Herkese merhaba. İlk olarak amatör balıkçılığın çok ama çok başlarında olduğumu belirtmek istiyorum. Bunu yazma sebebim, yazdıklarımın herhangi bir kısmının ukalalık olarak algılanmasını istemediğim için. Dediğim gibi daha başlarda olduğum için forum kullanıcıların tecrübeleri doğrultusunda bugün ilk takımımı topladım. Procatch Carbospin 2.70 15-30 gr kamış Okuma Safina Pro SPa-25 makine Sahte olarak ta herkesin tavsiyesi üzerine GES, River 98 G15R ve raglou aldım. Giriş tamam, gelelim gelişmeye... Bu alacaklarımı yaşadığım şehirde bulamayınca mecburen internetten almaya karar verdim. Ama daha önce balıkçılık malzemeesi satan hiçbir siteden alışveriş yapmamıştım. (Ne yalan söyleyeyim, şu ana kadar sadece kurumsal sitelerden alışveriş yapmıştım. O yüzden bu siteler biraz da az güven veriyordu.) Bir de sitede birkaç kişinin "siparişim ellerinde yokmuş", "eksik ürün yolladılar" tarzı şikayetlerini görünce şüphem artmıştı. İlk olarak alacağım ürünleri spotbalık.com da buldum. Kendilerini stok teyidi için aradığımda çok yardımcı oldular. (ama maalesef istediğim ürünlerin hepsi ellerinde yokmuş) sonra rastgeleav.com dan sipariş verdim. ilk istediğim kamış 2.40 15-40 gr atarlı olandı. yaklaşık bir saat sonra aradılar. "istediğiniz kamış kalmamış, isterseniz aynı uzunlukta 10-20 gr yada 2.70 15-30 gr yollayalım" dediler. Ben de "tamam, 2.70 olanı yollayın, ben fiyat farkını havale edeyim" dedim. Asıl anlatmak istediğim yer tam burası. "Fiyat farkı önemli değil, yeter ki işiniz görülsün" dediler. İşte o daha çok güvendiğim kurumsal sitelerde asla böyle bir samimiyetle karşılaşamazdım. Sayelerinde küçük esnafa olan güvenim pekişti. Sağolsunlar kargoda bir de hediye olta kılıfı yollamışlar. Gelelim sonuca... Bu yazıyı yazma sebebim hem kendilerine teşekkür etmek, hem de benim gibi "acaba bu siteler ne kadar güvenilir" diye düşünen (benim gibi) yeni başlayanlara bir fikir vermek. Biliyorum, kimileri reklam yaptığımı falan düşünecekler ama amacım asla bu değil. Ben burdaki gibi topluluklarda iyi yada kötü tecrübelerin paylaşılması taraftarıyım. Ki bunu sadece burda değil günlük hayatımda da yaparım. Bir yerden memnunsam yada şikayetçiysem mutlaka çevremdekilere de anlatırım. Gelelim ürünlere.... Henüz hiçbirini deneyemedim. (Gerçi denesem de eleştirebilecek kadar tecrübem de yok ya ) Procatch kamış: İlk spin kamışım. + Şuana kadar hep surf kamış kullandığım için bana çoook hafif geldi. - Teleskobik kamışlardan sonra çook uzun geldi. ? Diğerleri nasıldır bilmiyorum ama ucu fazla esnek gibi. Aksiyon vermede sorun olurmu bilmiyorum. Okuma makine: Hangi ürünleri alacağıma karar verirken herkesin ağzından ya okuma yada shimano çıkıyordu. Ne yalan söyleyeyim, ister istemez bir antipati oluşmuştu bu iki markaya karşı. Yine de bu kadar insan yanılıyor olamaz deyip Okuma makine aldım. Makineyi kutudan çıkarıp kolu çevirdiğimde makinenin hisstettirdiği "evet, bu kadar insan yanılmamış" düşüncesiydi. Diğer makinelerime göre çok daha sağlam hissi veriyor. Sahteler: Bunlarda da bu kadar insan yanılıyor olamaz deyip aldım. Yanıldığınızı sanmıyorum Herkese iyi avlar...
