Herkese kucak dolusu merhaba.İş güç yoğunluğu ile hasret kaldığım balık avlarımdan geriye avuntu,takımlarımı kurcalamak onları daha verimli ve dayanıklı nasıl kullansam diye düşünmek(kimsa yanlış anlamasınhihi )Öncelikle ip misina hakkında bu hobinin duayyeni çınarımız VEDAT amcamızın makalesini dikkatle okumaya çalıştığımı bilmenizi isterim:thumb: Sorum ise ben okuma octana30 kullanıyorum yedek kafasına0.15 veya 0.18 ip misina düşünüyorum.amacım sadece sahtenin kopup gidip içimin cazlamasını engellemek ve diğer taraftan da sahteye daha kesin aksiyonlar vermek. 1.sorum;sadece ip misina kullanmam balığı ürkütür mü?(lider olmadan) 2.sorum;gündüz yeşil gece sarı düşünüyorum görünmez ve görünüz olması için.sizce de uygun mu? 3.sorum;ip misina için kamış,okuma salina seaspin(halkaları çok iyi) makine,okuma octana30 sizce bu kamış ve makine ip misinaya uygun mu? linkleri buyrun bi inceleyin lütfen. http://www.avmarketi.com/asp/product/136533/Okuma-Salina-SeaSpin-10-40g-kamis-240cm http://www.avmarketi.com/asp/product/14276/OKUMA-OCTANA-OT-30-MAKINE
Okuma flame 2o makinem ve Alumina 240 kamışım var 0,20 ve 0,18 ip misinalar eskittim. İlk spin avımda kuşgözü yaptım. O da tecrübesizlikten. Şimdi monoya geçtim hiç tat vermedi. Sahtenin yüzüşünü ip ile hissedebiliyorsun. Mono da aksiyon vermek çok zor. Sadece ip misina lidersiz kullandım ve kalamar hariç hiç balık alamadım. Sanırım 2-3 metre FC misina ile lider yapmamız gerekir.
Sanırım lider misina şart bu durumda.ama lider misina şok emici güçte olmalı ve gönürlüğü oldukça az olmalı kanaatimce:thumb:
Octana ile sorunsuz ip misina kullananlar tanıyorum, ayrıca ben de flame 20'de ve avenger 40b de ip misina kullanıyorum sorun yaşamadım sadece yine flame 20de karışma problemi yaşadım o da ilk atışımdı ip misina ile avenger ile hiç problem yaşamadım yaklaşık 6 aydır kullanıyorum.. Salina seaspinin halkalarının da ip misina kullanımına uygun olduğunu biliyorum gönül rahatlığıyla kullanabilirsin..
100m'si 20tl olan Çin malı örgülerden kullanırsanız en iyi makina bile sorun yaratacaktır. Metin Bey, Örgünün rengi farketmez çünkü sonuna kesinlikle kaliteli (balığına göre) 0,28/0,30 veya 0,33mm %100 FC mono bağlamalısınız. Uzun süre başlangıç için aldığım Okuma Safina Pro 4000'i kullandım örgü ile ve hiç sorun yaşamadım. Hatta makina üzerinden örgüyü söküp yeni aldığım Daiwa'ya sardım, o kadar sorunsuzdu. Neden mi? Çünkü örgü powerpro super 8 slick. Çin malı örgülerde sarımlar düzgün ve sıkı değildir, bu yüzden atışta rüzgar yüzünden veya fujilere dolanarak kuşgözü yapar!
Valla abi ben bir aydır 5-6 avda mitchellin 0.10luğunu kullanıyorum. Tatlısu turnası aldım 7-8 adet. Baracuda aldım. 5 kere kalamar yapıştı. Bi tane tepsi gibi sargoz 13 cmlik fayunun peşine takıldı beni görünce geri döndü. Sarımıda çok yavaş yapıyorum. Balığın görme ihtimalini arttıryor bu ama yinede alıyorum. Forumdada lider kullanmadan balık alan biçok kişi var. Mersinde de lider kullanmadan levrek, lüfer, baraküda, akya alan biçok kişi tanıyorum. Lideri her seferinde yenile vs uzun iş. Sen bilirsin ama yinede. Renk konusundada genelde yeşil tercih ediliyor. Hem Vedat Amcanın bi yazısını okumuştum hemde burda bi usta bizzat denediğini söylemişti. Levrek yeşili daha zor görüyor diyorlar. Kolay gelsin sana Abi.
Anladım üstadım teşekkür ederim:thumb: 0.10 da baya inceymiş yaaa mutlaka sırayla deneme yapıcam.yedek kafaya ipi sarıp önce lidersiz denicem.verim alamassam lider kullanıcam.umarım lidersiz bende de etkili olur:thumb:
Ama çekeri yüksek. İnce olmasına rağmen çekeri yüksek olduğu için ip kullanıyoruz zaten. Kiloluk baracudayı kaldırıyorum bunla kayalardan defalarca kezde yarım kilodan fazla gelen tatlısu turnası kaldırdım beni hiç üzmedi.
