İp (dynamea) kullanımında karşılaşılan sorunlar ve çözümleri

Konu, 'Misinalar' kısmında 56561 tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Arkadaşlar biliyorsunuz ki şu sıralar piyasada oldukça farklı çeşit ve özellikte, farklı fiyat aralığında ipler mevcut. Biz normal misinalara alışmış kullanıcılar ilk defa makinaya ip sardığımızda kullanırken çok farklı sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu başlığı açmamdaki amaç ip kullanana herkesin yaşadığı sorunları anlatıp çözüm araması veya var ise bulduğu çözümü bizimle paylaşmasıdır.
    Örnek olarak geçtiğimiz haftasonu kullandığım ip havanın çok rüzgarlı olması nedeniyle haddinden fazla makinadan açılıp zaman zaman dolaşarak ciddi bir sıkıntı yarattı. Islatmak ise çözüm olmadı. İp, misina gibi dolaştığında uğraşıp çözülebilen bir malzeme değil. Doğal olarak her seferinde kesmem gerekti. Eve geldiğimde bunun üzerine düşünüp ufak bir çözüm buldum. Su geçirmez ayakkabı cilasını bir süngere yedirip misinayı makinadan boşaltıp süngerin içinden geçirerek tekrar sardım. Sonuç; ipin ağırlığı bir nebze arttı, minik tüylenme nedeniyle atım esnasında ipin diğer katı tutup, ip boşalırken kat kat boşalıp düğümlenme sorunu çözüldü.
    İp kullanan diğer arkadaşlar da ilgili konuda bilgi paylaşırsa çok memnun olurum...
    Saygılar.

2. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    Bu dynema misina atista spinde ozellikle kamisin fincanlarina Zarar veriyormu?

3. Mehmet Demirörs

Mehmet Demirörs Mehmet

Favori Kamış:
    Oltanın her türü
    En İyi Avı:
    Hatırlamıyorum öyle çok ki
    ben ipi sadece tekne arkasından sırtıda kullanıyorum kıyı ve diğerlerinde özelliklede kıyıdan uzağa atışlarda asla kullanmıyorum. birde durup ketezede mercan için dip oltasında.

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Atışta değil ama yük altında, takıldığında yüklenerek koparmaya çalışırken rahatlıkla porseleni çizebilir. Bu gibi durumlarda ben koluma bir tur sarıp olduğum yerde dönerek kopartıyorum.

5. seckinacar

seckinacar

Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    Bende 0.17 ip sarmıştım geçen sene berkley spiderwire marka 150 mt ,125 gr kurşunla kullandığımdan ve ince olması sebebiyle yüzüklerde kendine yer yapmıştı sürtünmeden dolayı ,bunda büyük etken ağır kurşun kullanmam ve boğazda akıntıya karşı çapari yapmam ,normal olarak misina kamışa iyice biniyor bir diğer sorunda ip misinayı alırken nasıl olsa 150 metre yeter kaç metre atcamki diye 150 metre almamdı zaten 150 metresi 60 ytl flandı 70 lik makinaya 0.17 sarmaya kalksam ciddi bi rakam tutcaktı makinadaki normal misinanın üstüne sardırdım ve saran arkadaş kopmaz bu düğüm dedi ,150 metre misina rahat açılıyor surf makina ve kamışla attığımda 0.17 ip misina ile fakat belki gittiği mesafe 90 metredir 100 metredir bilemem sonuçta düğümden koptu ve bütün ip misinam denizde kaldı ben istanbulda çok gerekli olduğunu düşünmüyorum

6. nidya78

nidya78 Aydın

Bende makinaya ip sarmayı düşünüyorum ancak fiyatından çekiniyorum o yüzden henüz sarmadım. Makinada ip olması uzağa atışı kolaylaştırıyor diye biliyorum. Bu konunun açılması çok iyi olmuş.

7. OnurERDOGAN

OnurERDOGAN

Favori Kamış:
    surf & spining takim
    En İyi Avı:
    palamut , lufer , kirlangic
    bencede istanbulda normal avlarda gereksiz hem pahalı hem denildiği gibi kamışa zarar veriyorsa..
    ben bi kaç sefer olta yapımında kullandım ince ipi çinekop/lüfer oltasında özellikle balığın çok olduğu günlerde denedim hiç vuruş dahi alamadım.

8. seckinacar

seckinacar

Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    aslında uzağa atışı kolaylaştıran ip olması değil ince olması malum 0.17 ip misinanın çekeri nerdeyse 0.32 normal misina ile aynı tabi kalitelere göre değişir bu ama ben şu anda 0.28 veya 0.30 normal misina kullanıyorum gayet kullanışlı

9. nidya78

nidya78 Aydın

İnce olması ve hafif olması hem uzağa atışa artı bir etken hem de akıntılı suda akıntıdan sürüklenmemeye etken. Ayrıca gam yapmamasıda büyük artı. Benim için en büyük eksisi fiyatı. Ucuza bulabilsem hiç düşünmem sararım. Ama bu kadar kalabalığın içinde avlanırken o fiyatlarda ip sarmak bana çok mantıklı gelmiyor bir türlü. Hatta bir ara 1500 lük bobini burdan katılacak arkadaşlarla grup halinde alalım diye düşünüyordum ama o halde bile oldukça pahalıya geliyor.

