iskele sorunu

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında duzensizifade tarafından paylaşıldı.

1. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

net cevap verebilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

malum kıyı balıkçısıyım. genelde iskeleden olta atıyorum. daha önce birçok kere bu iskelelerin bulunduğu sitelerdeki şahıslarla münakaşam oldu. hepte pılımı pırtımı toplayıp mekanlarını terkettim.

adamlar site olarak toplanmışlar ve sahillerine iskeleyi kurmuşlar. gündüzleri genelde site dışından gelen yabancıları engellemek üzere güvenlik duruyor iskele girişinde, ipini koparan gelip dadanmasın diye. buna lafım yok adamların hanımları, kızları denize giriyor. gidip iskelede insan varkende olta atmam yalnız takılmayı seven bir yapım var zaten. sorunum gece yada sabah erken saatte olta atarken gelip beni oradan uzaklaştırmaya çalışanlarla. sitenin yabancısı olduğumdan sesimide çıkartamıyorum mecbur terkediyorum iskeleyi.

en son geçen sezon sonu eylül ayında yazlıkçı tayfası elini eteğini çektiğinde yaşadım bu problemi.

yukarıda fotoğrafı bulunan iskele sinpaş firmasının bizim buraya yaptığı sealybria sitesinin sahilindeki iskele. eskiden osmanlı bankasının tesisleri vardı terkedilmiş, istediğimiz gibi gezer tozardık oralarda. siteleriyle işim yok sokmasınlar zaten meraklısıda değilim. benim işim oranın sahiliyle. çok güzel balık merası. neyse geçen sezon tam oltamı sallıcakken güvenlik geldi "yassak kardeşim" dedi. bende sesimi çıkaramadım. söylene söylene terkettim orayı.

sorum ise "deniz herkesin malı", "sahili kapatmaya devletten başka kimsenin hakkı yok" sözleri üzerine. adamlar iskeleyi yapmış bende gidip kuruldum beni oradan uzaklaştırmaya hakları varmıdır? yani "çıkmıyorum kardeşim çağır gelsin jandarma" desem jandarma bakıyor buralarada, jandarma geldiğinde haklı benmi olurum onlar mı? kanun karşısında haklı olabileceksem hertürlü kavgasını edicem bunun onun için soruyorum.

kısa kesicek olursam özel sitelerin iskelesine kurulup olta atma gibi bir lüksüm var mı? yok mu?

2. 56562

56562 xxx xxxxx

Sözünü ettiğiniz sorun hakkında net cevap alabilmeniz için daha çok bilgi gerekiyor. İskele için Milli Emlak dan izin alıp kira ödemişlerse yapacak fazla birşeyiniz kalmıyor.

Yok eğer kafalarına göre iskeleyi yapmışlar ve birileri göz yummuşsa doğru noktalara şikayet ederek iskeleyi yıktırabilir ve para cezası kestirebilirsiniz.

Gördüğüm kadarı ile iskele kıyıya doğrudan irtibatlandırılmış. Bu bende gerekli izinin alındığı izlenimini yarattı. İzinsiz yapılan iskeleler genellikle kıyıdan 1-2 metre sonra başlıyor. Yani bir miktar suda yürüyüp iskeleye öyle çıkıyorsunuz. İlginçtirki kanundaki bir boşluktan dolayı, kıyıya teması olmadığı için bu iskelelerden kimin sorumlu olduğunu kimse bilmiyor ( mutlaka birileri sorumludur ama kim ?? ).

3. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

kiraları ödeniyor bildiğim kadarıyla buradaki iskelelerin. diyorsunuzki olmaz o iş. teşekkürler cevap için.

4. 56562

56562 xxx xxxxx

Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Hukukçu değilim ama benim bildiklerim budur. Kira ödediklerinden eminseniz yapacak fazla birşey yok gibi.

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Kıyılar milli emlaka ait . evet kiralama sözleşmesi var ise kullanım hakkı kiracıya aittir. bu marinalarda ve barınaklardada böyledir. gerçi
    Hakan üstad konuyu tam olarak aktarmış. sağolsun.

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İş biraz karışık..

Barınak ve marinalar, kıyı kanununa değil, kendi özel yönetmeliklerine tabi olarak, tarım (...) bakanlığının tespitiyle, kirası maliye bakanlığı tarafından tahsil ve tespit edilmek suretiyle tesis edilirler.

