istavrit avı ve makina kullanımı hakknda yardım

Konu, 'Kamışlar' kısmında erçiğ tarafından paylaşıldı.

1. erçiğ

erçiğ Erman

Merhabalar
    Bu Ctesi uzun zamandır cesaret edememenin verdigi gazla hic bir arastırma yapmadan gidip kendime kamış ve makina aldım. Daha sonra pazar sabah ilk avıma cıktım istanbulda ve buyuk bir hüsranla karsılastım. Pazar gunu bu siteyle tanısıp butun gece oturup butun herseyi okumaya calıstım ve az bucuk bilgim oldu. O bilgileri en yakın zaman da deneyip sorum olursa soracam Çapari hakkında az bucuk bri seyler okudum nette umarım en yakın zaman da onu deneme imkanı yakalayıp daha sorna eksik kalan yerleri siz buyuklerden ogrenecem. Ama simdi benim sorunum aldıgım takımında.
    aldıgım takım:
    alba star 2788 MARLION KAMIŞ 400CM ve
    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=AK2788 400
    KK 40 ALBA STAR MAKİNE.
    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=MK KK 40
    Bu takım sarıyer sahil de avlanmak icin iyimidir? ayrıca sarıyer sahilden atarken kullanmam gereken kursun ne kadar olmalı? Takımı alırken yanında bi kac takım hazr çapari aldım genellikle acık renk 10 igneli ve 115,100,75 gramlık kursunlar aldım ama 100 ve 115 gramlk bana cok gibi geldi.
    ilk olarak galiba 1.72 boyunda olan biri olarak 4metrelik bir kamıs biraz uzun geldi bana. en son ve ilk defa kamısı yaklasık bir 7-8 sene once daha cocukken kullandım. Su anda Oltayı atarken sorun yasorum umarım bu konuda bana yardımcı olursunuz. Cogu zaman bu sorunla karsılasmasam da 4 kere basıma geldi makinanın demirini acıp misinayı serbest bırakmama ragmen atarken her nasil oluyorsa o kapanıyor ve oltayı kilitliyor bu yuzden de çapari nin buyuk kısmı bazen de hepsini kaybettim. Bana olta atma konusunda soyle yuzeysel olarak yardım cı olabilrimisiniz. Benim aldıgım malinanın arkadasında bir kilitleme ve serbest bırakma mekanizması var onla mı atmalayım yoksa oltayı? Makina hakkında hic bir bilgim yok daha once hep kıyı avcılıg yaptım ve bir kac kere dısında hep simit seklindeki oltalarla dip avcılıg yaptım. yardım cı olursanız cok sevinirim.
    Saygılarımla
    En acemi avcı :)

Son düzenleme: 1 Temmuz 2008
  2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Makina hakkında birşey söyleyemem ama marlion model kamışlar gerçekten oldukça iyi.

3. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

o arkasında kilit olta atmak için değildir. kilidi bi tarafa getirdiğinizde oltayı her 2 yönede kullanabilirsiniz (misinayı sarmak için- misinayı salmak için), kilit öteki konumda iken misinayı sarabilir fakat, açamazsınız.

oltayı atmak için ilk önce kamıştan gelen misinayı parmağınızla tutun. sonra makinadaki demir bir tel gibi bir yarım yuvarlak kısmı açın. oltayı arkanızdan savurup atın. atarkende parmağınızla tuttuğunuz misinayı bırakın.

sizin atmakla ilgili sorununuz o demirin kapanması anladığım kadarıyla. o demiri açarken biraz daha dikkatli açın acele etmeyin. bazı makinalarda (sizinkindede vardır genelde hepsinde var) o demir açıkken makinayı sarmayı başlarsanız makine demiri otomatik olarak kapatır. bunu yapması için aletin içinde çıkıntılı bir bölüm var (bildiğim kadarıyla). demiri açarken bu çıkıntının üstüne dek getirmiş olabilirsiniz. benim başıma bir kaç kere geldi ordan biliyorum.;)

SAYGILAR...

4. güroloflu

güroloflu Gürol Ofluoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Bende kendim kullandığım için makina hakkında azda olsa bilgi vereyim.Şu anda pıyasada satılan kk alba starlar çin malı ve kaliteli değil.İlk önce ,zaman zaman misinayı sararken önden kalama yeri dediğimiz yani makarının en ucundaki vidalıyarak sıktığımız yerle makara arasına misinayı sarıyor.arasında açıklık var ,eğer öyle bir sorunun olursa vidaladığımız kısmı çıkarıp alttarafını taşlıyarak incelteceksin ve makara ile o parçanın aralığını azaltacaksın.

Birde ikinci resimdeki sekmanın altında 3-4 tane pul olmalı onların ikisini çıkararak monte et.Ben sorunu böyle çözdüm.Birde benim ve birkaç arkadaşımın makinalarının sapı yani tahta kısmı düştü,sık sık kontrol edersen düşmesini önlersin.
    Makinanın diğer bölümleri fena değil.Güle güle kullan.

5. erçiğ

erçiğ Erman

ahmet bilgiler icin tesekkur ederim aynen senin de dedigin gibi atarken o demir kapanıyor ve misinayı kilitliyor ben sonuna kadar kaldırdıgımı dusunuyorum ama bir daha ki avda dikkat ederim umarım tekrardan basıma gelmez bu bela basıma.
    Gürol abi bu taşlama dediğin şeyin kendi ozel aleti falan var deil mi? Sonra yanlıs bir sey yapmayayımda. Ben de o alet var cunku direk kendim girecem olaya. Resimler icin de cok saol abi makinanın hic bir yerini bilmeyen biri icin gercekten yardımcı oldular. :)

6. Aslında aldığınız takımlar çapari ile av için oldukçe uygun takımlar..100 ve 115 gr kurşunun ağır gibi gelmesinin nedeni sanırım kamışın aşırı esnemesi ve sizede kırılma hissi uyandırmasından kaynaklanıyor..Ama bu kamış oldukça sağlam bir kamış..115gr kurşunu rahatça atabilirsiniz..

