Akşam alışveriş için iskenderun Primemall alışveriş merkezine gittik. Orda bulunan migrosa girdiğimde balık reyonunagöz atmak istedim keşke atmasaydım. resmide varya akşama ekleyeceğim çipuraları güzelce poşetlemişler satışa sunmuşlar boyları 10 cm içim kıyıldı. 174 müydü bu jandarma mıdır artık neyse bugün aramak şart oldu inşallah bir sonuç çıkar
Forumdan takip ettiğim kadarı ile migrosun başka bir şb sinde çinekop için aynı durum söz konusu olmuştu ve şikayet sonrası satışını yapmamışlardı kaldırmışlardı. sizde yapın şikayetinizi ama jandarmayımı yoksa direk firma yetkililerinemi orası size kalmış.
Yargısız infaz yapmayın derim. Çipura genelde çiftlikten geliyor. Bunların da bir sebepten çiftlikten gelmesi mümkün. Oluyor böyle, kafese sığmayacak kadar çok yavru çıkıyor filan, ufakken toplayıp veriyorlar pazara bir kısmını. İlla böyledir demek istemiyorum ama, peşin hükümlü olmamakta fayda var.
Bu işin peşin hükmü falan yok sevgili Serdar. Öğrenecek bu satıcılar ve siz duyarlı avcılar bunu yapmakla mükellefsiniz ve takibinizi asla gevşetmeyin. Sevgiler
Gültekin abi, aynı şey Adana Carrefour'da benim başıma geldi. Çipuralar,mırmırlar,kırlangıçlar,minekoplar içleri acıtacak derecede küçüktü. Sinirim tepeme çıktı. Reyonda çalışan elemana "Yetkili biriyle görüşebilir miyim" diye sorduğumda, "Veteriner sabah geldi, ancak akşam döner" diye cevap aldım. Birkaç fotoğraf çektim ve ardından müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlattım. 2 gün sonra biri beni aradı ve konuyla ilgili detayları onunla da paylaştım. Çok uzatmayayım. Sonuç olarak bir daha böyle birşey görürsem gerekli yerlere şikayette bulunacağımı bildirdim.
Peşin peşin tu kaka ilan etmeden önce, o takibi yapmak önemli. Takip ile linç olayını karıştırmamak gerekiyor. Eğer olay takip edilirse, telefon açılıp bu balıkların menşei vs. sorulursa, o zaman bu müspet bir faaliyet olur. Ama çıkıp, "yuh, bunları tutmak yasak değil mi, ne şöyle böyle adamlarsınız siz.." diyerek çıkarsanız, baştan kaybedersiniz. Eğer bu işi dediğim gibi usturuplu yaparsanız, bakın ne oluyor: Migros ve Makro'lar da "Lüfer Koruma Timi" oldular. Bu durum, o şekilde veryansınla değil, gidip peşin hüküm koymadan, bağırıp çağırmadan konuşarak sağlandı. Yapılmaıs gereken bu abi. Eğer sen adama kafana çalarım o balıkları dersen, onun yapacağı da, karagümrüklü tarafını hortlatıp ana avrat düz gitmek olur elbette. Sakin, mülayim ve sorgulayan olmalı insan, böyle haldır huldur dalıp, ne lan bu minicik balıklar diye girişirseniz, karşınızdakinden alacağınız cevapta müspet olmaz.
Geçen bizim mahalle balıkcısı da yaprak ve çinekop karışık satıyordu abartmıyorum 15cm ve daha küçükleri 13tl den satıyordu. onlara bakarken öyle "ne verim abi dedi bende bunları satmaya devam edersen hiç birşey almıcam aldırmamak içinde elimden geleni yapıcam"dedim gittim. şikayet edicem filan demedim. Nereye şikayet edicem onu da bilmiyorum gerçi polis mi zabıta mı tüketici hakları mı? gerçi sonrasında önünden 2 defa daha geçtim buz dolabına saklamadıysa satışını yapmıyor heralde artık..