İskele gibi yapılar ise, bayındırlık bakanlığınca izlenir. Bu noktada, kıyı kanunu ve bayındrılık bakanlığı devreye girer. Böyle bir iskele yapabilmek için, 150m yakında benzeri bir iskele olmaması gerekir. Ve kira vs. ödenmez, böyle bir şey yok. Bu şekilde bir sürü katılımcının olduğu bir komisyon, bu iskeleye "sorun yok" derse, bayındırlık bakanlığı buna onay verir, sizde "talpe halinde derhal sökeceğinizi" taahhüt ederek iskeleyi kurarsınız. Bu noktadna sonra iskelenin denetimi, liman başkanlığına aittir, iskeleyi kurana değil.

Ve kullanım hakkı, iskeleyi kuranın değil, tüm kamunun olur.

Yönetmeliklerde bunun tersine dair bir şey yok. Kanunun 5. maddesi de diyor ki: Kıyılardan kamunun menfaati asli unsurdur. Buna göre, yaptırılan ahşap iskelenin kamuya kapatılarak belli bir zümre veya kişiye mahsus hale getirilmesi kanuna aykırıdır.

Şimdi denebilir ki, birde "iskele kiralama" mevzusu var. O başka bir şey.. O, ahşap iskele değil, Üsküdar vapur iskelesi gibi ciddi ciddi bir iskele yapıp, ticari olarak işletmek demek..

Bence, o iskeleyi size yasaklamalarının bir kanuni dayanağı yok. Ancak, eğer, zor ama, bir şekilde kıyıyı bütünüyle kiralamışlarsa, bu kıyıya giriş - çıkışı temliğe almışlarsa, o zaman mümkün olabilir. Bunun örneği, kıyıdaki otellerin özel plajlarıdır mesela.. Bu plajlara giremediğinizi çin, o iskeleyede giremezsiniz haliyle..

Konuyu, bilgi edinme hakkınız çerçevesinde, bayındırlık ve iskan müdürlüğü ve liman müdürlüğüne sormanızda büyük yarar var. Bilmem hangi yönetmeliğin bilmem hangi maddesince belki yasaklama hakları var olabilir, ama genel olarak bu yasak, kanunsuz görünüyor..

Boğaza dikkat edin.. İşte şuraya mesela bilhassa.. OBA cafe.. Deniz kıyısı, adam restoran/cafe kurmuş. Mülkü adamın. Masasını koyup servisini yapıyor. Ama oradaki küçücük alanı balık tutmaya yasaklamıyor/yasaklayamıyor. biz giriyoruz, balığımızı tutuyoruz, yada tutmaya çalışıyoruz en azından...

Şimdi, Cüneyt Arkın, Hande Ataizi vs. ile yanyana olta atabildiğiniz bir yer burası.. Tamam onlar olta atmıyor, ama yanınızdalar, selam veriyor, hatır soruyorsunuz. Sizce böyle "sosyete" ye açık bir mekanda biz kılıksız balıkçıları ellerinden gelse yasaklamazlar mıydı?

7. ibetay

ibetay İBrahim EThem AYaz

Favori Kamış:
    alba leader3234 kamış beta 60 makina
    En İyi Avı:
    500gr kefal 4 kilo istavrit
    Ne güzel iş ver parasını kapat sahili!.... Gariban amatörler kendine yer arasın.
    Garibanlık asli mevzumuz değil de arkadaşlar bu sahillerin kişiye özel kapatılabilmesi sizce ne kadar etik?
    Şehrin geri kalanına haksızlık değil mi?
    Boşverin balık tutmayı adam kendine yakın bir yerden deniz havası almak istese alamayacak öyle mi!....
    Şöyle sahile inelim iki lafın belini kıralım yok!....
    Şakası yok bu günlerde gelir.Biz ancak burada lafını ederiz.Zaten elimizden de birşey gelmez.

