İp misinaların kalınlığı hk.

Konu, 'Misinalar' kısmında eyüp koçar tarafından paylaşıldı.

1. eyüp koçar

eyüp koçar Eyüp Koçar

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 4,20 250 gr.
    Favori Makine:
    okuma av65
    En İyi Avı:
    Çoğundan yakaladım ama trofe gelen olmadı
  2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Eyüp Bey bu misinayla ilgili aşağıdaki linkteki konuda yorum yapmıştım.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=799618#post799618

Bir kaç kullanımdan sonra boyası da akınca biraz daha inceliyor. Ama 012 olmaz. 015-17 belki...

Ancak genel olarak ip misinalarda bu kalınlık sorunu çok var. 015 diye alıyorsunuz. naylon misinanın 025 i kalınlığında çıkıyor. Bazı pahalı kaliteli markalar birebir aynı çıkabiliyor. Kalite fiyat kıyaslaması işte.

Sanırım bazı markalar ip misinaların kalınlıklarını tespit ederken örneğin naylon misinanın 015 inin geçtiği delikten geçiyormu gibisinden bakıyorlar. İp olduğu için asılınca esnemez ama daralınca esneyebilir - sıkılaşabilir. Yani serbest dururken 025 kalınlığında gibi görünen ip misina 015 naylon misinanın geçtiği yuvaya sığıp geçebilir. Olayın aklıma gelen tek mantıklı çözümü bu........

Son düzenleme: 8 Mart 2011
  3. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    İp misinalar kamışların halkalarına sürdündemeden dolayı çabuk aşınma yapıyormuş bu doğrumudur
    yıllardır bilinen misinalardan kullanıyorum hiç bir aşınma olmadı
    inceliği ve çeker değerleri bakımından almak istiyorum ama halkalara aşınma konusunda tereddütlerim var
    kullanan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim
    rastgele

4. eyüp koçar

eyüp koçar Eyüp Koçar

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 4,20 250 gr.
    Favori Makine:
    okuma av65
    En İyi Avı:
    Çoğundan yakaladım ama trofe gelen olmadı
    Sami bey 0,12 olmaz derken kalınlığı az gelir mi diyosunuz? Çünkü çeker değeri gayet mantıklı geldi bana.

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Hayır çerker için demedim. Linkteki konuda açıkladığım gibi kullandıkça boyası akıyor ve biraz daha inceliyor. Kalın katmanlı boyası biraz kalın götriyor. Siz 020 gibi örnek vermişsiniz bende bu örneğe kıyasla 020 gibiye boyası akınca 015-17 gibiolur diyorum.

Ben 015 liğini kullandım. 015 olanı naylon misinalara göre 020 gibiydi.

6. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    sizin kalın gibi görmenizin nedeni ip misina olduğu için. normal misinayla karşılaştırırsanız farkı göreceksiniz.

7. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Değerli Arkadaşlar, aşağıda resimlerini gördüğünüz Power Pro braid misinayı Amerika Florida'dan arkadaşım satın alıp getirdi. Hatta satın alırken mağazadan görüntülü yayın yaparak misinayı kendim seçtim. Bunları söylemekten kastım ticari bir operasyon olmayıp, özel olarak getirtilmiş bir misina olduğunu belirtmemdir. Misinanın üzerindeki etikette 20 Lb Test ve 6 Lb Dia 300 Yards yazmaktadır. Ayrıca üçüncü resimdeki kutunun sol alt kenarında bunlara ilaveten 0,23 mm dia 275 m. yazısı da bulunmaktadır. Ben bu misinanın kalınlığını bobinajcıya da ölçtürdüm. 0,23 mm dia kalınlık doğrulandı.

20 Lb test değeri 9.00 Kg dır. Power pro misinalar Shimano Company - Innovative Textiles tarafından üretilmektedir. Bu bilgiler sözünü ettiğiniz braid misinalar hakkında yorumlarınıza referans olması için yazılmış olup, genel olarak braid misinalar için yorum yapacak bilgi ve ehliyete sahip değilim.
    Herkese bol avlı güzel günler dilerim.

8. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Eşref Ağabey.ip miinalar konuunda ben de uzman değilim. Ama kullandığım kadaryıla cevap vereyim.

İp misinaların özel kullanım yerleri var. Avantajları dezavantajları var.

Dediğin gibi naylon misinalar hata affeder. Kamışın porseleni düşmüş olsa bile kayganlığından bir süre kullanılır. Ama ip misinalar naylon misina kadar kolay kaymaz. Örgüden yapıldığı için kamış kalkasındaki milimetrik bir tırtıkta bile örgü yerleri balık ağı gibi buralara takılıp zedelenir. Makinanın yüzüğü bozulsa dönmese sürtünmeden zarar görmeye başlar. Ancak kullanılan kamış ve makina kaliteliyse, misinanın geçtiği aksamlar sağlamsa hiçbir sorun yaşamazsın.

İp misinaları benim alış nedenim (jig yapmadığım için) atçek avlarında naylon misinalara göre daha ince kullanılabiliyor olmasıdır. Naylon türü misinalarda 0.20 nin altına inmek çok riskli olabilirken, ip misinada 0.08-0.12 gibi incelikler kullanılarak daha ileri atış imkanı kullanabiliyoruz.

Bunun dışında jig avcıları yüksek çekerleri nedeniyle trofe balık çıkan noktalarda0.70-0.80 naylon misina yerine 0.35-0.40 ip misina kullanıyorlar. İncelik avantajının yanında esneme yapmadığı için balığı salt kalamayla yormak kolaylaşabiliyor.

Bunun dışında tekneden uzun olta türü yemli avlarda esneme yapmaması nedeniyle tasmalama tepkisini daha erken verebilmek için kullanan ustalarda var.

Ama ip misina hiç esneme yapmaması nedeniyle kıyıdan yemli avlarda büyük sıkıntı. Kamışı atıyorsun. Misinanın boşluğunu almak için azıcık sardığında esnemediğinden kurşun da yerinden oynuyor. Kütük gibi geliyor yani. Kurşunu abitlesen bile rüzgar esse kurşunu yerinden oynatıyor.

Bunun dışında hata affetmeyen yapısı nedeniyle gam sorunları da çok fazla.

Kısacası Jig veya atçek avları dışında çok fazla kullanılacak bir ürün değil bence. Hatta ilk kullananların "dertsiz başıma dert aldım" dedikleri çok duyulan bir ifadedir.

Sürçü lisan ettiylem affola;)