Israil Sazanı..

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında dqn tarafından paylaşıldı.

1. dqn

dqn doğan

Favori Kamış:
    olta
    merhaba arkadaşlar
    bugün okuduğum bi haberi paylaşmakl istedim..
    bilmiyorum bu durmla karşılaşıp bu süreci izleyen arkadaşımız oldumu??

İsrail sazanı, baraj ve gölleri batırdı 12 09 2008

Yuvacık Baraj gölünün doğal dengesi de pek çok gölümüz gibi nereden geldiği belli olmayan ve halk tabiri ile0 'İsrail sazanlarınca alt üst edildi.
    Barajdaki diğer balık yumurtalarını yiyen İsrail sazanı, bu canlıların yumurtalarını da dölleyerek ırk bozukluğuna yol açtı.

Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı'nın ekolojik ve biyolojik gelişimini araştıran Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Bobat, ilginç sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre 2005 yılından beri yapılan araştırmada daha önce türüne rastlanmayan İsrail sazanı, son zamanlarda gölde en fazla bulunan ikinci balık türü oldu.

Çevredeki vatandaşlar tarafından göle atıldığı tahmin edilen carassius carassius, diğer türleri yok edercesine onlarla beslenmeye ve sayılarının azalmasına sebep oldu. Bu özelliği sebebiyle 'İsrail sazanı' adı verilen carassius carassius, diğer balıkların yumurtalarını da dölleyerek sazan ırkını bozguna uğrattı.

Prof. Dr. Alaeddin Bobat'ın gerçekleştirdiği dokuz aylık bir inceleme sonunda çoğu sazangillerden olmak üzere 7 tür balığa rastlandı. Gölde en fazla görülen türün havuz sazanı olarak bilinen carassius auratus olduğu tespit edildi. Daha önce gölde bulunmayan İsrail sazanı ise kısa sürede hızla üreyerek ikinci sıraya yerleşti. Bu durumun göldeki dengeyi bozduğunu belirten Prof. Dr. Bobat, İsrail sazanına karşı savaşacak avcı balıkların göle atılması gerektiğini ifade etti. Bu tür sorunların göle gelişigüzel atılan balıklardan kaynaklandığını anlatan Prof. Bobat, "Araştırma yapılmadan göle balıklar atılıyor. Bu da göldeki ekolojik dengeyi bozuyor. Dengeyi bozan bir diğer unsur ise barajın üst tarafında bulunan balık çiftliklerinden buraya gelen balıklar. Göldeki soykırım nedeniyle yeterli miktarda balık bulunmuyor. Normal şartlar altında burada daha fazla balık olması gerekiyor." diyor.

2. balıkadam

balıkadam ibrahim

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    1 kiloluk aynalı sazan ve 1 kg 900 gr lık alabalık
    bu illet balığın çıkmadığı yer kalmadı.Kim atıyor ve ne sebeble atılıyor bu balık onu bilen bile yok güzelim göller bölgemizde tehdit altında eskiden sudaktan korkulurken şimdi sudak aranır oldu bunun yanında sazandan hiç bahsetmiyorum bütün eğirdir gölünü bu pis balık kaplamış durumda onunlada kalsa iyi her barajdada kendini göstermiş durumda:mad: :mad: :mad:

3. dqn

dqn doğan

Favori Kamış:
    olta
    birileri ii bişiler yaptığını zannedip
    bilinçsizce salıyor her bulduğu su birikintisine..
    bu da zaten oldukça arsız bi tür sürekli coğalıyor..

zaten bilinçsiz yapılan av,kuraklık glleri yok ediyor bi tür şeylerle uğraşmak yok olmasını izlemek çok can sıkıcı...

4. a_kadir77

a_kadir77 abdülkadir

Favori Kamış:
    makilalı olta
    En İyi Avı:
    eşkina-1700gr
    Haklısın bence bunların bir cezası olmalı ama kimin umrunda? insan dediğin biraz düşünür..:mad: bence kasıtlı yapıyolar BUNU.:mad:

5. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    arkadaşlar bu balığın bir gölde üreyebilmesi için insanlar tarafından atılmasına gerek yokki;)
    su kuşlarının gagasıyla,tüylerinin arasında,ayaklarında,yer altı sularıyla,yağmur sularıyla yani anlayacağınız bu balık göllere her şekilde yayılabilir bizim milletimiz okadar et oburki yakaladıkları balığı götürüp başkabir göle atacaklarını hiç sanmıyorum:) ;)

6. dqn

dqn doğan

Favori Kamış:
    olta
    denizden pirelli çıksa yerim olayı yane:D

7. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    pirelli'mi:eek: valla yiyenin midesine oturabilir:D :D :D

8. CoNTRoLLeR

CoNTRoLLeR Bekir K.

