Öncelikle herkese selamlar.. Yeni yeni bir şeyler öğrenmeye çalıştığım bu hobide son zamanlarda aklıma takılan bir nokta var: İyi bir av için ip misina şart mıdır? İp misinanın avantajları ( varsa dezavantajları ) nelerdir? İp misinanın ucuna takımı bağlamadan önce 10-15 metre kadar silikon misina eklenmeli midir? Cevaplar için şimdiden herkese teşekkürler, saygılar...
Sevgili Hocam şimdiden ısınma turlarını yapıyorsun, İp misina eğer kamış ile avlanıyorsan gerçekten gerekli. İp misina kamış ile avlanıyorsan avantanlıdır, ağır kurşun kullanmak zorunda kalmazsın, birde eğer denizde sular varsa, yani dip akıntıları varsa o durumda da avantajlı olur, birde kamışla kullanılan ip misinalar teknede normal elle çekilem misinalar kadar teknenin içersinde karışmazlar. İp misina ile eğer elle avlanıyorsan hem elini keser hem de çok dolanır. İp misina kullanırken ön misina yani beden olarak Flora Carbon misina veya daha ince çok kaliteli msinalar 10 metre kadar kullanılır. Sana güzel avlar dilerim, selamlar, sevgiler hoşça kalın.
İp misinalar iyi bir av için değil de keyifli bir av için şarttır. Normal mono misinalardaki esneme olmadığı için balığın vuruşlarını direk hissetmenizi sağlar bu da tasma anında avantaj sağlar. Çok güçlüdürler çok inceleri ile bile trofe avlar yapabilirsiniz ve ince olmaları sebebi ile uzak atışta avantaj sağlarlar. Spin de mono kullanacağımı zannetmiyorum daha doğrusu hiç bir avda mono kullanmam artık herhalde. Dezavantajlarına gelirsek örgü misinaya uygun kamış ve makine kullanımı gerektirir Sert ve güçlü yapısı nedeni ile kalitesiz makine ve kamışları çabuk boza ve yıpratırlar. Düzgün sarım yapan bir makine gerektirir yoksa çok fazla dolaşma problemi yaşarsınız. Dolaştığı zaman zor çözersiniz hatta çözemezsiniz. Kullanım sırasında çok daha fazla dikkat ve özen gerektirirler. Misal olarak her atıştan sonra makineyi sarmadan önce misinanın boşluğunu alıp öyle sarmak gerekir. Kaygan yapısı zor düğüm tutar. Görünür bir yapıda olduğu için ucuna şok eklemek gerekebilir. Başka soracağınz sorular varsa buyrun...
Hocam tekneden avlanacaksan beyaz renkli ince bir ip misina işinizi görür ucuna başka bir şey takmanıza gerek yok balık olunca sorun degil yeşil renklisini bile ucuna ilave takmadan defalarca denedik balık aldık balıgın vuruşunu hissetmeniz çok fazla, kıyı avı yapacagım derseniz ip misina tavsiye etmiyorum bunun için pelikan dozer 0.35 lik işinizi gayet rahat görür çokta saglam bir misinadır olta badenini 0.30 lık yaparsınız takılma durumunda takım köstekten kopar ana bedene birşey olmaz iyi avlar rastgele.
Sevgili Sami kardeşim bu çok güzel bilgilerin ile daha çok bilgi zenginliği oluşturduğun için teşekkürler, bedenden sonra bir fırdöndü gerekli olabilirmi.... bir de bedeni ve köstekleri ip misinadan değilde FC misinadan yapmamız gerekir mi. sevgiler, selamlar hoşça kalın.
Kıyıdan surf disiplini ile avlanmayaı düşünüyorsanız evet ip misina derim. Yukarıda arkadasında belirttiği gibi en incesi ile bile trofe avında zorlanmazsınız. Kopacak derdi nerede ise yok denecek kadar azdır. Ancak! İp misina kullanırken kesinlikle elinize temas ettirmeyeceksiniz. Balık kıyıya yanastı elimle çekim artık demeyeceksiniz. İp misina gergin durumda bir jiletden farksızdır. Elinizi cok kötü kesebilir. Makine ile kullanmak zorundasınız. Avantajları ise balığı cekerken balığın her hareketini hissedersiniz ve avdan cok daha fazla zevk alırsınız. Kopma sıkıntısı olmadıgından rahat bir av gecirirsiniz.
ben denizde balığa bir buçuk yıl önce başlamış bir acemiyim bu sene ip misinayha geçtim gerçekten farkını hissediyorum.her vuruşu daha rahat hissediyorum.geçen yılda sarıkanatlar yakaladım ama bu yıl ip misinayla ayrı zevk alıyorum.
