İstanbulun Levrekleri

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında GencoGnc tarafından paylaşıldı.

1. GencoGnc

GencoGnc Genco

Selam arkadaşlar.

Malum daha önceki yıllarda belirlediğimiz boğazdaki meralar levrek vermeye başladı.Arkadaşlarım yakalarken benim bir tane kaçırmam hırsımı artırmıştı.3 günde 10 saat uykuyla soğukta yağmurda kaya liman iskele tepelerinde sahte sallamanın ödülünü ben de aldım sonunda.

Haftasonu arkadaşlarım 3 tane tutmuşlardı.Kuzenler ise Tarabya Kireçburnu arası aldıklarını söylüyorlardı.Ben mecburen daha yakın yerleri deneyecektim.Yani boğazın Üsküdardan Anadolu Hisarı,Beykoza kadar olan bölümlerini,Tarabyaya gidemezdim.

Balığın kıyıya yanaşma saatleri belliydi,mekanlar belliydi,düştüm erken iş çıkışı birkaç saatlik uyku ve 3 günlük yorgunlukla yola.

Diğer arkadaşlar haftasonunun yorgunluğunu hala atamamışlar sıcak evlerinde olmayı tercih etmişlerdi,en azından öğlen böyle diyorlardı.

Gözüme kestirdiğim bir yerde durdum,deniz fena,dalgalar kıyıya sert vuruyor,hava kapalı ve ufaktan yağmur çiseliyor.İlk birkaç atıştan sonra 1 sahteyi misina kılavuzunun kapanmasından dolayı kırıyorum.Küfredip değiştiriyorum,yeni sahte çok yosun topluyor,dalgada aksiyon bozuyor,her atıştan sonra temizliyorum.

Biraz daha yan tarafa doğru ilerledim bu mera tat vermedi.

Yalnız bu defa tehlikeli bir yer,denize yüksek kepçe yok(Hiç olmadı ki zaten)

Işıl ışıl sahteyi fırlatıyorum karanlığa.Sar sar çek,hoop kaldır temizle bir daha fırlat.

Sağ omzum 3 günlük geceli gündüzlü avdan bitik,konuşurken kaburgalar ağrıyor,vücut birkaç saat uykuyla 3 günlük avın zorladığını anlatıyor bana.Boşver diyorum sen sağlamsın,hiç hasta olmazsın,dayanırsın,şu levreği alalım çok iyi besleyeceğim seni,2 gün de deliksiz uyku…fena gaz veriyorum.

Derken sahte kıyıya 20 metre kala kamışa asılıyor kraliçe.

Bildiğin kum çuvalı mübarek.40 kafa makinanın sıkılı kafası zırıl zırıl ötüyor ben kamışı gerdikçe.Hayvan iri lüferlerden farklı olarak fişeklemiyor.Hemen su üstü yapıp taklaya dönmeye başlıyor.

Yarı karanlıkta görebildiğim kadarıyla ortaboy bu hayvan salarım herhalde diyorum.

Salayım da önce hayvanı almam gerek.Deee nasıl alacağım? Bir elde kamış tutuna tutuna bulunduğum iskelemsi yerden aşağıdaki kayalara iniyorum,daha denize var.Bu arada hayvanı idare etmeye çalışıyorum.

Deniz bir acayip,dalga bir çekiliyor 1,5 metre aşağı iniyor su,bir geliyor hoop 2 metre.Bir düşsem o karanlık buz gibi su alır götürür diye düşünmemeye çalışıyorum.

Balığı iyice kendime yaklaştırdım,kamışı bir kaldırdım ki;hayvan bildiğin toklu koç. Benim gördüğüm meğer hayvanın yan yaparken parlayan beyaz karnıymış.Neyse her zaman kalın misina kullanırım,rahatım.

Ehh be dedim Genco kendine oltaya hayvana yazık etmeden yap bakalım yapabiliyorsan.

Valla işin doğrusu bundan sonrasını net hatırlamıyorum. Her iri balıkta böyle birkaç dakika şokla karışık hafıza kaybı durumları oluyor.

Hatırladığım şey,gelen dalgayla yükselen denizle bir anda hayvanı yukarı çekip,bir kaya arasında elini galsamasına sokmam oldu.4 parmak kayboldu,herhalde 4 parmak daha alırdı.

Bu arada kayalara örümcek gibi yapışmışım,balık çırpınca dengem bozulsa o özgürlüğüne ben karanlık sulara.

Biraz hareketsiz bekleyip aldım hanımefendiyi yukarıya.

