Herkes merhaba, Forum bölümleri arasında "Yeni başlayanlar için" gibi bir bölüm bulamadığım için bir amatör adayına tavsiyeler için bu başlık altında bir konu açmak istedim. Eğer benim gözümde kaçan bir başlık ve bölüm var ise affınıza sığınıyorum. Çocukluk yıllarımın yaz aylarında Saroz'da başlayan ve o bölgeden taşınmamızla uzun yıllardır Erdek'te birkaç haftasonu denemesi ile devam eden bir balık tutma geçmişim var. Çok keyif aldığım bu uğraşa, İstanbul'da bir tekne alarak devam etmek istiyorum. Aklımdaki planı ve amaçlarımı sizlerle paylaşmak ve bu konunun olurluluğu hakkında tecrübelerinizden faydalanmak istedim. Eğer yer bulabilirsem İstanbul Tuzla'da bulunan balıkçı barınaklarından birisinde (Merkez'de ve Mercan tarafında 2 tane görmüştüm hatam varsa düzeltin) yer kiralayarak 4-5 metrelik bir fiber tekne ve en fazla Adalar açıkları ve Boğaz'ın Marmara denizine yakın kısınlarına gitmeye yetecek kadar büyük bir motor (sanırım 15-20 hp'lik bir makinaya ihtiyacım olacak) almak istiyorum. Amacım haftasonları ayda 3-4 kez bu tekne ile açılıp olta balıkçılığı yapmak. Bu kurguya yapacağınız olumlu olumsuz eleştirilerin dışında bir de aşağıdaki sorumlarıma cevap verebilirseniz çok memnun olurum. 1) İstanbul Tuzla ve yakın bölgeler tekne ile balıkçılık konusunda ne kadar zevk verir? Hem hava koşulları hem balık bolluğu açısından bir yorum yapabilir misiniz? Zevk almaktan kastım akşam eve eli boş dönmemek ve yemekte tuttuğum balığı yemek, yani öyle kilolarla balık alma ya da değişik değişik balıklar yakalama derdinde değilim. 2) Fiber tekne ve 15-20 hp'lik bir motor ile İstanbul koşullarında nerelere kadar gitmem güvenli olur? 3) Boğaz'da tekne ile balık tutma imkanları nelerdir? Yasak var mı var ise yasak kapsamı nedir? Sonuna kadar okuyan ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
1) İstanbul Tuzla ve yakın bölgeler tekne ile balıkçılık konusunda ne kadar zevk verir? Tuzla civarında balık bol. Lüfer, mercan, istavrit, levrek vs. ne ararsan bulursun. 2) Fiber tekne ve 15-20 hp'lik bir motor ile İstanbul koşullarında nerelere kadar gitmem güvenli olur? 3) Boğaz'da tekne ile balık tutma imkanları nelerdir? Yasak var mı var ise yasak kapsamı nedir? Boğazda gemi yolunda, Boğaz ve Tuzla'da bir kaç askeri bölgede, balık tutmak, tekneyle girmek vs. yasak. Bunun dışında sorun, çokca vapur, feribot, motor, tanker vs. geçmesidir. Bu da en başta çok fazla dalga yapar. Fiber teknenin alabora olması ihtimali ortaya çıkar. Bu aşılabilir elbette. Ama boğaza doğru gitmene gerek yok pek. Boşu boşuna yakıt ve vakit harcarsın. Tuzla civarı, özellikle Gebze'ye doğru gitmen kafi gelir. Eğer uzağa gitmeyi göze alıyorsan, karşıya geçersin, Yalova, Narlı vs. tarafına.
ya hakikaten diyelimki işte bilindik durumlar 3/5 denkledim hani vergidende kurtarmak için aldım 4/5 mt bi ufak tekne kıyıya bağladım elbette aldığım adamdan şöyle imkanlar dahilinde bi kaç ders tabiki olur ,otomobilde bile durum aynıdır sonra bogazda neye dikkat etmek gerekir büyük tekne gemilerde bunun kuralı var işte sığ su derin su ,rota vb kurallar karayolu trafiğinde olduğu gibi bi kuralı raconu varmıdır tabiki denizde trafik ışığı yok ama diyelimki kıyıdan açıldık oltalara dolanmayalım diye yine kıyıdan şöyle 100mt açıktan syrediyoruz neye dikkat etmeliyizki üzerimizden bir şilep tanker geçmesin diye karşıdan gelen tekneyle çarpışmamak için reisten fırça yemeyelim sonra kardeşim burası benim yolum sen açık al mesela
Cevaplar için teşekkür ederim. İlk adım Tuzla'daki barınaklarla konuşmak gibi gözüküyor şu anda. Kışa doğru tekne fiyatlarının düşeceğini umuyorum o yüzden şimdi almakta fayda var herhalde değil mi? Eğer Tuzla'dan da zevkimi alabileceksem dediğiniz gibi çok uzaklara gitmeye gerek olmayabilir. Boğaz dışında Adalar açıkları nasıl bir seçenek, bol mudur balık? Tuzla'da amatör tekne balıkçılığı yapan kimse var mı forumda?
Adalar'da balık gören son kişinin heykeli dikilecekmiş heybeli'ye Şaka bir yana, o civarda pek balık yok. Hiç yok demiyorum, ama amatör avcılık için çok verimli yerler değil. Olayı vakit+yakıt giderine tutulan balık gelirini oranlayarak yapıyorum. O civardan tutabileceğin her şeyi, Tuzla civarında da rahat rahat tutarsın. Boğaz, Adalar filan çok uzak kalıyor.
tekne balıkçısı olarak sana yardım etmek isterim. ilk önce aklından fiber tekneyi çıkar yaklaşık 5.000 tl ye ikinci el ahşap 10 mt balıkçılığa uygun tekne alabilirsin.fiber rüzgarlı havalarda pek işe yaramıyor. artı dalga boyu büyük şilepler geçtiği zaman teknenin iki katı oluyor. Allah muhafaza dalgayı yandan yedinmi işin biter. birçok balıkçı barınakları var. oralarda belkide dahauygununu bulabilirsin. yenikapı dalgakıran barınağınada bakmayı ihmal etme.alacağın teknenin vergisi ve iskele parası ve yıllık aidatı olacak. yani buiş ilk önce biraz masraf ister. ama sonra ritime girer. eğer 50 li çapari atmayı biliyorsan. günde 10 kilodan aşağı düşmessin. .. hayırlı olsun