istanbul boğazında bot ile balık tutulabilirmi?

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında ssancak17 tarafından paylaşıldı.

1. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    merhaba arkadaslar,
    yaz sezonu acılmadan hazırlık yapıyoruz,
    bogazda belırlı yerlerde cok ıyı meralar oldugunu duymustum,hatta akıntının oldugu yerlerde(sarayburnu v.s.) bırcok teknede gordum balık tutan, bizde bogazda herhangı bır yerde 3.80 bot ve 9.8 tohatsu motorumuzla balık tutabılırmıyız?
    akıntı ,suruklenme riski dışında ne gıbı problemlerle karsılasabılırız?
    sahıl guvenlık v.b. acısından sorun olurmu? bu arada tum evraklarımızde ve malzemelerımız tam.

2. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Ben botumla İstinye taraflarında açılmıştım, çok iyi izmarit almıştık kardeşimle. Yalnız motorum olmadığından çok açılmayıp dubaya bağlamıştık.

Boğaz dışında Sarayburnu ve yeşilköy tarafları bot için daha uygun bence. Ama Sarayburnunu ayırmak lazım, benim yaptığım gerçekten çılgınlıktı, akıntı dehşet, çapamı orada bırakmıştım.

BKZ. Sarayburnu bot operasyonuhttp://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29187

3. 29519

29519

Geçenlerde iki kafadar şişme bot ve kürek'le ortaköy de açılmışlardı da üzerlerinden gezi teknelerinden biri geçecekti, zor kurtuldular. Küreklere asılmaları komikti ama nasıl asılmış çekiyorlar kürekleri :D
    Bence olmaz. O gemi trafiği ve akıntıda motorsuz sadece kürekle açılacaksanız bu balıkçılık sporu olarak değil extreme spor olarak anılır:D

4. tanbays

tanbays Tanbay S.

En İyi Avı:
    henüz yapmadığı...
    Koy veya liman boğazda botla avlanmayı denemeyin bile, motorunuz veya botunuz ne kadar güçlü olursa olsun, denizle şaka olmaz.
    Bot bir tekne kadar deniz üstünde sağlam duramaz hele ki koylarında bile ters akıntılar olan boğazda.

Gölde veya açık denizde bot kullanmak boğazda bot kullanmakla bir değildir.
    Tecrübeli olsanız dahi 10,00 TL lik botlarla sırf macera ve balık için suya açılabilecek delikanlı gençlerimiz var aman, deli akan kana yol göstermeyin...

En basitinden ;
    Rüzgarla beraber giderken sütliman görünen deniz (dalgayla beraber giderken) dönüş esnasında cehennemi bir durum arzedebilir. Böyle bir anda Sizde ki bir ifade değişikliği veya panik diğer kişilerin daha fazlasıyla tepki göstermelerine ve yanlış bir hareket yapmalarına sebebiyet verebilir Uygun yük dağılımı yapmazsanız botunuzu batırır...

Son düzenleme: 28 Nisan 2010
  5. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Bana sorarsanız boğazda ister motorlu ister motorsuz botla çıkmak pek akıl karı iş değil. 7-8-9 metrelik ahşap teknelerin zaman zaman zor anlar yaşadığı boğazda bot tehlikeli bir oyun olur sadece.

6. balikoltasi

balikoltasi Birol

Boğazın yoğun trafiği olan yerlerinde değilde mesela sarıyer ve yukarlarında bu iş yapılabilir bence. ama şunu unutmamak gerek açıkta motor durur ve çalışmazsa botla geri dönüş çok zor olur.

7. deePblue

deePblue na

çamlıbahçe açıklarında 3.5 metrelik ve 15 beygirlik bir motorla bu pazar tam 4 kişi av yapıyordu.malzeme almak için kıyıladıklarında konuşmuştum.
    hatta bi ara akıntıyla mı yoksa bilerek mi gittiler bilmiyorum akıntıburnunda gördüm :)
    böyle yerlerde bence sakat ama isitinye mesela çok uygun olur

8. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    arkadaslar bılgıler ve tavsıyeler ıcın tesekkur ederım ama benım asıl merak etttıgım sahıl guvenlık acısından bır problem yasarmıyım?evraklarım tam fatura ve gereklı malzemelreım var.
    onun dısında soyledıgım gıbı 3.80 bot ve 9.8 tohatsu sıfır motorum var takımıma veya olmadı kol kaslarıma guvenıyorum :)
    trafıgın bol oldugu yerdede takılmak gıbı bır nıyetım yok.
    bır problem olmayacagını bılsem bakırkoyden ıner sarayburnuna kadar gıder balıgımı tutar gerı donerım dıye dusunuyorum,daha önce floryadan ınıp bakırkoye kadar gelmıstım problemsız ama kım neder bılmedıgımden cekındım ve gerı dondum. ama sarayburnuna dogru akıntıdan kaynaklanıyor sanırım cok cok ıyı balık var,
    bu yuzden b.koyden ınıp sarayburnuna kadar gıtmeyı planlıyorum botta ıkı kısı olacagımızdan hafıf olmamız avantaj motorumuzunda durumu ıyı akıntıya cok fazla yenılecegımızı dusunmuyorum bu yuzden ama yınede ısı sansa bırakmıycaz tabıkı,herturlu önlemı alacagız bundan suphenız olmasın arkadaslar ;)
    bogazda baotla balık tutmus veya gezmıs arkadaslardan bılgı ıstıyorum arkadaslar,
    sahıl guvenlık veya herhangı bır kuruluş bızı rahatsız edermı?
    rahat rahat balık tutup evimize dönebilirmiyiz?

9. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Bogazdaki yasaklara uyduğunuz sürece ,evraklarınız tam ve güvenlik tedbirlerinide aldıktan sonra, korkacak bir şey kalmıyor diye düşünüyorum.

Bot, batar diye, görüşler var,nasıl batar !! merak ettim, ben hiç batan bot görmedim.!!
    Bu konuda en güzel bilgiyi size o bölgede sürekli av yapan ''Feridun nikli ve isimli arkadaşımız verebilir diye düşünüyorum

10. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    botun batacagı konusu bencede sacma. sadece risk motorun calısmaması durumu ve akıntıya kapılma durumudur oda nereye kadar?
    onlardan korkum yok , düşüncem şuydu bogaz trafıgı ıle ılgılı bılmedıgım bır kural varmıdır,ne bılım guzergah varmı veya baska bısey ıste emın olmak ıcın bu konuyu actım,
    bu arada ferudun kardeş , umarım sende bu konuya gırer ve bılgılerınle benı aydınlatırsın, boğazda balık tutmak eminim çok keyifli olacaktır :)

11. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    boğazla botla açılmak gerçekten zor. tekneler bile akıntıya durabilmek için motorlarını hiç kapatmıyorlar ve boğazda tekneyle bile avlanmak ustalık isteyen bir şey o kalabalıkta. bir yandan tekneye mukayet olacaksın bir yandan oltana. ama sakin yerler için birşey diyemem.

12. onur1872

onur1872

serkan kardeşim geçen sene botu motoru aldınız bu sene de epeyce bir tecrübe edinmişsiniz bakıyorum :) ben uzunca bir süredir foruma giremedim zaten botu motoru da sattım.

sorunun cevabına gelince.. bende sizler gibi bunu merak edip bunu bilenlere sormuştum. boğaza 20 25 hp gücün altında motorla çıkmayı düşünmeyin demişti. zaten akıntı malum. deniz trafiği de malum. çok hızlı giden gemilerin vapurların ve teknelerin ne yapacağı belli olmuyor. her an da tetikte durmak imkansız. o yüzden hızlı kaçabilecek bir motor almak lazım o da boğaz için en az 20 25 hp civarıymış. motor ustasına sormuştum .

13. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    Lepistes
    Kesinlikle Sarayburnu - İstinye boğaz hattı mevkii üzerinde 9.8 motorlu bir bot ile bunu denemeyin derim. Geçmişte bir çok avımızda daha güçlü motorlu tekneler ile boğazda yaptığımız avlarda bazen akıntıdan dolayı zorlandığımız olmuştur.

Heleki denize çıkarken güllük gülüstanlıkken dönüşte 9 luk motor ve 5,5 M lik fiber teknemle limana birçok kez giremediğimi ve kendimi açıklara vurduğumu çok iyi hatırlarım. Genel olarak bu bahsettiğim Menekşe ve Çekmece sahilleriydiki sen 100 meterde 3 farklı akıntı barındırabilen boğazdan bahsediyorsun. Boğazın şakası olmaz...;) ;) ;)

14. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    saolun akadaslar bılgıler ıcın, benimde gözüm kesmemişti, vazgectım zaten, inşallah seneye motoru buyutmeyı dusunuyorz,bakalım olusa o zaman belkı cıkarız artık kısmet.

15. surfcast

surfcast Ozan

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    okuma
    En İyi Avı:
    Yayın 30kg; lüfer 1.5kg;
    Bence boğazda botla balık tutulabilecek müsait çok yer var. 9.9 hp'lik motorda azınsanmayacak güçte bir motor.. çoğu balıkçı teknesi 5-6 hp'lik pancar motorla çalışıyor.. Dikkat edilmesi gereken şey, hava durumunu iyi takip etmek, can yeleksiz yola çıkmamak ve tüm güvenlik kurallarına harfiyen uymak.

16. teknos

teknos Çağlar Bayur

Boğazın havası-suyu hiçbir yerde yoktur. Şişme botun da en büyük dezavantajı rüzgara ve yüzey akıntısına hassas olmasıdır. Seyreden başkaları olmasa 9.8 ile bol su yiyerek zevkle seyredilir , batma vs. söz konusu bile değil ama, burnu istediğin istikamette tutmak bu metre bot ile mümkün değil, ayrıca ahşap gövde 100mt. sürüklense, bot 300-500mt sürüklenir.