Merhaba arkadaşlar Sakarya nehrinde İsrail Yayını bol var ancak normal yayınıa göre ardaki fark 4 bıyıklı olması ve karaya çıkıp otlandıktan sonra suya giriyor karada 36 saat yaşadığı söyleniyor yakayan arkadaşlar etinin lezzetli olmadığı,kırmızı renk eti olduğunu ancak görünümü normal yayına benziyor bu balıktan avlanan arkadaşlar varsa bilgimi paylaşırlarsa sevinirim yinede ben bu sene bu balığı avlamak için uğraşacağım herkese rastgele
10.11.2006 Eskişehir-çifteler başlıklı sazan ustası bu konuda bir paylaşım yapmış 13 11 2006 tarihli konu
Babamın asla unutamadığım bir anısı var hakkında,Sakarya'da yaşarken pazarda bulup 1 mt lik balığı canlı canlı satın alıp eve getirmiş,küvette 2 gün ölmesini beklemişler
Biz çocukluğumuzdan beri İsrail yayını diye biliyoruz. Derisinde garip yağ gibi bir sıvı var... Pisboaz bir balık her yeme gelebiliyor... Kırmızı etli ve bence fena değil eti de... Fazla büyüdüğünü görmedim 60-70 cmdir en büyük yakaladıklarım. Sıcak suları seven bir tür... Mezopotamya yayın balığı olduğunu düşünüyorum. Yetiştirme amaçlı o bölgede üredi sanırım.
Arkadaşlar o bölgenin sakinleri kendilerince bir isim uydurmuşlar bu balığın adı kara balıktır mersin'dede bolca bulunan ve pek kıymetli olmayan bir balıktır bu balıkla ilgili link aşşağıda http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=58
Okuyunca aklıma geldi.Evet bu balık Sağol abi. Ama etinin tadı fena değil hatta pirzola gibi de pişiriliyor... Hatayda kıymasını yaptıklarını söylemişti bir hataylı arkadaşım... Ben bir küspeli oltada (o zaman yasak değildi) bunlardan 3 tanesini birden yakalanıp geldiğini hatırlarım. Derisini tulum çıkarıp fileto şeklinde kızgın yağda güzel oluyor... Hani şu kavurma sacında. Tekrar teşekkürler...
hocam teveccüğünüz senin çeyreğin kadar bilgimiz olmasada gördüğümüz kadarını aktarmaya çalışıyoruz evet dediklerin doğrudur ben ticari değeri pek yoktur demek istemiştim ama halk arasında sevilerek tüketiliyor
Sakarya'da çıkan balığa karabalık diyebilmek çoook fazla şey gerektiriyor. Sahanın ustası sensin, kitap desteğiyle sana yaklaşmaya çalışıyoruz o kadar Selamlar.
bizim oralarda buna 8 bıyık yada gelebicin denilir yayının bir cinsi ama lanet birşey karada avlanıyormuş duyduğuma göre ne yalan söleyim inandım çünkü yakaladğımın ertesi günü eve geldim hala yaşıyordu meret
bizim o taraflarda, devletin açtığı kanallar vardır. bunlara azmak derler, bilenler vardır mutlaka. bu azmaklarda olur bunlar ve pek makbul sayılmaz... hatta "azmak balığı gibi" bir yöresel deyiş bile vardır...
eskişehir çiftelerde üniversitenin araştırma havuzları var sakarya başında ,, bu balığın sakarya nehrine buradan kaçarak bulaştığı bilinmektedir siyah söylendiği gibi 24 48 saat karada yaşayabilen kafa tası çok sert eti hafif pembemsi bi balık türüdür. insandan insana eti beğenme durumu değişiyor, kışın sakaryada bunları tavuk ciğeri vb kanlı kokulu yemlerle tutardık tutardık dediğim 2-3 dakkika içinde oltaya vuracak kadar çok ve saldırgan bi balıktıt kiloluklarıda rahat tutulabilir. yaz aylarında çiftelerde 1. kara köprü olarak bilinen mevkide oluşan çipil otluk alanlara yumurta bırakmaya çıkarlar orada dirgen zıpkın veya ucu sivri herhangi bi aletle kolayca avlanır buradan çuvallarca götürenleri görmüştüm. isminin israil yayını olmasıda diğer balıklara aşırı zarar vermesidir diğer balık nesline büyük zararları olduğu bilinmektedir ve israil sazanı dediğimiz sazan gibi benzer özelliklerde kolay çoğalmakta 1 karış suda senelerce yaşamaktadır, benim gördüğüm en büyük boyu ise 150-200 cm arası onlarıda ünv. araştırma tesisinde çifteler sakarya başında gördüm sorularınız olursa cevap verebilirim saygılar
ben teşekkür ederim ancak sizlere bi tavsiyem olacak bu balık konusunda balık yakalandıktan sonra elle tutulurken dikkat edilmesi gerekir balığın üzerindeki yüzgeçler ters bi harekette bıçak tesiri yapabilir bi eldiven vasıtasıyla tutulması sizin için iyi olacaktır kardeşimin eli yıllar önce bu yüzden kesilmişti şimdi 20 yaşına geldi balık tutmayı ne kadar sevsede tuttuktan sonra balığı eliyle çıkaramaz benden yardım ister yemeyi pilanlıyorsanızda yanınızda pense bulundurun kafa tasından baştan aşağı gelecek şekilde dairesel şekilde kesip derinin ucundan pense yardımıyla tutup kuyruğuna doğru sıyırdığınızda balık derisinden rahat bi şekilde ayrılmış olacaktır