Yazdıklarım yanlış anlaşımasın, "bu site iyi, diğerleri kötü" demek gibi bir niyetim yok. Sadece tecrübemi paylaşmak istedim. Umarım sonraki alışverişim de spotbalık.com dan olur. Onlar da çok yardımcı oldular sağolsunlar.
kamış makina güzel.lakin kamış seçtiğin sahtelere göre deyil,esnek bir kamış almışsın, zorlanacaksın aksiyon verdirmede.. gagalı sahte için oldukca keyifli o kamış,çok hafif saatlerce atçek yapabilirsin makina fiyat perfonmans olarak,fiyatına göre bir makina almışsın,dandik bir makina deyil çok iyide deyil orta halli bir makina,suya sokma,yıkama,içini açma eskiyenciye kadar,takımı taktırınca makinaya yük bindirme,o seni üzmez hemencecik hayırlı olsun güle güle kullan...
Ben avmarketi.com ve balikmarketim.com dan alisveris yaptim... Sorun yasamadim.... Bayaaa da alisveris yaptim.... Ulkemizde bu sektorde gelisti, guzel yerlere geldi... Memnunum... Ancak ismini alalen vermicem ama ulkemizin "star!!!!" bir magazasindan alisveris yapti... Karakoyde... Kafamdaki makine internette arastirdigim stoklarda olmayan bir makine idi.. İthalatcisi yeni geldi satisa henuz cikaramadik dedi... Magazada bulmusken alayim dedim... Fiyati 150 tl civarinda oldugunu bildigim bir makina... Bu magazada 220 tl fiyat verildi ve ben 200 tl ye aldim... Hatta niye bukadar pahalandi dedigimde klasik kurlar yukari geldi, onlar cin mali vs vs.. Sonrasinda kendilerine mail attim Kazikladiniz beni ayip diilmi diye.. Sallayan yok... Malum.. Yerli mali yurdun mali, bu kazigi hic unutmamali... Sonucta kaziklanmak benim hatam... banghead Paylasmak istedim...
Teşekkür ederim Kadir Bey. Zaten bu kamışı almamda etkiniz büyük. Sizin yazdıklarınızdan sonra almaya karar verdim. Biliyorum, sizler için belki de çok uygun tercihler değil çünkü çok daha iyilerini kullanıyorsunuzdur. Ama şu ana kadar benim kullandığım 15-20 TL'lik makine (yada kamış) lardan sonra gözüme çok güzel görünüyorlar. Ben bu takımı çıraklığım olarak düşünüyorum. Zamanı gelince kalfalığımda ve ustalığımda da tecrübelerinizden ve tavsiyelerinizden faydalanırım umarım
Ali Bey yaşadığınız tecrübe kötü. Sizin yerinizde kim olsa kendini kötü hisseder. Çünkü bizler 5 liralık malı 1 liraya almak peşinde değiliz. Verelim 5 lirayı ama istediğimiz ürün alalım. Size pahalıya ürün satan firma kısa vadede kar ettiğini düşünse de uzun vadede müşteri kaybederek zarar etti. Bu konu hakkında birşeyler yazmak istememin bir sebebi de satıcı firmalar da bu yazılanlardan faydalansın, doğru yaptıklarını görsünler yada yanlışlarını görüp düzeltmeye çalışsınlar. Çünkü eminim ki bizler gibi onlar da forumları takip ediyorlar. Eleştirildiğini gören bir firma bence kesinlikle kendisini düzeltir. Umarım hem onlar bizlere daha iyi hizmet verirler hem de bizler onlar sayesinde bu güzel hobimizi daha da ileri götürürüz.