Açık bir yere koyup kendisine teşekkür ettim ve ölümüne sebep olacağım için özür diledim.Yakaladığım bir sürü ispendeği geri saldığımı büyümelerini sağladığımı anlattım.Gören polisi arar ama her büyük balıkta bunu yapmazsam rahat edemem,başıma kötü bir şeyler gelir. Böylece nefeslenip sakinleştim,titreyen eller dizler kendine geldi.

1 saat daha kalıp döndüm eve.

Daha eve girer girmez ultra hayvansever eşimden beklediğim tepki : Bu neee? Bu kadar büyük bir hayvanı nasıl öldürürsün?Hayvan büyüdükçe acı çekmesi artıyor,yazık değil mi… Her büyük balık yakaladığımda aldığım tepkidir,alışıyorum.

Çok iyi anlıyorum ben de balıkseverim ama balıkavını daha çok seviyorum :)

Balık yaklaşık 3 kilo. Boyuna göre çok iri ve kalın,kuzey somonlarına benziyor. Kış öncesi iyi yağlanmış,iyi beslenmiş.

Karadenizin Çanakkalenin kaçak avcılarından dinamitçilerinden tırıvırıcılarından bohçaçılardan kurtulmuş bu güzelliğin hayatı da İstanbula kadarmış.

Avda kullanılan malzeme:
    Okuma V sistem kamış
    Shimano Exage 4000 Makine
    Nippon misina
    Japon Megabass ve Daiwa Sh. Line Shinner sahteler.

2. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Gerçekten takdir ediyorum, İstanbul Boğazında levrek konusuna uzun süre efsane gözüyle baktık. Piyango dedik, "İstanbul'da siz levreğe gidemezsiniz, levrek size gelir" deyip kestirip attık. Kısacası tembellik ettik. Oysa Karadeniz'de var, Marmara'da var, Boğaz'da neden olmasın? Sonunda sizin gibi arkadaşlar, inandınız, sırf bu balığı hedefleyerek işe koyuldunuz ve Boğaz'da da halen bu balıkların var olduğunu herkese ispatladınız. Eminim İstanbul'un pek çok avcısına da bu iş için büyük ilham verdiniz. Artık Boğaz kıyılarında iri sahteleriyle, levreğe at-çek yapan spincileri daha sık göreceğimize eminim.

3. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    vaybe istanbul bile levrek yapar oldu:D tebrik ederim aga güzel bir levro almışsın:hungry: karanlıkta olsa gündüzde olsa..emniyeti elde bırakma..güvenli yerlerden atıp çek..geçen yıl bende efelik ettim..kıl payı kurtuldum..yoksa tulumla birlikte 3mtlik yere düşüyordum:D bu seebten diz kapağımın altına vurabilecek dalgalara karşı durabiliyorum şuan..daha büyüğü gelirken..kaçıyorum geriye:D
    bizde sabah akşam yokluyoruz ama denk getiremiyoruzidk bende 3 saatlik uyku ile ayaktayım..aha şimdi gene gidiyorum:D
    devamına rasgelesin..:)

4. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    Tebrik ederim

5. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Reis sen ne yaptın ,eridim vallahi , bildiğin anı yaşadım , balığı kıyıya ben çektim sanki :) Tebrik ederim , allahım bize de nasip etsin bu güzel heyecanı yaşamayı .

6. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Bende çok tebrik ederim. Nefis bir anlatımla sanki bende tüm aksiyonu izlemişim gibi keyif aldım. Tabi bolca gaz da aldım. :D

İstanbul'lu arkadaşlar, boşuna İzmir'e özeniyorlarmış meğer. :D

7. ozkan79

ozkan79 özkan

durduk yere iş çıkarıyorsunuz,

kesin ip var :D

benide uykusuz bırakacaksınız banghead

hasta olmak harap bitap kalmak istemiyorum,

ne diyeyim fes başıma,:D

güzel bir rapor ve anlatım olmuş emeğinize sağlık :thumb:

8. GencoGnc

GencoGnc Genco

Sağol Aret,çok doğru tespit.Deneme yanılma yoluyla,biraz araştırmayla çokca sabırla...Oltası suda olan,inat eden balığı tutuyor.

İstanbulda hep levrek vardı be dostum :) Ama birkaç semtte ve tek tük. Bunlar göç hayvanı,bölgenin kendi balığı değil.Kısa bir süreliğine uğrayıp gidiyorlar.Doğru zamanda doğru yerde olunca böyle güzel sürprizler yaşıyor insan.Sağol.

9. Eksik

Eksik Metin

Favori Kamış:
    Okuma V-System 240 cm & Mebaru Salty Rugger 73L
    Favori Makine:
    Shimano Rarenium CI4+ 2500 FB
    Genco Bey vebaliniz büyük. Ben dahil bu kadar insanı gazladınız. Kendimi balık marketlerin internet sitelerinde Shimano spin takımlara bakarken buldum az önce.