Favori Kamış:
    Linea Effe OYSTER CAST 4.20 mt. SURF kamış ve 60 lık 4 bilyeli noname makina.
    En İyi Avı:
    Balıkavı.net
    Ne balıkmış be kapıdan kovsan bacadan girer diyosun yani abi :D

Neden diğer balık türleri bu kadar değişik yolla dağılmaya çalışmıyor hayret bişey:mad: Tabi bizimkiler Türk balığı yurtta barış dünyada barış mantığı taşıyorlar. israil balığından böyle birşeyi beklemek yanlış olur değilmi ;)

9. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    bekir çok espiritüel yaklaşmışsın ama durum gerçekten çok vahim bizim doğal türlerimiz senede bir sefer yumurta dökerken israil sazanı dediğimiz tür senede dört sefer yumurta döküyor yani bu balığı ne zaman yakalarsan yakala içinden yumurta çıkıyor ve diğer balıklarında yumurtalarını döllediği için diğer yumurtaların bu yöntemle dağılma şansı malesef kalamıyor:(

10. Eee peki napalım şimdi bi kere bilinçsizce atmış napak bizde onun attığı o israil sazanını yeriz şimdi siz niye şikayet ediyorsunuzki tadı kötü diyemi şimdi o balığı denizdenmi çıkaracaz olan olmuş bir kere.

11. yeni121212

yeni121212 oııııtre

sazan balıgının yumurtalarını yiyor ondan sikayet ediyoruz bide senede 4 defa yumurta bırakıyor:S

12. Eee tamam olabilir napalım hayvanı denizdenmi çıkaralım bunun neyini şikayet eediyorsunuz.Devlet ne yapsinki.Yalanmı sölüyoruz burada.:D

13. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    bak çocuğum her bilip bilmediğin konuya atlama :mad:
    o balıkları zaten başımıza musallat eden bu devletin memurlarıydı;)
    hem israil sazanı denizde değil gölde yaşıyor yani bir yerden çıkarılacaksada denizden değil göldendir;) :p :p

14. E tamam sizin dediğiniz gibi olsun. :D

15. yeni121212

yeni121212 oııııtre

ben bu hayvan denizdede yasar diyorum cunku gölün dısında bile bayagı dayanıyor bide bunu akvaryuma koysanız hic bise olmaz:D

16. Ferdin GÖKÇEPINAR

Ferdin GÖKÇEPINAR ferdin gökçepınar

Favori Kamış:
    shakespeare olta
    En İyi Avı:
    17 kg sazan
    israil diğeradı karakuda tırıvırıyla balağa gitmenin balıkçılık olduğunu
    sananlar bırakabilr

17. dqn

dqn doğan

Favori Kamış:
    olta
    tek cümle ile budur...

18. prekazi74

prekazi74 Murat DİKEN

Favori Kamış:
    d.a.m. 60 4+1
    En İyi Avı:
    AynalıSazan 5,5kg
    Selamlar
    Balıkesir izmir yolu üzerindeki ismini bilmediğim gölete taesadüfen oltamı attım ve bu zararlı denilen israil sazanından 6 parça sanırım en küçüğü 800 gr olan balıktan tuttum ama gerçekten o balıktan başka balık tutan olmadığını daha sonraki gidişlerimde öğrendim bu balıktan kurtulma yolu şuan için imkansız görünüyor...

19. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Bu İsrail sazanını kim atıyor sorusuna cevap balıklandırma yapan kurumdur ,bir ona sorun geçtiğimiz yaz Kırklareliye bağlı bir baraja gittim uzun zamandır gitmemiştim eskiden ,aynalı sazan ,kınalı sazan, kefal ,miryana ( kaya balığı) gibi balıklar varken bir baktım ,israil ,levrek ,gümüş balığı ,sudak gibi balıklar hakim olmuş baraja diğer balıklardan eser yok ,orada bulunan D.S.İ ait binada bir bekçi vardı yanımıza geldi ona sordum bu balıklar nereden geldi ,D.S.İ ve Köyişleri saldı dediler işte buyrun balıklandırma bu şekilde olur mu sizce habitat ı ortadan kaldırmışlar

20. xDJx

xDJx Mehmet Kundak

Favori Kamış:
    Oltalarım
    En İyi Avı:
    El oltası ile Turna 7kg. sazan 6kg. yayın 7kg.Yılanbalığı 2.65kg.Alabalık 1.12kg.
    Arkadaşlar edindiğim bilgilere göre o balıklar DSİ ve Su ürünleri ekipleri tarafından tarafından Bakanlığın talimatıyla sözde amatör olta balıkçılığında katkı ve diğer et obur balıklara yem olması amacıyla sulara bırkılıyormuş.Öğrendiğim kaynak bir resmi kuruluş çalışanı;)
    Rast gele...