İZMİR/Seferihisar açıklarında önce sırtıya çıktık. Epey yol aldığımız halde kayda değer balık ( Sinağrit,Turna,Akya)alamadık. Deniz dibi banko olan kayalık bir bölgenin üzerine oturduk.Yem olarak çimçim karides,Sülünes,ince dilimlenmiş kalamar kullandık. En verimli ince dilimlenmiş kalamar oldu.Dipte ve dipten kurşunu keserek balıkları agantaladık.Yan tarafımızdaki teknede balık avlayan 4 kişi, orta yaş üzeri maalesef bizleri seyredip balık alamadılar.Onlara çok ayıp oldu diye yakaladığımız balıkları onlarla paylaşamadan demir alıp başka bir bölgeye nasip ve rastgelmeye yollandılar., nasip ve sebeplere yapışma bizim içimizdeydi. Sayın arkadaşlarım Balıkları ikindi vakti ile akşam ezanı aralarında kaptık. Balıklarımız tam porsiyonluktur.
Bende bu iskatari ne dedimdi.Acaba karides gibi bi böcekmi Tebrikler.Bunların böyle irileri gerçekten tutmaya değer bi balık ve son derece lezzetli
İlyas bey, avınız gayet güzelmiş, elinize sağlık. Daha da bereketli avlarınız olur inşallah, rast gelsin.
bu balığın çok irileri çok güzel görünür, kafası kemerli, koyu yeşilimsi mavimsi olur, kimi yerde maviş diyorlar, biz sarıgöz deriz... kimisi etini pek beğenmez, anlamak mümkün değil karagöz kadar yağlı olmadığı için ızgarada daha az tutulursa aynı lezzet yakalanır. ancak; çamurlu dipte yakalanırsa eti çamur kokabilir, bu karagözün tüm türlerinde geçerlidir. el kadar olanlarını yumurta sarısı+un bulamacına bulayıp kızgın yağda tava yapın, harika olur. (ispariyi beğenmeyenlere de tavsiye ederim bu taktiği) elinize sağlık...
Tebrikler balıklar çok güzel görünüyorlar. Kaan kardeşim sarıgöz ile iskatarya farklı balıklardır. İskatarya da karagöz ailesindendir ancak sarıgöz değildir. Sarıgöz bildiğimiz sargozdur. İskatarya sargoza göre daha güney sularda bulunur. Hatırladığım kadarıyla iskatarya sularımızın yerli balıklarından değil, süveyş kanalı vasıtasıyla kızıldenizden gelmiş bir türdür. En belirgin farkları sargoz un belirsiz ve ince çizgilerine nazaran oldukça belirgin ve kalın koyu renkli şeritleri olması.
hayır Yücel abi, sarıgöz iskatarya nın diğer adıdır (gözü sarı değil ama küçüklerinin gözleri daha açık renk olabiliyor) sarıgöz, skatros, skatar, iskatari, istakaroz, iskatarya ve fırtına balığı aynı balıktır. bilimsel adı da Spondyliosoma Cantharus tur. marmaranın bazı yerlerinde maviş de deniyor. çok irilerinin kafası künt oluyor, renkleri de esmer değil yeşil-mavi koyu oluyor. muhteşem görünümlü bir balık. yavruyken daha eliptik ve izmarit-beyazgöz benzeri, büyüdükçe daha yuvarlak oluyor. iskatarya tarzı isimler yunanca kökenli olup "skatros" dan gelmektedir ve malesef istavrit (stavrida), lüfer(gofar-gofari), levrek(levreki ), kefal(kefalos-sefalos), sargoz(sargo), sinarit(sinagrida), çipura(tsipoura), melanurya (melanoura) gibi literatürümüze girmiştir. (yunanca telaffuzlarım tam doğru olmayabilir) bu balık için benim tavsiye ismim; "alagöz"dür. sargoz için de "karabaş karagöz"
yahu anlamıyorum niye bu balıklara anlaşılır türkçe bir isim verilmez,hadi gelde çık bakalım işin içinden bu BALIK HANGİ BALIK.bir sürü kavram kargaşası.
sonbaharda çok lezzetli oluyor, yumurta döktükten sonra yani erken yaz ile ağustos arasında biraz daha yavandır. ama yine de epeyce lezzetlidir tabi ki.