http://www.yabantv.com/haber/7269-israil-sazani-ile-mucadele umarim bu savasa butun yurt genelinde başlar 3 haftadir seyhan baraj golune gitmekteyim ama israil sazani denen illeti yakalamaktan biktik her noktada cikiyorlar nerde o eski sazanlar der olduk umarim bu duruma yetkililer el atar hamur atiyoruz solucan atiyoruz inanmicaksiniz sahte kurta bile geldi
Hangi akla hizmet bu baliklari saldilar gole anlamis degilim. Tek cozum var bence, golu kurutmak Salsana kardesim, alayi, turnayi....
Barajin en bakir yerine gidiyoruz yine cikiyor karsimiza bu hafta allah ne verdiyse yakalicam ama belki boyle kuruturuz bide anlamadigim bunlar hic buyumuyormu hep ayni boy
Sizede yaranılmıyor beya ne güzel işte insanlar gidip balık yakalıyor bol bol Aşırı Yosunlaşma yaşanan bölgelere özellikle bırakılıyor ( en azından ben öyle biliyorum )
Bunları devlet ihale yöntemiyle parasıyla alıp iç sulara bırakmış. Bir arkadaşımın anlattığına göre diğer balıklar yumurtlarken arkalarında kene gibi dolanırmış, yumurtalar suya dökülür dökülmez kaynağının dibinde yermiş. Böyle balık göle düştümü diğer türlerin vay haline...
İsrail sazanı yaşama arzusu olan pis bir balık karada neredeyse 12-24 saat yaşar suya girsin tolerası yüksektir yine canlanır gider. Kütahya afyon uşak gibi çevrelerde obaf tarafından yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı çok azda olsa. En çok israil sazanı tutana para ödülü veriliyor. Keşke heryerde bu tür çalışmalar olsa özellikle forumda okuduğum kadar ankara ve istanbul çevresi çok sıkıntı çekiyormuş bu konuda inşallah sizede bi çare gelir. Bu israil sazanı çaprazlama yöntemiyle sulara karışmış deniliyor ve dölü diğer orjinal sazan gruplarınada tutuyormuş bu yüzden çabucak ürüyorlar. Senede 800.000 yumurta dökebiliyormuş sadece bir israil sazanı. Eğer israil sazanı olan bi gölde normal sazan tutmak istiyorsanız kancayı biraz büyük kullanarak çözümü oluyor fakat bu seferde yemi düşürüyor bilginize
Bu ne meymenetsiz bir balıktır diye yıllar evvel araştırmıştım.Bildiğim kadarıyla 4 ayrı balığın melezleme yoluyla labaratuarlarda karıştırılmasıyla ortaya çıkmış tatlı suyun baş belası balığıdır.Üretim ve meraya teoride salınma amacı; göl kenarlarında aşırı üreyen sivrisinek larvalarını yiyerek oluşumunu engellemekmiş.Bence amaç israilde üretilip 2. dünya ülkelerinin yerel türlerini yok etmektir.Bu balık neden avrupada yok ?? Gölden bu balığı temizlemek imkansız,sadece popülasyonu azaltılabilir.Göle giren göçmen kuşların ayaklarına yapışan yumurtalar ile diğer bölgelere taşınabiliyor.Dikkat ettim tatlı su levreği bile israil sazanını yemiyor.Ama yayın tozunu attırıyor.Bizde gelen yavru levrekleri suya,israilide karaya atıyoruz.Belki kediler yer diye.Kediler bile yemiyor
Turna ve yayın salımı ile halloluyor diye biliyorum fakat turna gölden hiç bir şekilde kurutulamıyormuş ayrıca turna diğer sazan aynalı sazan gibi balıklarıda acımasızca yiyormuş turna avcılığı neden bu kadar zevkli şimdi anlaşılıyor aslında
TURNA ATARAK TEMİZLENİR AMA TURNADA ÇOK SALDIRGAN BALIK OLDUGU İÇİN DİGER YERLİ SAZANIDA YİYO OZAMAN GERİYE BITEK TURNA KALIYO EE TURNAYIDA GÖLE GELENLER TUTUNCA GÖLDE BALIK KALMIYO. ÖRNEK GÖLBAŞINDA ÇOK YOSUNLAŞMA VARDI GÖLE İSRAİL SAZANIDA ATILDI. BAKTILAR TADI KÖTÜ BOL KILÇIKLI. DEDİLER BURAYA TURNAYI TEKRAR ATALIM Bİ ATTILAR MASALLAH GÖLDE İSRAİL SAZANI DIYE BISEY KALMADI BUNUN GİBİ NORMAL SAZANDA BİTTİ YANI TURNAYI ATIP TEMİZLERSİN AMA TURNA DİGER BALIKLARIDA TEMİZLER SENDE TURNAYI TEMİZLERSİN BALIK KALMAZ. (BELLİ SAYIDA TURNA YERİNE DAHA ÇOK ATARSAN ZATEN TEMİZLEME GİBİ Bİ İHTİMALİN ASLA OLMAZ OLTA İLE)
Tarım ve köy işleri bakanlığının bu olaylarla nasıl bir planı veya çalışması var bilen varmı arkadaşlar.Hepimiz tarım bakanlığına bu adresden bimer@basbakanlik.gov.tr bilgi edinme acısından cevap alalım,bu illet balığın olduğu iller de nasıl çalışmalar var devlet yetkililerinden öğrenmiş oluruz.
Aslında istanbulda galata köprüsünden bir kaç tane bohçacı lakabı ile tabir edilen limit mimit dinlemeyen tiplerden 3-5 kişi ayarlayıp ,oraya alıp gitseniz 1-2 aya kadar hiç sıkıntınız kalmaz..
Arkadaşlar tarım köy işleri bakalığının bu israil sazanı ile hangi ilde nasıl bir mücadelesinin olduğunu bimer@basbakanlik.gov.tr ve http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/BilgiEdinme.aspx buralardan öğrenelim,hemde isteklerimizi yazalım derim.
tarım bakanlığından bilgi edinme bu link tende ulaşılabilir http://bimerapplication.basbakanlik.gov.tr/Forms/pgApplicationEx.aspx
Bimere sikayetlerimizi ilettik bakalim nasil bir calismalari varmis cevap gelince gorecez bu lanete karsi bizde bihcaci olcaz artik )