Şu aralar endüstriyel balıkçılarla kapışıyoruz başka mecralarda. Sanırım yakında topuğuma sıkacaklar Olay şöyle bir şey. Bakıyor, koca bir sürü, istavrit. Sarıyor, altından bir sürüde çinekop çıkıyor. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Ne olacak şimdi? Ha, cevap belli, sarmayacak istavridi o zaman. Fakat diyorlar ki, böyleyken böyle oluyor. Buna sığınıyorlar. Bu bahse konu olay, 24m'den sığ yerlerde daha çok olur. Küçük balıklar açık deniz yerine sığlık resif alanları tercih ederler. 24m yasağına uyulması, bu meseleyi zaman içinde çözecektir. Fakat, profesyonellerin bu gibi yasaktan kaçma veya yasağı kaldırtma girişimlerine uyanık olmak gerekiyor. Bu 20cm yasağı biraz, 24m yasağı ise feci şekilde canlarını yakmış durumda. Çatacak yer arıyorlar. Kendilerince haklı sebepleri var. Fakat durum ortada. Profesyonel balıkçılığı düşman görmek, her fırsatta onlara vurmak hiç doğru değil. Zaten canları burnunda. Fakat bu onlara müsamaha edilmeli demek hiç değil.
Haklısın abi ama tepki verilmezse bu adamlar bu olayın arkasına daha çok sığınıp bir süre sonra da alışkanlık haline getireceklerine eminim..
Tepkiyi vermemek gibi bir olgu söz konusu olamaz. Ama tepkiyi doğru vermek gerekiyor ki, etkisi iyi olsun.
Serdar abi takip ediyorum. Adamlar herşeyini bulmuşlar valla Onlarda bıkmışlar üzerlerinde ki lekeden. Çok düzgün insanlarda var aralarında dediğin gibi çürük yumurtalarda...
Ya arkadaşlar siz marketleri şikayet ediyorsunuzda malesef bu balıklar hallerden komisyoncular vasıtasıyla marketlere pazarlanıyor.Ve bu cumartesi akşamı halde bazı kasalar vardı ki içler acısı Onuda geçtim üç adet yanyana yatırılmış ve avlanması kesinlikle yasak olan mersin balığı vardı.Orada fotograf çekmeye kalksam adamı linç ederler.Fakat hallerde bu durumları denetleyen zabıtamı olur memur mu olur bilememde devlet tarafından yetkili lazım bence.Balık halden çıkmadan el konulmalı ki bu işler çözülsün.
denetleyen adamlara, memur kardeş al bi kasa hamsi götür evinde yersin deyip yollamıyorlardır umarım..
arkadaşlarımın sözlerine katılıyorum ancak bir durum var söz konusu bir durum oda ''PROFESYONELLİK'' bir işte profesyonel olarak çalışıyorsanız bu işin tüm kural ve yasaklarına uymanız tüm techizatlarının profesyonel olması gerekir öyle profesyonel balıkçılar tanıyorum ki tekne henüz denize açılmadan taa uzakta giriş yapan sürü balığının cinsi türü boyutları ve hatta ortalama tonajını çıkartan radar ve sonar ve benzeri görüntüleme aletlerine sahip ancak işin ucuna biraz fazla para hırsı girdimi sonuçlar market reyonlarında sergilenmek zorunda kalıyor demekki profesyonellerde ikiye ayrılıyor biri balıkçı digeri profesyonel torbacı bir diger hususda tezgahlarda satılan balıgın çiflik yada deniz balığı olması farkı ; sonuçta çupra çupradır balık balıktır.. çiflikteki balıgıda yaşatırsanız iri çupra yiyecek durumu gelen vatandaşlarımız olur ve yediğimiz gıdanın kalitesi artar düz mantık düşünürsek örnegin yasal olmayan balık 10-15 tl den satılıyor 1 kg balık ortalama 25-30 tane balıktan ibaret oluyor ancak biraz daha beklerse o profesyonel arkadaşımız çok değil 2-3 ay 3 tanesinin 1 kg gelecegini ve sonuçta elinde 25-30 balıgı var ise 2 -3 ayda dolardan bile daha iyi faiz getireceğini iyi bilmesi gerekir ekonomiye katkısını hiç söylemeye gerek bile duymuyorum herşey bir hesap makinasıyla çözülecek durumda ... saygılarımla
