İstanbul istavrit çinekop

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında BegümS tarafından paylaşıldı.

1. BegümS

BegümS Begüm

Merhabalar, babamla birlikte yeni başladık balık tutmaya. Caperlan 90 SET SURF LİGHT model kamiş var 2 adet. Daha önce kıyıdan çapari ile istavrite attığımız olmuştu fakat bu sıralar sabah 5 de balık tutmaya başladık. Bugün ilk olarak galataya daha sonra z.burnuna oradan tarabyaya kadar gittik. Ne yazık ki gözlemlediğime göre pek balık tutabilen olmadı. Sabah 8 e kadar oradaydık 8 adet balık tutabildik. İlk kez akıntıya karşı balık tuttuğum için zorlandım açıkçası. Bugün tuttuğum istavrit ve sardalyaları fileto halinde kesip yarın sabah için yem olarak hazırladım. Hırsızlı çinekop'a bağlıyacağım fakat acemiyim bu başlangıç abez kaçar mı ? Yani zorlanırmıyım çok?

Aynı zamanda kullandığımız olta takımı nasıldır bunun hakkında bilgi verebilirmisiniz? Max 120grm atarlı kamış özellikleride şu şekilde.
    Ağırlık/güç
    895 gr / 30 - 120 gr
    Uzunluk/toplu
    3,90m/1,16m
    1 tur / m
    0,74 m
    Dönüş oranı
    4,85:1
    Kapasite
    220m / 0.35/100

2. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Merhaba.Ekipman başlangıç için gayet uygun.Aslında işi bilen için de uygun ya neyse...Yemli takım için yem hızırlığınız gayet yerinde lakin kullanacağınız mantarlı takım yani çinekop lüfer için kullanacağınız ekipman sizi başlangıçta zorlayacak olsa da kısa sürede tahminden ilk av ya da 2-3 gidişinizden sonra alıştırır. ayrıntıya fazla takılmayın.yeminiz taze takımınız iyi ise sizi zorlayacak şey yemi iğneye DİKEREK takmak ve takımı ola bildiğince ileti atmaktır.Onun da kolayca üstesinden gelirsiniz.Size tavsiyem atış yapmakta fazla zorlanmamanız için deniz seviyesine en yakın ve mümkünmertebe rahat atış yapmanızı sağlayacak düz bir mera....Yemlerin içinde sardalya biraz gevşek bir yem olduğu için sert atış yapmamaya ve yemi dikerek takarken tek seferde takmaya özen gösterin.Eti yumuşak olduğu için kolayca düşe bilir.av saati de tavsiyem güneş doğmadan 1 saat önce merada olmanızdır.Rast gelsin.

3. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Bi ilave,kamışın en verimli atış mesafesinde 75gr kurşun ile ulaşa bilirsiniz.Oranlama şöyle... 30-120gr atar... arada 90gr var. bölün ikite 45. ekleyin alt atar değerine. işte en verimli atış mesafesi bu ağırlıkla olur ama merada akıntı varsa kurşunu ağırlaştırmak gerek ona göre atış yapmak gerek.

4. BegümS

BegümS Begüm

Cevap için teşekkür ederim. Bu sabah gittik balığa hayatımda ilk defa çinekop atıcaktım bunun hakkında bilgim olmadığından denemedim açıkçası. Mantarlı hırsız iğneleri dibe yatırıp beklemek mi gerekiyor?

1 kilo kadar istavrit yakaladık 2 kişi pek balık yoktu sabah 5,30 da gittik sabah 7 den sonra balık gelmeye başladı ara ara topladık akşam saatlerinde daha çok istavrit çıkıyormuş sanırım.

Rapala alarak çinekop'a atsak nasıl olur? Yemli daha çok mu iş yapar? Rapala almalıysak sabah 5 öğle 10'a kadar en geç orada oluyoruz hangi renk almalıyız?

Gittiğimiz yerde akıntı yok gayet güzel bir yer. Kıyıdan lapine, karagöz alıyordu kuzenlerim geçen haftalarda.

5. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Çinekop-Lüfer için daha zaman var.
    Hiç alamazsınız diye bir şey yok, ara ara düştüğü olur, ama küçük ihtimal.
    Havaların biraz daha soğuması lazım.

Forumdaki raporları takip edin; Eylül sonunda muhtemelen raporlar zenginleşecektir.

Bu dönemde 1 kilo istavrit iyidir.

Yine de ilk sorunuza cevap vereyim:
    Evet, mantarlı takımı dibe yatırıp misinayı gerginleştirerek bekleyeceksiniz, kamışın ucunu takip edeceksiniz. Kurşun dipte iken mantar sayesinde yem misinanın uzunluğu kadar -genelde yarım metre kadar- dipten yüksekte duracaktır.
    Kamışın ucunun sağa sola hareketleri rüzgardandır, dalgadandır vs... onları önemsemeyin. Ama özellikle aşağı yukarı hareketleri önemli. Balık vurduğunda hissedersiniz.
    Bu, karanlıkta balığın burnuna hitap eden bir avlanma şeklidir.

Elinizdeki kamışla spin yapamayacağınız için kurşun arkası rapala atacaksınız diye tahmin ediyorum.
    Spinde rapala daha hafif atarlı kamışlarla tek başına at-çek yapılır, buna spin denir. Rapala çok hafif olduğu için çok uzağa atamazsınız. Çinekop-lüferin spinle avlanması daha kısa bir dönemdir. Balığın yakına gelmiş olması gerekir.

Boğazda bir de kurşun arkası rapala vardır, dipten gelmesi için ağır bir kurşunun arkasına bağlanır. Bu biraz daha uzağa gider ve dediğim gibi dipten gelir.

Kurşun arkası rapalada balığın daha çok gözüne hitap edersiniz. Renkler tartışmalıdır, ama kırmızı kafalı beyaz, gökkuşağı şeklinde rengarenk olanlar, sarı-kırmızı vs favorilerdendir. Herhalükarda parlak olması, ışık oyunlarına olanak verecek şekilde olması bir avantajdır.

Kurşun arkası rapala atacaksanız rapalayı 60-90 mm arasında alacaksınız. Mutlaka ucuz alın, pahalı rapalalardan kaçının. Çünkü çok rapala kaybedeceksiniz. Tecrübe kazanınca biraz daha kaliteli rapalalara bakarsınız.

Mesela an ucuzu olmasa da Kendo markasının palyaço diye bilinen bir rengi vardır (Renk kodu 30), onu deneyebilirsiniz. (Diğer çok tercih edilen renkler 12, 13, 24, 25) Fiyatı 10-15 TL arası olmalı.
    Ama ben en çok 1-2 TL'lik teneke kaşıklardan almanızı öneririm. Hem gidince üzülmezsiniz, hem de rapala üreticilerini sinir edecek kadar çok etkilidir. :) Kimileri sadece kaşık kullanır ve çok da iyi balık alır.

Ama yine de söyleyeyim, akıntı yok diyorsanız deneyin, ama kamışınızın atarı (120 gr) kadar kurşun yetmeyebilir. Boğazda en çok 175-225 arası ağırlıkları kullanıyoruz. 175 gr ile gelmeyen balık 225 gr ile gelebilir. Bu oltayı çekerken geldiği derinlikle ilgilidir, ağır kurşunla rapala çok havalanmaz.

6. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Merhaba.Rica ederim.Siz istekli olun burada elimden ne geliyorsa acizane ne biliyorsam yardımcı olmaya çalışırım.Mantarlı çinekop lüfer takımı yemli dip takımıdır.atarsınız boşluğu alıp misina gergin vaziyette beklersiniz.kamışın ucuna da zil takarsınız.çinekop sarıkanat genelde 2*3 vuruş esnasında avlanır lüfer ya tek dalış yapar ya 1 defa vurur sonra dalar.her halükarda kamış başında tasmalamak için tetikte bekleyin.Şu linkte bu takımı göre bilirsiniz.

http://oltailebalikavi.blogspot.com.tr/2010/11/lufer-oltas.html

ekipmanınız at çek için pek uygun değil ağır olması kısa sürede sizi çok yoracaktır ama yinede denemek istiyorsanız sıyırtma kurşunu kullanın ucuna 0.25 veya 0.30mm msina(mümkünse florocarbon misina olsun) ucuna 8-10cm boylarında sahte yem takın. güneş doğana kadar beyaz veya limon sarısı ve beyaz karışık güneş doğmaya az birşey kala pembe güneş doğduktan sonra yan tarafı gümüş gibi parlak olan sahteler kullanın. Bu at çek yönteminde ata bildiğiniz kadar ileri atın ve takriben 5sn bekleyin sıyırtma kurşun belli derinliğe insin sonra yavaş yavaş sarın arada sırada kamışın ucunu çekip sahteye aksiyonlar verin. size aşağıda bazı örnek linkler yollicam sıyırtma kurşunu ve sahte yemler için.

mera derin ise 70gr derin değil ise 50gr işinizi görecektir.

https://www.avpazarim.net/_A3-3023-siyirtma-kursun.htm

bu sahte karanlıkta

http://www.avdeposu.com.tr/?urun-62160-Kendo-Hayru-95F-13-Maket-Balik.html

bu sahte gün doğumuna az kala

http://www.avdeposu.com.tr/?urun-62158-Kendo-Hayru-95F-11-Maket-Balik.html

bu sahte gün doğumundan sonra

http://www.avdeposu.com.tr/?urun-62155-Kendo-Hayru-95F-02-Maket-Balik.html

Florocarbon biraz maliyetli olacaktır zannımca şimdilik okaar masraf etmeyin onun yerine tavsiyem budur.

http://www.avdeposu.com.tr/?urun-24786-nippon-super-tough-makara-misina-150mt==gri-

Yemli veya at çek tercihini yaparken gözlem yapmanız önemlidir. şansınıza tek kişi değilsiniz.... bir kişi yemli bir kişi at çek yapa bilir hangisinde daha verimli av çıkar anlaya bilir ona göre davrana bilirsiniz.Rast gelsin.:thumb:

kaslangs bunu beğendi.
  7. BegümS

BegümS Begüm

Yorumunuz için teşekkür ederim. Kamışın atarı max 120 gr geçen boğazda 100 gr kurşunla çapari attım akşama kadar kolumun ağrısına uyuşukluğuna duramadım :). Çok zevkli fakat çok yorucu bir spor bu. İlk olarak galatada başlamıştım daha sonra sarayburnunda at çek yapmaya başlayınca daha da zevk almaya başlıyor insan. Fakat bu sıralar pek balık yok sanırım 1 2 sene öncesinde 10 lu çapariden 11 balık çektiğimi hatırlıyorum. Yarını es geçiçez ertesi gün yemli deneriz bakalım tutabilecekmiyiz :) fakat yemli için ilk olarak yem yakalamak lazım kısmet bir gün yakalarım inşallah

Bu arada aldığım rapala 75 mm miş

8. BegümS

BegümS Begüm

Ben yorumunuzu beklemeden babamla birlikte soluğu balık malzemesi satan yerde aldım :). Aslında amaç bozuk bi makine vardı onu yaptırmaktı fakat yapamayız onun yerine makine verelim dedi tamam dedik onu değiştirdik. Kaşık ve rapala aldık fotoğraflarını çekip atacağım iş yaparmı yapmaz mı bilmiyorum. Henüz yeni yeni malzeme toplamaya başladık en çok istavrite attığımız için çapari önceliğimiz aslında. 100lü köstek aldım sanırım forumda hazırlama şekli var kendimde yapmaya çalışacağım en azından hazır takımlara fazla para vermekten kurtulmuş olurum.

