İskenderundan Güzelim Sargozlar.

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında metallurgist tarafından paylaşıldı.

1. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    Merhaba arkadaşlar uzun süredir arabasızlıktan gece avları yapamaz olmuştum. Gündüzleri gidip olta atıyordum ama onlarda ufak ufak olduğundan 1 yada 2 adet alıp avı sonlandırıyor ve evde deniz akvaryumu yaptım ona salıyordum. Akvaryumumda şu an 2 sargoz 2 sivri burun gümüş 1 orfoz ve bir lapin var. Taki dün babam torununa kıyamayıp oğlum kızı sabah soğukta kreşe bırakıyorsun bari arabayı sana bırakayımda kızım üşümesin deyince yaşadık dedim. Akşam iş çıkışı hemen eve vardım yemeğimi yedikten sonra iskenderunda daha öncede duyduğum ama avlamadığım bir avlakta minekop deneyecektim. yemciden 3 paket boru kurdu aldım. saat 20 suları avlağa vardım tepe lambasını açacaktımki oda ne tepe lambası yanmıyor aksilikler üst üste geliyordu. zorlada olsa yansıyan ışıkların loşluğunda oltamı yemleyip suyla buluşturdum. muhmetemelen balkonda duran sırt çantam yağmurdan ıslanmış ve piller btmişti daha kötüsü bozulmuş olabilirdi. 10 dakika kadar bekledim oltam suda vuruş yok oltayı çektim yemlere tık dokunuş olmayınca kasmanın bir alemi yok deyip oturduğum lojmanlarda oltanın her atışta takıldığı bir kayalık vardı orayı denemeye karar verdim. yolda bir büfeden pi alıp tepe lambasını denedim çalışıyordu :)) gideceğim mera güzel sargoz yapıyordu belki onların arasında başka türde gelebilirdi. nasıl olsa balık yakalanırsa oltayı balığın yardımı ile sudan çıkartabilirdim.derken saat 20:40 gibi yeni meraya vardım. oltamın birini yemleyip su ile buluşturdum diğerinide yemleyip suyla buluşturduğumda diğer olta sallanmaya başladı çektimki takıldı. o takım gitti idk . macera başladı dedim neyse diğer takımı takmaya çalışırken daha uzağa attığım olta selam verdi. çekmeye başladım cıııırrrr kalama öttü hayırdır inşallah budamı takıldı yaaa derken bir boşluk oldu sert bir şekilde geliyor allah allah hayırlısı inşallah derken yine kalama cıııırrr ama bir heyecan bir heyecan. takılmasın diye tam gaz çekiyorum ara ara kalama cırlıyor. bu ara attığım mesafe 100 metreden uzun 150 metreden kısa arkadaşlar kamış 3,90 lineaeffe spirit. makina okuma 60 lık 0,35 gövde bağlı. derken bir miktar boşluk oldu herhalde gitti balık dedim. ama diyorum sargoz bunu hep yapıyor derken balık kıyıya gelince kendine geldi nereye gidiyoruz diye bir daha cırrrr ama yok olmuyordu en sonunda karaya aldım 28 cm bir sargoz 400-450 gram olduğunu tahmin ediyorum kısmete bak dedim. daha sonra iğne çıkartmaya çalışırken çıt köstek koptu hemen son takımı taktım yemleyip salladım. herhade balık avı olta katliamlı geçecek diye düşünüp takım yapma telaşına düşmüştümki olta dayadığım yerden havalandı çektim yine 27 cm bir sargoz yemleyip hemen attım aynı yere yine 27 cm sargoz daha balık hiç boşluk vermiyordu. yemledim tekrar attım bir ara boşluk oldu bende takım yaptım kendime. kamış hafiten oynuyordu ama dalgada olabilirdi. çipura ve sargoz avlarımda hep böyle oluyor 30 dk hiç ara vermeden balık alıyorum sonra kesiyordu. derken çektim 15 cm civarında bir sargoz daha ama o tebliğ ve vicdan gereği büyüyünce tanışırız inşallah diyerekten suyuna iade edildi. sonra oltamı tekrar attım evdeki akvaryumum için su alacaktım denizden baktım burdan alınacak gibi değil ıslanacağız. zaten balık kesti kesmesede yeteri kadar almıştım. lojmanların iskelesine gideyim ordanda belki gelir birşeyler ben su doldururken dedim toparlandım iskeleye vardım. yemledim salladım suyumu doldurmaya başladım. bir ara oltaya baktım bir sargoz daha gelmişti küçük geldi gözüme ölçtüm 19 cm geldi salacaktım ama malesef iğneyi mideye indirdiğinden olmadı. neyse attık poşete tekrar yemledim sularımı doldurdum eve gitme vakti (22:45) diye çektim bu seferde 12-15 cm civarı bir adet daha allahtan iğne ağzında idi incitmeden çıkatıp suyuna iade ve balıklarımı hemen racıkta temizleyip evimin yolunu tuttum. Yem çok harcarım diye aldığım 3 paket boru kurdunuz 2 paketini kullanmadım :( Daha iyileri sizlere rast gelir inşallah. Biraz uzun oldu ama sıkmamışımdır umarım.

