Balık boyları ile ilgili tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak, 1 ay kadar önce boğazda sabah güneş doğarken 3 saat boyunca 1 kg kadar iyi sayılabilecek boylarda istavrit tuttum, geçen hafta sonu cumartesi günü galataya baktım tutulan istavritler kıraçanın en küçük boyu idi bende emirgana devam ettim burada karışık geliyordu bir ara kıraça bir ara orta boy, öğrenmek istediğim orta yada iri boy istavritler mevsilsel olarak mı kıyıya yaklaşır, yada su soğuyunca mı yaklaşır? Kullandığım takımda 15/30 yazıyordu bu takım istavrit için incemidir? Oltaya kıraça gelmemesi için önerileriniz varmı? cevap yazaklara şimdiden teşekkür ederim...
15-30 takım akıntısı bol olan yerlerde ağır kurşun kullanmak gereken durumlarda tercih edilir, onun dışında hafif akıntılı yerlerde daha ince takım kullanılabilir. Kraça (ya da kraçe) tabir edilen istavritin küçüğü kıyıya yakın yerlerde daha çok bulunduğundan yakın avlanmada bunların oltaya gelmesi kaçınılmazdır. Surf olarak bilinen uzun atışlar için geliştirilmiş kamışlarla yapılacak uzak atışlarla dibe yakın seviyelerden iri boylarda istavrit almak mümkündür. Burada önemli olan uzak atış yapıldıktan sonra balığın uzakta doldurulması, takım kıyıya yaklaştığında fazla oynamadan toplanmasıdır. Zira kıyıya yakın mesafede indir kaldır yapıldığında kraçaların çapariye atlaması kaçınılmaz olacaktır.
Tespit doğru, bu bir çözüm olabilir ancak bazen nadiren de olsa büyük iğneye de kraça vurabiliyor, kocaman iğneli çinekop çaparisine serçe parmağı kadar kraçaların yakalandığını bilirim ama tabi iğne büyüdükçe kraçanın azaldığı bir gerçek..
İlginç olanı ise, Pazar sabahı benim beyaz tüylü pembe fosforlu 8 numara iğneli çinekop çaparim hiç iş yapamazken, diğerlerinin basit istavrit çaparisinin hem istavritleri hem de çinekopları (18 cm. civarı) aldığını gördüm, yaşadım
Her ne hikmetse organize yeşil simli istavrit çaparisi iyi iş yapıyor.Yanımdaki arkadaşın 15 li yeşil çaparisi full çekerken benim takımdaki karışık renkli tüylerden sadece yeşil olanlara balık geliyordu. Dikkat ettim işi bilen çoğu kişide yeşil simli çapari vardı.
Geçen cumartesi de yeşil organzeler iş yapmazken benim yeşil simli beyaz floş çaparim full çekiyordu.. balığın sağı solu belli olmuyor.