8. m_cumur

m_cumur Mustafa

Favori Kamış:
    oyster
    En İyi Avı:
    gelincik
    haklısın ama iti kopuğu geliyor sahilde kızına bacına laf atıyor. 20 yıl otursan o deniz kenarında adamın zoruna gider. kapatıp güvenlik dikip yabancının giremeyeceği bir mekan olsa diyor babası ve yaptırıyor böyle bir yer...

diyeceksinki banane gitsin halk plajlarına o zamanda babası diyorki acaba kimle gitti oraya :D

kız babaları iyi bilirler benim 8 aylık bir oğlum var sadece kız gelirse bende düşünmeye başlarım yakında :D

9. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

İstanbul'da durum özetlediğiniz şekilde malesef, ne yazık ki denizi görebilmek için artık İstanbul'un deniz gören tepelerine çıkmamız gerekecek heralde tabii oralardan da baktırırlarsa;)

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yok böyle bir bahane... İtin kopuğunda bir T.C. vatandaşı olarak herkes kadar sahilden faydalanma hakkı var..

İti kopuğu geliyor, geçiyor diye, bağdat caddesinden geçmeyi de yasaklayalım bari, yapmışken, ne dersiniz?

11. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

O işin kılıfı sorun buysa tutarsın iki tane güvenlik bu tip işler için sahide dolaşıp müdahale ederler olmadı polisi ne güne duruyor.

12. aykutkilitcioglu

aykutkilitcioglu aykut

Favori Kamış:
    shımano kamış gs9 daiwa makinem var.
    En İyi Avı:
    1980de hirfanlı barajında sudak 7kilo civarı
    genelde sorun mülkiyetlilikle kendini ifade ediyor.Gün gelirde canımın istediği yerde fink atarım,gönlüme göre gezer tozar balık tutarım şeklindeki özlemler maalesef nihayete ermiş bulunuyor.geçmiş ola.

13. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Valla benim şahsi görüşüm bir çok yerde benim Anayasal haklarımın ihlal edildiği bu konuda, diyebilirsiniz ki git hakkını ara, hakkınımı ihlal eden bizzat resmi kurumlar zaten.

14. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Aslında en büyük hak ihlali,boğazdaki yalılar.
    Denizler ve sahiller bütün kamunun ortak malıdır.
    Denize sıfır ev yaptırmakta, bu hakkın gaspıdır.

15. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Kesinlikle katılıyorum fakat tek sorun İstanbul değil bir çok yerde özellikle turistik tesis adı altında sahiller parselleniyor. Kimseninde gık dediğini duymadım.

Soran olursa milli menfaatler, ülke ekonomisi falan, hangisi ne kadar yararlı ortada bence.

16. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Bu çok düşünceli zihniyetler niyeyse, toprak altı zenginliğe hiç el atmıyor.
    Varsa yoksa cennet gibi köşeleri 3 kuruşa satmak.

17. m_cumur

m_cumur Mustafa

Favori Kamış:
    oyster
    En İyi Avı:
    gelincik
    anlaşılan biraz polemik oldu konu :)

arkadaşlar etrafta olan biteni hepimiz biliyoruz aslında sahil namına boş yerler görüyoruz uçurumun kenarında kalmış .... yada belediye 1-2 km sahil yolu yapmış kalan yerleri parası olan zenginler kapatmış. bahçeli evleri olanlar evlerinin etrafını sararken kapıdan geçmesinler diyemi kapatırlar yoksa bahçemde çayımı yudumlarken millet beni rahatsız etmesin diyemi ?

aslında burda laf etmesi kolay paranız olsun imkanınız olsun denize sıfır bir villanız önünde 5-10 m yatınız olsun istemezmisiniz ??? konuyu uzatmanın alemi yok bence yok kardeşim hakkım yeniyor dense boşver yensin derim ben çünkü o adamın yerinde olsa ben hak yemiş olacaktım bırakalım ahirette o hakkı biz ondan soralım o bizden değil...

18. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Atıyorlar hiç merak etmeyin, ama mükün oldukça sessiz ve derinden;)

19. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Sorununuz ile ilgili olarak makaleler bölümüne bir konu açtım göz atarsanız bir fikir verir sanırım.

20. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Size katılmadığımı ifade edeyim en başta, burada hiç birimiz servet düşmanlığı yapmıyoruz ki, konuyu bura getiriyorsunuz.

Ben Anayasal hakkımı talep ediyorum. Ahirette değil bu Dünya'da, günü gelince orada ki hesap görülür o ayrı mesele.

Burada fikrimizi beyan ediyoruz konuyu uzatmaktan kastınız nedir. Benim fikrimi beyenmeye bilirsiniz. Ya da sizde paranız olunca benim hakkımı gasp edip ahirette gürüşürüz diyebilirsiniz bu da sizin düşüncenizdir.