Alba makineler arasında KK serisi aslında benim en beğendiğim ürünlerden biridir..Oldukça sessiz ve güven neren bir yapıya sahip..Atış esnasında bahsettiğiniz Yerin ve bizim klepe dediğimiz yerin kapanmasının iki nedeni vardır..biri klepenin tam açılmadan atılması yada klepe yayının özelliğini yitirmiş olması..Sizin makine yeni ise yay özelliğini yitirmiş olamayacağından klepeyi açarken misinayı makaraya yönlendiren rollerin makine sapı ile aynı düzlemde denkgelmeside buna sebep olabilir..Bunlara dikket ederseniz sorun hallolur

7. güroloflu

güroloflu Gürol Ofluoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Sevgili Serdar kardeşim,senin dediğin gibi çok kaliteli bir makina ama eskileri.Son iki senede üretilen çin malları hiç kaliteli değil bence.Şu anda eski kk lardan bulabilsem 100 ytl yi seve seve veririm ama sanırım pıyasada yok.

8. miccron

miccron Kerem

Favori Kamış:
    3 kancalı dip
    En İyi Avı:
    11.org.da ne tuttuysak o
    Merhaba,

Öncelikle yeni takımınız hayırlı olsun. Görünüşe bakılırsa ödediğinize değer bir olta takımı edinmişsiniz. Ben de zaman zaman Ortaköy ve İstinye sahillerinde avlanırım. Evet, bu takımla Sarıyer'den rahatlıkla avlanabilirsiniz. Başlarda atış anında yaşadığınız sıkıntılar, zamanla alıştıkça yok olacaktır. 4 metre kamış boyu da idealdir, sorun yaşamazsınız.

Sadece küçük bir eleştirim olacak;
    Kamış surf kamış olmasına rağmen, üzerindeki makina sanırım surf makina değil. Bu ilk etapta sizi etkilemez, ancak zamanla kamışa alışıp 125-150 gr. kurşunla oltayı süratle ileri savurmaya başladığınızda makinanız atış hızınıza yetişemeyip misinayı karıştırabilir. Ama sakın moralinizi bozmayın, dediğim gibi siz o evreye gelene kadar takımı keyifle kullanabilirsiniz..:)

Kurşun ağırlığında, avlandığınız andaki denizin akıntısı belirleyici olacaktır. Bunu da 2-3 deneme yaparak kolayca anlayabilirsiniz. Çaparinize önce 75 gr. bir kurşun takın ve oltayı denize savurduktan sonra misinanızın akıntıyla sağa veya sola doğru kayıp kaymadığını gözleyin. Şayet kayma varsa akıntı şiddetine göre kurşun ağırlığını arttırarak ava devam edebilirsiniz. Ağırlığı doğru tayin ederseniz, yoğun boğaz akıntısında sağ ve sol yanınızdan sizin gibi olta sallayan balıkçılarla takımlarınız karışmamış olur ve verimli ve keyifli bir av yapabilirsiniz.

Son olarak atarken kapanan tel için aklıma gelen ilk şey, teli yanlış konumda açıyor olabileceğinizdir. Şöyle ki; tel kapalı halde iken orta noktası tam olarak kamışa bakmalı. Açtığınızda da tel dışa bakmalı. Yani teli bir yarım daire olarak düşünürsek, tel açık konumdayken dairenin düz tarafı size bakmalı.

Biraz fazla kurcaladım galiba..:) Kalın sağlıcakla.

9. erçiğ

erçiğ Erman

kerem abi bilgiler icin gercekten cok saol. Bugun sabah sarıyerde ava giddip hic olta koparmadan 3 saat takıldım ama bi de balık yakalasaydım cok guzel olcaktı :) Bir guzel yanı etraftaki insanları cok izledim ama galiba balık yoktu bu sabah kimsede tık yoktu herkes durmadan atıp cekiyordu balık yakalandıgın 1 yada 2 defa gordum yanmdaki insanların. makinaya cok para vermek istemedigin icin bunu aldım bunla kullanımını iyice etut ettiten sonra üstadların onerdigi makinaları deniyecem. oltann da neden koptugunu cozdum: msinay sonuna kadar (halkaya kadar) sarıyordum ip cok gergin oluyordu bu yuzden. o zaman da ne yonde acarsam acayım teli kapanıyordu(ip gergin oldugu icin tel sonuna kadar gidip biraz geri geliyordu o yuzden de kapanıyordu) yada ben oyle sanıyorum :D.
    Atma isini hallettigime gore(tabi baslangıc olarak senin dedigin seviyeye daha gelemem)simdi sıra çapariyi duzgun bir seykilde kullanmada onuda becerip balk cekmeye baslasam iyi olacak. Yanls hatrlamyorsam sitede oltayı attıktan sonra dibe inmesine cok az kala cekmeye baslayın ve degisik derinlikleri tarayın diyordu. Bir yanlısım varsa duzeltin lutfen arkadaslar.
    Bu arada Cuma Ctesi Pazar gunleri her hangi bir yerde ava giden anadolu yakası dısında birileri varsa ben de onlara katılıp çapari avını ogrene bilirmiyim. Sarıyer sahilde sordugum balıkcılar sadece benim bildiklerimi anlatıyorlar yaparken neyi nicin ve neden yaptıgını anlatmadilar simdiye kadar. Bu yuzden yardımcı olacak birilerini arıyorum.
    Simdiden Tesekkurler

10. themad2

themad2 Serdar

Bilmiyorum ama yorumları iyi.