İşin yarı şaka yarı ciddi(orta-üst seviye bir spin takımı konusu) kısmını bir kenara bırakırsam, azim ve sabrınızdan ötürü tebrik ederim. Mükemmel bir balık! Ben de o cırlamayı duymak istiyorum!

10. GencoGnc

GencoGnc Genco

Teşekkürler arkadaşlar,denk geldi işte.Biraz fazla inat etmiştim ;)

Sağolun.Yıllardır yemli balık avlamıyorum.Spin disiplini antisosyal yorucu bir disiplin de olsa yıllardır favorim.Pahalı birşeye gerek yok başlangıçta.İdareten 150 TL civarına bir takım hazırlanabilir.

11. elixer

elixer Ahmet

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore
    Favori Makine:
    SA Fliegen
    Tebrik ederim. Çok güzel bir av ve o kadar da güzel anlatım. Daha büyükleri denk gelsin.

12. gacal

gacal Deniz Uzun

Favori Kamış:
    Okuma Alumina 2.40 5/25
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000 SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 4,5 kg
    ha gayret bana yetişeceksin :)

tebriker (bu arada sarı sahteler geldi ;) )

13. der wish

der wish Ferhan

Way maşallah!
    Helal olsun *****hi...
    Anlaşılan o ki bu surf'den sonra spin işine de girecek boğaz ahalisi...

14. antares

antares ahmet

En İyi Avı:
    lepistes
    Tebrikler Genco Bey, harika bir balık ve harika bir anlatım. Balık avcılığının en istisna en özel duygularını yaşadığınız için çok şanslısınız.
    ayrıca tebrik mesajlarına tek tek teşekkür etmeniz ayrıca bir güzellik..hoş genel bir teşekkürü bile bazen arkadaşlar çok görebiliyor.
    Her daim rastgelsin..

15. horcan78

horcan78 horcan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spider,Okuma V System
    Favori Makine:
    Penn Affinity,Okuma Blue Hawk,
    En İyi Avı:
    LÜFER
    Tebrikler anlatım çok güzel, nice güzel avlar dilerim.
    Yeni spin takım dün kurulmuştu Vystem kamış ve Trio makine haftasonunu bekliyorum Levrek için Çok bakir yerlere bakıyorum kuşbakışı sitelerden lakin bu boğaz Levrek olayları kafa karıştırıyor...
    Tekrar tebrikler

16. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Demek ki olay İstanbul, İzmir, Antalya olayı değilmiş. İşin sırrı Mekanı sabah akşam yoklamaktan ggeçiyormuş. Bizim gibi haftada bir yoklayanlara denk gelmemesi çok normal.

17. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Sinan bu sürüler muhtemelen, Karadenizden çıkıp, İstanbul boğazı, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Antalya dolaşan anaçlardan.:eek: İstanbul, ayakta uyuduğundan Çanakkale ve Tekirdağ iyi levrek tutabiliyordu belkide. Bize gelene kadar da belki levrekler daha bir semiriyordu.

Ayvalık Didim arasındaki kıyılarda balık kırıldığından, pek sağ olarak aşağılara geçemediğinden Antalya taraflarına anaç sürüler pek riayet edemiyordu belki de. :rolleyes: Antalya taraflarında çıkan levreklere bakınca 2 kilo üzeri çok seyrek gibi.
    Bizde ise zamanı gelince her hafta 4 kilo üzeri levrek görmek gayet sıradan. :eek: (sık yoklayan levrekçi için)

Tabi bilimsel bir bilgi değil, safi tahmin. :D

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Arkadaşlar tabii işin ustaları yakalamış takdir ediyoruz ama İstanbul'da levrek işi o kadar kolay değil. Size şöyle diyeyim, kendimi bildim bileli İstanbul'da tekneden, kıyıdan balık avlarım. Bırakın kendim yakalamayı, yakalayan görmedim bile. Öncelikle Boğaz'ın suları ve kıyıları spin'e çok müsait değil. İkincisi levrek gürültüyü hiç sevmeyen bir balık, o yüzden Boğaz'a girdiği gibi çıkması bir oluyor. Sabredenler uzun denemelerden ve takiplerden sonra bu göçler sırasında denk geliyorlar diye düşünüyorum.

19. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Özkan'ın turna ile imtihanından sonra yeni bir film de vizyona girmek üzere galiba. İstanbul levreği raporunu 2013'te görür müyüz acaba Özkan?

20. OnurERDOGAN

OnurERDOGAN

Favori Kamış:
    surf & spining takim
    En İyi Avı:
    palamut , lufer , kirlangic
    Harika levrek Genco tebrikler.