selamlar.kendi dıştan takma motorumla kiraladığım zamanlarda kullanabileceğim 3.5 4 metre civarı fiber tekne kiralayan yerler varmı?yada öyle birşey yapabilirmiyiz?arkadaşımın babası bundan yıllar önce böyle yapıyormuş.motor almışlar tekneleri yokmuş motorsuz tekne kiralayıp motoru takıp balığa çıkıyorlarmış. bizlerin böyle birşey yapma imkanımız varmı?yani hazır motorumuz varken tekne kiralayalım motoru takıp gezelim.böylece ne yer kirası nede tekne bakımıyla uğraşmış oluruz istediğimiz zaman da çıkarız.dediğim gibi yapanlar varmış o nedenle soruyorum. nerelere nerelerde nasıl başvurmamız gerekiyor?atıyorum mesela caddebostan taraflarında 3.5 4 metre motorsuz fiber tekne kiralayabilirmiyiz? umarım benim gibi düşünen yada aklına daha önce bu şekilde bir fikir gelmeyen insanlar da bu yazdıklarımdan faydalanabilirler.dediğim gibi kendim uydurduğum birşey değil.yıllar önce arkadaşımın babası yapıyormuş ki bunu yapanlar da varmış.
En mantıklı olanı da budur bence.Maltepe sahili taraflarında kiralık sandallar var bildiğim kadarıyle. bir defasında ben de yaptım o işi fakat motorda problem çıktı yine kürekle idare etmiştik. sandalın akıbetini de düşünmemiş oluyorsun. fiber olması şart değil . ahşap sandal daha oturaklı olur.
evet fiber zor ama ahsap çok rahat bulabilirsin birçoguda motor takmaya izin veriyor ama ben aynalarina güvenmiyorum o sandallarin
başlık kendi motorumuzla kullanmak üzere motorsuz sandal kiralayanlar vb şeklinde değiştirilirse daha çok kişi faydalanacaktır diye düşünüyorum moderatörlere duyrulur bencede en mantıklısı.motorsuz sandalların saati 10 lira civarındaymış.4 saat üzeri de saati 7 8 liraya düşüyormuş yani saati 10 liraysa 4 saati 35 lira olabiliyor.5 saati 40 lira olabiliyor.kendi motorumuzu da taktıkmı ne yer kirası ile uğraşırız ne sandal bakımıyla ne battımı nooldu düşüncesiyle uğraşırız.motorumuzun olması yeter diye düşündüm.yapanlar olduğu için de forumda bir yazayım demiştim demek tanıdıklarımdan başka yapanlar da varmış. ben bu cuma tatile çıkıyorum geldiğimde bu konuyu araştıracağım.bilenler de yazmaya devam ederlerse bilgilenmiş oluruz.
Bana bu işler iyice çocuk oyuncağına döndürülüyor gibi geliyor. 3.5 4 m boyunda bir sandal ile hem de İstanbul'da kıyıdan açılacak olursanız akşam haberlerinde bu gençlerin ölmesinde devletin ihmali sorumluların bulunması gibi haberleri duyacağız demektir. Ancak tek sorumlu boğulan kişiler olacaktır. Beyler bu iş bu kadar kolay değil, bahsettiğiniz sandalda bırakın dalgayı rüzgarı da sadece iki kişi aynı tarafa otursanız alabora olur anında 1500 m derinlikte neler varmış öğrenirsiniz.
4 metrelik sandalları kullanmak hele motorla kullanmak beceri istiyor bu doğru.yalnız kullanmış biri olarak kendimi tecrübeli sayıyorum.yalnız fiber tekneler hakkında pek bir bilgim yok.daha önce sayısız defalar ahşap tekne kullandım ki akrabalarımda da 2 tane 5 1 tane 8 1 de 15 metre gırgır var.fiberler denize atlayınca bile sorun çıkartıyor. geçenlerde caddebostanda 3.5 metre fiber ile denize açıldılar ilk dalgada alabora oldu..sahipleri tekneyi ve motoru bırakıp gittiler.caddebostan balıkadam klubunden çocuklar tekneyi sahile çıkardı o gün bugündür tekneleri sahilde orada yatıyor.balıkadam klubunun oradaki yetkiliye sordum sahiplerinin tekneyi terkettiğini düşünüyorlar.ne soran varmış ne gelen ne giden. ama 4.5 metre civarı fiber tekneler ve ahşap tekneler zaten kiralanıyor hemde boğazda bile..beykozda bu işi yapan onlarca kişi var keza sarıyerde rumelihisarında vs kıyı şeridinde bebeğe kadar yapan onlarca kişi var..hemde boğazda saati 10 liraya..bu saydığım yerler istanbul boğazında.boğazda kiralıyorlar buna dikkatinizi çekerim.akıntıyı bilen bilir. benim öğrenmek istediğim bunu marmara kıyısında yapan yerler varmı şeklindeydi.yoksa her kafasına esen tabiki bunu yapmasın.zaten tekne sahipleri teknelerini herkese vermezler.denizciler bu işin ehliler. iyi biliyorlar baktılarmı insanın bu işten anlayıp anlamadığını anlıyorlar.ayrıca hafif kötü havalarda dahil kötü havalarda kiralamıyorlar. eline motor alanın tekne kiralayacağına yada buna cesaret edeceğine ben şahsen inanmıyorum zaten.ancak denge gibi konuları iyi bilen havayı iyi bilen tekne kullanmayı iyi bilen kişiler birde motorları varsa tekne kiralayacaklardır kanaatindeyim.yoksa kimse bu işlerden anlamadığı tekne kullanmayı bilmediği anlamadığı takdirde 2000 liralık motorunu ilk dalgada kaybedeceğini bile bile tekne kiralamaz.
