İstanbul'da 10 çeşit balık

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Şamandıralı av
    Ava katlanlar: Can, Uygar, Aret
    Yer: Marmara kıyısı
    Av saati: 22-01
    Hava durumu: Mehtaplı, lodoslu
    Şamandıra: 5gr.
    Kurşun: kıstırma
    Misine: 0,28 okuma shotai
    İğne: Fudo mutsu No:5
    Yem: Boru kurdu, canlı teke
    Yakalanan balıklar: Sivriburun Karagöz, Baltabaş Karagöz, Sarpa, İspari, İstavrit, Gelincik
    Salınan balıklar: Küçük karagözler, yavru eşkina, iskorpit

Spin avı
    Ava katlanlar: Can, Aret
    Yer: Boğaz Avrupa yakası
    Av saati: 02-04
    Hava durumu: Bulutlu, lodoslu
    Misine: 0,22 berkley trilene
    Sahteler: Yokozuna Ayu, Kendo limon 7,5
    Yakalanan balıklar: Çinekop, Kefal

Kıyıdan sahte ile çinekop avına yoğunlaştığımız bu günlerde Uygar'ın sipariş ettiği boru kurtlarını da değerlendirmek için dün gece şamandıralı av denemesi yapmaya karar verdik. Kim ne derse desin, bence boru kurdu yemlerin kralıdır. Bu yemle gittiğimiz avların çoğu hem verimli hem de her türlü sürprize açık olmuştur. Bu günkü avdan da oldukça ümitliydim. Mevsim ve yer itibarı ile geçmiş tecrübelerime de dayanarak eşkinadan ziyade Diplodus cinsi (karagöz-ispari) balıklarla karşılaşabileceğimizi tahmin ederek onların ağzına uygun boy ve tipte olacağını düşündüğüm Fudo Mutsu 5 no çember iğne ile takımları hazırladım. Ana hedef eşkina olsa 3 no'nun üzerine çıkmaz, hatta yeme göre çember iğneden bile vazgeçebilirdim.

Bu şekilde saat 10'a doğru av noktasında yerimizi alıp oltamızı attık ve iri istavritlerle ispari almaya başladık. Bu balıklar bizi kesmeyeceği için ben biraz uzaklaşıp ilerde denemeler yapmaya başladım. Burada vuruşlar daha sık, gelen balıklar da sivriburun ve baltabaş yavruları olunca av eşyalarımızı buraya taşıdık. Gece boyunca gelen 8-10 tane karagöz yavrusundan sadece iğneyi çıkartırken yaşatamadığımız 2 tanesini alıkoyduk. Bunun dışında hedef balık diyebileceğimiz porsiyonluk bir sivriburun bir defa oltama takıldı ve kovaya almayı başardım.

Gecenin asıl sürprizi ise İstanbul sularında çok sık gördüğümüz bir balık olmayan Sarpa'lardan geldi. 30 cm. civarındaki çok iri sarpaların ilkini çekerken oldukça heyecanlandım, tabii sonunda balığı görmek biraz hayalkırıklığı yarattı. Sürü halinde gezen bu balıklardan peşe peşe yakaladık, fazla önemsemediğimiz için de yarısını kedilere kaptırdık. Gerçekten görüntüsü ile lezzeti bu kadar tezat bir balık daha olamaz. Balıklar iridir, yağlıdır deyip bir şans vermeyi düşünmüştüm ama evde daha temizlerken pişman oldum. Şundan eminim ki bu balığı bir daha asla eve sokmam.

Gelincik, eşkina ve iskorpitle birlikte toplam 8 çeşit balık bu şamandıralı avda oltalarımızı ziyaret etmiş oldu. Sayesinde bu çeşitli avı yaptığımız Uygar'la vedalaşıp Can'la beraber rotayı Boğaz'a çevirdik. İstanbul'un gece duraklarından birine uğrayıp birşeyler atıştırdık. Karnımızı doyurduk ama balığa doyamamış olacağız ki su üstü spin için yer aramaya başladık. Can bir yer dedi, ben orada balık olmaz bu saatte dedim. Yine de bir gidip deneyelim dedik, oltayı atar atmaz balık üzerinde :) Al sana yine iş... Arka arkaya balıkları aldık, aldığımızdan çoğunu kaçırdık veya saldık. 1 süre sonra bu balık da kesti. Kapanışı Can sahte ile kandırdığı kefalle yaptı. Eh bu kadar çeşidin geldiği gecede kefalin de başı kel değildi ya, o da kovadaki yerini aldı. Yakaladığımız çeşit sayısı da 10'a çıktı.

Soldan sağa: Diplodus Puntazzo (Sivriburun Karagöz), Diplodus Sargus (Baltabaş Karagöz), Diplodus Annularis (İspari) Bir de Vulgaris'i yakalayabilsem kare ası tamamlamış olacaktım.

Gecenin hasılatı

Neticede çok farklı stillerde ve çeşitli balıklarla dolu keyifli bir av yaşadık. İstavrit-çinekop avları arasında sıkışmış olduğumuz İstanbul kıyılarında tek bir gecede bu balık çeşitliliğine şahit olmak da bizi ayrıca sevindirdi ve gelecek için umutlandırdı.

2. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    10 çeşit balık,tebrik ederim bayağı zevkli bir av olmuştur herhalde.
    Benim dikkatimi çeken sarpa balığının muhteşem rengi oldu,çok harika bir rengi var balığın...

3. yhy

yhy Yahya

Balık lokantası vitrini gibi olmuş,tebrikler Aret kardeşim.

4. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Guzel av olmuş Aret tebrik ederim.

5. eserli83

eserli83 Eser Yazıcı

Favori Kamış:
    shimano speedcast 4 30 200 gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 5500 XSA
    av diye buna derim tüm ekibi tebrik ederim.

afiyet olsun devamını dilerim.:thumb:

6. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Bu av mav değil,resmen bal,sizi gidi ballılar sizi:)

7. talip yeşiltepe

talip yeşiltepe talip yeşiltepe

aret tebrikler,harika bir rapor olmuş.keyif aldım okurken.
    ama sarpa için söylediklerine şaşırdım.sivrice taş handa ali bey bize bir menüde yapmıştı bu balığı harikaydı.tarifini al derim :) her zaman boyle bereketli avlara

8. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Ben de ilk başta sevgili Areti tebrik edeyim sonreada sana nerelerdesin diyeyim Talıp kardeşim, İstanbulun sarpaları değişik olabilir bizim burarda da bazen değişik bir ot kokusu olabilir, ama bazı mevsimlerde de çok lezzetlidir sevgiler.:)

9. talip yeşiltepe

talip yeşiltepe talip yeşiltepe

haklısın orhan abi bu istanbulun işleri güçleri ömrümüzü yiyor farkında değiliz ne yapalım yakalanmışız bir defa :) mutlaka geleceğim tekrar görüşürüz.abicim teşekkurler

10. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Breh breh breh... Keşke ben de gelebilseydim, biliyosun işte, çatlak kaburga, kuduz aşısı falan :D Köpek değil beni siz kudurtacaksınız sonunda. :D:D:D

Hala benim boğazdaki 14 çeşit balık rekorum duruyor, ona sevindim. Hahaha...!

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler

Sarpa balığının görünüşü gerçekten muhteşemdir. Bir rengi de Çitari'dir bu balığın. Aslında Şam taraflarında eskiden dokunan hafif bir kumaşın ismi olan bu ifade aynı desenleri taşımasından dolayı bu balığa da verilmiştir.

Ancak dış görünüşe aldanmamak lazım :)

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler, size de böyle bol çeşitli avlar dilerim.

13. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    Aret abi harikasiniz tebrik ederim

14. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler

Doğrusu bu balığı çok fazla yemedim ancak tadının lezzetsiz olmasıyla ün salmış bir balıktır. Elimizdeki kaynaklar böyle yazıyor. Benim gözlemlerime gelince bu balığın daha küçük olanını da yine İstanbul'da yakalamıştım. Yemiş ama beğenmemiştim. Bu iri olanları ise daha temizlerken pişman oldum. Bir balığın içinden bu kadar pislik nasıl çıkar anlaşılır şey değil. Denizde ne kadar yosun ve çamur varsa yemiş sanki.

Balığın beslenme şeklinin aynen kefalde olduğu gibi yosun, çamur ve bunların içindeki algleri ve çeşitli besin maddelerini yemek olduğu belli. Zaten aynen kefalde olduğu gibi içindeki siyah zar da mevcut. Sivrice gibi doğal yapısını kaybetmemiş bölgelerde yetişen Sarpalar dipteki çamurdan doğal madde ile beslendikleri için belki daha yenilebilir kıvamda olabilirler. Benzer şekilde temiz denizlerde yetişen kefallerin de lezzetli olduğu bilinmektedir. Ancak İstanbul gibi dip yapısı olan yerlerde bu balıkları temizlemek bile gerçekten mide istiyor. :(

15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Orhan amca, dediğin gibi ben de balığın tadının yöreye göre farklılık gösterdiğini düşünüyorum. Sevgiler :)

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kaan sen geç kaldın ben rekoru Guiness'e tescillettirdim artık bir daha kırman gerekiyor.:) Onu da birlikte yapabiliriz, neden şöyle 20 çeşide çıkmayalım? Ama önce bir kendini okut üflet, bir kurşun döktür. Bu avlarda şanssızlık değil şansa ihtiyacımız var. Sivriburun da o burnunu nerelere sokuyorsa artık tadı saman gibiydi, az önce yedim zorla gitti boğazımdan. Neyse senin çinolar biraz ağzımın tadını yerine getirdi bari. Bize baltabaş lazım gerisi yalan, tabak gibi bir tane çekmemiz lazım birlikte.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Tebrikler ekibe :) Kaan'in rekorunu kir bir ara Aret. Kasim kasim kasilmasin böyle :D bisey kalmamis. Izmarit zargana mirmir levrek kofana islem tamam :) horozbina falan da olur

18. istavrit

istavrit Boğaç

Supersiniz dostlar:)

19. marmarasinariti

marmarasinariti Tuncay Kuşcu

Tebrikler Aret cok güzel bi av gercekleştirmissin..Marmaranın çeşitlilik bakımından bir cok türün hala var olduğuna inancındayım süprizlere acık:) rastgelsin

20. osmanadana

osmanadana osman

Favori Kamış:
    Lineaeffe surf mill 4.20
    Favori Makine:
    Alba star leader 7000
    harika balıklar tebrik ederim...