su üstü kullanmasam,Procatch Carbospin kamışı elimden kimse düşürtemezdi yorulmak nedir bilmiyorum o kamışla,nokta atışları,uzağa atışları hepsi çok iyi:thumb: su üstü sahteye gelmiyor esnek olduğu için..mecburiyetten sert aksiyonlu kamışa geçtim.. benim takımda ahım şahım pahalı deyilhihi makina 100tl kamış 80tl..makina spro kamış okuma...500tl lik okuma yahut shimano makinayı 200tl ye verseler gene almam bu makina varkenhihi
Dediğim gibi çıraklık bitsin, kalfalığa geçerken bu kamış nasıl, şu kamışa ne dersin, hangisini alayım tarzı mesajlardan bol bol yollamayı düşünüyorum size Sağlıcakla kalın...
Aynen... Forumu takip ederler tabiki... Kendilerine attigim mailime geri donus yapma nezaketi gostermediler... Zaten emin olun bu magazalarda calisan 10 kisiden 1 tanesi urun hakkinda bilgi sahibi olup size oneride bulunuyor... Digerleri bilgisiz... jig alirken bana kafa feneri satmaya calisan bile oldu... Kel alaka...
Teşekkür ederim Mustafa Bey. Yalnız kafama takılan birşey var. kadir Bey "suya sokma,yıkama,içini açma eskiyenciye kadar,takımı taktırınca makinaya yük bindirme,o seni üzmez hemencecik" demiş ya, suya sokma yıkama kısmında balık avı bu, makine ıslanır. O durumda ne yapacağım. Bir de "takımı taktırınca makinaya yük bindirme" demiş. Makinenin kaldıracağı yük çok mu düşük acaba? Demek istediğim (sanmıyorum ama) diyelimki 2 kg.lık bir balık oltaya takılsa balığın oluşturacağı direnç makineye zarar verirmi?
Her zaman şehrimizdeki muhtelif av marketlerini tercih etmişimdir. Aynı malı internettekinden çok daha ucuza mal edebildim. Lakin her aradığım ürünü de bulmak imkansız. Sahte alayım diyorum. 3-5 Tl lik bir sürü dandik sahte var. Kaliteli sahtelerden birkaç tane. Seçenek çok olunca internet cazip geliyor. Procatch iyi bir kamış ama çok esnek olduğu için su üstü sahtelerle işe yaramıyor. Az batarlı dalan sahte almanı öneririm. Yine herkesin kabul ettiği Strike Pro EG-063 modellerinin renklerinden olabilir.
Teşekkür ederim Sinan Bey, tavsiyenizi mutlaka değerlendieceğim. Dediğiniz model de efsane olma yolunda anladığım kadarıyla. Merak ettiğim birşey daha var, acaba bu kamışla GES kullanımı uyumlu olurmu ne dersiniz? Bu arada Allah kolaylık versin size. Bir yıl kadar Manisa'da çalışmıştım. Öğleden sonra 50 dereceyi görmüşlüğümüz olmuştu. Gördüğüm en sıcak şehirdi. Umarım bu yıl daha serindir.
