Haliç kıyısında bir semtte yaşıyorum(hasköy), yakın bir zamana kadar kimse burada balık tutmazdı, geçenlerde denemek için eski galata köprüsü üzerinden bir çapari salladım ve her atışta 7-8 tane istavrit(kıraça değil iri istavrit) gelmeye başlayınca bir anda herkes buraya doluştu. Kimsenin yüzüne bile bakmadığı yerde artık günde 30-40 kişi olta atıyor Fakat buradan çıkan istavritlerde azda olsa çamur var ve üstelik aynı kefal gibi içi siyah zarla kaplı bazı istavritlerin. Vede ağır bir koku var balıkların genelinde. Bizde cesaret edip yiyemedik bir kısmını eşe dosta dağıttık çok şükür içlerinde zehirlenen olmadı şuan buzlukta hala 10 kiloya yakın istavrit var, maşallah balık o kadar bol ki her gidişimde 400-500 tane yakalıyorum bir kaç saat içerisinde. Ben hayatımda hiç böyle bereketli bir mera görmedim desem abartı olmaz ama balıkları yiyemedikten sonra boşu boşuna avlamak vahşice geliyor bana Uzun lafın kısası usta balıkcılara bu mera ile ilgili sorularım olacak; Öncelikle sizce buradan çıkan balık yenir mi yani yersek bir zararı olur mu? eğer bu balık yenmez ise bunu sonbaharda lüfere yem olarak atarsak verim alabilir miyiz? 2-3 ay buzlukta duran yeme lüfer gelir mi? ve en önemli sorularım; burada bol miktarda istavrit, gümüş ve kefal yaşıyor sürüler halinde arada sardalye de denk geliyor bazen çapariye... Şimdi bu saydığım balıkların yaşadığı yerde doğal olarak lüfer, levrek gibi o balıklarla beslenen avcı ve yırtıcı balıklarda olmaz mı? özellikle akşam saatlerinde dikkatimi çeken bir şey oluyor istavritler, gümüşler ve kefaller su üstüne doluşuyor hatta bazıları sudan dışarı atlıyor sanki bir şeyden kaçıyormuş gibi, balık adeta çıldırmış gibi oltayı suya salmadan elinizle biraz suya batırınca iğnelere balık doluyor üstelik burası derin de değil, 2-3 metre kadar bir yer inanır mısınız çapariyi denize atınca sondan 2 iğnesi suyun dışında kalıyor düşünün yani o derece sığ bir yer burası, balıkları buraya sürüler halinde sıkıştıran şey ne? burada o avcı balıklar yaşar mı? bir de not: geçende bir şey dikkatimi çekti burada su üzerindeki gümüş sürüleri kaçışıyordu, az gerilerinde altta kol gibi 2 tane balık(net olarak göremedim) gümüşleri kovalıyordu bu balık sizce ne olabilir? burada avcı balıklar olduğunu düşünüyorum açıkcası bana ne tavsiye edersiniz bunları avlayabilmem için? lüfer dışında avcı balık yakalamadığım için bilmiyorum zaten lüferinde zamanı değil! şuan burada hangi balıklar vardır sizce ve bunları yakalamak için hangi yöntemleri deneyebilirim? tavsiyelerinizi bekliyorum Teşekkürler... reeling
ben kesinlikle yeme o balıkları diyorum. kimseye de dağıtma. büyük ihtimalle ağır metal yönünden zengin bu balıklar. lüfere yem kullanmak için kanlı canlı olması lazım balığın. 3 ay buzlukta bekleyen balıktan lüfere yem olur ama olmaz. avcı balığa gelince... sanmıyorum öyle bir ortamda ne kadar verim alınır ama rapalayla spin takımlarla at çek yapılabilir.
Ben yemem ama yiyen arkadaşlarım sirkeli suda bekletip öyle pişirirler. Tekneyle 3 sene evvel Hasköy'de tırsi yakalamışlığım vardır. Valla denemen lazım levrek,lüfer girermi girmez mi belli olmaz.
Bence de yeme ve dağıtma o balıkları. Balıklarda cıva, kadmiyum, krom, kurşun, nikel ve benzeri ağır metaller bulunabilir. Toksik ağır metaller özellikle beyin gibi yağdan zengin doku ve organları seçip orada kalıcı olarak yerleşir, olumsuz etkileri uzun vadede görülür. Hasköy'den atla otobüse galataya git boğaza git temiz balık yakala.
Soru işareti olan balığı; yiyemediğiniz balıkları eşe-dosta dağıtmanızın sebebini merak ettim doğrusu.