15-16 cm boyunda suyuna iade edildi

12-15 cm boyunda ölçmedim suyuna iade edildi

hemen oracıkta temizledim akşama ziyafet var

2. vayaz

vayaz engin bilgiç

Favori Kamış:
    shimano aspire dx 2.70 20-50 gr
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw 4000 - Daiwa Saltist 6000 H
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg
    tebrikler güzel bir av olmuş hele bu zamanda çok çok iyi

3. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Tebrikler güzel balıklar. Afiyet olsun

4. umutemin

umutemin MEHMET EMİN GÖKALP

Gültekin abi tebrikler güzel balıklar ...

5. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    teşekkürler umut. umarım geldiğinizde sizlere daha iyileri nasip olur

6. Elvis

Elvis Suat

Benim özellikle deniz akvuryumu konusu ilgimi çekti.Denizden aldığınız balıklar yaşayabiliyor mu?Uyum sağlayan bir tür oldu mu?Avladığımız ve çok sevdiğimiz balıkları akşam evde izlemek müthiş bir keyif olmalı...

7. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    hakikaten öyle bu yoklukta ilaç gibi geldi.

teşekkür ederim daha iyileri sizlere nasip olur inşallah

8. kerempek

kerempek kerem

Merhaba,

Ben de bu mevsim mersindeki iskelelerden bu balıktan çok tutardım. Toplam 2-3 kg tuttuğum olurdu ama ortalama boyu senin tuttuklarından en küçüğünden biraz büyük olurdu.

Boru kurdunu kancaya takar hafif bir kurşun ile kayalıkların arasına mısır kamışımla daldırırdım.

Yanlız dikkat et bu balıklar şu sıralar yumurtlamak üzere. Çünkü ben ne zaman bundan tutsam içinden havyar çıkardı. O zamanlar ne tebliğden ne de bişeyden haberim yoktu malesef. Bol bol tutardım kim bilir doğacak kaç tanesini engellemişimdir. Keşke o zamanlar tahmin edebilseydim.

9. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    tebrikler güzel av, iadeler içinde teşekkürler, devamını dilerim afiyet olsun.

10. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    aslında evde japon balığı besliyordum. birgün (3 aralık 2011) gündüz gittiğimde 3 adet orfoz yavrusu takıldı oltama tabi hepsini saldım sora bir arkadaşa sormuştum yaşarmı diye yaşar deyince 2 adet yakaldım onları salmadım denizdende su getirdim. ilk başta haftada bir %100 su değişimi yapıyordum. balıklarda yaşıyordu sonra orfozun biri benim hatamdan kaynaklanan bir macera sonucu öldü. sonra tek balık devam ettim. yanına 2 adet yavru mırmır saldım boyları orfoz yavrusu kadardı ama orfoz kuyruğundan yemeye başladı her fırsatta yemeye çalışıyordu hayvana eziyet olmasın diye mırmırları saldım. sonra baktım akvaryum çok küçük 100*50*50 cm ebadında 1 cm cam kalınlığında akvaryum yaptırdım tam kapasitesi 250 litre. içine protein skimmer aldım (en dandiğinden 13 milyon) piyasada benim akvaryum için önerilenlerin en uygunu 250-300 tl den başlıyor ben deneme amaçlı aldım. yemlendikten bir saat sonra bayağı bir köpürme oluyor her zaman olmuyor ama 1,5 hafta oldu hiç su değişimi yapmadım bir sorunda görünmüyor. normalde kurduğum boyda akvaryum için sump sistemi gerekir deniyor ama şimdilik onuda yapmadım iç filtre ile idare ediyorum ama pek yeterli gelmiyor su hep flu hergün filtreyi temizliyorum. en azından bir dış filtre alınca oda çözülecektir. şimdilik para harcamak istemiyorum su değişimi ve dip çekimi ile idare edeceğim. dış filtreninde en uygunları 150 tl den başlıyor. anlayacağınız eviniz denize uzaksa deniz akvaryumu kurmak çok pahalıya patlıyor. Yani sump sistemi ve diğer ekipmanları ile birlikte tatlı sudan kimyasal ve tuzlarla kurmaya kalkınca 2000-2500 tl masraf gerekiyor artı suyu hazırlayıp yaşam belirtisi başlaması için 1 ay balık salmadan beklemen gerekiyor. akvaryum büyüyünce içine 20-22 cm boyunda 2 adet gümüş 20 cm ve 12 cm boyunda 2 sargoz ve 12 cm boyunda lapin yakaladım saldım. şuan mutlu mesut yaşıyorlar. lapin kendini çakılın içine gömüyor sadece 1 gün boyunca evde kimse yoksa çıkıyor eve gelen olunca hemen kendini gömüyor hiç görünmüyor. orfozda hep saklanıyor nadiren yem yerken gözlemliyorum. gümüşler insana çabuk alışıyor canavar gibi ne yem atsam yiyor. diğer balıklar orfozdan büyük olduğu için saldırı falanda olmuyor dediğim gibi şimdilik devam ediyoruz bakalım.