Bir sorum olacak, boğazda rapala atanları gördüm fırdöndünün olduğu bölüme kurşun takıp rapalayı ayrı takıyorlardı 2 m kadar misine ile forumda fazla araştırma yapmadım aslında hazıra konmak gibi oluyor kurşunu dediğim gibi mi takmalıyım? Kaşıktada aynımı ?

9. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Size tavsiyem bir ürün almaya karar vermeden önce mutlaka araştırma yapın.buralarda konu açın tavsiyeleri oranlayın... en çok kim hangi marka model tavsiye ediyor ona bakın.Malzemecilerin tamamı bizleri müşteri olarak değil dolar euro olarak görmekte eğer biraz yeni olduğunuzu anlarlarsa ve ellerinde nekadar iş yapmayan mal varsa buyurun bu en iyi mal diye insanları kandırmakta avcıyı merada madur etmekteler.bahsettiğiniz yöntem de olur yani kurşunu klipse4 bağlayıp 2mt beden ucuna sahte yem veya kaşık... köstekler için tebrik ederim güzel başlangıç...zamanla çapariyi ennn baştan yapacağınıza eminim:thumb:

10. BegümS

BegümS Begüm

Aldığımız kaşık ve rapala bu aslında haklısınız ticari kafa olduğundan onların düşünceleri farklı oluyor fakat en azından heveslendik bir deneme yaparız :). Olduğu kadar olur hobi amaçlı nasıl olsa bir süre sonra zaten konuya hakim olmaya başlıyor insan. Şimdi kösteği yapmaya çalışacağım bakalım olacak mı :). Yurt dışında rapalalar baya uygun oradan getirsek daha karlı oluruz sanırım

11. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Kaşık hakkında bi fikrim yok ama iş yapar görünüyor.Beyaz sahte kendo olması gerek yan taraflarında uv reflektörleri var ay ışığında hatta zifiri karanlıkta da çalışır.Yurt dışından aliexpress tavsiyem sahte yem markası olarak trulinoya marka seçin. en yüksek müşteri hangi satıcı ise free shipping seçenekli olanını seçin 1 dolarlık ürün bile bedava kargo gelir. :)en kaliteli en marka olmuş ürünlerin aynısını yapıyorlar. aliekspress benim arka bahçem desem yeridir.hemen hemen her şeyimi ordan temin ediyorum youtube da köstek bağlama ile ilgili pek çok video var bakarak yaparsanız işi kolay kaparsınız.

12. BegümS

BegümS Begüm

Evet kendo marka en kısa zamanda deneme yapıp paylaşım yapacağım umarım elim boş dönmem en azından 1 adet sarı kanat tutsam kafii. Aliexpressten baktım bende epeyce uygun gözüküyor sanırım yakın zamanda oradan malzeme almaya başlarım.

Köstek bağlamada düğümsüz bi bağlama şekli gördüm onu uygulayacağım sizin varmı tavsiyeniz?

13. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Ben köstek misinanın ucuna peş peşe 3-4 kör düğüm atarım topuz olacak şekilde.sonr bedene yine aynı türden bildiğimiz düğüm atarım ama 3 tur sararım ve sıkmam halka olarak bırakırım sonra kösteğin düğümlediğim yerini halkadan geçirir sıkar sonra kösteği üzerinden bir defa altından bir defa dolar bırakırım. yani bir zamanlar :) boş dönmeniz konusuna gelince.... bu aylar henüz bu güzel balığın tam manası ile boğaza giriş yaptığı aylar değil yani boş dönme ihtimaliniz yüksek :) önümüzdeki ay giriş başlar kasımın ikinci haftası çok verimli avlar vermeye başlar.

14. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
  15. BegümS

BegümS Begüm

Şimdi bağlamaya başladım 3 iğne bitti düğümsüz bir video izledim fakat yaptığım köstekler sağa sola kayma yapıyor elle çekince bende normal bir düğüm atıyorum kösteği bağladığım yere sorun çözülmüş oluyor :). Boş vakitte el oyalamak için iyiymiş fakat zemin siyah olması lazım sanırım görmüyorum öbür türlü. Babamlar her hafta sonu gidiyorlar en azından ben gitmesem de onlar yakalarlar :). Gerçekten çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

16. KARAHANLI07

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Rica ederim.Bir tavsiye daha...Yapmış olduğunuz çapari takımlarını hani eskiden resim albümlerimizi koyduğumuz defter gibi jelatinler vardır sayfa sayfa poşetcikler... yaptıkça içlerine dizersiniz.Rast gelsin:thumb:

17. BegümS

BegümS Begüm

Evde strafor buldum onlara sarıyorum daha pratik oluyor açarken hazır setler gibi yani. Teşekkür ederim tekrardan

18. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Metin Bey Boğaz'da rapalayı/kaşığı daha uzun bir bedenle bağlıyoruz. 4 ile 6 metre arası olabilir; 4,5 genelde iyidir. Beşin üzerine çıkınca avcılığının arttığı söyleniyor, ama atmak toplamak ekstra beceri gerektirir. Misina 0,28 uygundur.

Begüm Hanım,
    O kaşıklar da şart değil, daha ucuzlarından alın. Yıldıray kaşığı diye sorabilirsiniz. Bu linktekiler renklidir.
    Yıldıray Kaşığı/Çinekop, Lüfer, Palamut 1,90 TL

Açıkçası en etkilisi boyalı olmayan, düz gümüş rengi olandır. Onu alırız ve biraz elimizle S şekli ya da hilal şekli veririz. Ama hiç şekil vermeden de kullanabilirsiniz. O aldıklarınızı kullanabilirsiniz, ama emin olun onlar bunlardan iyi değil :)

Yıldıray kaşıklarının renklilerinden alın, zaten ikinci kullanımda üzerindeki çıkartmalar soyulacağı için kaşıklar aslına dönecekler, düz ve sade olacaklar :)

Bu arada kurşun için ayrıca bir beden kullanmak size kalmıştır, şart değildir. Onu insanlar karışma olmasın diye kullanıyorlar, ama hiç kullanmayıp hem rapala bedenini hem de kurşunu aynı klipse doğrudan takanlar var, ben de artık öyle yapıyorum. Kurşuna ip beden takacaksanız uzunluğu 25-30 cm olsun yeterlidir, iki karışı geçmesin.

Sözünü ettiğim düz kaşığın bir örneğini şu videoda gördüm:https://www.youtube.com/watch?v=xSG6ostyE70

19. BegümS

BegümS Begüm

Ben bilmeden aldım yeni başladım sayılır bu hobiye sanırım ilerleyen zamanda incelikleri nerelerde ne kullanılır araştırarak öğrenicem. Şimdilik kullanıyım diye düşünüyorum. Çapari yapıyorum şimdi uğraş olsun diye.
    İp şart mı?

20. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Şart değil, şekilde çizdim, ipsiz kullanabilirsiniz.

Bu arada... makinede 0.20 kalınlığında örgü misina (ip) kullanıyorsanız ve 175 gr kurşunu geçmeyecekseniz bir sorun yok. Ama naylon misina ya da daha ince bir örgü misina kullanıyorsanız şiddetli savurduğunuzda misinanız kopacaktır. Bunu engellemek için misinanın ucuna 7 metre kalın (0.25 uygundur) örgü misina bağlayabilirsiniz. Buna şok leader denir. Sistem sonuçta kurşun bedeni var/yok şeklinde şöyle oluyor:

Siz sormuşsunuz diye açıkladım.
    Yoksa elbette şimdilik çapariyle gayet güzel vakit geçirebilirsiniz.
    Bunu da sonra zamanla yaparsınız. Zaten daha zamanı var. Şok leader'i makineden gelen misinaya düğümlemek vs de karışıktır biraz, bence bunu biraz bekletebilirsiniz.