Salı günü iş çıkışı Karaköy'den başlayıp Arnavutköy ve Emirgan'da olta salladım. Akşam suyunda Karaköy'de tek tük İstavrit yapıyor, fakat bir ara sardalya sürüsüne rastladım, 5'li 6'lı çektim bir süre. Hava kararınca Arnavutköy'de şamandıralı şeytan oltası denedim. Küçücük istavritler ve oltaya iştahla saldıran minik zarganalardan başka bir şey yoktu. Ağustos ayının tam İskorpit zamanı olması nedeniyle taktik değiştirerek Emirgan'a geçtim ve dip oltasını yemleyip yolladım. Saat 4'e kadar bir kova İskorpit yaptım. Acaip zevkli, lüfer gibi asılıyo oltaya, 3 tanesi neredeyse 1 kilo geliyo azman iskorpitin. Çorba tarifini de aldım, İftarda balık çorbası içeceğim galiba. Teknik detaylar: Yem: İstavrit, Sardalya, Zargana (favori) İğne: 1 numara lüfer iğnesi (beyaz çelik) Köstek: 0.25mm kurşun üstü klasik yemli Olmazsa olmaz: uzun burunlu pense İskorpit avında pense hayat kurtarır...
. Eh afiyet olsun o zaman. İskorpit ile ilgili bilgi arayanlar için küçük ipuçlarıda verirsen harika olur. 1) Olta ,iğne , yem gibi. 2) İnsanlar haklı olarak korkuyorlar, tuttuktan sonra ne yapmalılar gibi. İşte o zaman çok güzel bir bilgi kaynağı olacaktır. Selamlar.
Ne yem ne de oltası spesifik değildir. Klasik dip takımı 4 numara iğne, yem olarak her ne kullanacaksanız kocaman bir parça da yem. Özellikle güneşin batmasına yakın saatlerde ve hava kararınca daha irileri denk gelir. Yanınızda mutlaka kargaburnu veya aynı işlevi görecek bir alet bulundurun. Yakaladığınızda alt çeneden tutup aşağı doğru sallandırarak iğneyi çıkartabilirsiniz. Eğer bu şekilde tutmaktan çekinirseniz yanınızda oldukça kalın sert bir bez parçası bulundurun, bezle balığı iki tarafından tutabilirsiniz. O da olmadı yere yatırıp hafifçe üstüne basarsınız, balığı sabitleyip iğneyi çıkartırsınız. Denizde rastlayabileceğiniz en lezzetli balıklardan biridir .
Tebrikler, bu aralar ben de vakit bulup iskorpit avına gideceğim. Dediğiniz gibi Ağustos ayı iskorpitin tam zamanıdır, suların sıcak olduğu bu aylarda iyice kıyılara kadar sokulurlar. İskorpit'in avcılığı hava karardıktan sonra çok verimli olur. Bebek-Emirgan arasında iskorpit avına uygun pek çok bölge vardır. Özellikle suyu 3-4 kulacı bulan yerlerde oltayı dibe takma derdi olmadan olduğu yerde indirerek rahat avcılık yapmak mümkündür. En verimli 2 olta çeşidi: fırdöndüden sonra 1,5 metre 0,30 misine ucuna ortaboy hırsızsız bir zoka takıp dibin 1 karış üzerinde yemi sallandirmaktir. Zoka yoksa çift gözlü kurşunun alt gözüne 30 cm. 0,30 misine bağlayıp ucuna tek beyaz iğne bağlanarak yem dibin 1 karış üzerinde sallandırılırsa yine çok verimli av yapılabilir. Bu oltada 30 cm misine boşluğu hesaba katılarak kurşun dibi bulduktan sonra yarım metre kadar misine toplanır. İskorpitler pek yüzmeyen, dipte haraketsiz yatip yakinlarina gelen yeme hızla atlayan balıklardır. Avcılığı bunu düşünerek yapmalı, hep aynı noktada değil sahilde yukarı aşağı yürüyerek mümkün olduğunca geniş alanda ve tabi dibin 1 karış üzerinde yemin dolaşması sağlanmalıdır. Balık tutulan yerin dibi çok sığsa bu oltaları uzağa atıp dipte biraz bekletip havalandırıp 1-2 metre yakına getirip tekrar dibe kondurmak suretiyle balık aranır. Ancak bu yöntemde dip müsait değilse oltayı dibe takma olasılığı fazladır. İskorpit izmarit, istavrit, zargana, sardalya gibi balıkların tümüyle çok rahat şekilde avlanabilir. Dişi olmadığı için genelde yemi bozamaz, aynı yemle tekrar tekrar balık avlanabilir. Av sırasında artan balık parçalarını hep aynı yere atarsanız bir süre sonra orada iskorpit artar ve oltayı oraya indirip hemen balık alabilirsiniz. Yem azsa iskorpit balık kafasına da hayır demez. Özellikle istavrit ve sardalya kafası iyi yem olurlar. Gece iskorpit yakalarken oltaya kaya balığı ve gelincik de gelebilir. Bunlar da oldukça lezzetli balıklardır. Tipinden olsa gerek, iskorpit balığından gereğinden fazla korkulur. Dikenlerindeki zehir çok düşük seviyededir ve iğneleri kalındır, kolay kolay batmazlar. Asla dragonya gibi tehlikeli değildir. Tecrübeli değilseniz Dragonya'nin yanina bile yaklaşmamanızı öneririm. İskorpiti sırt dikenlerinden ve kuyruğunun altındaki tek dikenden sakınarak, baş ve işaret parmağınızı solungaçlarına sokarak kolayca tutabilir ve diğer elle iğneyi çıkartabilirsiniz. Özellikle zoka kullanıyorsanız zokanın kurşunundan tutup iğneyi çıkartmak çok basittir. Ancak bez ve pense gibi aletler kullanmak da elbette faydalidir. İskorpit hem yakalaması kolay ve zevkli hem de her şekilde değerlendirilebilen çok lezzetli bir balıktır. Küçüklerinin tulum çıkartılıp tavası, büyüklerinin fileto kesilerek şiş ızgarası yapılır. Çorbası harikadır. Haşlanıp beyaz etleri ayrilarak üzerine zeytinyağı, limon, karabiber, maydanoz dökülerek yapılan salatası nefistir. İskorpit harika bir balıktır, insana dış görünüşe aldanmamayı öğretir.
çok faydalı bilgiler vermişsiniz çok teşekkür ederim. en kısa zamanda avına gideceğim. Yalnız tulum çıkarırken neye dikkat etmek gerekir.
Helal Olsun Ey aziz tebrikler yahu. Vallahi senin içinde öyle bir balık zevki varki, nerde enterasan balıklar onları yakalıyorsun. Köpek balığından sonra şimdide iskorpit merakı. Senden artık korkmaya başladım. Neyse tebrikler yinede...