Dün 30 Ağustos tatilini fırsat bilip soluğu Boğaz kıyısında aldım. Akşama kadar çapari ile şansımı deneyip hava kararınca da iskorpite bakacaktım. Çapariye pek balık gelmiyordu, tek tük sardalya ve istavrit aldım. İstavrit bi ara akın yaptı, ince takımı olanlar çaparileri dolu çektiler. Kalın çaparinin iş yapmadığını görünce ben de ince bir çapari aldım ama çok zaman kaybedince akından pek faydalanamadım, neticede 10 tane kadar yakalayabildim. En azından yeterli miktarta taze yem tuttuğuma sevinip iskorpit mekanıma geçtim. Gelirken balıkçıdan biraz sardalya almıştım, bu kötü durumdaki sardalyaları 3'e 4'e bölüp hava kararmaya yakın merayı iyice yemledim. İskorpit için fırdöndüden sonra 1 metre misine, 40 gramlık çift gözlü kurşun, altına 30 cm misine ve 1 no iğne şeklindeki takımı kullanıyorum. Daha önce 0,30 kullanıyordum, bu kez 0,25 misine kullandım. Bu takım doğrudan sarkıtma veya 6-7 metre ileri atıp dipten gelme şeklinde çok iyi iş yapıyor. Hava kararınca bir taze sardalyanın kafasını 1 parmak aşağıdan kesip iğneye taktım. İğne içte kaldığı için iskorpiti pek yakalayamıyor bu yem ama iskorpitin en sevdiği yem olduğu için ilk önce onu indirdim. 1-2 dakika beklemeyle tanıdık vuruşları aldım, ancak 1-2 metre havalanan balıklar iğneye yakalanmayıp yemi kusuyorlardı. Sardalyanın kalan kısımlarını yaprak kesip taktım, tereyağı gibi yumuşak bu yemi de bir dokunuşta alıyorlardı. "Sizin hakkınızdan istavrit gelir" diyerek istavritlerden yaprak yem kesmeye başladım. Balığın yakalanabilmesi için iğne ucunun iyice dışarıda kalması lazım. O zaman yemi komple yutan balığın ağzına iğne saplanıyor. 1,5 saatte 14 kadar iskorpiti aldım, biraz daha ufak olan en az 2 katını da geri attım. 3-4 kez istediğim boyda olanlar geldi, iri iskorpitleri ince kamışla yakalamak çok zevkli oldukça zorluyorlar. Sonuçta, iskorpitler geçen yıl bıraktığım yerden aynen devam...
Tebrikler yine iskorpit şov yapmışsın. bende özledim iskorpit avını ama ayıklamasından pek anlamam iğneden de çıkartmakta zorlanıyorum açıkcası.
Teşekkürler, alışırsan pek zor değil aslında. Balığı bezle, iğneyi de pense ile tutarsan çıkarması kolay olur.
Tebrikler Aret. Dün dolaptaki iskorpitlerden senin tarifine bakarak çorba yaptım. Çok da lezzetli oldu. Ancak bir düzeltme eklemelisin. Balığı derisini ayırmadan haşlayınca pulları dökülüyor, suyu süzmek zorunda kaldım Görüşmek üzere
Tebrikler.Bu iskorpit sadece corba mi yapilir? Baska bir yemek yapilmaz mi bu baliktan acaba? Birde zehir felan diyorlar.Yerken felan etkilemezmi? Rastgele...
Teşekkürler dostum ben pek o sorunla karşılaşmamıştım ama zaten pulları kazımama sebebi tembellik Eger kazırsak elbette daha garanti ve temiz bir iş olur. Bu düzeltmeyi ekleyeyim.