suya sokmadığın sürece suyla temas eden ilk yeri,misina klavuzu, zamanla ordan ses gelebilir,kireçlenme oksitlenme yaptığında..yapman gereken o bölgeye sprey yağ sıkman,.wd40 tavsiye etmem,hiç oralı olma o yağ ile...ben teflon sprey tavsiye ederim..makinanın dış bakımınıda bununla yaparsın. varsa bulabilirsen lps çok fonksiyonlu sprey yağ tavsiye ederim.makinanın dış bakımını ve kamış halkalarının av dönüşü bakımını bununla yaparsın..bu yağı düzenli kullan kamışın pas görmez.. balık avına başlıyan biri takımı taktırınca.kamışa yüklenirde yükllenir,kamış bir noktaya kadar esner,sonra makina ya yük biner,kalaması muhtemelen kapalıdır,dişlileri zorlar, takımı taktırınca ufakdan yoklarsın kamışla,gelmiyorsa,elini muhafaza edecek birşey bulup,misinayı eline dolayıp gerdirip çekeceksin. koparsa kopsun.kamışın sağlam kalır makinanı zorlamamış olursun son olarak 2 kiloluk balığı tutdunhihi balık kük küt vuruyor kafa atıyorhihi asılıyor kamışı suya gömecek,yahut misinayı kıracak,bu durumda makinanın kalamasını açıyorsun yavaşdan.nabza göre şerbet vereceksin.öyle hurra diye kalamayı hepden açmıyacaksın.balığın asılışına göre kalama ayarı vereceksin.o çekecek sen saracaksın.balığı yoracaksın böylelik ile, kalamayı açtınmı balığın kafa atış darbeleri,misinaya ve makinaya yük bindirmesi minimuma düşer,balık yorulunca kalamayı kısarsın balığı çeksin kendine. kalama nerde,makinanın kafasının üstündeki kapakta o kapağı hafif gevşet ve misinayı asıl,bak bakalım misinayı asıldığında makinanın kafası dönecekmi,dönmüyorsa biraz daha gevşet kalamayı tekrar dene.böylelik ile kalama ayarı için ilk ön bilgiyi öğrenmiş olursun yapacağın bu test ile
İşte eğlenerek öğrenme diye ben buna derim. Gerçekten çok teşekkür ederim. Anlatım tarzınız ve verdiğiniz bilgiler çok iyi. Eski makinem ıslanınca (silah bakımından yada bilgisayar fanlarında kullanılan) ince yağ ile temizliyordum. Alınacaklar listesine sprey yağı da ekledim
Ayhan kamış banada çok esnek bir kamış geldi. Benim elimde 10-30 atarlı kamış var esnek geliyor bana artık o yüzden misal onun yerine 10-50 atarlı bir kamış düşünüyorum yakında alacağım. Makinaya gelince aynısını ben kullanıyorum tuzlu suya defalarca girdi kalamadan açtım yıkadım hiç bir şeyde olmadı tıkır tıkır çalışıyor. Yağlama hiç yapmadım avda suya değdiyse yada 1-2 av olunca bir kaba ılık su dolduruyorum içine atıyorum bekliyor 1-2 saat sonra suyun altında yıkıyorum biraz daha canavar gibi o konuda korkun olmasın 1-2 tuzlu suya değen arkadaşın okuma trio pert oldu ama safinada birşey yok. Hangi makina yada kamış olursa olsun takılıncamakine ve kamışla çekme aleline misinayı misinadan çek. Balık konusunda ise 2.5 kiloluk levrek geldi bana makina sarmadı balığı kamışla aldım kıyıya o yüzden 4000 lik bir shimano alıcam kim ne derse desin shimano gerçekten fark yaratıyor kullanınca ilerde sende farkedersin. Senin de dediğin gibi bunlar alışma takımın olsun ilerde durumuna göre daha iyi bir takım yaparsın. :thumb:
Teşekkürler. İçime su serptin valla. Acaba dedim bu okuma en ufak bir zorlukta elimde mi kalacak diye endişelenmeye başlamıştım. İnşallah ben de senin kadar memnun olurum. Kamış konusuna gelince, daha almadan önce kullananların yorumundan WTD için pek te uygun değil fikri oturmuştu kafama. Yine de çıraklığıma yeter diye düşünüyorum
