geçen gün ava gittiğimde iri bir iskorpit aldım ancak eve gelince temizlerken zorlandım.acaba bu balık ölüykende zehir verir mi?sırtından başka yerde iğnesi var mı? iskorpitçiler buraya.
Sevgili Emre, Forum içinde arama bölüme İskorpit yazıp aramaız halinde sorunuzun cevabına ulaşacaksınız.
İskorpit ölmüş olsa bile dikenini eline batırırsan yine ağrı ve rahatsızlık verir.Sırtında ve kafasında dikenler vardır.Kafasını kestikten sonra sırtınada dikkat ederek daha kolay soyarsın,ama çok güzel bir eti vardır.Çorbası ve kızartması iyi olur.Kolay gelsin ve afiyet olsun.
İskorpiti önce haşla sonra derisi çok kolay soyulur.Benim elime ölü iken dikeni battı.Biraz sızladı ama sonra geçti Eti tavuk eti gibi harika.Çorbası çok güzel oluyor.
öncelikle keskin bir bıçakla sırt dikenlerinin iki tarafını baştan aşağı doğru çizip bir pense yardımıyla çekerek alabilirsin, bence kafasını kesme derisini soyarken ağzından tutarak soyabilirsin(yani en azından ben öyle yapıyorum)kafasının arkasından deriye kafasının etrafı boyunca bir çizik at, sonra çizdiğin yerden aşağı doğru ben penseyle tutarak yapıyorum, derisini çekerek çıkar, yüzgeçlerin nasıl çıkarıldığını bende bilmiyorum, genelde bıçakla etiyle beraber kesip çıkartıyorum not:yediğim en leziz balıklardan biri diyebilirim, çorbasını çok methettiler ama ben unlayıp kızartarak yemeyi tercih ediyorum
Evet kendim temizlemedim hiç ama gördüm penseyle çekiyorlar. Dikeni hafif zehirli battığı zaman hafif ağrı yapıyor. Kızartması gerçekten lezzetli. Çorbasını bende içmedim.
BENDE TUTMUSTUM BU BALIKTAN BEN DOKUNMADIM AMA ANNEM POSETIN UZERINDEN DOKUNMUSTU BIRSEY OLMAMISTI??sans mı yoksa posetten de etkısı olurmu??bır dahakıne temkınlı davranalım ona göre
Merhaba Emre İskorpit her zaman ele geçmez Onun için sana tavsiyem aynen et sote yapar gibi pişir yada pişirttir süper olur Afiyet olsun
Özlem değil poşetden ,yorgandan bile etkisi olur.Genelde kancayı çıkarmak için ağzından tutulur ama çırpınınca korkup elinden bırakırsan dikeni batabilir.Mesela bana çok etki yapmaz ama allerjisi olanlara tehlikeli olabilir.Bizim buralarda kayalarda ve kayalara yakın yerlerde çok çıkar ama iri boylarını her zaman bulamıyoruz.
Merhaba, Yaban TV'de izlemiştim sırtında ve alt tarafında kuyruğa yakın yerde dikenleri var ve bu bölgeler zehirli . Tutma şeklini de göstermişti tv de fakat yazı ile anlatmam mümkün değil.
çorbası müthiş olur zaten kırlangıç ve iskorpit balığından başka balık çorbası da yavan kaçabilir. bunların üstüne. en güzeli yukarıda yücel ustanın dediklerine katılıyorum. Kafasını kesmeyınız bu balığın ağzından tutarsanız sizi içbir halıkarda çarpamaz. ve üstteki yüzgeçleri yukarıdan kafaya doğru sıyırınız. arkasından kafa altından itibaren komple tulum çıkartınız. en sonunda kafasını kesınız. ve bol unlu kızartınız. şimdi canım çekmedide desem yalan olur yanı...
COK KESKIN BIR BICAK LAZIM...eger bicagin cok keskin degilse hic ugrasma. kolay olmez,,acele etme..iyice oldugune emin olduktan sonra..10 dakika kadar kaynasin... goreceksin,,,daha kolay olur,,ama okadar ugrasmaya bence degmez.
Demek ki neymiş ...Bu hafta sonu ve bundan sonraki her hafta sonu oltalardan çıkan o canım iskorpitleri Ustamız oltadan çıkartacakmış ...
Nisan sonu mayıs sonu arasında iskorpir çorbası mükemmel ötesi lezzette olur..Hele hele bu çorba işi bilen bir usta tarafından yapılırsa..parmaklarınızı yiyebilirsiniz Not:Çorbanın kaşıkla içildiği bilinerek yazılmıştır
. Ah be Reis neden peki geçen hafta 6 adet iri Trakonya ve 3 adet İskorpiti Muammer Amca ya hediye ettik Pişirir yerdik, Derisi ve Dikenleride Amokaçhi abimize ikram ederdik...
İskorpitin deri ve diğer kısımlarından ayırdığın beyaz etini kiremitte fırına vermeni tavsiye ederim. Soğan, domates, biber ekleyince harika oluyor. Afiyet olsun...
Sitede Lİpsoz Çorbası diye bir tarifim var. Kesinlikle deneyin. Ben hem iskorpit hemde Lipsoz'dan yapıyorum. Bu pazar 1 kg'lık bir iskorpit'ten çorba yaptım muhteşem oldu... Ben nasıl ayıklıyorum, sırt dikenlerini keskin testere bıçak ile kesip atıyorum. Daha sonra pullarını sıyırıp, derisinin bir yerine çizik attıktan sonra elimle tutarak, arkaya doğru çekip deriyi çıkartıyorum. 1-2 kere denemeden sonra eliniz alışır. Derisi çok sert olduğundan etten direkt ayrılıyor. Kalan yan yüzgeçleride aynı şekilde kesiyorum. Kafasını kesmiyorum çünkü çorbası için kullanıyorum. Tarifi arayıp bulup deneyin bana teşekkür edeceksiniz.