Bilindiği gibi İstanbul' da özellikle balığın geçiş dönemlerinde neredeyse iki kıtayı birleştirircesine ağlar serilerek kıyım yapılan balık avcılığı balık stoklarının kendini koruyabilmesinin önünde ciddi bir engeldir. Kanunlarımızda bu konu ile ilgili birçok mevzuat olmasına rağmen, sonuçlar incelendiğinde bu konuda büyük zafiyetlerin olduğu aşikardır. Denetim mekanizması etkin olarak işlemediği takdirde bu durumda yapılacak en mantıklı iş denetim mekanizması olmadan bu bölgelerin bekçiliğinin nasıl yapılacağı konusudur. Bununla ilgili olarak son iki yıldır yürütülmekte olan yapay resif projesi bu konuya merhem olacak niteliktedir. Ancak Boğaz'ın çok güçlü akıntıları üzerinde barındırması, buralarda resif oluşturmaktan çok ilişken bölgeleri haline getirmenin daha mantıklı olacağı yönündedir. Bu sayede hem buraların etkin olmayan denetleme mekanizmaları yerine 7 gün 24 saat etkin ilişkenler bu bölgelerin bekçileri olacaktır. Özellikle birinci etapta Boğaz'dan Karadeniz'e olan girişte bu tür ilişkenleri (vagon. tır. gemi hurdaları) yerleştirmek bu işin yarısının tamamlanması anlamına gelir ki bu büyük kıyımların önüne geçmede ciddi bir engel teşkil edecektir. Sadece Boğaz'ın Karadeniz'e açılan yerinin bile ilişkenler ile doldurulmasının bir katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Sağlıcakla Kalın.
Cevreye zarar vermesi gibi bir durum soz konusu degilse mutlaka yararli olacagi kanaatindeyim. Ancak, konunun burada bir anket boyutundan cikip eyleme gecmesi anlaminda birseyler yapilmali diye dusunuyorum. Imza mi toplanir? Site yonetimi olarak mi ilgili mercilere basvulur? Tartismak lazim.
Bu konuyu daha önce "lüfer yaşam limiti" başlıklı konuda da görüşmüştük diye hatırlıyorum. Münferit bir başlıkta forum yapılacaksa, istek doğrultusunda diğer konudaki mesajları buraya alıntı olarak taşıyabilirim.
Tamamina katiliyorum,yanliz bekcilik yapacak kisilerin dogru secilmesi gerekir(bunun adina aslinda bekci degilde denetecek kisi desek daha dogru olur)yoksa ,,abi al sen sunu görme bizi,,mantigi olursa denetiminde yararli olacagini zanetmiyorum...
Benim burada bekçi olarak kastettiğim; ilişken vazifesi gören hurdalara ağların takılmasıyla bu ilişkenlerin bu bölgelerin bekçileri haline gelmesinden bahsediyordum.
boğaz çıkışındaki derinlik kaç metredir?ayrıca o ilişkenlikler oraya bırakıldığında gırgır ağları oraya ulaşabilirmi?trol için kesin çözüm,bu ama gırgırlar için sanki işe yaramaz gibi....illaki bi çıkar yolu vardır keşke böyle bişey yapılabilse,katliam yapılıyor bazen,insanın elindende hiçbişey gelmiyor....
Bünyamin kardeşimin fikirlerine katılıyorum. Bu tür ilşekenliklerin faydası oldukça yüksek. izmir belediyeside körfez girişine ( uzun ada - tuzla açıkları diye anımsıyorum ) İzmir belediyesinin bütün hurda otobüslerini denize atılmıştı. Körfez girişinde oluşan bu yapay sığınaklar, İzmir körfezindeki balık nüfüsunun artmasında çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bencede doğru yerlerin seçimi ile bu tür ileşkenlerin yapılması, Marmara ve Boğazlarımız için fayda sağlayacaktır. En azından bu bölgelere gırgır gibi torl gibi avcılar ağlarını atamayacaklardır.
Elbetteki yapılsın. Hatta mümkün mertebe uygun olan heryere yapılsın ama Biz yapılsın dediğimiz zaman yapılacak mı peki ? Yoksa kendi kendimize yazışacakmıyız gene.
Burada asıl hedef, balığın yuvalanması değil, Bu bölgelerde gırgır trolle yapılan kıyıma tamamen engel olma. sıcak soğuk kış kar yağmur demeden rüşvet almadan bu bölgelerin sürekli olarak bekçileri olacaktır bu ilişkenler........... Aslında bu ilişkenler bir tez konusu olarak üniversitelere söylenebilir. Bu yöntemin olumlu olumsuz parametreleri belirlenir. Daha sonra proje kapsamında belki devletten destek bile alarak bu bölgelere uygun olacak hurdalar yerleştirilir. bu bölgelerdeki deniz suyu kirliliği başlıca olumsuz etmen ancak bu sistem yavru balıkların kıyımına engel olacak niteliktedir. sağlıcakla kalın
Boğazın derinliğinin 30 ila 110 metre derinliği arasında olduğu düşünülürse, Büyük takımların ağ seremeyeceği aralıkta ve gemi trafiğine engel olmayacak yükseklikte aşağıdaki örneğe benzer dikey direkler çakılabilir. Bu sayede Boğaz'da büyük takımların hem dip hem de pelajik balık avcılığı belki de önemli ölçüde engellenebilir