benim özetle akvaryumu arkadaşın tanıdığı camcıda yaptırdım ve çok uyguna 95 tl
    içine 80 tl alışveriş yaptım ıvır zıvır derken litre başına 1 tl en ucuza denk geldi ve balıklarımı doğal sardalya sübye bıyığı ve karides/teke ile besliyorum

11. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    aslında en sevdiğim yönü bırakmak neden diyecek olursanız doğa ana siz yavruları bıraktığınızda size teşekkür için daha büyüklerini veriyor. bu tecrübede forumlar sayesinde edinilmiş güzel bir alışkanlık olmuş oldu bende. eskiden sirkü tebliğ takip etmediğimizden ve milletten görerek avlandığımızdan çok yavru balık katlettik allah affetsin ne diyelim. gönül isterki sadece yakala bırak yapalım ama balık fiyatları uçuk şu sıralar evde prenseslere omega lazım :D

ayrıyeten zaten büyük balıklar atçek haricinde iğne midede olduğundan salmaya elverişli durum olmuyor malesef

12. kerempek

kerempek kerem

belki de daha önce bıraktığın ballıklardan birini yada onlardan birinin çocuğunu tutmuşsundur kim bilir :)

13. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    olabilir bak ona katılıyorum :D çünkü salarken kulağına bak başkasının oltasına atlama bu sana ders olsun büyüyüncede benim oltama gel diye tembihliyorum :laughing:

14. Elvis

Elvis Suat

Gültekin Bey,
    Öncelikli olarak bu uzun ve açıklayıcı cevabınız için teşekkur ederim.Hep hayalimdedir denizdeki balıklarımızı akvaryumda izlemek...Tropik rengarenk balıklardan bana çok daha ilginç geliyor bizimkiler...
    İstanbul da yaşayan biri olarak bahsettiğiniz çok maliyetli akvuryumlardan başka çıkış yolumuz yok gibi gözüküyor:(
    Bu sayede aslında siz balıkları çok daha iyi gözlemliyor,onların huyunu-suyunu gözlemyebiliyorsunuz.Bence avcığınızada katkısı olacaktır bunun...
    Kefal bence bu ortama çok iyi uyum sağlayabilir,belki etobur dişli balıklarla,taş balıklarını ayırmak yani 2 akvuryum yapmak çok daha verimli olabilir...Bu şekilde çinakop,levrek gibi balıklarıda gözlemleyebilirisiniz....
    Yazarken bile heyecanlandırdı beni:)

15. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Abi tebrikler güzel avın için:). Yalnız akvaryuma dikkat et . Ben çok uğraştım.Deniz akvaryumu profesyonellik ister. Hele dışardan balık almak su almak başlı başına risktir ama sen balığıda suyuda dışardan aldığın için pek sorun olmuyor herhalde. Normalde dışardan alınan birşey karantina tanklarında bekletilir parazit ihtimaline karşı. Cikletler deniz akvaryumunun yanında oldukça toleranslı sayılır ama et karidesi haşlayıp yedirdiğim halde bile parazit kaptılar 150 tllik balığım ölmüştü. Sende dikkat et üzülme:). Ayrıca birbiriyle uyumlu balıkları beslemeye çalış hangi balık hangi yaşam ortamında yaşar ona göre dizayn et. Mesela sargoz ve mırmır varsa önde kumluk kenarlarda ve ortada kayalık yap. Camın oldukça kalın. Kayaları arka cama yaslayarak tavana kadar yükselt harika bi görüntü olacaktır. En alttaki kayaları arka camdan 20-25 cm öne koy. Orta sırayı arka cama yasla ve alttakilerin üstüne sıkıca oturt. Üste b,raz daha küçük kayalar koy. Ben 450 litre akvaryuma 1.00 cm kalınlığında cam kullanmıştım ve kayaları sıkıca oturtarak kaymayacak şekilde böyle yapıyordum sorun olmuyordu. Kolay gelsin her iki hobindede şans dilerim:)!

16. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Ellerine sağlık, çok güzel bir rapor ve bol foto. :)

Başka ne istenir ki? Tebrik ederim. Hem balıklar için hem de ayrıntılı sunuş için.

Kendimi balıkta hissettirdi raporun. :)

Rastgelsin...

17. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    rica ederim dostum. bende bu hevese kapılınca forumları alt üst ettim. sen paylaşmazsan o paylaşmazsa bilgi nasıl çoğalacak.

avcı balık olarak sizin çinekop dediğiniz balık burda çıkmıyor zaten. şöyle söyleyeyim akdenizde lüfer diye söylenen şey 2-2,5 kg oluyor. 1 kg lıklara çinekop diyoruz burda(en azından iskenderun bölgesinde). kofana ise 3-4 kg olanlarına söyleniyor. ben birtane yemli takımla tutmuştum 45 cm geldi 1 kg civarı. oda zaten olmaz akvaryumda çatlar ölür. ancak levreğin 18-20 cm sini salabilirsin mesela ama benim levrekten yana pek şansım yok. ancak yırtıcı balıklardan orfoz yavrusu bol olur burda bakalım şimdilik bir tane var başka belki 1 adet daha eklerim başkaca eklemem. tropik balık besleme olayına gelince forumlardan destek almak için yazdığımda bana doğal balıkları salmamı onun yerine tropik deniz balıkları önerdiler ama onurun dediği gibi doğal su ile dünyanın canlısı mikroorganizması geliyor hayvanlar ölümce içim çok fena burkuluyor. o yüzden zaten o suyun içinde yaşayan balığı beslemek ve dediğin gibi acaba su içinde yeme davranışlarını gözlemlemek çok hoşuma gidiyor. zaten büyüklerini yakalarken acaba yeme nasıl yaklaşıyor nasıl yiyor diye çok merak ederdim :D

anlattıkların konusunda sana katılıyorum. epey bir araştırma yaptım bu konuda şimdilik öyle profesyonel olmadan götürebildiğim yere kadar götüreceğim. dediğim gibi akvaryum sağlığı açısından gümüşleri salayım diyorum kıyamıyorum sargozu salayım diyorum yok gene kıyamıyorum. lapini salacağım mübarek nereye gömüyorsa kendini ilk fırsatta ev boşalınca çıkacaktır lapini salacağım. zaten görünmüyor :D

teşekkürler volkan dediğin gibi 2 satır yazıp zevksiz bir raporda hoş olmuyor çok uzun uzun olup bayan raporda orta kararda bir rapor hazırlamaya çalışıyorum ancak iş yerinde kaçamak yazdığım için imla ve düşük cümle hataları olabiliyor

18. ceranımoo_ist

ceranımoo_ist Yakup BULUT

Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    Gültekin Abi raporunu okudum tüm detayları yazmışsın buda okuyanı senin yanında olduğunu ve o heycanı hissettiriyor, Limitlere gösterdiğin özen bu işe yeni başlayan, başlamayan herkese örnek olacak nitelikte seni ayakta alkışlıyorum bravo örnek davranış,,

Sargozlar iyi yağlanmış tadı ne güzel olur şimdi, sen yeme ama prensesler ve yenge yesin dediğin gibi onlara lazım,,

Sağlıklı ve hep mutlu kal değerli büyüğüm...

19. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    teşekkürler yakup kardeşim az kaldı sende geldiğinde tatına bakarsın :)

bende yesem olmazmı ya sonuçta 1 kilodan fazla balık var ordacyr

20. sorsana

sorsana Tolga ER

Favori Kamış:
    Mayasıllı kamış
    En İyi Avı:
    600 gr-Çipura
    Bu zamana göre bereketli bir av olmuş.Sunumunuz çok güzel.Emeğinize sağlık.Sargoz pullu grubunun en iyisidir bana göre.Afiyet olsun.