Merhaba Ayhan, hoşgeldin. Sanırım konularda geçen ve tavsiye edilen ürünleri aldın. Ancak kendi başlarına güzel olan ürünler, kullanıma gelince takım olarak çokta isabetli olmaya bilirler. Yani şunu demek istiyorum. Uzak atım, hafiflik, nokta atışı konularında iyi bir kamış wtd için uygun olmaya bilir. Aldığın sahteler su üstü sahteler. Sende yeni başlıyorsun sanırım atçek yapmaya. Aldığın kamış çok güzel bir kamış ama esnek bir kamış. İyiki 2.70 liğini almışsın. Keyif alarak kullanmak istiyorsan gagalı sahte öneririm. Su üstü sahtelere aksiyon vermekte çok zorlanacaksın ve ne kamışın ne elindeki sahtelerin hakkını veremeyeceksin. İleride bu sahteler iyi yüzmüyor, bunlarla balık yakalanmıyor diyeceksin belki de. O sahteleri wtd aksiyonuyla yüzdürmak için sert aksiyonlu bir kamış lazım. Acemi olduğunu düşünerek önce kamışa uygun gagalı sahte alman bence daha uygun olacaktır. (Jighead takılmış silikon da alabilirsin) Bunlar hem daha ucuzdur, hem balık yakalayabilme ihtimalin daha fazladır. Hem kullanımı daha kolaydır. Daha sonra elindeki sahteleri kullanabilmek için gerekirse sert aksiyonlu kamış alırsın. Kamış almadan önce atçek yapan bir arkadaşın varsa ve uygun kamışı varsa önce wtd aksiyonunu denemeni tavsiye ederim. Wtd aksiyonuyla avlanmak hoşuna giderse, o zaman 2,40 lık uygun bir kamış alman daha iyi olur. Hoşuna giden alışverişi yazman reklam yapmak değil bence. Zaten ilgili sitelerin reklamı forumda var. Ayrıca bence olumlu da olacaktır. Bu diğer satıcıların da nasıl olmaları gerektiği konusunda bilgi verecek, örnek teşkil edecektir. Ben bu forumda bulunan hemen hemen her reklam verenden alışveriş yaptım. Çok önemli bir sorun da yaşamadım. Tek yaşadığım sorun, sizin de yaşamış olduğunuz sorun. (Halen çözüm bulamamışlar veya işlerine gelmiyor) - Stok sorunu. Siteye giriyorsun, bir ürünü beğeniyorsun ve stokta var gözüküyor. Siparişi veriyorsun ve heyecanla beklemeye başlıyorsun. Ertesi gün telefon geliyor. -Elimizde o ürün kalmamış yerine şunu gönderelim mi? veya muadilini gönderelim mi? Her daim önümüzde bilgisayar yokki, bakalım ne göndereceksin. Canın sıkılarak gönderin diyorsun ve pekte hoşuna gitmeyen, belki de kullanmayacağın birşey geliyor. Ben bir tür silikon sipariş vermiştim mesela, ellerinde yokmuş bana muadilini gönderdiler. Daha suya sokmadım. Halbuki sitelerinde o tür 3 renk silikon var gözüküyordu. Tamam hadi anladım. Alış veriş yaptıktan sonra bakalım ne niyetteler diye 2 hafta takip ettim. O ürün stokta yok durumunu hiç düşmedi. Aynı haliyle öylece durdu. Belki halen daha öyledir. Aslına bakarsan bu tüketiciyi yanıltmak. İyi niyetli olunsa 2-3 gün içinde stokta yok durumuna düşmesi gerekirdi. Foruma reklam verenlerin bence stok durumlarını hergün, olmadı gün aşırı güncellemeleri gerekmekte. En büyük eksikliklerinin bu olduğunu düşünüyorum. Bu durum güven durumunu da sarsmaktadır. Çok giden ürünleri stokta var gösterip, yerine başka ürünler almak durumunda bırakılıyor olabilirmiyiz diye düşünmüyor değilim bazen.???
Bu satıcılar için biz, farkında olmadan organize olmuş tüketicileriz. Forum ortamlarında yaşanan mağduriyetlerin paylaşılacağını biliyor, biraz da ona göre davranıyorlar. Hangi site olursa olsun internetten alışveriş yapmaktan çekinmeyenlerdenim. Yeterki ne aldığımı bileyim. Volkan'ın bahsettiği stok sorunu nadiren yaşansa da, satıcılar iyi niyetle çözüm oluşturmaya çalışıyorlar.