Özellikle derin su avında balığın vuruşlarını daha iyi hissetmek adına inanılmaz bir fark var...fırdöndüye kadar olan kısmı ip fırdöndüden sonrası FC misina ile yaparsanız gerçekten çok fark atıyor. Başka bir deneyimimde şu oldu. 28.09.2012 gece saat 11 gibi Çandarlı kadırga burnuna gittim av için. Yem olarak şakrandan çok taze olmasada en azından ölmemiş mamun edindim 3 adet kamış salladım suya ikisinde misina sarılı , 1 inde ip misina sarılı. hava 1-2 kuzeyden esiyordu.Oralar için yatık sayılacak bir hava. Hava ay ışığı ile baya aydınlıktı.Yarım ay vardı o gece...ben , kayınbiladerim ve arkadaşı.Onlar oltaya yeni heves sardıkları için yemlemeyi hatta bazen oltayı bile suya ben attım 3 takımı ben yemledim , yemleri aynı şekilde taktım , aynı boy mamunları seçtim , yeni oldukları için kendi yapımım takımları harcamamak adına hazır beden almıştım ve 3 oltada aynı hazır benden takılı idi. Sonuç ; 25 ve 20 cm'lik 2 adet mırmır ; 17-18 cm civarlarında 2 karagöz ve 1 adet yaklaşık 35 cm çapında çiçina ( vatoz türü ) balık yakalandı ve hepsi ip misina sarılı takıma geldi... Avdaşlarım , bipp... bipp... ler içinde *** abi seninki kamış + yemde bizimkisi ne , diye homurdanıp durdular
İp misina ile; Daha küçük kurşun ile aynı mesafe ve akıntıda yerinde kalma imkanı sağlarsın. Böyle olunca daha düşük atarlı kamış kullanabilirsin. Daha düşük atar olunca, daha iyi kamış alma imkanın olur. Mesela boğazda 150gr atan kamış kafi gelir Daha iyi kamışın olunca daha uzak atarsın. Balığın vuruşunu filan derken, ip misina kullanmadıysan, daha hiç balık vurduğunu hissetmedin demek yeterli olur. Tasma atmak için samurai savşaçısı davranman gerekmez. Kaçırma ihtimali azalır. Ama ip misina için iyi kamış ve iyi makine elzemdir, bu akılda tutulmamalıdır. Yüzüklerini, kılavuzunu filan keser atar, makinede durmaz vs. bela olur.
serdar bey geçen forumda konu açmıştım berkley marka farklı misinalar için sizde yorumda bulunmuştunuz benim elimdeki makinenin uygun olmadığı konusunda.(okuma trio 40 S )sizden ricam at çek avında kullanmak için küçük kafalı bir makina ya da marka önerebilir misiniz? (tabiki ip misinaya uygun olması lazım) bütçe üst sınırı 250 tl.şimdiden teşekkürler bu arada sadece serdar beyden değil, diğer ustalarında fikirlerini almak isterim.
200 TL civarı satılan Daiwa'lar var, ABS kafalı, Procaster X. 3000', 4000'i vs. hoşuna gideni al. İyi tarafı ufak tefek bir şey olmasına rağmen deli sarmasıdır, bir turda bir metreye yakın sarar geri. Ötesi için bir şey demeye gerek yok, Daiwa işte, daha ne diyelim ki?
Serdar Bey merhaba, Birşey sormak istiyorum. Açıkladığınız olumlu özelliklerden faydalanmak adına sizce nasıl bir misina tercih etmeliyim (Marka,model ve kalınlık önerebilirseniz sevinirim) Kullandığım kamış, Lineaeffe S-Flex 15 Kilos 420 CM (100-250 gr atar) ve de makinem ise; Okuma Trio Red Core 65. İlginiz için, şimdiden teşekkürler.
Serdar abi'den önce cevap yazayım Power pro yeşil 0,10-0,15mm arası olabilir. sonuna 5-6m 0,38mm şok ile kullanmanız gerekir. http://www.spotbalik.com.tr/ORGU-MISINA-135mt-013mm-8kg,PR-32924.html Örgü kullandıktan sonra monoyu bir daha aramıcaksınız, bundan sonra mono hiç zevk vermez.
İp misina işini senelerdir beri söyleriz. Piyasa çok ayak diredi ama sonunda bolca çeşit gelmeye başladı. Ha bunda bir dönem moda olan jigtirme olayının etkisi yadsınamaz. Ama bir sürü marka girerken, benim en başından beri ısrarla savunduğum fakat kabul ettiremediğim dyneema yerien yanlış isimlendirmeler de piyasada yaygın oldu. Ne bunlar, ip misian ve örgü misina. İp misian diye bir şey yok zaten, laf mı bu şimdi. Örgü misina demek, bir kaç ince lifi alıp örmek demek, bu da değil mesele. Siz, üşenmeyin şurayı bir okuyun: http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=50417
Bilgi için çok teşekkürler, bu misinadan temin etmeye çalışacağım. Serdar Bey, sizin de makalenizi okuyacağım. İlginiz için teşekkürler. İyi avlar dilerim.