Arkadaşlar şu an tatil için İstanbul Anadolu yakasında bulunmaktayım. Genellerde göllere Sazan,Yayın avına gittiğimiz için deniz balıkçılığında oldukça acemiyim. Gerçi tatlı su balıkçılığında da fazlaca prof sayılmayız ama Allah'a şükür hiç boş döndüğümüz olmadı. Kıyıdan istavrit için en uygun yerler neresidir, iyi bir çapari nasıl olmalıdır gibi konularda forumdaki üstadların fikirlerini almak istedim.
Mustafa Kardeşim merhaba; İstavrit için çok fazla uğraşmana gerek yok kaatindeyim, şöyleki : Niçin : Şahsi fikrime göre : İstavrit çokda zevk için avlanıp sorada kedilere atılacak bir balık değildir. Eğer tuttuğun İstavrit'i yemeyecek ve yedirmeyeceksen Bence uğraşma. NEREDE : Avrupa yakası için : Sarıyer,Tarabya,Emirgan,Bebek,Ortaköy,Beşiktaş ve Karaköy Yani kısaca tüm boğaz sahili bu iş için biçilmiş kaftan. NE İLE : Bence takım yapacağım diye şimdilik hiç uğraşma,en yakın sahildeki malzemeci ye gidip 1 adet ince takım (10 iğneli) 1 adet 75gr. kurşun al Malzemeci Sana 75gr.mın boğazda hafif kalacağını dibe inderemeyeceğini söyler, Doğru olta tam olarak dibe inmez ama sağlam kalır. Ancak oltayı sallamayı beceremezsen hem takımın kopar paran boşa gider ( Ben bir keresinde 9 takım harcadım böyle ) hemde değerli zaman . Yaşayacağın moral bozukluğu ise cabası tabii. Nasıl : * Oltayı mümkün mertebe ileri fırlat, * Kurşun suya değince fazlada dibe inmesine fırsat bırakmadan misinayı sal Yalnız dikkat et eğer fazla akıntı ve rüzgar var ise diğer balıkçı dostların oltalarına dolaşır.kimseyi rahatsız etmeden yapmak lazım. * Misinan ın yönü kamışının istikametinde olsun. * Misinanın boşluğunu alıncaya karar makinanı sar. * Şimdi Misinan gergin olmalı, sert hareketler yapmadan ( Sert tasmala yapma sakın) Kamışı yavaşca sağa sola hareket ettir. Bu hareket ile 10 iğneninde dolmasını sağlayabilirsin. * Takım iyice ağırlaştı ve kamış tatlı tatlı sallanıyor. Kamışın ucunu suya indir. Ucunu suyun içinede sokamayacaksın tabiki... çok hızlı olmayan bir sekilde makinanı sar.(Balığın ağızı çok incedir.sert sarar veya tasmalarsan iğne balığın dudağını yırtar ve kaçar) Hemen kıyıya çek ve hasılatı topla. Yiyebileceğiniz kadar balık tutunuz./ ( Sirküler 5 kg diyor ) *** Yanlız Kıraçaları Mutlaka Ama Mutlaka Denize Sağlıklı , öldürmeden hırpalamadan iade et ki Seni arkadaşlarına anlatsın*** Neden : İstavrit hemen her balıkçının ilk göz ağrılarından biri, Hiç birşey tutamayanların bile tutabileceği bir balık. Kimisini geçim kaynağı , kimisinin hevesi,bazılarının hırsı,bazı emekli amcalarımızın yaşama tutundukları bir dal,bu liste sürer gider. Umarım faydalı olmuşumdur. Esenlikle Kalın ....
Tarkan abi çok güzel anlatmışsın eline sağlık ama eğer ilk defa çapari atıyorsa ince takım da zorlana bilir
Tarkan kardeşim çok güzel anlkatmışsınama eksikleri ve fazlalığı var.Ben 50 senedir balığa giderim bir ay önce istanbuldaki arkadaşlarla emirgana gittik kurşun ve çapari yetiştiremedim,tabi boğazın acemiliği biraz vardı ama ne kadar usta olsanda tek takımın yeteceğini sanmam.Fazlalıkta şu bende yaşlı bir amcayım ama istavritler ince olduğu için 45 gündür istavrite gitmiyorum.
çok guzel bır anlatım Tarık abi. Bende anadolu yakasında bıldıgım yerlerı yazıyım uskudar kuskonmaz camıı , kulelı askerı lısesı, kucukyalı . Fakat en yuklu balıgı avrupa dan alıyosun. Ayrıca anadolu yakasında kıraca cok var!!! Zamanında bılmeyerek kıraca tutmuslugum vardı, hıc degılse artık tutmuyorum......
Tesekkurler Gürol Amca saolsın çok teşekkür ederim. Sizleri Emirgan'da bir cumartesi günü ağırlamak isterim. Hem bi kahvemi içersiniz(temosta hafif ılık ) tanışırız. hemde tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Önceden haberleşerek elbette : Barış,Ozan ve Alpaslan kardeşler, Sizleride beklerim, beni kolay bulusunuz Emirgan iskelesi soldan dördüncü bank, Kahve termosu ve bi sürü malzemesi olan adam... Herkese iyi geceler dilerim. Esenlikle Kalın...
Mustafa Kardeşim bende anadolu yakasında oturuyorum benimde sana nacizane tavsiyelerim olacak. Gerçi Üstadlar sana en iyi istavrit tutabileceğin yerleri söylemiş ama bütün gününü boğazda geçirmek istemiyorsan.akşamları 7:30 8:00 den sonra kartal ve civarı sahillerde 9:30 10:00 kadar güzel istavrit vuruyor. ben ara sıra gidiyorum bu saatlerde. vurmadığı günlerde oluyor ama genelde boş dönmüyorum. herkes gibi bende çapari kullanıyorum.benim tercihim ince takımdan ziyade kaliteli çapariler ince takımların 4. 5. atışta kopma ihtimali çok yüksek yada köstekleri çabuk düğümleniyor.ama kaliteli takımda (kalın takım)bu sorunlar olmuyor herkes balık tutarken köstekleri düzeltmek ile veya yeni takım açmak ile uğraşmıyorsun.bir takımı bir ay kullandığım oldu. Bahsettiğim kartal sahilinde ve civar sahillerde 20 veya 25 kurşun kullanılıyor. Selamlar Hasan.
Tarkan Abi merhaba.Senin derslik tavsiyenin üstüne bende haddim olmayarak eklemelrde bulundum inşallah kusura bakmazsın. Bu arada bende hafta sonu boğaza gitmeyi düşünüyorum.anadolu yakasından gelicem.Avrupa yakasınamı geçim (belki kahve davitine katılıp tanışmış oluruz) yada anadolu yakasındada tavsiye edebilcen yerler varmı. Selamlar Hasan