Selamlar. Bizim denizlerde bulunan iskorpitin zehiri çok hafif. Sırtta veya karında bulunan dikenleri kanatacak kadar batarsa hafif bir sızı veriyor ancak kesinlikle ciddiye alınacak bir şey değil. Yine de herkes dikkatli olsun belki bazı bünyeleri farklı etkiliyor olabilir. Yerken hiç bir sorun yok elbette. İskorpitin her çeşit yemeği yapılır, en farklı şekillerde tüketilen balıklardan biridir diyebilirim. Pişirilecek şekle göre ya dikenleri, pulları alınıp, içi temizlenir ya da komple derisi yüzülüp, kafası kesilir, sadece lop eti kalır. - Çorbası harika olur. - Aynı şekilde temizlenip buğulaması olur. - Haşlanıp beyaz etleri alındıktan sonra üzerine zeytinyağı, limon, maydanoz ile birlikte çok güzel salatası olur. - Tulum çıkartılıp una, özellikle mısır ununa bulanıp tavası yapılır. Özellikle küçük boylar bu şekilde tüketmeye uygundur. - Tulum çıkarttıktan sonra fileto kesilip uygun parçalara bölünerek, domates, biber, limonla birlikte şişe dizilir. 2 saat kadar limon, zeytinyağı, karabiber, defne gibi malzemelerin içinde buzdolabında bekledikten sonra ızgarası yapılır. İskorpit şiş, lüks restaurantlarin manülerinde önemli bir yer tutar. Hatta bazıları, trança şiş, mercan şiş filan gibi daha tanınmış balıkların ismiyle iskorpit şişi satarlar. Tadı hepsinden güzeldir.
Tarifler icin tesekkurler.Insallah Turkiyeye dondugumde bundanda avlayip tadini deneme sansim olur.Rastgelsin...
Tebrikler Aret abi güzel av olmuş bende biriktirdiğim iskorpitleri senin tarifin üzerine çorba yapacağım bu akşam şimdi buzları çözülmüş beni bekliyorlardır çok merak ediyorum kaç gündür bu anı bekliyorum yalnız deneyimlerinize dayanara birşey soracağım buzluktan çıkarttığım daha taş gibi sert haldeki iskorpitin sırt iğnesi parmağıma battı ama bende tık yook ?? acaba zehiride donmuş olabilirmi yoksa bana vızz mı geliyor birde elim çok acayip derecede hızlı bir şekilde kan akıtmaya başladı acı hissetmemeye buda bir etkenmidir tekrar tebrikler bol şans rastgele....
Tebrikler en çok sevdiğim balıklardan biridir özelliklede salatasına bayılırım.. avlarınız daim olsun
Merhaba, öncelikle afiyet olsun umarım begenirsiniz. Hep dediğim gibi ben iskorpitin zehirli olduğunu pek düşünmüyorum, bu balığı çok yakalamış olduğum için iğneleri pek çok kez kanatacak şekilde elime battı ancak sadece belli belirsiz bir sızı hissettim. Yani zehir varsa da çok düşük seviyelerde, kesinlikle dragonya ile kıyaslanması mümkün değil. Balık ölünce ve dondurulunca tabi bu var olan zehir de yok olup gitmiştir, burası bilimadamlarının ilgi alanına girer ancak zehirli bir balık öldüğünde, zehrinin de etkisini kaybedeceğini düşünüyorum.
Şu an ocakta pişiyor son 10 dk . Az evvel ömrümde ilkkez böyle bir olayla karşılaştım çok şaşırdım 4 tane baba iskorpitim vardı oldukça iriydi karnını yardığımda bir kese çıktı ve bunların içerisinde ne olabileceğini tahminini yaparken o keseleri bir açtımki içinde 2 midye ve iki yavru yengeç çıktı bu 4 iskorpitten toplam 7 yengeç epey sayıdada minik midyeler buldum neymiş bu iskorpit ya çok ilginç ..
ben de üsküdar da bayağı iri bir iskorpit yakalamıştım midesinden kefal kafası çıkmıştı o zamanlar orada balık ızgara tekneleri vardı ama hal böyle olunca o bölgede çok iri kefaller ve iskorpitler vardı..
Tebrikler,yanliz ben ozellikle iskorpit avina ciktiginiza pek inanmadim,hep baska baliklari(eskina,vs)hedeflerken iskorpitler ve gelincik baliklari yemleri yagma ederler,yakalanirlar,neyse bu yoruma insaallah kizmazsiniz,ilk defa iskorpit avi raporu gordumde sasirdim,iskorpit lezzetlidir,lakin dikenlere dikkat.