kiralayacaklar kesinlikle 4.50 nin altında fiber tekne kiralamasın diye de not düşebilirim ki zaten bilen bilir. 3.5 4 metre fiberlerin küpeşte kısımları alçak dalgayı almaz.bu konuda hakan abiden oldukça tecrübe edinmiştim.ilk dalgada denizin dibini boylar.ayrıca denizci tabiriyle oynak teknelerdir denize iyi oturmazlar.alperen abinin dediği gibi iki kişi aynı tarafa otursanız devrilme ihtimali vardır.4.5 metre fiberler ise denize oturur küpeştesi yüksektir dalgayı alır.nasıl oturulması gerektiği ve denge konuları ile dalgayı nasıl karşılayacağını iyi bilmek bile kafi gelebilir. ayrıca hiçkimse 5 metre altındaki fiber teknelere ve eski motorlara güvenip kıyıdan açılmasın derim.en fazla 50 metre açılmak bence risk bile oluşturabilir.hava patlarsa geri dönmek ya uzun zaman alacaktır yada allah korusun imkansız bir hal alacaktır. bu konuyla ilgili deneyimimi anlatayım.. caddebostanda motor eğer bozulursa geriye nasıl döneriz diye kendi çapımızda tatbikat yaptık.caddebostan klubu sorumluları fazla açılmamamızı ve gösterdikleri sınırı motorsuz geçersek geri dönmenin imkansız bir hal alacagını söyledir.bizde o sınıra kadar gittik(limanın 25 metre kıyının 50 60 metre açığı)hafif dalga vardı.2 kişi küreklere asıldık..50 metreyi geri dönmemiz oldukça uzun ve yorucu oldu.ama ciddi ciddi insanı tedirgin etmeye yetti.kıyıdan açığa doğru çok kuvvetli bir akıntı vardı ayrıca rüzgar da çıktı.biz kıyıya döndüğümüzde motoru çıkartıp arabaya koyarken bir kişi botu alıp tekrar oraya gitti..tek başına çok rahat döndü denilebilir..ama 3 kişiyle oldukça yorucuydu ki kürekleri yan taraflara oturan iki kişi tek küreği rafting botu gibi kullanarak çekiyordu..ayrıca botta motor varken ve üzerinde 3 kişi varken kürek kullanımlarında bot resmen yerinde sayıyor.bot kullanacaklar için bunu dikkate almanızı tavsiye ederim. bu gibi durumlar oluşmaması için ve aklı selim insanların tekne kullanması için benim tavsiyem en fazla 50 metre açılın.motorunuza ve teknenize de asla ve asla tam anlamıyla güvenmeyin.denizin şakası olmaz. sizlerde tecrübe edinmek amacıyla tatbikatlar yapıp değişik şartlarda değişik şekillerde denize nasıl ayak uydurulur görmüş olursunuz.
arkadaşlar tekne kiralayıp kendi motorumuzu hemen hemen her kiralayan yerde takabiliriz sanırım.ben caddebostada sordum 4.5 metre tekneleri kiralıyorlar.kendi motorunuzu takabilirsiniz kısa şaft da olur dediler..l akin benim gözüm kesmedi kısa şaft takılamaz gibi geldi..sandalların aynaları çok yüksek..kiralayan kişi ise herzaman kısa şaft taktıklarını söyledi.3 kişi binince motorun ağırlığı da dahil olunca tekne yeteri kadar batıyormuş ve kısa şaft kullanılacak gibi oluyormuş.ben bir arkadaşımı tekneye bindirdim hakkaten biraz battı..3 kişi ve motorun ağırlığı ile batacak gibi duruyor ama tam gözüm kesmedi bu haftasonu kiralayabilirim ve deneyebilirim.size deneyimlerimi aktarırım.bilenler varsa soruyorum 4.5 metre sandala 3 kişi ve motor ğırlığı dahil olunca kısa şaft takılacak kadar batarmı?
Fiber teknelerin aynası o kadar yüksek değil olsa bile sadece biraz güç kaybı olur benim teknemde kısa şaft iş yapıyor hemde salması olduğu halde denemek için takmıştım yedek bir 15 lik suzikim var sorun yok motorun gücü çok düşükse ve çok kişi birazda rüzgarlı bir havaysa risk almayın derim ama 9.9 ve üstüyse çok sorun olmaz