Ben uzun yıllardır Okuma kullanıyorum ve ip misina sarılı. Hem büyük makaram da hem de spin makaramda 0,12 örgü kullanıyorum. Yeni aldığım Okuma spinde de 0,10 örgü ip sarılı. Kullandığın misinanın kalitesi ve örgü biçimi çok önemli. Bahsetmiş olduğun 0,15 ip misina bence kalın. Daha ince kullanmalısın. 0,10'un altında kalınlığı olan ip misinaları surf takımlarda shock leader ile kullanılıyor; dikkatini çekerim surf makinaya sarılıyor!!!. Yeni alacağım surf makinama da en fazla 0,08, belki 0,10 sardırmayı düşünüyorum. At çek vs kullanacaksan en kalın 0,10 olmasını tavsiye ederim. Ayrıca ip misinayı alırken lütfen eline al ve incele. Örgüsü sık ve düzgün mü. Tabii ki bazı markalar çok kaliteli ve pahalı ama her pahalı olan da kaliteli olacağı anlamına gelmez. Orta karar bir örgü misina da beklenmedik kalitede çıkabiliyor. Ben aşağıda linki bulunan misinayı kullanıyorum. O zaman daha incesi uygun fiyata yoktu, alamamıştım. Yaklaşık 2 senedir pamuklanma vs yapmadı ve koca balıkları gayet de rahat çektim, zaten çeker değerlerine bakarsan göreceksin. 0,10 sana ince gözükmesin, örgü misina için gayet kuvvetli bir değer ve ben 2-3 kg turnayı rahat rahat çektim. http://www.avmarketi.com/asp/product/13834/LINEAEFFE-AMERICAN-BRAID-LINE-250MT-0-12MM Dediğim gibi en fazla 0,10mm bir örgü misina, sana at-çekde hem daha az görünürlük sağlayacak, rahat rahat yetecek ve gerçekten hissederek keyifli avlar yaşatacaktır. Makina olarak sana şu linkdekini şiddetle önerebilirim. Bayıldım performansına, büyük balık olarak 2,5kg turna çektim geçen hafta ve banamısın demedi. Beni zorlamadı. Hep okuma kullanmamdan mıdır bilmiyorum ama resmen ellerimin arasında vücudumun bir parçasıymış gibi kullandım makineyi. Bunun 40'lık olanı da var ayrıca. Fiyat-performans bence on numara, beş yıldız. http://www.avmarketi.com/asp/product/13520/Okuma-Trio-30-makine Rast gelsin,
Burda bir soru sorayım. Çok yüksek çekerli bir ip misinanız suyun içinde bir şeye takıldı ve koparmanız gerekiyor. Bunu nasıl yapmak gerekir? Koparmak için çok zorladığımızda makineye zarar verir miyiz? Bugün ilk defa bir örgü misina aldım ben de. Ama bu leader mevzusunu görmek canımı sıktı. İşin yoksa uğraş dur... Üstelik ip misina güçlüdür diye düşünüyoruz ama leader için bir düğüm eklemek bir zayıf nokta yaratacaktır.
direk cekersn makine dislerine zarar verirsin. Ana bedni kolunaa dolayip cekersen makinene zarar vermemis olursun. Ip misina soker alir. Bu arada her zaman takilma ve takimin kopma ihtimali var. Bu da madalyonun diger yuzu ama saglam atilmis bir dugum kolay kopmaz merak etme =)
Bu arada yeni misinani gule gule kullan. Leader ilk atista yukun anabedene binmesini kesecegi icin dah uzaga atmana yariyacak. Keyifli avlar dilerim.
birkaç senedir ip misina kullanıyorum...eğer söz konusu levrekse,bence(sahteye vede özellikle suüstü sahtelere aksiyon verme hariç) ip misinaya gerek yok.ama mersinde özellikle akya ve lüfer için ip msina kullanıyorum.ip misina olarak yurt dışından berkley whipash moss green kullandım ve yaklaşık 100 tl lik sahtem denize gitti.özellikle dikkat etmeniz gereken konu "misinayı sararken boşluk vermemek ve olabildiğince sıkı sarmak." eğer boşluk olursa yada gerektiği kadar sıkı sarılmazsa gevşek yerden açılarak düğümleniyor ve düğümden çıt diye kopuyor.elle veya makasla zor kopardığım ipler düğüm olduğunda dikiş ipi gibi koptular.makine iyi olmalı,sıkı ve düzgün sarmak gerekir.rastgele...