Hesap bazen bu kadar basit olmayabiliyor. Mesela, bir çupranın 300 gr olana kadar 3-4 kg yem yemesi gerekiyor. Bin tane çupra için bu 3 - 4 ton demekki, eğer nakit akışında, bir sorun olursa, 5 bin balık olan bir kafes için gereken 50 ton yemi alamazsanız, ya yüksek fazili kredilere biniyor, ya da balıklar açlıktan kırılıyor. Bu durumda tabi balıkçının aklına gelen, en azından bir miktar balığı ufak tefek olsa bile satıp, o günü kurtaracak nakit para temini oluyor. Bu işlerin işletmecilik boyutları önemli. Pek çok çiftlik sahibi bu hesapları yapıp işini iyi idare edebiliyor ama, hepsi böyle değil.
sözlerinize aynen katılıyorum bu da bir hesap sonuçta ama dediğimiz gibi madem bu düşünceye sahipse tavuk yetiştirsin o zaman 40 günde satıma hazır olur ..
Sadece İskenderun Migros'mu. Aklınıza gelen bütün büyük marketlerin balık reyonlarında aynı rezalet yasanıyor malesef. Kime nasıl güveniyorlar bilmem ama balık katliamcılarına destek oldukları ortada.
Çiftlik balıkları genelde 300-600gram arasında satılmakta ve bu yer yerde fiyat farkı göstermekte ortalama 10-12 lira arasında tüketicinin sofrasına ulaşıyor çiftlik sahipleri bu boylarda balıkları satmak zorundakilerki para kazansın bazı marketler özel üretim balıkta satıyorlar istisna olarak 800-1200gram aralığında anaçları sağma işleminden tutun yumurta çatlatma ve larvaları büyütme işlemleri okadar zor ve maliyetli bir işki orasını hiç sormayın tonajlık rotifer üretim tankları artemia tankları vs.. havuzların ekstra temizliğini ve oksijen sağlamak için kullanılan protein skimmerları hepsi devasa boyutlarda ve hepside enerji ve su tüketiyorlar Serdar Abininde dediği gibi yavru süzüp büyütme havuzlarına alınma aşamasında yer olmadığından bazen yavru haldeyken satılıyor. malyeti birazda olsa düşürür düşüncesiyle yapılıyor Gelelim gırgırcılara gerçek profesyoneller 24 metre değil 124 metrede yapsanız o balığı ne yapar eder onu sudan çıkartır gerçek profesyonellerin istediği zaten kotalı avcılıktır kasasını 5 liradan hamsi bırakmak istemiyorlar ama aralarından bazıları çıkıyor ne varsa topluyor elinde kalmaması adına 5 liradan bırakıyor hale 1,5 liradan köpük kasaları aldığını düşünürsek bu ona külfet aslında
Yargısız infaz demişsin, hak demişsin, anlayış, mülayimlik demişsin de; Nasıl da uymuş he mi? Onaylamışsın hem? Tam yeri gelmiş, vur. Hem de sırtından. "Abi" de, vur. Her ne sebeple olursa olsun, yakıştı mı peki? Üstelik bilmediklerinin de olabileceğini düşünmeden, ey benim hakperestim? Velev ki öyle bile olsa, illede adamın Karagümrüklü tarafı mı hortlayacak? Hadi hortladı diyelim peki ya bu ana avrat düz gitmek neden? Adam olan, Karagümrüklü olan bundan utanır. Ar eder, ar.