıgı ortam.. Bu yüzden amatör balıkçı aynı zamanda çevrecide olacak , su ve çevre konusunda da araştırmacı olacak..bilgisi olacak...
mehmet07 dediği doğru. Kefaller bulanık sularda gezerler, kanalizasyon atıkları etrafında da gezerler. Sokar da öyle ama sokar kefal gibi fazla tatlı suya girmez. Kaya balıklarıda insan dışkılarını yer. VE hemen hemen Bütün yavru balıklar, kanalizasyon atıkları ve insan atıklarını yiyebilir. ki çoğunu gözümle gördüm. En ucuz En temiz ve besin değeri yüksek diyeceğim sardalyalar bile liman içlerine girerler, mazot ve zift kokarlar. dip balıkları elbette ağır metallerden etkilenirler. karedisler yengeçler midyeler direk etkilenirler. En kötüsü bazı metaller vücuttan atılamaz ve yer teşkil ederler. Peki bu balıklar yenilmeli mi? orasını bilemem, ki bilmiyorum. Ama Mufi'nin ve diğer arkadaşların söyledikleri mantıklı, en azından temiz sulardan aldığımız balıkları yiyebiliriz. Ya da akvaryumdaki balıklara mı olta atsam ne yapsam, hem temiz hemde yakalaması kolay reeling
Balıkların beslenme şekilleride önemlidir.. kimi istavrit gibi gezgin orta su balıgıdır..kimi kefal gibi sıg su dip ve yüzey balıgıdır kimi mercan gibi derin su dip balıgıdır.. bu tür bilgilerde avcıya yöre hakkında bilgisi varsa yardımcı olur.. çapari ile tutugun istavritte çinekopta kolyozda vs en fazla mazot kokusu alırsın ..suda seyir halinde iken bulaşmıştır.. dip balıklarının karın içinde siyah bir zar vardır kefalde belirgindir . bunu iyice temizlersiniz.. kefalde kıllarda balıkçı teknelerinden akan yakıta bulaşabilir.. ama açık deniz derin su balıklarında sorun olacagını zannetmiyorum...olası cıvarda bir arıtma çıkış borusu yok ise tabi.. dediğim gibi balıgı bilmek kadar av mahalinide bilmek gerekir.. basit bir örnek vereyim bir yerleşim bölgesinde denize yakın bir yerde arıtma vardır ... bölgenin atıklarının arıtmasıdır ..ilk gördüğünüzde arıtma var su temiz diye bilirsiniz ama yanılırsınız acaba kimyasalmı - katı atıkmı_ veya her ikisimi.. kimyasal arıtma pahalı oldugundan yerel yönetimler heleki yaz aylarında binelrce insan varken bu işe pek girmezler katı arıtma ile suyu azmak ve denize verilebilir.. belediyenin zabıtasından ögrenmek gerekir arıtmanın türünü.. vs..yada fen işlerinden..
mehmet arkadaşım bence endişe etmene gerek yok, antalya bölgesinde pis diye nitelendirilebilecek bir yer olduğunu sanmıyorum, en azından ben daha görmedim. birtek liman içleri biraz kirlidir okadar.
Genel kural; KİRLİ BÖLGELERDE UZUN ÖMÜRLÜ BALIKLARI VE DİP ÇAMURUNDAN BESLENEN BALIKLARI YEMEMEK daha doğrudur. Sardalya, hamsi, istavrit gibi kısa ömürlü ve gezici balıklarda birikim az olur. Barbunya, kefal gibi dip çamurunda yalanan eşinen balıklarda ise aksine daha fazla ağır metal ve benzerleri birikir. Marmarada körfezler dışında fazla endişelenmeye gerek yok bence... Bilen bilir, Adalara yakın bir bölgede Bodrum kıyılarında bile bulunmayan temizlikte mercan resifleri vardır. Yüksek kirletici girişi olduğu kadar yüksek su değişim kapasitesi olan bir denizdir.
Ben Mordoğanda yaşıyorum.Daha evvel İstanbulda yaşadım ama akdeniz ve antalya için bir şey diyemeycem. Oraları hiç bilmiyorum.
Yenmezmi istbalik kardesim sikican maydanoza sogana limonu bogasiya yanina bi somun ekmek. Yememek ihanettir vatana millete
abi o civa değil kurşun birikimi olmalı, civadan ziyade kurşun kör yapıyor ayrıca civada varsa etkisi ne olur bilemiyorum