10. tomy77

tomy77

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg levrek
    bu tamamen kamışınızın ve halkaların kalitesine bağlıdır yani elinize bi shimano kamış alırsanız ki en kötü kamışının halkaları bile kesilmez..

11. Wetblue

Wetblue CUMHUR

Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Arkadaşlar uzun bir süredir bu malzemeyi teknede kullanıyorum. Atmaya gelecek bir ürün değil bence. İlk aldığımın kalınlığı 0,25 idi. 2 ay sonra dış kaplaması sürtünmeden yıprandı ama sağlamlığından bir şey kaybetmedi. En çok sudaki hassasiyeti hoşuma gitmişti. Sonra aradığım kamışı buldum ucu hassas ve sırtı kamışları gibi çift makaralı idi.

Bu kamışı alınca 400m yekpare 0,11 mm 9,5kg çekerli ipi küçük makarama sardım ve ilk avda hayranlığım iki kat arttı. Çünki:
    1) 0,11 çok ince olmasından dolayı küçük makaraya çok sarılıyordu
    2) Takımı aşağıya indirirken misinaya göre çok hızlı boşalıp arada yemi kapan balıklardan kurtuluyordum.
    3) Uzun mesafede uçma tabir ettiğimiz boş bıraktığımız kısım çok az uçuyordu çünki suya direnç çok azalmıştı.
    4) Takım dibe yapıştığında bazen boşluğunu alıp kenara dayayıp çay içerim şayet o arada balık vurursa kamışın esnemesi o kadar hassaki balığı kendiliğinden avlar oldu.
    5) Çok hassas bir takım sahibi oldum en büyük kazanç ESNEMEDİĞİ İÇİN REFLEX AYNEN TAKIMIN UCUNA GİDİYOR
    6) Kamışın ucu makaralı olunca çekmede çok rahatlama oldu, balık ne olursa olsun çok rahat yumuşak bir şekilde yukarı geliyor ve sürtünme çok az olduğundan ip yıpranmıyor.

Teknede kamışla avlanan arkadaşlara hasseten tavsiye ederim

12. Benim kendi kullandığım örgü misinalar ile yaşadığım ve tespit ettiğim olayları yazayım..
    Dynema ipler kıyı kullanımlarında,özelliklede hafif sahteler yada takımlar ile kullanımlarda makaradan çekilenden fazla misina çıkması ve dolaşmasına sebep olmakta..Bunun nedeni rüzgarın ip üzerinde sahte yada takımdan daha fazla etkin olması.Hafif sahte nedeniylesıkı sarılamayan ip rüzgar tarafından düzensiz olarak makaradan çekilmekte ve misina gibi hafızası olmayan ipin rulo halinde makaradan ayrılması sonucu karışmaya sebep olmakta.Buna en büyük etken ise makinenin sarım durumudur.Makara ileri geri hareketi hızlı fasılalarda olan makinelerde bu olay daha sık rastlanmakta...Bunu önlemenin yolu ağır takımlar ile ve sıralı sarım yapan makinelerde kullanılmasıdır..
    İpi mumlamak yada farklı malzemeler kullanarak ağırlaştırmak yada karışmayı önlemeye çalışmak ilk zamanda verimli gibi görünsede,zamanla deniz suyundaki tuzu bu uygulanan madde tarafından tutulması ile sorunu büyütmekten başka bir işe yaramamaktadır.
    Bununla beraber ip misina olarak bilinen ve piyasada farklı yapılarda olan bu ürünlerden bazılarında bu sorun üzerine yapılan kaplama ile aşılmıştır.Birkaç markanın "coated" tanımı ile bu misinaları daha kullanışlı hale getirdiğini biliyorum..
    Bu iplerin misina klavuzlarını kesmesi ise tamamen kamış yüzükleri ile alakalıdır..Plastik,sertleştirilmiş yada katkı olarak plastik ve türevleri kullanılmış pek çok kamışta aşınma bu ip nedeniyle olamakta ve bahsi geçen kamışlarda bunu önlememin imkanı maalesef yoktur..Piyasadaki bazı markalar ise porselen gibi aşınma direnci yüksek olan malzemeler ile bu sorunu çözmüşlerdir.
    Dynema misinalar uzun mesafe atışlarında oldukça verimlidirler..Esnemelerinin olmaması nedeniyle uzaktan yapılan avlarda tercih nedenidir..Misina ucundaki hareket kayıp yada misinalardaki esnemeden dolayı oluşan abzserve olmaksızın kamışa iletilir ve net algılama imkanı sağlar..
    Bunlara ilave olarak Eklemek istediğim ve yabancı bir sitede yazılmış olan bir bilgiyi aktarmak istedim..İp misinalarda yazılan çaplar ipin sıkıştırılmış değeridir..Serbest olan bir ip misina yazdığı çapın iki katına yakın bir farkedilebilirlik sergilemektedir.Kendi kullandığım pekçok marka ip misinalarda tüm sorunlara rağmen yaptığım denemelerimde özellikle at-çek avında verim oranımın çok düştüğünü gözlemledim.Dalış yaptığımız bölgelerde kopmuş misinalar arasındaki ip misina bariz daha fazla dikkat çekmekte.
    Kişisel olarak yaptığım analiz sonucunda ,yemli ve ağır takımlar haricinde kullanımının sağlayacağı faydanın av veriminde dikkate değer olmadığı sonucuna vardım..Özellikle at-çek avında misına rengi ve durumunun sonuca çok büyük etken olarak ortaya çıktığını söyleyebilirim..Uzun süre at-çek avında kullanılmış bir misina ile yeni misina arasında bile hatırı sayılır farkın olduğuna inanmaktayım.Kullanılan Misina zamanla gözle göremedşiğimiz çiziklerle dolmakta ve gözümüzce matlaşma olarak algılanabilmekte..Matlaşan misina ışığın geçigenliğini değiştirerek yeni misinaya oranla daha farkedilebilir olmakta..İp misinalar yapıları gereği yeni olasalar bir algılanma yüzdesi en yüksen misina grubundadır.
    Konu biraz geniş ele alındı ancak geneli ile alakalı olduğundan biraz uzun oldu..:)

13. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    Erdal abi çok açıklaycı ve yararlı bir yazı olmuss..
    Eline sağlık....

14. balikoltasi

balikoltasi Birol

Yıllardır örgü misina kullanıyorum ve asla vazgeçemem. Balık avında mükemmel keyif veriyor.
    Atarken dolaşma sorunu ise hiç yaşamıyorum. Nedeni ise
    1. Shimano makinelerin orta ve üst modelleri sıralı ve sıkı sarım sistemine sahiptirler. Kafanın ileri geri hareketinin yavaş olması gereklidir.

2. Kaliteli örgü misina kullanıyorum. (Berkley Whiplash, Fireline Crystal, Spiderwire, Stren Microfuse)
    Örgü misina kullanmasını bilene avda ekstra zevk verir. çünkü esneme olmadığı için istavridin bile kaç tane geldiğini anlarsınız. oltanıza bir çinekop vurduğundan kamışı dayanaktan düşürebilir özellikle galata köprüsünde.
    ve ileri atışlarda üstünlük sağlar.

15. beyhan

beyhan beyhan karaca

merhaba arkadaşlar ip misinalar tatlı su avlarında bence çok daha iyi netice vermekte nasıl derseniz 50 100 metre civarı elle dip oltalarında atımlarda çok iyi takılma anında direnme gücü misinaya göre daha kuvvetli misina yıpranması fazla olur ipler daha dayanıklı olduğundan tercih edilebilir saygılarımla

16. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yücel
    Malum ip misinaya alışmak icin bir süre gecmesi gerekmektedir.Misina ipini ilk kullananın tam randıman alabilmesi hayli güc olmaktadır.Ancak alışıldığındada vazgecilmesi hayli güctür.Uzağa atışlarda avantaj sağlasada haddinden fazla rüzgar marifetiylde boşalan misina ipinin,boşluğunun alınmasında şayet sol elle gerdirilerek ilk sarımların sıkı yapılması halinde,müteakip atışlarda dolaşma olmamaktadır.Yeterki boşluk hicolmazsa beş,on devir sol elle gerdirilerek sıkı bir şekilde sarılmalı sonrasında normal sarıma gecilmelidir.
    Sevgiyle kal

17. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    ip misinayı boğazda istavrit veya çinekop avlarında kullanmak bence çok gereksiz ve külfetlidir vede kurşun ağırlığı yüzünden porselenleride kesmesi kaçınılmazdır bence ip misine wobbler vede döner kaşıklı avlarda en iyi verimi vermektedirler Vedat abimizinde dediği gibi boşluk vermeden gergin bir şekilde sarıldığında vede kullanılan sahtenin ağırlığına uygun ipler kullanıldığında uzak atışlar rahatlıkla yapılabilmekte ve avcıyı kesinlikle yormamaktadırlar

18. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Aytekin
    Seninle aynı fikirdeyim.Belki bazı Shimano gibi önemli markalarda fuji yıpranması pek olmasada sair kamışlarda pekala olabilmektedir.
    Wobbler kullanımında,özellikle kıyı ve tatlısu avlarında gayet incelerini kullanmakta,takılmalarda malzeme kaybını asgariye indirebilmekte,vuruşlardan büyük keyf almaktayım.Özellikle Berkley Fireline Crystal ipinde 0,04 mm inceliye inmemin,istediğim nokta atışlarında başarı yüzdemi hayli yukarıya taşımış olması av zevkimi katlamaktadır.
    Ayrıca deniz avlarımdan,özellikle yemli dip balığı avalarımda kullandığım cok ince misina ipleri,takımımın akıntıdan asgari etkilenmesini sağlayıp,apikoda kalabilme süremi hayli arttırabilmektedir.
    Sevgiyle kal

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.