Arkadaşlar merhabalar; Daha önceleri karaköy ün haliçe bakan tarafından kefal avlıyordum her gittiğimde iri iri 15 20 kefal alıyordum babam hiç balık tutmadığı halde ona bile 7 8 tane tutturmuştum. 1 ay önce 15 20 kefal aldıgım yere gittim ve birtane bile tutamadım ekmeği atıyordum yemiyorlardı bile ondan sonra yine gittim birtane tutabildim. Kadıköyde ikamet etmekteyim kadıköyde haydarpaşa garı ve vapur iskelesi 10 dakika uzaklığımda ama buralarda fazla kefal göremedim. Bana istanbulda şuraya gidersen kefale doyarsın diyebileceğiniz yerler varmı. Teşekkürler...
Katılıyorum hocam ,geçen kış hedef balıgımız olmamasına rağmen,göl kamışlarıyla dipten bolca kefal yakalamıştık.(yem olarak sardalya kullandık,iskele bacaklarından şamandıralı düzenek)
abicim kefali her turlu alırsında istanbul gibi bir metropolde yetişen kefal yuksek oranda civa icereceginden dolayı ben yemem..
Abilerim amacım sadece balığın suyun üstünde çırpındığını görmek ve o mu kazanacak ben mi kazanacağım diye meraklanıp bir gladyatör gibi savaşmak heheheheh.
Bostancı'da liman içinde ben de çok kere avlandım. Zaten sadece dip takımı kullanıyor buradaki insanlar. Kösteklerde ufak şamandıralar bulunuyor yemi kefal rahat görsün diye. Başka yerleri bilmem fakat burada kış aylarında kefal yakalayabileceğinizi sanmam. Bahar aylarında bile günde 1-2 tane alamadığımız oluyordu. Pek meraklısı olmasa da bence İstanbul'da yapılabilecek en keyifli deniz avı kefal avıdır. Bahsettiğim takım ve lavaş içiyle(Oradaki Serra dürümden alıyorduk biz lavaşı çoğu zaman) yakalayacağınız en küçük balık 300-400 gram oluyor. Cem , ben 2 sene önce Kasım ayında Yumurtalık'daydım. O zamanlar levrek merakım da yoktu pek. Liman içinden geceleri tavuk göğsüyle saatte 15-20 kefal kandırıyordum. Hem de hemen duvar dibine indirip görerek avlıyordum. Bu yaz yine denedim. Tek bir balık tenezzül etmedi benim yemlere .
Bu zamanda Unkapanı köprüsüne gidilir. Giderken karaköye uğranıp, ordaki malzemecilerden 0.25 - 0.30 %100 FC misina alınır. Unkapanına ulaşınca, kıbrısın süngeri çıkarılır, 1.5 kulaç FC misinadan beden yapılıp ucuna kıbrısın iğneleri ve bir kurşun takılır. Köprüye varmadan, aksaray tarafında bir bakkal, büfe vardır. Oradan ekmek alınır, ekmeği odun fırını ekmeğidir. Bu ekmek 100gr kurşunun etrafına sarılır. Ekmeğin üzerine kıbrıs sarılır. Kıyıya yakın, tercihan 2-3. direkler arasından, çok zorlamadan hafif bir atışla biraz öteye takım atılır. Akabinde gereken, kefalleri dolduracak bir poşet veya kovadır. Tahminim 10-15 gün içinde kefal su üstüne çıkar. O zamana kadar kefal meraklısına en tatminkar tarif bu olacaktır.
Abicim verdiğin bilgiler gerçekten çok güzel ben nprmaldesüngeri çıkartmıyordum fırdöndüye kurşunuda geçiriyordum dibe batması için. Havalar soğukken kefal su üstüne çıkmaz diyorlar bir kaç hafta içinde dahada soğuyacak 10 15 gün içinde su üstüne çıkar demeni anlayamadım. Birde unkapanı tarafında karaköy ve eminönündeki kefallerin daha fazlası mı var.
Kefalin Kralı Kadıköy ve Haydarpaşa da hiç buralarda avlandınız mı? Ve her zaman balık vardır. En küçüğünden en büyük boylarına kadar var. Kadıköy iskelesi geleni geçeni çok olduğu için pek sakin değildir. Ama Haydarpaşa gar ve çevresi çok daha iyidir. Sakinlik ve balık açısından boş dönmezsiniz.
İnsana göre sıcak kefale göre soğuk çünkü deniz suyu karadaki soğukluğun 5 katı daha soğuktur. Eğer kefallede göre çok sıcak olsaydı ekmek atar atmaz yazın olduğu gibi 1 dakika içinde bütün hepsi ekmeğin üstünden atlardı.
Ziya abi kadıköyde yaşadığım için söylediğin yerler yürüyerek 10 dakika bende rıhtımdayım zaten. Yazın haydarpaşanın balona bakan tarafında ve vapur iskelesinin yanında avlandım 5 6 saatte 2 3 tane anca tutuyordum. En son turyol motor iskelesinde denedim yasak oldugunu bildiğim halde yüzlerce kefale dayanamadım ve çay bahçesinin içinden salladım oltayı 4 dakika içinde 3 tane 25 35 cm arası kefal aldım fakat sonra yasak olması nedeniyle av sonlandı. Kadıköy de moda fenerbahçe haydarpaşa vapur ve turyol iskeleleri dahil her yerde denedim fakat karaköy haliç tarafı kadar verimli değildi şuan her yerde deniyorum fakat ekmeğe gelmiyorlar. Sol gözümü kaybettim kurt takmada beceriksizim bu yüzden ama mecbur kurt ile dip deneyeceğiz gibi görünüyor.
Aslında su soğuk filan değil, an itibariyle boğazda su üstü su sıcaklığı 8 derece, fakat kefalin gezdiği dip 14.5 derece civarı. Ve kefal 5 derece soğuk suda bile gayet rahat yaşayabilir. Olay, kefalin soğuktan kaçması değil. Kefal başka sebeplerden dibe gitmiş durumda, üremek gibi mesela. Örneğin haydarpaşa'ya bakarsak, kesif kanalizasyon kokusunu sorun etmeyenler için, her daim iyi bir kefal avlağıdır. Burada derinlik o kadar az ki, su üstü ile dipte su aynı sıcaklıkta. Ama kefal şimdi dipte, malum olduğu üzere. Gerçi, su çok ısınıp, oksijen tutma kabiliyeti azaldığı çok sıcak zamanlarda, kefal nefes alabilmek için tamamen su üstüne çıkar. Yüzeydeki nispeten bol oksijenli sularda, hatta bazen kafasını sudan çıkararak gezer. Şu ara, görünen o ki, kefal üreme işini halletmiş, ediyor. 15 güne kadar vs. su üstünde görünmeye başlayabilir. Sıcaklık dersek, su sıcaklığı zaten uzun yıllar ortalamasına göre çok yüksek. Bu suda kofana bile rahat rahat gezer.
Teşekkür ederim abicim 15 gün daha sabredeceğiz bakalım ama yinede yarın bir gidip dip deneyeceğim. İlk kurşuna ekmeği sarıp iğneleri dolayacağım süngerli değilde kurşunlu kıbrıs olacak eğer bir sonuç alamazsam 3 lü çapraz ince iğne ile kurtla deneyeceğim.